Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Trzeba będzie mierzyć temp solanki i przestawiać kocioł z 0 st do 11 st gdy ostygnie i z powrotem, gdy zacznie się robić za ciepła. Duży kocioł, to długo postoi zanim temp. się zmieni.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/2/#findComment-255692
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 85
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

10-11 od biedy i z braku innego miejsca można by dopuścić ale pamiętaj że będzie się peklowało znacznie szybciej niż w lodówce i o 13 dniach możesz zapomnieć.

 

Trochę piany czasami się zdarzy, ale trochę.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/2/#findComment-255695
Udostępnij na innych stronach

no właśnie czytałem że można w 10 stopniach peklować ale czas skraca się bodajże o 1/3

a planowałem wędzić w weekend przed wigilią !! z pracy wracam po 18… będzie ciężko wcześniej uwędzić, albo do późnej nocy siedzieć 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/2/#findComment-255700
Udostępnij na innych stronach

Teraz dopiero zobaczyłem zdjęcia :grin:

Faktycznie nie jest to piana z peklowania, ale jakaś reakcja z solanką .... czegoś takiego jeszcze nie widziałem. :shock:

Ach te Chińczyki, zawsze czymś zaskoczą :wink:

 

Garnki jako naczynie do peklowania możesz sobie darować.

Jeśli nie masz innych naczyń proponuje zakup plastikowych wiaderek 10L.

Jak nie kupisz zapytaj w pierwszym lepszym sklepie czy nie mają po np. śledziach.

Dobrze wymyj, wyparz żeby pozbyć się zapachu i możesz peklować bez obaw.

 

Może przy wiaderkach znajdziesz trochę miejsca w lodówce ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/2/#findComment-255703
Udostępnij na innych stronach

czytałem że można w 10 stopniach peklować ale czas skraca się bodajże o 1/3

To o ile by skróciło czas przy 30 stopniach? :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/2/#findComment-255704
Udostępnij na innych stronach

Poza chlorkiem sodu peklosól zawiera jeszcze inne pierwiastki i związki.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/2/#findComment-255711
Udostępnij na innych stronach

osid, możesz schładzać solankę wkładając zamrożone woreczki z wodą. Oczywiście muszą być w 100% szczelne. Niektórzy wkładają butelki PET z wodą /lodem/, trzeba zadbać by lód nie rozsadził.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/2/#findComment-255715
Udostępnij na innych stronach

Poza chlorkiem sodu peklosól zawiera jeszcze inne pierwiastki i związki.

Wiem, ale to już nie solanka a zaprawa peklująca. :grin: Na zdjęciu widać, że zachodzi burzliwa reakcja, ja bym takiego garnka nie używał. Swoją drogą, ciekawe jakie było Ph tej zalewy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/2/#findComment-255719
Udostępnij na innych stronach

Ja bym zrobiła ok 6 litrów solanki , stosując 85 gramów peklosoli na litr wody i peklowała z 10 dni :grin: No i nastrzyk na początku .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/2/#findComment-255725
Udostępnij na innych stronach

wczoraj z termometrem w dłoni zacząłem szukać nowego miejsca w całym domu na moje wędzoneczki i co ?! okazało się że najzimniejsze (8,5stopnia) jest gdzie ??? w pomieszczeniu obok kotłowni gdzie stoi piec !!! podłoga tam jest nieco niżej od poziomu w całym domu i leży tam węgiel, myślę że będzie ok jak tam przeniosę wędzonki ?! porozdzielałem je na razie na 3 gary tak by solanka nie dotykała nitów, kupię tak jak miro podpowiadał jakieś wiaderka na przyszłość, choć do tej pory peklowałem w garach i było ok, nigdy nic mi się nie zepsuło, myślicie że w takiej temp. Mogę poczekać do 22 grudnia z wędzeniem ?? teraz stały w 0 stopniach więc się nie peklowały, a kawałki mam takie po 1,5 kg. to powinno im wystarczyć 1,5 tygodnia ??

osid napisał/a:czytałem że można w 10 stopniach peklować ale czas skraca się bodajże o 1/3

 

To o ile by skróciło czas przy 30 stopniach?

odpowiadam:

akademia dziadka cz. VII punkt C.

"Zakończając temat peklowania, trzeba nadmienić, że peklując w temperaturze 10 st.C. można czas peklowania skrócić o 1/3." ;)

Jeszcze raz dziękuję za pomoc

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/2/#findComment-255756
Udostępnij na innych stronach

Przy 0 C nie ma procesu peklowania !

ok, nie ma.

ale powiedzcie co w przypadku gdy z racji braku miejsca w lodówce i trzymaniu gara na balkonie solanka zamarznie?? w nocy spadła temperatura do ok. -15 i niestety tak się stało. czy wystarczy odmrozić mięcho i zrobić nową solankę??

doradźcie bo nie wiem co dalej z tym "wsadem", mnie sięto nigdy nie zdarzyło ale matula przegapiła ciutkę temperatury i stało się.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/2/#findComment-255760
Udostępnij na innych stronach

Zrób tak, jak zalecał Kolega Bagno: na dzień mięsko na balkon (opatulić kocami), a na noc do mieszkania (lub odwrotnie). Spróbuj jeszcze ocieplić czymś garnek z mięsem.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/2/#findComment-255761
Udostępnij na innych stronach

Zrób tak, jak zalecał Kolega Bagno: na dzień mięsko na balkon (opatulić kocami), a na noc do mieszkania (lub odwrotnie). Spróbuj jeszcze ocieplić czymś garnek z mięsem.

oki, teraz to już się będzie tego pilnować, tylko chodzi mi o to czy zamarznięcie wsadu to tylko brak peklowania??
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/2/#findComment-255764
Udostępnij na innych stronach

Zamarznięcie wsadu nie ma nic wspólnego z procesem peklowania. Świadczy tylko o tym, że być może zolanka była zbyt słaba, a mróz zbyt ostry. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/2/#findComment-255766
Udostępnij na innych stronach

Zamarznięcie wsadu nie ma nic wspólnego z procesem peklowania. Świadczy tylko o tym, że być może zolanka była zbyt słaba, a mróz zbyt ostry.

dzięki, już się nie przejmuje zmarzliną, a temperaturki będziem pilnować coby powtórnie nie zamarzło
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/2/#findComment-255768
Udostępnij na innych stronach

Tak jak pisał ktoś wcześniej: w temp. 0 st.C i poniżej, proces peklowania ustaje. Musisz utrzymywać temperaturę solanki w przedziale 4-8 st.C

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/2/#findComment-255769
Udostępnij na innych stronach

Musisz utrzymywać temperaturę solanki w przedziale 4-8 st.C

ok, to wiem, osobiście nie mam z tym problemu bo moje lezą garażu gdzie mam 4-5 st. ale matuli zdażyło się zamarznięcie a ja się z tym nie zetknąłęm wcześniej i stąd moje pytanie
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/2/#findComment-255771
Udostępnij na innych stronach

Witajcie

podpinam sie pod inny wątek ale z racji małego stażu nie mogę zakładac jeszcze nowego tematu.

Mam pytanie. Dzisiaj mam zamiar zapeklować mieso na 10 dniowe peklowanie tak żeby dzień przed wigilią uwędzić. Kupiłem łopatkę, boczek, schab i trafiły mi sie bardzo ładne żeberka. Przlupowałem pobieżnie forum ale niewiele znalazłem Jak zapeklowac i uwędzić żeberka?

Peklować 10 dni tak samo jak inne mięsa czy zamrozić i zastosować peklowanie np 5 dni?

Wędzić razem z innymi wędzonkami w takich samych temperaturach?

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/2/#findComment-255867
Udostępnij na innych stronach

Postępujesz tak samo jak z resztą mięsa.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/2/#findComment-255872
Udostępnij na innych stronach

Dziekuje za rady.

Kurcze jeszcze jedno pytanie.

Wczoraj zapeklowałem miesko a dzisiaj rano wynikł problem. Kamionka musi być gdzieś pęknieta bo na podłodze kałuża wody. Musze zmienić naczynie i zrobić nowa zalewę > jak wróce wieczorem z pracy to pewnie połowy już nie będzie. Czy zrobić taką samą ( stężenie) zalewę jak wczoraj?

informacyjnie: 15,4 kg mięsa>5,8l wody>630g peklosoli> peklowanie na 10 dni>temp w garażu 4 - 5 st

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/2/#findComment-256064
Udostępnij na innych stronach

Chodzi ci o to żeby nie przesolić? No tak bo przecież przez te 24 godziny mięsą juz troche soli wchłonęło a teraz dostaje nowa porcję solanki. Dam chyba tyle samo. Te wyroby są robione wg tych samych proporcji co miesiąc temu i wtedy wyszły lekko niesłone.

Dziękuje za pomoc.

Aha czym wg was można uszczelnić >skleić kamionkę? Zwykłymi klejami trochę się boje.

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/2/#findComment-256112
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.