sokoz Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 11 Grudnia 2012 Trzeba będzie mierzyć temp solanki i przestawiać kocioł z 0 st do 11 st gdy ostygnie i z powrotem, gdy zacznie się robić za ciepła. Duży kocioł, to długo postoi zanim temp. się zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/2/#findComment-255692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 11 Grudnia 2012 10-11 od biedy i z braku innego miejsca można by dopuścić ale pamiętaj że będzie się peklowało znacznie szybciej niż w lodówce i o 13 dniach możesz zapomnieć. Trochę piany czasami się zdarzy, ale trochę. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/2/#findComment-255695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 11 Grudnia 2012 no właśnie czytałem że można w 10 stopniach peklować ale czas skraca się bodajże o 1/3a planowałem wędzić w weekend przed wigilią !! z pracy wracam po 18… będzie ciężko wcześniej uwędzić, albo do późnej nocy siedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/2/#findComment-255700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 11 Grudnia 2012 Teraz dopiero zobaczyłem zdjęcia :grin: Faktycznie nie jest to piana z peklowania, ale jakaś reakcja z solanką .... czegoś takiego jeszcze nie widziałem. :shock:Ach te Chińczyki, zawsze czymś zaskoczą :wink: Garnki jako naczynie do peklowania możesz sobie darować.Jeśli nie masz innych naczyń proponuje zakup plastikowych wiaderek 10L.Jak nie kupisz zapytaj w pierwszym lepszym sklepie czy nie mają po np. śledziach.Dobrze wymyj, wyparz żeby pozbyć się zapachu i możesz peklować bez obaw. Może przy wiaderkach znajdziesz trochę miejsca w lodówce ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/2/#findComment-255703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 11 Grudnia 2012 czytałem że można w 10 stopniach peklować ale czas skraca się bodajże o 1/3To o ile by skróciło czas przy 30 stopniach? :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/2/#findComment-255704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian Ciunel Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 11 Grudnia 2012 Jest to reakcja solanki z nitami aluminiowymi którymi są przymocowane uchwyty garnka, miałem to samo, teraz wlewam mniej silanki i jest wszystko dobrze. Cytuj Maryś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/2/#findComment-255709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość quartz Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 11 Grudnia 2012 Nie jest. NaCl nie wchodzi w reakcję z Al. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/2/#findComment-255710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 11 Grudnia 2012 Poza chlorkiem sodu peklosól zawiera jeszcze inne pierwiastki i związki. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/2/#findComment-255711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 11 Grudnia 2012 osid, możesz schładzać solankę wkładając zamrożone woreczki z wodą. Oczywiście muszą być w 100% szczelne. Niektórzy wkładają butelki PET z wodą /lodem/, trzeba zadbać by lód nie rozsadził. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/2/#findComment-255715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość quartz Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 11 Grudnia 2012 Poza chlorkiem sodu peklosól zawiera jeszcze inne pierwiastki i związki.Wiem, ale to już nie solanka a zaprawa peklująca. :grin: Na zdjęciu widać, że zachodzi burzliwa reakcja, ja bym takiego garnka nie używał. Swoją drogą, ciekawe jakie było Ph tej zalewy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/2/#findComment-255719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ROBSON REDDEVIL Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 11 Grudnia 2012 Witam ile wody i ile peklosoli na 11.6kg mięsa patrzyłem na tabele,ale chciałem spytać. Cytuj "Lepiej być pierwszym w piekle,jak drugim w niebie" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/2/#findComment-255724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 11 Grudnia 2012 Ja bym zrobiła ok 6 litrów solanki , stosując 85 gramów peklosoli na litr wody i peklowała z 10 dni :grin: No i nastrzyk na początku . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/2/#findComment-255725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 12 Grudnia 2012 wczoraj z termometrem w dłoni zacząłem szukać nowego miejsca w całym domu na moje wędzoneczki i co ?! okazało się że najzimniejsze (8,5stopnia) jest gdzie ??? w pomieszczeniu obok kotłowni gdzie stoi piec !!! podłoga tam jest nieco niżej od poziomu w całym domu i leży tam węgiel, myślę że będzie ok jak tam przeniosę wędzonki ?! porozdzielałem je na razie na 3 gary tak by solanka nie dotykała nitów, kupię tak jak miro podpowiadał jakieś wiaderka na przyszłość, choć do tej pory peklowałem w garach i było ok, nigdy nic mi się nie zepsuło, myślicie że w takiej temp. Mogę poczekać do 22 grudnia z wędzeniem ?? teraz stały w 0 stopniach więc się nie peklowały, a kawałki mam takie po 1,5 kg. to powinno im wystarczyć 1,5 tygodnia ?? osid napisał/a:czytałem że można w 10 stopniach peklować ale czas skraca się bodajże o 1/3 To o ile by skróciło czas przy 30 stopniach? odpowiadam: akademia dziadka cz. VII punkt C. "Zakończając temat peklowania, trzeba nadmienić, że peklując w temperaturze 10 st.C. można czas peklowania skrócić o 1/3." Jeszcze raz dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/2/#findComment-255756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomm1927 Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 12 Grudnia 2012 Przy 0 C nie ma procesu peklowania !ok, nie ma. ale powiedzcie co w przypadku gdy z racji braku miejsca w lodówce i trzymaniu gara na balkonie solanka zamarznie?? w nocy spadła temperatura do ok. -15 i niestety tak się stało. czy wystarczy odmrozić mięcho i zrobić nową solankę?? doradźcie bo nie wiem co dalej z tym "wsadem", mnie sięto nigdy nie zdarzyło ale matula przegapiła ciutkę temperatury i stało się. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/2/#findComment-255760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zrób tak, jak zalecał Kolega Bagno: na dzień mięsko na balkon (opatulić kocami), a na noc do mieszkania (lub odwrotnie). Spróbuj jeszcze ocieplić czymś garnek z mięsem. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/2/#findComment-255761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomm1927 Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zrób tak, jak zalecał Kolega Bagno: na dzień mięsko na balkon (opatulić kocami), a na noc do mieszkania (lub odwrotnie). Spróbuj jeszcze ocieplić czymś garnek z mięsem.oki, teraz to już się będzie tego pilnować, tylko chodzi mi o to czy zamarznięcie wsadu to tylko brak peklowania?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/2/#findComment-255764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zamarznięcie wsadu nie ma nic wspólnego z procesem peklowania. Świadczy tylko o tym, że być może zolanka była zbyt słaba, a mróz zbyt ostry. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/2/#findComment-255766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomm1927 Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zamarznięcie wsadu nie ma nic wspólnego z procesem peklowania. Świadczy tylko o tym, że być może zolanka była zbyt słaba, a mróz zbyt ostry. dzięki, już się nie przejmuje zmarzliną, a temperaturki będziem pilnować coby powtórnie nie zamarzło Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/2/#findComment-255768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 12 Grudnia 2012 Tak jak pisał ktoś wcześniej: w temp. 0 st.C i poniżej, proces peklowania ustaje. Musisz utrzymywać temperaturę solanki w przedziale 4-8 st.C Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/2/#findComment-255769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomm1927 Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 12 Grudnia 2012 Musisz utrzymywać temperaturę solanki w przedziale 4-8 st.Cok, to wiem, osobiście nie mam z tym problemu bo moje lezą garażu gdzie mam 4-5 st. ale matuli zdażyło się zamarznięcie a ja się z tym nie zetknąłęm wcześniej i stąd moje pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/2/#findComment-255771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 12 Grudnia 2012 Witajciepodpinam sie pod inny wątek ale z racji małego stażu nie mogę zakładac jeszcze nowego tematu.Mam pytanie. Dzisiaj mam zamiar zapeklować mieso na 10 dniowe peklowanie tak żeby dzień przed wigilią uwędzić. Kupiłem łopatkę, boczek, schab i trafiły mi sie bardzo ładne żeberka. Przlupowałem pobieżnie forum ale niewiele znalazłem Jak zapeklowac i uwędzić żeberka?Peklować 10 dni tak samo jak inne mięsa czy zamrozić i zastosować peklowanie np 5 dni?Wędzić razem z innymi wędzonkami w takich samych temperaturach? Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/2/#findComment-255867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 12 Grudnia 2012 Postępujesz tak samo jak z resztą mięsa. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/2/#findComment-255872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomm1927 Opublikowano 13 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 13 Grudnia 2012 Jak zapeklowac i uwędzić żeberka?Miro prawdę Ci prawi. Ja tak robiłem za każdym razem i wychodzą superowe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/2/#findComment-256045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 13 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 13 Grudnia 2012 Dziekuje za rady.Kurcze jeszcze jedno pytanie.Wczoraj zapeklowałem miesko a dzisiaj rano wynikł problem. Kamionka musi być gdzieś pęknieta bo na podłodze kałuża wody. Musze zmienić naczynie i zrobić nowa zalewę > jak wróce wieczorem z pracy to pewnie połowy już nie będzie. Czy zrobić taką samą ( stężenie) zalewę jak wczoraj? informacyjnie: 15,4 kg mięsa>5,8l wody>630g peklosoli> peklowanie na 10 dni>temp w garażu 4 - 5 st Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/2/#findComment-256064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 13 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 13 Grudnia 2012 Chodzi ci o to żeby nie przesolić? No tak bo przecież przez te 24 godziny mięsą juz troche soli wchłonęło a teraz dostaje nowa porcję solanki. Dam chyba tyle samo. Te wyroby są robione wg tych samych proporcji co miesiąc temu i wtedy wyszły lekko niesłone. Dziękuje za pomoc.Aha czym wg was można uszczelnić >skleić kamionkę? Zwykłymi klejami trochę się boje. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1556-solanka-problem/page/2/#findComment-256112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.