binio1111 Opublikowano 30 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 30 Października 2018 (edytowane) Niedokładnie , ale najprościej jak się daI-ka mięso bez błon , ścięgien i tłuszczu (całe czerwone) - może być z szynki , łopatki , karkówkiII-ka mięso bez błon i ścięgien z zawartością tłuszczu ok 30% (takie czerwone z trochę białym )III-ka mięso ścięgniste , błoniaste - wykorzystywane na klej dużo tego masz w łopatce (b. dobra jest golonka do tego celu) Jest to (bez wnikania w szczegóły) najprostszy podział klas.W linku , który wkleiłeś jest wszystko ładnie opisane. Edytowane 30 Października 2018 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15564-wyroby-tomka/page/2/#findComment-611578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 30 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 30 Października 2018 (edytowane) Całe życie chodzisz do sklepu i mówisz 1 kg karkówki i nie wnikasz która to klasa itd. Dzięki binio1111 Edytowane 30 Października 2018 przez Tomek101082 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15564-wyroby-tomka/page/2/#findComment-611580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 30 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 30 Października 2018 No , a przejmowałeś się średnicą oczka do mielenia - a tu taaakie inne problemy Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15564-wyroby-tomka/page/2/#findComment-611581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 30 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 30 Października 2018 (edytowane) Ehh nie wiem co tu napisać kiełbasa chyba nie wyjdzie. Coś takiego to na zamówienie kilka dni szybciej. Tak mi się wydaje że mogę kupić łopatkę, karkówkę powykrawać wszystko jak nie dostanę golonki to dam boczek . To mam problem. Edytowane 30 Października 2018 przez Tomek101082 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15564-wyroby-tomka/page/2/#findComment-611583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 30 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 30 Października 2018 1. Wieprzowina kl. I peklowana - 1,0 kg - tu na pewno chodzi o szynkę 2. Wieprzowina kl. II peklowana - 2,5 kg - ścinki z szynki ?? czym to można zastąpić??. 3. Wieprzowina kl. III peklowana - 0,5 kg - łopatka 4. Wołowina kl. II lub I peklowana - 0,5 kg tak samo jak w przypadku wieprzowiny 5. Tłuszcz twardy drobny solony - 0,5 kg - podgardle jeżeli nie dostanę to czym mogę zastąpić ? Wieprzowinę kl. III można zastąpić wołowina kl. II lub I, tak że wtedy, zamiast wieprzowiny kl. III i wołowiny, bierzemy tylko wołowinę kl. II lub I peklowana, w ilości 1,0 kg. 1. wieprz I może być z szynki, łopatki, karkówki, schabu/polędwicy( często tańsza od szynki czy karkówki)2. wieprz II może być np chudy boczek lub chude mięso z powyższych bez błon i ścięgien3. wieprz III najlepsze to chude mięso z golonki, ścięgna i błony pozostałe z pozyskania Ikl, mające nie więcej jak 25 % tłuszczu4. wol I to samo chude,kl II to chude z niewielkim dodatkiem tłuszczu ale bez błon i ścięgien5. podgardle zastąpić można nie którymi kawałkami słoniny, chyba tę od karku (wybacz, nie pamiętam) Mam nadzieję Tomku, że Ci trochę rozjaśniłam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15564-wyroby-tomka/page/2/#findComment-611585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 30 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 30 Października 2018 (edytowane) No tak to zwykle wygląda ,że kupuje się elementy i wykrawa się z nich poszczególne klasy. jak nie dostanę golonki to dam boczek - chyba nie przeczytałeś tego co na temat klasyfikacji mięsa koledzy i koleżanki Ci pisali Edytowane 30 Października 2018 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15564-wyroby-tomka/page/2/#findComment-611586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 31 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 31 Października 2018 Tomek - uczyć się i czytać ze zrozumieniem. Na pierwszą kiełbasę , to zrób kiełbasę chłopską i masz po problemie - kiełbasa jest b.smaczna https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/ Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15564-wyroby-tomka/page/2/#findComment-611595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 31 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 31 Października 2018 .... jak nie dostanę golonki to dam boczek .Golonko to nie to samo co boczek, golonko dodajemy aby uzyskać klej. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15564-wyroby-tomka/page/2/#findComment-611599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 31 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 31 Października 2018 Ja tez mam problemy z klasyfikacja bo nie kupuje poltuszy tylko kawalki ,pozatym u nas inaczej wyglada rozbiorka poltuszy Ale jak by mi ktos mogl podpowiedziec ..czemu nikt tak nie zwraca uwagi na mieso wolowe piszecie ze chude , ztluszczem itp , ja czesto uzywam do kielbasy mieso z pregi bo jest tansza od golonki . a np mieso z karkowki wolowej to zupelnie inne niz rostbeff wiec jak to jest z ta wolowina, ( moze jest cos na ten temat na forum i przeoczylam. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15564-wyroby-tomka/page/2/#findComment-611602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 31 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 31 Października 2018 jak to jest z ta wolowina Wołowina jest bardziej kleista niż mięso wp.Generalnie wyłączyłabym kawałki nadające się na steki, czyli wszystkie elementy mięśnia długiego przy kręgosłupie, polędwicę wołową, "oko" biodrówki.Wszystkie pozostałe (poza tłuszczem) mogą być użyte w roli kleju.Poza tym szkoda do kiełbasy dużych mięśni zrazowych, czy nawet ligawy. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15564-wyroby-tomka/page/2/#findComment-611604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 31 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 31 Października 2018 Witam.Mniej więcej już łapie o co chodzi. Wpadnę gdzieś na zakupu i jak się uda wszystko kupić to spróbuję zrobić kiełbasę jałowcową. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15564-wyroby-tomka/page/2/#findComment-611606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 1 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 1 Listopada 2018 (edytowane) Mam nadzieję Tomku, że Ci trochę rozjaśniłamTak dziękuję naprawdę pomogło. Jutro zabieram się za robotę i spróbuję zrobić tą kiełbasę. Jak wyjdzie taka wyjdzie i pewnie będzie jedną z tych najsmaczniejszych jakie zrobiłem. Edytowane 1 Listopada 2018 przez Bee Gees Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15564-wyroby-tomka/page/2/#findComment-611736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 4 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 4 Listopada 2018 . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15564-wyroby-tomka/page/2/#findComment-611993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 5 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 5 Listopada 2018 No dobra teraz kila słów o jałowcowej którą zrobiłem. Nie jest zła ale dupy nie urywa, zostaje taki dziwny gorzki smak na końcu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15564-wyroby-tomka/page/2/#findComment-612137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 5 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 5 Listopada 2018 (edytowane) dziwny gorzki smak na końcu. Wrzuć fotki jak Ci wyszło. I napisz jak dokładnie robiłeś i co dokładnie dodałeś .Ja w między czasie popełniłem myśliwską (też z jałowcem w dawce 1,5g/kg) i smak jest rewelka. PS. Doradzałem Ci , żebyś zaczął od prostej kiełbasy - trzeba poznać własny smak i ilość przypraw akceptowalny przez nas samych. Jak się to "połapie" można robić coraz bardziej wymagające (pod względem doboru mięsa i przypraw , oraz samego procesu produkcji) kiełbasy. Edytowane 5 Listopada 2018 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15564-wyroby-tomka/page/2/#findComment-612140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 5 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 5 Listopada 2018 (edytowane) Wim co spierdzieliłem ale wstyd się przyznać za jakiś czas zrobię ją jeszcze raz i zobaczę co wyjdzie. 13 kg jej wyszło Edytowane 5 Listopada 2018 przez Tomek101082 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15564-wyroby-tomka/page/2/#findComment-612143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 5 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 5 Listopada 2018 Za ciasno wisiały , nie osuszone i pewnie coś jeszcze Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15564-wyroby-tomka/page/2/#findComment-612144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 5 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 5 Listopada 2018 13 kg weszło do Borniaka i więcej by się już nie dało upchać. Testuje jego możliwości. Widać że kiełbaski w niektórych miejscach są bez koloru. Osuszenie się chyba udało bo jelito nie było twarde. Jałowca dodałem już zmielonego niestety nie miałem czasu szukać innego i jakiś słaby pieprz kupiłem którego dałem dawkę x 2 i nadal go nie czuć. 2 tyg. temu zrobiłem dwie różne kiełbasy i nie były złe wszystkim smakowały ta też nie jest tragiczna ale jak już pisałem dupy nie urywa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15564-wyroby-tomka/page/2/#findComment-612146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 6 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 6 Listopada 2018 Osuszenie się chyba udało bo jelito nie było twarde Nie po to się osusza ???? Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15564-wyroby-tomka/page/2/#findComment-612160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 6 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 6 Listopada 2018 Osuszałem 3 H w tem. 50 st. Kiełbasy odymione nie były. Jelito nie było twarde.Wiem ciągle się uczę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15564-wyroby-tomka/page/2/#findComment-612178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 6 Listopada 2018 13 kg jej wyszło Nie wędzę w Borniaku ale wydaje mi się, że to za duża ilość kiełbasy aby cały proces osuszania i wędzenia przeprowadzić optymalnie w takiej małej skrzynce.Napiszę Ci, że kolor tej kiełbasy mnie nie zachwyca. Proponuję robić połowę tych porcji i nie dusić ciasno ułożonych wędlin.Powinieneś dążyć do "złotego" koloru.Wklejam zdjęcia wędlin @radka z Bukowiny, który też wędzi w borniaku i robi to po mistrzowsku Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15564-wyroby-tomka/page/2/#findComment-612183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 6 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 6 Listopada 2018 (edytowane) Osuszanie kiełbasy nie powinno trwać tak długo - przeładowanie i może za mały przepływ powietrza zrobiły swoje. Edytowane 6 Listopada 2018 przez EAnna Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15564-wyroby-tomka/page/2/#findComment-612185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 6 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 6 Listopada 2018 Nie wędzę w Borniaku ale wydaje mi się, że to za duża ilość kiełbasy aby cały proces osuszania i wędzenia przeprowadzić optymalnie w takiej małej skrzynce. Napiszę Ci, że kolor tej kiełbasy mnie nie zachwyca. Proponuję robić połowę tych porcji i nie dusić ciasno ułożonych wędlin. Powinieneś dążyć do "złotego" koloru. Wklejam zdjęcia wędlin @radka z Bukowiny, który też wędzi w borniaku i robi to po mistrzowsku Wygląda smakowicie, mam nadzieję że i mi kiedyś takie wyjdą . Wiadomo że praktyka czyni mistrza, wszystkiego od razu nie opanujesz choć byś wszystkie tematy na forum przeczytał. Trzeba więcej trenować. Aby się nie znudziła ta zabawa to może teraz jakieś serki albo ryba Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15564-wyroby-tomka/page/2/#findComment-612208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 7 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 7 Listopada 2018 Wklejam zdjęcia wędlin @radka z Bukowiny, który też wędzi w borniaku i robi to po mistrzowsku Wędzonki raczej nie były wędzone w borniaku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15564-wyroby-tomka/page/2/#findComment-612227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 7 Listopada 2018 Wędzonki raczej nie były wędzone w borniaku. A to po nich widać Hm...może Radek. wędził u jakiegoś sąsiada Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15564-wyroby-tomka/page/2/#findComment-612230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.