Zbój Madej Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #2226 Opublikowano 8 Października 2010 Zbóju ! Wszystkiego Najlepszego z okazji Rocznicy ! :grin:Małgoś, dzięki wiekie :!: http://img339.imageshack.us/img339/954/proszep.gif Popatrz jak rok minął szybko :grin: ... A jak nie przyjedziesz na VI Zlot to my się do Ciebie wybierzemy :devil: :lol:A no prawda, roczek zleciał szybciusieńko. Idzie ku temu, że się na zlocie spotkamy :smile: :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/90/#findComment-127301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxi kaz79 Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #2227 Opublikowano 8 Października 2010 Witam serdecznie i pozdrawiam wszystkich wokół. Cytuj Wędliny domowe-tradycyjne,smaczne,zdrowe. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/90/#findComment-127320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #2228 Opublikowano 8 Października 2010 My także Cię witamy i pozdrawiamy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/90/#findComment-127323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #2229 Opublikowano 8 Października 2010 A gdzieżeś bywał " czarny baranie " :grin: Moja brzydsza połowa powiedziała że jestem uzależniony od WD, więc udowodnić chciałem że 6 miesięcy wytrzymam ale nie dałem rady, wytrzymałem aż trzy. :grin: :grin: Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/90/#findComment-127326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #2230 Opublikowano 8 Października 2010 Moja brzydsza połowa powiedziała że jestem uzależniony od WDTen rodzaj uzależnienia jest bardzo przyjemny :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/90/#findComment-127328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #2231 Opublikowano 8 Października 2010 Zico Wszystkiego co najlepsze z Okazji Urodzin Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/90/#findComment-127343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #2232 Opublikowano 8 Października 2010 Bardzo Wam wszystkim dziękuję za wspaniałe życzenia i za pamięć .Co by nie pisać - jest to bardzo miłe - a to dla Was ( szczególnie od 0:58 :smile: ) nie znalazłem nic lepszego :smile: http://www.youtube.com/watch?v=kgiS7xb05qA Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/90/#findComment-127344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #2233 Opublikowano 9 Października 2010 Witam serdecznie wszystkie zadymiaczki i wszystkich zadymiaczy :grin: Mam na imię Mariusz i szukając w necie wędzarko-grilla trafiłem na tę stronę, okazało się że jest to wielka kopalnia wiedzy o wyrobie nie tylko wędlin, nawet znalazłem to czego długo szukałem, czyli jak zrobić wędzarnię, właśnie dzisiaj zakończyłem wykop pod fundament.Mam nadzieję że i ja będę mógł służyć dobrymi radami ale zarazem ostrzegam że wiedzę z forum będę czerpał pełnymi garściami :tongue: :grin: Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/90/#findComment-127407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #2234 Opublikowano 9 Października 2010 Witam serdecznie wszystkie zadymiaczki i wszystkich zadymiaczy :grin:Witaj Maniek w miejscu odpowiednim dla każdego :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/90/#findComment-127410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #2235 Opublikowano 9 Października 2010 ostrzegam że wiedzę z forum będę czerpał pełnymi garściamiTo bardzo symatyczne ostrzeżenie.Tak trzymaj.Witaj wśród zadymiaczy. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/90/#findComment-127431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 10 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #2236 Opublikowano 10 Października 2010 Witam serdecznie wszystkie zadymiaczki i wszystkich zadymiaczy :grin:Witaj MariuszB wśród zadymiaczy. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/90/#findComment-127449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BoyLer Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #2237 Opublikowano 11 Października 2010 Witam wszystkich. W temacie wędzenia jestem całkowitym nowicjuszem, ale liczę że z pomocą tego forum uda mi się nabrać odpowiedniego doświadczenia i umiejętności. Swoją przygodę chciałem rozpocząć od zakupu wędzarni Bradleya i już niemal złożyłem zamówienie (w angielskim sklepie gdzie pomimo kosztów wysyłki było kilkaset złotych taniej), kiedy to wszedłem na tą stronę i znalazłem informację na temat Borniaka i liczne pozytywne komentarze. Zważywszy na 10-krotne niższe koszty eksploatacji nie musiałem się długo zastanawiać nad wyborem Dzisiaj wędzarnia do mnie dotarła i już wędzi się w niej biała kiełbaska (na razie ze sklepu, ale jutro biorę się za produkcję własną), a w kolejce czekają kurczaki z przepisu Dziadka Czuję, że będzie to miłość od pierwszego wędzenia ps.Pewnie niezbyt odpowiednie miejsce na zadawanie takich pytań, ale zaryzykuję 1. Czy istnieje zmodyfikowana tabela peklowania na mokro bez nastrzykiwania? (dopiero mam zamiar zakupić odpowiedni osprzęt)2. Jakie jest typowe zużycie jelit wieprzowych w metrach (powiedzmy 26/28, 28/30) na 1kg masy mięsnej? I czy ewentualnie w razie namoczenia za dużej ilości jelit, można je ponownie zasolić i przechowywać? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/90/#findComment-127571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #2238 Opublikowano 11 Października 2010 Witam wszystkich.Witam :smile: Czy istnieje zmodyfikowana tabela peklowania na mokro bez nastrzykiwania?http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=180 może coś znajdziesz. Jakie jest typowe zużycie jelit wieprzowych w metrach (powiedzmy 26/28, 28/30) na 1kg masy mięsnej?http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1349 I czy ewentualnie w razie namoczenia za dużej ilości jelit, można je ponownie zasolić i przechowywać?Tak :smile: [ Dodano: Pon 11 Paź, 2010 16:02 ] Dużo dowiesz się tutaj http://wedlinydomowe.pl/ po lewej stronie masz brązowe belki, klikaj na nie i czytaj Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/90/#findComment-127572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #2239 Opublikowano 11 Października 2010 Witaj w gronie BoyLer Na tym forum jest tylu ekspertów, że nie będziesz wiedział od czego zacząć :lol: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/90/#findComment-127574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BoyLer Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #2240 Opublikowano 11 Października 2010 Dzięki za pomoc i miłe przywitanie. Już teraz odczuwam problem nadmiaru informacji , ale staram się powoli wszystko przyswajać i systematyzować wiedzę przy pomocy komputera Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/90/#findComment-127576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #2241 Opublikowano 11 Października 2010 Witam serdecznie wszystkie zadymiaczki i wszystkich zadymiaczy :grin: ... ostrzegam że wiedzę z forum będę czerpał pełnymi garściami :tongue: :grin:Witaj Mariusz - dobrze trafiłeś, A jeśli o wiedzę chodzi, no cóż, trochę potrwa, aż się pozbędziesz metlika w głowie - ja jeszcze mam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/90/#findComment-127580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #2242 Opublikowano 11 Października 2010 Dziękuję wszystkim za miłe powitanie i przyjęcia do swojego grona, mam nadzieję że i ja czasami będę mógł służyć dobrą radą. Witam serdecznie wszystkie zadymiaczki i wszystkich zadymiaczy :grin: ... ostrzegam że wiedzę z forum będę czerpał pełnymi garściami :tongue: :grin:Witaj Mariusz - dobrze trafiłeś, A jeśli o wiedzę chodzi, no cóż, trochę potrwa, aż się pozbędziesz metlika w głowie - ja jeszcze mam Witaj kowo. Cóż, mętlik mam od pierwszych minut bytności na forum :tongue: lecz staram się czytać to co w obecnej chwili jest mi niezbędne, na dzień dzisiejszy wylałem fundament i będę szukał "wzoru" dla swojego grillo-wędzarki :grin: a jak znajdę to czego szukam to zacznę studiować przepisy i wszystko o dobrym wędzeniu :tongue: Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/90/#findComment-127616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #2243 Opublikowano 11 Października 2010 Witaj kowo. Cóż, mętlik mam od pierwszych minut bytności na forum :tongue: lecz staram się czytać to co w obecnej chwili jest mi niezbędne, na dzień dzisiejszy wylałem fundament i będę szukał "wzoru" dla swojego grillo-wędzarki :grin: a jak znajdę to czego szukam to zacznę studiować przepisy i wszystko o dobrym wędzeniu :tongue:Musisz sobie po prostu ustawić priorytety. Wszystkiego na raz nie da się ogarnąć. W razie czego jest "szukajka", a i my pomożemy :lol: :lol: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/90/#findComment-127618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BoyLer Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #2244 Opublikowano 11 Października 2010 Też mam niemały mętlik. Zabieram się za peklowanie schabu i boczku i co przepis to całkowicie inne proporcje soli na tą samą długość peklowania. Zakres od 55g do 150g na litr na 7-8 dni (bez nastrzykiwania) i jak to zinterpretować? :mellow: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/90/#findComment-127622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #2245 Opublikowano 11 Października 2010 Widocznie szukasz nie tych przepisów. Weź sobie 40% solanki (w stosunku do ciężaru mięsa) sporządzonej w stosunku 0,80-0,85 dkg peklosoli na 10 l wody, dodaj przyprawy jakie lubisz i zalej nią mięso. Pamiętaj o pilnowaniu temperatury solanki (najlepsza 4-6 st.C) i po 2 tygodniach, bez moczenia, po osuszeniu masz gotowy materiał do wędzenia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/90/#findComment-127631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #2246 Opublikowano 11 Października 2010 Napisz na ten temat w tym dziale: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewforum.php?f=27Napewno otrzymasz odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/90/#findComment-127632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CHOJNIK Opublikowano 13 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #2247 Opublikowano 13 Października 2010 witam mam 27 lat i wędzę już od roku a od przeszło dwóch lat robię wyroby swojskie hehe witam raz jeszcze może na coś się przydam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/90/#findComment-127842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 13 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #2248 Opublikowano 13 Października 2010 Witaj CHOJNIK :smile: :smile: Forum rośnie w siłę :lol: :lol: Ale "zadyma" :grin: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/90/#findComment-127843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 13 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #2249 Opublikowano 13 Października 2010 witam mam 27 lat i wędzę już od roku a od przeszło dwóch lat robię wyroby swojskie hehe witam raz jeszcze może na coś się przydamWitaj i działaj.Pokaż swojskie wyroby i podaj receptury a z pewnością się przydasz. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/90/#findComment-127844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 13 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #2250 Opublikowano 13 Października 2010 Witaj CHOJNIK :grin: . Chwal się :wink: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/90/#findComment-127845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.