Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj Bartuś :grin: :grin: :grin: . Jeszcze narobimy kiełbasek, że ho ho :grin: :wink:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/168/#findComment-247868
Udostępnij na innych stronach

Bartek., witaj na stronce.Coraz więcej "gangów"rodzinnych sie tworzy na WB :lol: To chyba nieżle świadczy o sile i atrakcyjności naszej stronki.Piszę to pogryzając chlebek upieczony przez mojego zięcia :thumbsup: :thumbsup:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/168/#findComment-247879
Udostępnij na innych stronach

Drugim krokiem jest rejestracja na forum. A ponieważ, jest to mój pierwszy post, chciałem się serdecznie przywitać z całą Wędzarniczą Bracią ;)

 

Witaj Bartku.. już mieliśmy okazję zobaczyć Twój pierwszy wyrób. :clap:

Teraz czekamy na dalsze efekty :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/168/#findComment-247881
Udostępnij na innych stronach

arsakes, Bartek., witanko Wam serdeczne :D :D

Jeszcze narobimy kiełbasek

A coś :rolleyes: do kiełbasek Radziu też zrobicie? :wink: :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/168/#findComment-247890
Udostępnij na innych stronach

Wita Wszystkich zwolennikow Zdrowego a co Najwazniejsze swojego jedzenia

Witamy mlodynowacki, w szeregach Wędzarniczej Braci.! :wink:

 

Jak tam pogoda w Rawiczu..?

 

Serdecznie pozdrawiam.. :grin:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/168/#findComment-248541
Udostępnij na innych stronach

Witam Wszystkich serdecznie moja przygoda z Wedzeniem dopiero sie zaczyna od tygodnia po pracy tworze wlasna wedzarke z szafki BHP sadze ze jak dobrze pojdzie to za tydzien juz ja skoncze i wtedy bede potrzebowal waszej pomocy do pierwszego wedzenia :D

pozdrawiam :grin:

POZDRAWIAM 

    STRAŻAK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/168/#findComment-249227
Udostępnij na innych stronach

Witam Cię florian998, na nowej, zadymiarskiej drodze.

Przed Tobą całe życie więc zapewne dojdziesz do mistrzostwa.

Nie pożałujesz bo to hobby wynagradza jak mało które :grin:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/168/#findComment-249293
Udostępnij na innych stronach

Witam wszyskich fachowców dobrego smaku. W moim rodzinnym domu od zawsze lubimy robić produkty naturalne, a śledząc stronę można się tu wiele nauczyć.

 

poz. pkafel1

pkafel1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/168/#findComment-249671
Udostępnij na innych stronach

pkafel1,

Witaj na forum.

Mam nadzieję, że nie tylko rozszerzysz tutaj swoją wiedzę ale również podzielisz się z nami tradycjami swojego domu.

Zanim jednak zaczniesz opisywać swoje dokonania bardzo proszę o zapoznie się z regulaminem forum.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/168/#findComment-249678
Udostępnij na innych stronach

Witam - znalazłem Waszą stronkę i forum bo dość mam tego plastikowego żarcia sklepowego a ponieważ mam działkę i żonę, która chętnie takie mięsiwa własnej roboty przygotuje to i możliwości własnego wyrobu produktów spożywczych znacznie wzrastają ;). Żona robi przepyszne nalewki, różne przetwory i czasami chleby piecze - za wędzenie się jeszcze nie braliśmy. Na wędzenie napadło mnie do tego stopnia, że w ciągu jednego dnia wyciągnąłem od mamy starą pralkę "Franie", wyczyściłem wnętrze przygotowałem rurę doprowadzającą (ze starego kominka-kozy), zakupiłem węglarkę (do palenia w niej :) ) i termometr i już drugiego dnia na tej prowizorce uwędziłem rybki (flądry , pstrągi - przepis z Waszej strony :) ). Bałem się jak wyjdą ale na szczęście wyszły palce lizać :thumbsup:. Dziś (piatek) kontynuacja wędzenia rybek (już same pstrągi). Już myślimy o większej wędzarni bo produkty zrobione własnym sumptem i jeszcze do tego smaczne to je to :)
"Błogosławieni, którzy nie mają nic do powiedzenia a mimo to milczą"
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/168/#findComment-250209
Udostępnij na innych stronach

cejot, witaj na forum i nie zapominaj dokumentować wszystkiego co wędzisz w postaci fotek, które później mam nadzieję zobaczymy wszyscy :grin:
Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/168/#findComment-250211
Udostępnij na innych stronach

Witaj serdecznie Cejot... :grin: Mnie tak ''napadło'' , że pierwsze udka z kurczaka uwędziłam w kartonie... :grin: , póżniej zadymka była w beczce 200 l ...

to je to :)

Oj tak...to ''wciąga''... :grin: Pozdrawiam !
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/168/#findComment-250213
Udostępnij na innych stronach

Witam Wszystkich z ciekawością i podziwem czytam i oglądam ciekawe konstrukcje i palce lizać przepisy. Zamierzam się w to wciągnąć i zadymiać razem z Wami. Pozdrawiam i kontynuuje czytanie. :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/168/#findComment-250279
Udostępnij na innych stronach

Witam !!! Jako nowy pozdrawiam wszystkich zadymiaczy :grin: Myślę, że z Waszą pomocą z laika przemienię się w całkiem znośnego i wprawnego zadymiarza :wink:

Pozdrawiam i smacznego zadymiania !!!

 

Leszek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/168/#findComment-250530
Udostępnij na innych stronach

Witam !!! Jako nowy pozdrawiam wszystkich zadymiaczy :grin: Myślę, że z Waszą pomocą z laika przemienię się w całkiem znośnego i wprawnego zadymiarza :wink:

Tak będzie witamy :grin:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/168/#findComment-250531
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich.

W końcu zdecydowałem się dołączenie do forum, bo poza grillowaniem i robieniem przetworów z owoców :wink: przyszedł czas na wędlinki. Zawsze musi być ten pierwszy raz dlatego korzystając z Waszych wskazówek mogę z dumą powiedzieć, że jestem już po pierwszym parzeniu :grin: Zdjęcia umieszczę jak tylko znajdę właściwy temat.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/168/#findComment-250729
Udostępnij na innych stronach

Dzień Dobry,

 

to mój pierwszy post na tym forum, dlatego chciałbym się ujawnić, przywitać i od razu podziękować społeczności za wiedzę, którą już od tygodni czerpię.

 

Zaczęło się w sumie niedawno, ktoś tam poczęstował kiełbasą przez kogoś wędzoną. Smak wyjątkowy, zrobił ogromne wrażenie. Zbiegło się to z kryzysem kanapkowym, kolejna "wędlina z {ojcowskiej, górskiej, dębowej, swojskiej, mazurskiej,..., tu wstaw jakiś dobrze kojarzący się przymiotnik} wędzarni" smakuje tak samo źle, a po 3 dniach robi się śliska...

 

Więcej argumentów nie potrzebowałem. Decyzja zapadła.

 

Dzięki temu forum poznałem zasadę działania wędzarni. Żadna wyszukana, na początek kupiłem używaną beczkę, wyciąłem denko i wieczko. Szpadel, pół soboty zabawy, test ciągu i temperatury (2m kanał dymny, bez specjalnych kombinacji temp. w komorze ponad 100 st, przy 6 st na zewnątrz) nastraja optymistycznie.

 

Uznałem, że na początek najłatwiej pójdzie mi z wędzonkami, a że wczoraj miałem dostęp do surowca z domowego świniobicia postanowiłem wykorzystać go do dziewiczego wędzenia. Jako, że wędzić mogę raczej tylko w soboty, a do najbliższej mamy tylko 3 dni zdecydowałem o peklowaniu 10-dniowym. Wybrałem tabelę Dziadka. Wspomniany surowiec to 3 szynki po 1kg + boczek, razem 3,5kg poszły w emaliowany garnek razem z 1,4l zimnej wody zmieszanej z 160g peklosoli (sól oczywiście wymieszana z wodą), a każda sztuka mięsa dostała dodatkowo po kilka zastrzyków (łącznie po ok 60ml/szt) z zalewy. Mięso całe zostało zakryte przez zalewę. Garnek trafił do lodówki, gdzie codziennie jego zawartość będzie oglądana i przewracana.

 

W piątek wieczorem mam zamiar wyjąc mięso z zalewy, ubrać w siatki i powiesić, choćby w lodówce do ociekania, tak by w sobotę rano, do rozgrzanej beczki zawiesić je na hakach. Z forum dowiedziałem się także o wstępnej fazie suszenia przyszłych wędzonek w wysokiej temp. bez dymu. Co do samego wędzenia to kompletnie nie mam pojęcia jak będzie wyglądało i ile trwało. Mam przygotowane drewno bukowe. Będę się starał utrzymać temp. w komorze ok. 45-55 st i z tego co czytam, cały proces powinien trwać od 2,5 do 4h - pewnie jakoś wyczuję "ten" moment. Ewentualnie na koniec mogę zwiększyć trochę temp. by uzyskać lepszy kolor wędzonek.

 

Na koniec wędzonki chciałbym sparzyć, choć trochę się tej operacji boję. Wyczytałem, że w pierwszym etapie lepiej podkręcić trochę temp., a później starać się parzyć w temp. ok 80 st.

 

Jak pewnie łatwo poznać amatora po tym, że wszystko musi być sprecyzowane, a każda niewiadoma jest przyczyną obaw. Nic na oko, wg gustu, dla smaku :)

 

Wiem, że trochę długie to przywitanie, ale może komuś przyda się opis początku mojej przygody z wędzeniem, a ktoś inny wspomoże dobrą radą w trudnych początkach...

 

Pozdrawiam Forumowiczów.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/168/#findComment-251279
Udostępnij na innych stronach

Serdeczne witanko wszystkim nowo przybyłym :grin: :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/168/#findComment-251280
Udostępnij na innych stronach

wspomoże dobrą radą w trudnych początkach..

Tomek witaj :lol:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/168/#findComment-251281
Udostępnij na innych stronach

tomek4,

Witaj na forum. Odbierz PW.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/168/#findComment-251297
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.