Radek. Opublikowano 5 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #4176 Opublikowano 5 Listopada 2012 Witaj Bartuś :grin: :grin: :grin: . Jeszcze narobimy kiełbasek, że ho ho :grin: :wink: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/168/#findComment-247868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 5 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #4177 Opublikowano 5 Listopada 2012 Witaski Bartku Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/168/#findComment-247871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 5 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #4178 Opublikowano 5 Listopada 2012 Bartek., witaj na stronce.Coraz więcej "gangów"rodzinnych sie tworzy na WB :lol: To chyba nieżle świadczy o sile i atrakcyjności naszej stronki.Piszę to pogryzając chlebek upieczony przez mojego zięcia :thumbsup: :thumbsup: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/168/#findComment-247879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 5 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #4179 Opublikowano 5 Listopada 2012 Drugim krokiem jest rejestracja na forum. A ponieważ, jest to mój pierwszy post, chciałem się serdecznie przywitać z całą Wędzarniczą Bracią Witaj Bartku.. już mieliśmy okazję zobaczyć Twój pierwszy wyrób. :clap: Teraz czekamy na dalsze efekty :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/168/#findComment-247881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 5 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #4180 Opublikowano 5 Listopada 2012 arsakes, Bartek., witanko Wam serdeczne :D Jeszcze narobimy kiełbasekA coś :rolleyes: do kiełbasek Radziu też zrobicie? :wink: :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/168/#findComment-247890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlodynowacki Opublikowano 9 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #4181 Opublikowano 9 Listopada 2012 Wita Wszystkich zwolennikow Zdrowego a co Najwazniejsze swojego jedzenia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/168/#findComment-248524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 9 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #4182 Opublikowano 9 Listopada 2012 Wita Wszystkich zwolennikow Zdrowego a co Najwazniejsze swojego jedzenia Witamy mlodynowacki, w szeregach Wędzarniczej Braci.! :wink: Jak tam pogoda w Rawiczu..? Serdecznie pozdrawiam.. :grin: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/168/#findComment-248541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudek Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #4183 Opublikowano 11 Listopada 2012 Witam wszystkich na forum . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/168/#findComment-248868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #4184 Opublikowano 12 Listopada 2012 Dzięki wszystkim za pamięć i serdeczne życzenia urodzinowe :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/168/#findComment-249213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
STRAŻAK Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #4185 Opublikowano 12 Listopada 2012 Witam Wszystkich serdecznie moja przygoda z Wedzeniem dopiero sie zaczyna od tygodnia po pracy tworze wlasna wedzarke z szafki BHP sadze ze jak dobrze pojdzie to za tydzien juz ja skoncze i wtedy bede potrzebowal waszej pomocy do pierwszego wedzenia pozdrawiam :grin: Cytuj POZDRAWIAM STRAŻAK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/168/#findComment-249227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #4186 Opublikowano 12 Listopada 2012 Witam Cię florian998, na nowej, zadymiarskiej drodze. Przed Tobą całe życie więc zapewne dojdziesz do mistrzostwa. Nie pożałujesz bo to hobby wynagradza jak mało które :grin: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/168/#findComment-249293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pkafel1 Opublikowano 14 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #4187 Opublikowano 14 Listopada 2012 Witam wszyskich fachowców dobrego smaku. W moim rodzinnym domu od zawsze lubimy robić produkty naturalne, a śledząc stronę można się tu wiele nauczyć. poz. pkafel1 Cytuj pkafel1 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/168/#findComment-249671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #4188 Opublikowano 14 Listopada 2012 pkafel1, Witaj na forum. Mam nadzieję, że nie tylko rozszerzysz tutaj swoją wiedzę ale również podzielisz się z nami tradycjami swojego domu. Zanim jednak zaczniesz opisywać swoje dokonania bardzo proszę o zapoznie się z regulaminem forum. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/168/#findComment-249678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cejot Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #4189 Opublikowano 16 Listopada 2012 Witam - znalazłem Waszą stronkę i forum bo dość mam tego plastikowego żarcia sklepowego a ponieważ mam działkę i żonę, która chętnie takie mięsiwa własnej roboty przygotuje to i możliwości własnego wyrobu produktów spożywczych znacznie wzrastają . Żona robi przepyszne nalewki, różne przetwory i czasami chleby piecze - za wędzenie się jeszcze nie braliśmy. Na wędzenie napadło mnie do tego stopnia, że w ciągu jednego dnia wyciągnąłem od mamy starą pralkę "Franie", wyczyściłem wnętrze przygotowałem rurę doprowadzającą (ze starego kominka-kozy), zakupiłem węglarkę (do palenia w niej ) i termometr i już drugiego dnia na tej prowizorce uwędziłem rybki (flądry , pstrągi - przepis z Waszej strony ). Bałem się jak wyjdą ale na szczęście wyszły palce lizać :thumbsup:. Dziś (piatek) kontynuacja wędzenia rybek (już same pstrągi). Już myślimy o większej wędzarni bo produkty zrobione własnym sumptem i jeszcze do tego smaczne to je to Cytuj "Błogosławieni, którzy nie mają nic do powiedzenia a mimo to milczą" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/168/#findComment-250209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #4190 Opublikowano 16 Listopada 2012 cejot, witaj na forum i nie zapominaj dokumentować wszystkiego co wędzisz w postaci fotek, które później mam nadzieję zobaczymy wszyscy :grin: Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/168/#findComment-250211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #4191 Opublikowano 16 Listopada 2012 Witaj serdecznie Cejot... :grin: Mnie tak ''napadło'' , że pierwsze udka z kurczaka uwędziłam w kartonie... :grin: , póżniej zadymka była w beczce 200 l ...to je to Oj tak...to ''wciąga''... :grin: Pozdrawiam ! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/168/#findComment-250213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitterwalker Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #4192 Opublikowano 16 Listopada 2012 Witam Wszystkich z ciekawością i podziwem czytam i oglądam ciekawe konstrukcje i palce lizać przepisy. Zamierzam się w to wciągnąć i zadymiać razem z Wami. Pozdrawiam i kontynuuje czytanie. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/168/#findComment-250279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #4193 Opublikowano 16 Listopada 2012 Pitterwalker witaj i się wciągaj. Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/168/#findComment-250280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrupekln Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #4194 Opublikowano 17 Listopada 2012 Witam !!! Jako nowy pozdrawiam wszystkich zadymiaczy :grin: Myślę, że z Waszą pomocą z laika przemienię się w całkiem znośnego i wprawnego zadymiarza :wink: Cytuj Pozdrawiam i smacznego zadymiania !!! Leszek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/168/#findComment-250530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #4195 Opublikowano 17 Listopada 2012 Witam !!! Jako nowy pozdrawiam wszystkich zadymiaczy :grin: Myślę, że z Waszą pomocą z laika przemienię się w całkiem znośnego i wprawnego zadymiarza :wink:Tak będzie witamy :grin: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/168/#findComment-250531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Archie_R Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #4196 Opublikowano 18 Listopada 2012 Witam wszystkich. W końcu zdecydowałem się dołączenie do forum, bo poza grillowaniem i robieniem przetworów z owoców :wink: przyszedł czas na wędlinki. Zawsze musi być ten pierwszy raz dlatego korzystając z Waszych wskazówek mogę z dumą powiedzieć, że jestem już po pierwszym parzeniu :grin: Zdjęcia umieszczę jak tylko znajdę właściwy temat.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/168/#findComment-250729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek4 Opublikowano 21 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #4197 Opublikowano 21 Listopada 2012 Dzień Dobry, to mój pierwszy post na tym forum, dlatego chciałbym się ujawnić, przywitać i od razu podziękować społeczności za wiedzę, którą już od tygodni czerpię. Zaczęło się w sumie niedawno, ktoś tam poczęstował kiełbasą przez kogoś wędzoną. Smak wyjątkowy, zrobił ogromne wrażenie. Zbiegło się to z kryzysem kanapkowym, kolejna "wędlina z {ojcowskiej, górskiej, dębowej, swojskiej, mazurskiej,..., tu wstaw jakiś dobrze kojarzący się przymiotnik} wędzarni" smakuje tak samo źle, a po 3 dniach robi się śliska... Więcej argumentów nie potrzebowałem. Decyzja zapadła. Dzięki temu forum poznałem zasadę działania wędzarni. Żadna wyszukana, na początek kupiłem używaną beczkę, wyciąłem denko i wieczko. Szpadel, pół soboty zabawy, test ciągu i temperatury (2m kanał dymny, bez specjalnych kombinacji temp. w komorze ponad 100 st, przy 6 st na zewnątrz) nastraja optymistycznie. Uznałem, że na początek najłatwiej pójdzie mi z wędzonkami, a że wczoraj miałem dostęp do surowca z domowego świniobicia postanowiłem wykorzystać go do dziewiczego wędzenia. Jako, że wędzić mogę raczej tylko w soboty, a do najbliższej mamy tylko 3 dni zdecydowałem o peklowaniu 10-dniowym. Wybrałem tabelę Dziadka. Wspomniany surowiec to 3 szynki po 1kg + boczek, razem 3,5kg poszły w emaliowany garnek razem z 1,4l zimnej wody zmieszanej z 160g peklosoli (sól oczywiście wymieszana z wodą), a każda sztuka mięsa dostała dodatkowo po kilka zastrzyków (łącznie po ok 60ml/szt) z zalewy. Mięso całe zostało zakryte przez zalewę. Garnek trafił do lodówki, gdzie codziennie jego zawartość będzie oglądana i przewracana. W piątek wieczorem mam zamiar wyjąc mięso z zalewy, ubrać w siatki i powiesić, choćby w lodówce do ociekania, tak by w sobotę rano, do rozgrzanej beczki zawiesić je na hakach. Z forum dowiedziałem się także o wstępnej fazie suszenia przyszłych wędzonek w wysokiej temp. bez dymu. Co do samego wędzenia to kompletnie nie mam pojęcia jak będzie wyglądało i ile trwało. Mam przygotowane drewno bukowe. Będę się starał utrzymać temp. w komorze ok. 45-55 st i z tego co czytam, cały proces powinien trwać od 2,5 do 4h - pewnie jakoś wyczuję "ten" moment. Ewentualnie na koniec mogę zwiększyć trochę temp. by uzyskać lepszy kolor wędzonek. Na koniec wędzonki chciałbym sparzyć, choć trochę się tej operacji boję. Wyczytałem, że w pierwszym etapie lepiej podkręcić trochę temp., a później starać się parzyć w temp. ok 80 st. Jak pewnie łatwo poznać amatora po tym, że wszystko musi być sprecyzowane, a każda niewiadoma jest przyczyną obaw. Nic na oko, wg gustu, dla smaku Wiem, że trochę długie to przywitanie, ale może komuś przyda się opis początku mojej przygody z wędzeniem, a ktoś inny wspomoże dobrą radą w trudnych początkach... Pozdrawiam Forumowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/168/#findComment-251279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 21 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #4198 Opublikowano 21 Listopada 2012 Serdeczne witanko wszystkim nowo przybyłym :grin: :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/168/#findComment-251280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 21 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #4199 Opublikowano 21 Listopada 2012 wspomoże dobrą radą w trudnych początkach..Tomek witaj :lol: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/168/#findComment-251281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #4200 Opublikowano 21 Listopada 2012 tomek4, Witaj na forum. Odbierz PW. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/168/#findComment-251297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.