Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych forumowiczów Wędzarniczej Braci.Nigdy nie zrobiłem ani 1 grama "swojskich"wyrobów.Mam nadzieję,że dzięki Waszej pomocy nauczę się tej sztuki.Pozdrawiam Wszystkich serdecznie :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/239/#findComment-451820
Udostępnij na innych stronach

Witaj , czytaj ucz się, to i zrobisz nie 1 gram swojskich wyrobów a całe tony mięcha przerobisz :thumbsup::)

Edytowane przez arkawroc

dobre żarcie -to jest to!!!

 

tel.608215213

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/239/#findComment-451821
Udostępnij na innych stronach

Witam bardzo serdecznie wszystkich ,cieszę się że wreszcie należę do tak smacznej społeczności . Jestem z Kujaw i mam zamiar tworzyć więcej i lepiej z Waszą profesjonalną pomocą.

:D

Edytowane przez ania68
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/239/#findComment-452251
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich. Od dawna już przeglądam ten serwis i wreszcie dołączylem na zasadzie rejestracji. Mam małą wędzarnię drewnianą i świetnie sprawdza się do domowych - rodzinnych potrzeb. Cieszę się, że korzystam z Waszego doświadczenia i wiedzy, a i ja w miare nabywania pewności swoich działan podzielę się swoimi spstrzeżeniami.

Pozdrawiam

agmo

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/239/#findComment-452325
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich. Podglądałam czasem to forum szukając przepisów na wędliny wędzarnicze - tak bez logowania. Z grzeczności się przywitałam i postaram sie klikać w te reklamy, żeby tak ogromna księga wiedzy na temat wędzenia (i nie tylko) nadal istniała  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/239/#findComment-452770
Udostępnij na innych stronach

Witajcie :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/239/#findComment-452781
Udostępnij na innych stronach

Witam serdecznie

od dzisiaj i ja na tym forum. ilosć wiedzy nieprzebrana ..będę czerpał garściami.

Może kiedyś i ja, komuś jakąś wiedzę przekażę.

Pozdrawiam wszystkich i do usłyszenia na forach.  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/239/#findComment-453266
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich Zadymiaczy. Wasze forum od dawna odwiedzam anonimowo, a dziś postanowiłem się zarejestrować. Operuję na wschodnich rubieżach kraju.

W przyszłym roku zabieram się do wzniesienia budowli 3 w 1 (grill+wędzarnia+ piec chlebowy). Przez zimę zamierzam stworzyć projekt, korzystając z Waszej wiedzy, pomocy oraz doświadczeń. Pozdrawiam Wszystkich. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/239/#findComment-453405
Udostępnij na innych stronach

Cześć, dzisiaj się dowiedziałam o forum i od razu się zarejestrowałam. Przygodę z domowymi wędlinami dopiero zaczynam, ale mam nadzieję, że się rozwinie. Z czasem na pewno powstanie u nas na posesji wędzarnia. Od kilku lat pieczemy z mężem chleb na zakwasie. Na razie w piekarniku, chociaż piec chlebowy mamy w domu. Niestety nie wybiła jeszcze godzina jego uruchomienia... W naszym jadłospisie przybywa pyszności robionych własnoręcznie - sama kiszę żur, robię jogurty, a właśnie od niedawna próbuję robić wędliny. Na razie w najprostszy sposób, w szynkowarze, ale mam nadzieję, że na tym nie poprzestanę :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/239/#findComment-453581
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich nowo przybyłych :)

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/239/#findComment-453587
Udostępnij na innych stronach

Cześć Wszystkim!

 

Pozdrawiam z pięknej Warmii ;-) Przybyłem do Was z... Internetu ;-) Zaglądałem tu od czasu do czasu od bardzo dawna, ale że człowiek zawsze ma za dużo roboty, to nie było czasu tematem zająć się bardziej, ale miarka się przebrała i czas wdrożyć kilka kolejnych planów. Wiekiem i tradycjami jestem z tych, co znają smak prawdziwych wędlin, kaszanki pieczonej w dochówce, chleba z liści chrzanowych (to akurat bardzo przez mgłę), królika w śmietanie, własnego masła, twarogu i, i długo by wymieniać ;-) Pierwsze świniobicie jakie pamiętam musiało być w wieku maks 8 lat, więc wiem skąd się bierze mięso. chleb oczywiście sam również potrafię upiec, ale niestety zdrowie nie pozwala na ręczną robotę, a kuchnia w bloku nie pozwala na gromadzenie coraz większych zapasów sprzętu...

 

Nie wiem jeszcze jak to kolejne na hobby znaleźć jeszcze czas, ale trzeba będzie coś wygospodarować, w końcu wędzenie da się robić w tym samym czasie co warzenie piwa czy termouszlachetnianie tego i owego ;-) Doświadczenia oczywiście w wielu wyrobach już mam, wędzenie, pieczenie chleba, podroby... to już od dawna się w domu robi, ale beż jakiejś regularności, ciągłości "produkcji". Smak, a przede wszystkim zawartość soli i różnych dziwnych dodatków w wyrobach zmusza mnie do działania. Dzieci dorastają, lada moment młodsze robi maturę i z całą pewnością będzie komu robić "wyprawki". 

 

Na co dzień zajmuję się szkutnictwem, spawalnictwem w nierdzewce, produkuję różne dziwne rzeczy, to i owo w branży piwowarskiej i destylacyjnej ;-) 

 

Widzę tu kilka znajomych awatarów i nicków, myślę że to dobre miejsce na dłuższe "posiedzenie". Mam nadzieję, że wędzarnia jeszcze przed Świętami zacznie dymić na dobre, pochwalę się oczywiście efektami pracy.

Edytowane przez panta_rei

Pozdrawiam, Sławomir.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/239/#findComment-453827
Udostępnij na innych stronach

Witam Wędzarniczą Brać.

 

Cieszę się, że mogę być z Wami.

Trochę już skorzystałem z tego forum, zbudowałem wędzarnię według jednego z projektów tu zameszczonych i wędzę od kilku miesięcy.

Tyle na dzień dobry.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/239/#findComment-454701
Udostępnij na innych stronach

Witam ,

Bardzo się cieszę  ,że tu trafiłam .Od kilku lat interesuje mnie zdrowe odżywianie  a co za tym idzie sama zaczełam robić wiele rzeczy. Przeprowadiłam się i mam dostęp do mleka bezpośrednio od rolnika i chcę robić masło .W związku z tym zaczełam szukać w necie i tak znalazłam Was. I tu jestem mile zaskoczona - mam informacje nie tylko na temat masła ,ale i wyrobu własnych wędlin.Siedzę i czytam ,czytam  czytam ...... tyle informacji!!!Myślę że zostanę na dłużej i liczę na pomoc .

Pozdrawiam , Hanna

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/239/#findComment-455057
Udostępnij na innych stronach

Witajcie @Grzes1966@HannaW,

Czytajcie, róbcie własne wyroby i chwalcie się.

Kto pyta nie bładzi :D

Od tego jest to forum.

My, ze swej strony cieszymy się, że docieramy do nowych, zainteresowanych i zaintrygowanych userów.

Proponuję zapoznanie się z artykułami na stronie głównej, a w szczególności z Akademią DZIADKA.  http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/239/#findComment-455091
Udostępnij na innych stronach

Witamy Cię @Mira,

ale jesteśmy zadymiaczami (od dymu) a nie zadymiarzami (od zadymy)

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/239/#findComment-455769
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.