Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Podobno internetowe fora umierają przez tzw media społecznościowe. Ponieważ te ostatnie mam w... wielkim poważaniu, cieszę się, że to żyje, zatem pomny forumowej netykiety witam się z entuzjastami kulinarnej twórczości zaraz po zarejestrowaniu.

Nie dymię, nie mam wędzarni. Radzę sobie technikami domowymi - pieczeniem i parzeniem. Czasem potrzebne bywa wgłębienie się w tajniki technologii i żal byłoby nie skorzystać z tak szacownego źródła wiedzy. Raczej sobie będę podglądał niż gadał, gdyż gadanie bez jakichkolwiek kompetencji uważam za potężnego raka naszych czasów.

Witajcie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/326/#findComment-977006
Udostępnij na innych stronach

45 minut temu, Elesz napisał(a):

Nie dymię, nie mam wędzarni. Radzę sobie technikami domowymi 

Witaj , nie jesteś w tej kwestii jedynym na tym Forum. Pamietaj jednak , iż forum otwiera się po co najmniej 35 postach użytkownika...... Bardzo będzie miło, jak podasz nam choć kilka Twoich tzw popisowych przepisów, chętnie z foto. :thumbsup:

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/326/#findComment-977016
Udostępnij na innych stronach

Ech. No właśnie dlatego oglądam sobie forum, bo "swoich jedynych" przepisów się nie dorobiłem. Wiedza to podstawa :) Nawiasem mówiąc, przy całym szacunku dla detali, w stosunku do działań kuchennych i produkcji żywności wyznaję herezję, że to nie rocket science i nie dorobiłem się nawet wagi. Łyżka, łyżeczka lub palce (szczypta!) rulez.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/326/#findComment-977033
Udostępnij na innych stronach

39 minut temu, Elesz napisał(a):

nie dorobiłem się nawet wagi. Łyżka, łyżeczka lub palce (szczypta!) rulez.

Jeszcze 😜 się nie dorobiłeś, ale z czasem będziesz miał.

Witam 😃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/326/#findComment-977039
Udostępnij na innych stronach

Witam Serdecznie Mistrzów Zadymiania. Widze ze ja jako świeżak czegos Tu sie naucze i rozpoczne przygode z wedzeniem a zarazem dorzuce cos od siebie jak juz zacznie cos wychodzic z tego wedzenia. Jescze raz Witam 👋😀

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/326/#findComment-977071
Udostępnij na innych stronach

W dniu 19.12.2024 o 18:12, mamuśka napisał(a):

Jeszcze 😜 się nie dorobiłeś, ale z czasem będziesz miał.

Witam 😃

No skoro Mamuśka tak mówi, to Mamuśka na pewno wie lepiej 🙂 Mało, że jestem w miarę dobrze wychowany, to jeszcze kłócić się w powitalnym poście byłoby działaniem poniekąd.. samobójczym.

Siema!

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/326/#findComment-977311
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Elesz napisał(a):

Siema!

😚

Na dzień dobry polecam małą wagę w gramach, co pokaże dwie cyfry po przecinku. W przepisach bardzo przydatna rzecz, a nawet konieczna dla zachowania powtarzalności wyrobu.

W domowej kuchni leci się na szczypty, łyżeczki, itd.

Tylko łyżeczek to ja mam w domu cztery czy pięć rodzajów, a do tego nabierzesz bardziej wklęsłą, wklęsłą, płaską, trochę z górką i kopiastą. Tak powtarzalności nie będziesz miał.

 

Ps. Ja mam coś takiego https://allegro.pl/oferta/waga-jubilerska-elektroniczna-lcd-200-0-01g-precyzyjna-kieszonkowa-cyfrowa-15038847494

 

Powodzenia 😃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/326/#findComment-977338
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, mamuśka napisał(a):

Tylko łyżeczek to ja mam w domu cztery czy pięć rodzajów

Może być np. taka i ..... 🙃 będzie problem 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10728-karkówka-z-piekarnika-w-mojej-marynacie/page/5/#comment-582040

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/326/#findComment-977359
Udostępnij na innych stronach

14 godzin temu, mamuśka napisał(a):

W przepisach bardzo przydatna rzecz, a nawet konieczna dla zachowania powtarzalności wyrobu.

No pewnie. Powtarzalność - to odróżnia profesjonalistów od domowych kuchcików. Jednak po prawdzie zawsze bardziej mnie interesowały wyzwania pt "No i co ja pysznego zrobię z tego, co w lodówce?" niż "kurde, mam sprawdzony i powtarzalny specjał, ale muszę zgromadzić składniki". Że niby Twórczość kulinarna 🙃 No i do niej jest potrzebna wiedza.

Za polecajkę z wagą serdeczne dzięki 💓 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/326/#findComment-977574
Udostępnij na innych stronach

Witajcie,
Zaglądam co jakiś czas i trochę dymiłem w beczce starej doskonaląc wyroby od średnich do bardzo powtarzalnych. W beczce przeszkadzało mi   to,że pogida miała duży wpływ a i marznąć się przestało chcieć. Od teraz zaczynam przygodę z elektrykiem z dymboxem. Jestem po pierwszym razie i mega wygoda. Póki co tylko boczki i szynki( w beczce też). Wyniki ostatniego razu poniżej :)

IMG_5151.jpeg

IMG_5150.jpeg

  • Like 2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/326/#findComment-977771
Udostępnij na innych stronach

10 godzin temu, Tatkoch napisał(a):

Wyniki ostatniego razu poniżej

BRAWO 😃

 

10 godzin temu, Tatkoch napisał(a):

obawa przed jadem kiełbasianym spora.

Jak zachowasz technologię produkcji to się nie strujesz.

Jeszcze nie słyszałam żeby ktoś z SiB-ów przestrzegając technologii produkcji się struł.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/326/#findComment-977835
Udostępnij na innych stronach

10 godzin temu, mamuśka napisał(a):

 

Jak zachowasz technologię produkcji to się nie strujesz.

Jeszcze nie słyszałam żeby ktoś z SiB-ów przestrzegając technologii produkcji się struł.

 

No wlasnie przybyłem czerpać wiedzę i o ile to możliwe uczyć się na czyichś błędach :)

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/326/#findComment-977967
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Hejka wszystkim, chciałbym się przywitać z zawodowcami i długoletnimi hobbistami w dziedzinie wędzenia, mam za sobą kilkadziesiat prób wędzenia lub produkcji wędlin nie tylko dymionych czy sezonowanych, ale ta wiedza jest niekończąca, jako szef kuchni i fanatyk kuchni polskiej staram się zgłębić tajniki wyrobów tradycyjnych od ludzi dla których wędzenie to nie tylko dym ale i serce, doświadczenie, rodzinne tajemnice, a przede wszystkim pasją. Jest wiele pytań ale za nim zacznę je zadawać muszę trochę poczytać bo forum jest rozbudowane 

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/326/#findComment-982186
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.