pis67 Opublikowano 21 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #251 Opublikowano 21 Lutego 2017 czy jest to dobry pomysł na początek. Zdecydowanie zły pomysł. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15570-zakup-w%C4%99dzarniallegroolxinne/page/11/#findComment-541736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 21 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #252 Opublikowano 21 Lutego 2017 (edytowane) Nie warto kupować produktu marki "Pankornik "Jak nazwa wskazuje tylko niszczy drewno. Sugeruje zabronione prawem powielanie, ale sam używa i stosuje cudze pomysły.Jeszcze jako jedyny dokłada ruszta do piecyka - za darmo, a wcale nie za darmo ponieważ zabiera zdrowie jego pseudo "wędzarnia ogrodowa" Przestrogą jest https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13973-problem-z-temperaturą/Wielu producentów nie ma pojęcia co produkuje i do czego produkt ma służyć. Liczy się zysk i naiwność kupujących.Przydał by się na forum temat Nie polecamy i nie zachęcamy do tych produktów ......, a tam galeria zdjęć wszelkich "kłopotów" Edytowane 21 Lutego 2017 przez Andyandy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15570-zakup-w%C4%99dzarniallegroolxinne/page/11/#findComment-541740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #253 Opublikowano 21 Lutego 2017 Przydał by się na forum temat Nie polecamy i nie zachęcamy do tych produktów ......, a tam galeria zdjęć wszelkich "kłopotów" Taki temat od dawna na forum istnieje. Istnieje również temat, gdzie polecamy różne, sprawdzone produkty naszym forowiczom. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15570-zakup-w%C4%99dzarniallegroolxinne/page/11/#findComment-541743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 21 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #254 Opublikowano 21 Lutego 2017 Taki temat od dawna na forum istnieje. Istnieje również temat, gdzie polecamy różne, sprawdzone produkty naszym forowiczom. To "zapodaj" linka, niech ożyje! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15570-zakup-w%C4%99dzarniallegroolxinne/page/11/#findComment-541804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmaz Opublikowano 23 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #255 Opublikowano 23 Lutego 2017 A ja przyznam, że nie rozumiem aż tak skrajnej niechęci do tych wszystkich wędzarni typu skrzynia + rura + palenisko. Pomijając jedną zasadniczą wadę większości tych wędzarni - mianowicie za małe palenisko - nie uważam (z doświadczenia) aby były aż tak złe, aby je potępiać w czambuł. Wręcz przeciwnie - uważam że za kwotę rzędu 300 zł dla kogoś kto nie chce czy nie potrafi zrobić sobie czegoś samemu, a wędzi okazjonalnie, wcale nie są takie złe (pod tym jednym warunkiem, że będzie większe palenisko). Miałem taką i po kilku próbach i "wyczuciu" jak działa wędziłem bez większych problemów i wcale nie widzę jakieś przesadnej wyższości nad podobną wędzarnią z bezpośrednim paleniskiem (problemem może być jedynie wędzenie w zimie, w niskich temperaturach). Powiedziałbym nawet, że ze względu na większa odległość paleniska od komory wędzarniczej, łatwiej jest amatorowi zminimalizować wahania temperatury niż przy palenisku bezpośrednim. Oczywiście nie porównuję jej do porządnych wędzarni murowanych, czy też takich z osobnym generatorem dymu,. bo to po prostu inna liga - i wg mnie dyskusja typu daruj sobie coś za 200 zł i kup sobie borniaka za 1.500 (ceny z palca jedynie obrazujące sytuację) trochę nie mają sensu. Bo to trochę tak jakby komuś kto chce wydać 1000 zł na wczasy powiedzieć, daruj sobie Bałtyk, bo jest do d...., leć na Hawaje. :-) Tymczasem nad Bałtykiem też da się wypocząć i wiele osób skutecznie to robi. Natomiast taka wędzarnia ma tę wadę, że wymaga częstego, żeby nie powiedzieć stałego doglądania. Dlatego na pewnym etapie zainwestowałem w thermowinda - ale przede wszystkim ze względu na to, że nie wymaga takiego doglądania (choć nie jest całkiem samoobsługowy, bo zrębki potrafią się zawiesic, albo zapalić ogniem), a nie ze względu na słabą jakość wędzenia na tej zwykłej drewnianej z rurą, którą tak pogardzacie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15570-zakup-w%C4%99dzarniallegroolxinne/page/11/#findComment-542067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 24 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #256 Opublikowano 24 Lutego 2017 Elmaz, nic dodac i nic ująć- to co napisałeś świadczy tylko o tym, że nie masz pojecia o wędzeniu. Przede wszystkim nie zwracasz uwagę na zdrowie. Wypowiedź w tym stylu może spowodować czyjæś chorobę i to nie "katar" Sugestie, że można w tym czymś wędzić są nie na miejscu. Forum jest na wysokim poziomie nie tylko pod wzgledem różnych wyrobów, ale również korzysta z nauki, laboratoriów i celem jest dopasowanie do standartów oraz norm. Chcesz wprowadzać dwósówy na drogi, jak mowa o hybrydach i elektrycznych pojazdach. Pal jak "dymarkach" smol swoje wyroby i jedz, ale jak bedziesz częstował, uprzedź innych jak zrobieś smakołyki. Jest co raz więcej pięknych wyrobów zrobionych już po "nowemu" i od początku można podziwiać osiagnięcia początkujących w standartach z wyższej półki. I chcesz wszystko cofnać do poziomu "panakornika" - "szkodnika" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15570-zakup-w%C4%99dzarniallegroolxinne/page/11/#findComment-542095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 24 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #257 Opublikowano 24 Lutego 2017 Andy chciałbym zobaczyć te badania. Dam przykład inny: w Francji wędzi się od wieków swierkiem, gdzie u nas każdy by się puknal w glowe, jadłem ser wędzony na sosnowym igliwiu,a niby sosna i świerk to smoliste rośliny. Oprócz wędzarni największą rolę odgrywa operator i tyle. Widziałem piękne wędliny z kartonu po telewizorze, i obrzydliwe spalone z bezpośredniej wędzarni. Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15570-zakup-w%C4%99dzarniallegroolxinne/page/11/#findComment-542096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 24 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #258 Opublikowano 24 Lutego 2017 (edytowane) Na forum są linki i odpowiednia literatura jest dostępna w nacie i również na forum. Jednak ja chce zobaczyć wyroby z kartonu po telewizorze. Co do wędzenia drzewem, który nie jest zalecany, a używany np Francja pytaj leśników, wtedy dowiesz sie na temat różnej zawartości żywic w zależności od rejonu klimatycznego w którym rosną i odpowiedz jak wygląda proces wędzenia w tym przygotowania drewna. W Chinach jedzą gotowane jajka w moczu. Czy też mamy się do ich zwyczaju dopasowac? Edytowane 24 Lutego 2017 przez Andyandy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15570-zakup-w%C4%99dzarniallegroolxinne/page/11/#findComment-542097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 24 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #259 Opublikowano 24 Lutego 2017 Jadłem jajka i sa smaczne. Na igliwie wedzi się w Polsce. Z kartonu podesle zdjęcia jak znajomy pozwoli je pokazać. Powiedzieć że jest na forum ja też mogę. Z chęcią zobaczę porównanie zawartości, skladu dymu z wędzarni bezpośredniej do pośredniej, oraz badania wędlin. Największy mankamemt jaki może być pośredniej to problem z temperatura w zimę. Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15570-zakup-w%C4%99dzarniallegroolxinne/page/11/#findComment-542102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 24 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #260 Opublikowano 24 Lutego 2017 (edytowane) Największy mankamemt jaki może być pośredniej to problem z temperatura w zimę. nie tylko zimą, ale latem również . To właśnie temperatura spalania, jest tym problemem. Lawinowe powstawanie WWA zaczyna się od ponad 470 st , co nie znaczy, że w niższych nie występuje. Pojawia się już przy smażeniu jajek. Przy budowie wędzarni należy zwrócić uwagę na elementy które są bezpośrednią przyczyną powstawania WWA,a do takich należą małe ciasne paleniska, zimne komory wędzarnicze, ( straty nadrabia się nadmierną temperaturą opalania ) długie kanały ponieważ spaliny (gazy ) są złym nośnikiem temperatury, szybko tracą energię i również powodują nadmierne opalanie. Ponieważ zużycie ilości drewna jak i temperatura opalania jest tym czynnikiem decydującym o ilości wytworzenia WWA i proporcjonalna do użycia opału - należy preferować konstrukcje, które minimalizują cały proces wędzenia i podpiekania. Na co dzień mamy smog i jeszcze mamy sobie dogadzać trującymi węglowodorami aromatycznymi bo "Kowalski" tak robi i mu smakuje. Jestem przekonany, że należy otwarcie pisać co jest dobre , a co złe i ostrzegać przed skutkami niewiedzy. Edytowane 24 Lutego 2017 przez Andyandy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15570-zakup-w%C4%99dzarniallegroolxinne/page/11/#findComment-542105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 24 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #261 Opublikowano 24 Lutego 2017 Z tym zgodzę się, kiedyś słyszałem że palenisko powinno być szerokości komory wedzarniczej. Pytanie czy kanał długości 0.5-1m długości będzie miał jakiś znaczący wpływ na spadek temperatury dymu? Czy przypadkiem to nie węglowodory aromatyczne odpowiadają za smak i aromat wedzonek? Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15570-zakup-w%C4%99dzarniallegroolxinne/page/11/#findComment-542112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 24 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #262 Opublikowano 24 Lutego 2017 Czy przypadkiem to nie węglowodory aromatyczne odpowiadają za smak i aromat wedzonek? Jeżeli lubisz smak smoły i inne smaki poza prawidłową wędzonką. Na bardzo krótkich odcinkach, straty są małe, więc nie będzie większego wpływu jeżeli kanał będzie odpowiedniej średnicy. Deflektor zastępuje kanał prawie bez strat z efektem jak jeden metr dużego kanału. Nie zużywamy dodatkowego opału na pokrycie strat, spalamy mniej i w dużo niższej temperaturze pokrywając zapotrzebowanie w komorze. Dlatego preferuję wędzarnie typu "kibelek" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15570-zakup-w%C4%99dzarniallegroolxinne/page/11/#findComment-542122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmaz Opublikowano 25 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #263 Opublikowano 25 Lutego 2017 Pal jak "dymarkach" smol swoje wyroby i jedz No cóż.Ani nie widziałeś jak wędzę, ani nie widziałeś (nie mówiąc o smakowaniu) moich wyrobów. Ale wiesz lepiej, że są osmolone... Jak powiedziałem - przy dużym palenisku i niezbyt długiej rurze - nie widzę różnicy w wyrobach pomiędzy starą wędzarnią i thermowindem. Ale skoro ty (nie widząc tych wyrobów) ją widzisz i wiesz lepiej jakie są, a ja się nie znam, to cóż... daruję sobie dyskusję.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15570-zakup-w%C4%99dzarniallegroolxinne/page/11/#findComment-542326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 25 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #264 Opublikowano 25 Lutego 2017 Producent powinien udzielić gwarancji i odpowiedzieć. Nie można brac odpowiedzialności za cudze pomysły. WWA nie widac golym okiem,ale występujące symptomy są towarzyszace temu zjawisku jak też warunki opalania spowodowane niektórymi, a przeważnie konstrukcjami. Myślisz, ze Thermowid jest idealny. Nie, ale o całą epokę lepszy od "panakornika" Jak wiesz wedzenie klasyczne jest sztuką opalania i od tego należy zacząć oceny, a nie od degustacji. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15570-zakup-w%C4%99dzarniallegroolxinne/page/11/#findComment-542328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmaz Opublikowano 26 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #265 Opublikowano 26 Lutego 2017 Producent powinien udzielić gwarancji i odpowiedzieć. Co do tego to pełna zgoda Myślisz, ze Thermowid jest idealny. Ooo - teraz już nawet wiesz co myślę :-) Notujemy postępy :-) Nie, ale o całą epokę lepszy od "panakornika" Wędzarni typu "pankornik" jest wiele różnych - niektóre z nich były nawet polecane na tym forum przez osoby postrzegane jako specjalistów. Więc aż tak bym nie generalizował. Jak wiesz wędzenie klasyczne jest sztuką opalania No podobno nie wiem - bo przecież podobno nie mam o tym pojęcia :-P A poważniej - wędzarni o których mowa jest (choćby na allegro) multum. Nie neguję tego, że nie wszystkie są OK - ale uważam że potępianie ich w czambuł i proponowanie w zamian zakupu czegoś 5 x droższego jest w większości przypadków pewnym nieporozumieniem. Przerobienia na taką z bezpośrednim paleniskiem też nie każdy dokona. Oczywiście - w przeciwieństwie być może do Ciebie - nie robiłem (jak 99% użytkowników tego forum) specjalistycznych badań na okoliczność WWA. Gdyby je zrobić, to pewnie niejeden przekonany, że ma wędzarnie z najwyższej półki mógłby się zdziwić. Ale nie o to chodzi. Chodzi o to - że empirycznie sprawdziłem iż przy spełnieniu pewnych założeń (duże palenisko i stosunkowo krótka rura i wyczucie wędzarni) wyroby nie odbiegają od tych robionych na (może nie idealnym, ale jednak powszechnie polecanym na forum) thermowindzie. I jeśli chodzi o konstystencję, i jesli chodzi o smak, i jeśli chodzi o osmolenie (a właściwie brak osmolenia). Ma to zresztą sens - bo przy dużym palenisku i krótkiej rurze straty ciepła są (w mojej ocenie) na tyle małe, że nie ma istotnej różnicy między takim rozwiązaniem, a podobnym z paleniskiem bezpośrednim (z którym też miałem wielokrotnie do czynienia, choć samodzielnie nie wędziłem). Oczywiście - przy małym palenisku i/lub długiej rurze o małym przekroju może być problem - i tutaj zgoda. Ale - po raz trzeci powtórzę - potępianie wszystkich takich rozwiązań tylko z powodu kawałka rury łączącego komorę z paleniskiem, jest grubą przesadą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15570-zakup-w%C4%99dzarniallegroolxinne/page/11/#findComment-542359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 26 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #266 Opublikowano 26 Lutego 2017 Ale - po raz trzeci powtórzę - potępianie wszystkich takich rozwiązań tylko z powodu kawałka rury łączącego komorę z paleniskiem, jest grubą przesadą. Uprzesz się i chcesz, żeby wszystko co jest reklamowane, obliczone na nabicie klienta w "butelkę".....było super Wyznacznikiem jest cena i to, że widziałeś jak wędzi.Ja nie popieram żadnych produktów w których jeden zyskuje, a drugi traci. Producent ma kasę, a kupujący pozbywa się kasy i zdrowia.Zaczynam od wliczenia wad:1. Producent reklamując swój produkt i dostawiając gratisy udowodnił, że nie ma pojęcia procesach wędzenia i nawet nie starał się uzupełnić wiedzę. Zbudował produkt pod 5 kg wyrobów i to są jedyne parametry, którymi się posłużył.2. Palenisko małe z dodatkiem rusztu powoduje spalanie opału w wysokiej temperaturze, lawinowo powstają WWA i szybkie się spalanie rozdrobnionych kawałków drewna, które nie posiadają zdolności wyżarzania się i wymuszają duży przepływ powietrza - tlenu 3. Mały przekrój rury i zbyt długa rura dymowa, wychładza gazy, nie pozwala na prawidłowe opalanie, a powstałe straty nadrabiane są ilością opału. W okresie zimowym wielokrotnie zwiększa się ilość toksycznych substancji przy wędzeniu ciepłym. 4. Przewężenie z paleniska do ujścia dymu - rury powoduje zasysanie resztek popiołu i sadzy, działa jak zwężka Venturiego.5. Pokryte farbą żaroodporną palenisko i rura - pytanie czy farba nie zawiera tlenków metali ciężkich lub innych toksycznych substancji.6. Mała komora wędzarnicza załadowana produktami spowoduje wydzielanie się kondensatu utrudniając wędzenie i zakwaszenie wyrobów, absorpcja itp.7. Koszty przeróbki są droższe niż wybudowanie nowej.8. Obsługa tego typu "wędzarni ogrodowej" jest pracochłonna i stwarza wiele problemów. 9. Gabaryty całej wędzarni nie odpowiadają pod względem właściwości fizykochemicznych do opalania sposobem klasycznym.Można jeszcze wiele dopiąć pod ten "wynalazek" i zapewniam, że beczka postawiona na cegle posiada dużo lepsze parametry. Porównując wędzarnie Thermowind zasilanych z generatorów i elektryczne, które są docieplone, większe gabarytowo i bez malowania: jest nieporozumieniem Jeżeli już są opalane klasycznie stosowane są trociny lub zrębki, które spalają się przez wyżarzanie. Sam fakt, że wędzarnie, która do utrzymania w komorze 50 st potrzebują wysoką sprawność spalania z użyciem rusztów przy czym temperatura sięga ponad 800 st nie powinna być dopuszczona do sprzedaży z urzędu, a producent ścigany jak handlarz dopalaczy.W dobie internetu każdy kto, jest zainteresowany produkcją w tym kierunku, może zacząć produkcję dużo lepszych rozwiązań. Wzorem jest produkcja kotłów grzewczych. Kocioł musi mieć kwit dopuszczający normy spalania i atesty i nie wszystkie można używać w niektórych rejonach. Uważasz , że "pankornik" jest super sprzętem bo po najmniejszej "linii oparu" wyprodukowano tego 'muchomora" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15570-zakup-w%C4%99dzarniallegroolxinne/page/11/#findComment-542379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmaz Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #267 Opublikowano 27 Lutego 2017 Dlaczego ja odnoszę wrażenie, że próbujesz dyskutować ze mną obalając argumenty, których nigdy nie użyłem? Uprzesz się i chcesz, żeby wszystko co jest reklamowane, obliczone na nabicie klienta w "butelkę".....było super Nie pisałem, że wszystko jest super, tylko że są różne rozwiązania i potępianie wszystkich nie jest super. To dość zasadnicza różnica. Nie potrafisz zrozumieć, czy nie chcesz? Wyznacznikiem jest cena i to, że widziałeś jak wędzi. Co najmniej dwa razy pisałem, że nie tylko widziałem, ale i wędziłem oraz konsumowałem to co uwędziłem. To znowu - dość zasadnicza różnica. 1. Producent reklamując swój produkt i dostawiając gratisy udowodnił, że nie ma pojęcia procesach wędzenia i nawet nie starał się uzupełnić wiedzę. Który producent - bo wędzarni tego typu jest na rynku wiele od różnych producentów i mają różne parametry - o czym też dwukrotnie pisałem. 2. Palenisko małe z dodatkiem rusztu Owszem, masz rację - tyle, że ja wyraźnie pisałem, że palenisko powinno być duże, więc nie wiem z kim tutaj polemizujesz 3. Mały przekrój rury i zbyt długa rura dymowa, I znowu - pisałem wyraźnie o krótkiej rurze... Ogólnie rzecz biorąc - po raz trzeci i ostatni powtórzę. Masz dużo racji w tym co piszesz - i nie każda wędzarnia tego typu jest dobra. Niemniej jednak twierdzenie że wszystkie sa złe, tylko dlatego, że nie mają bezpośredniego paleniska, a kawałek rury, jest dla mnie dużym nieporozumieniem. Bo mogą być również dobre wędzarnie tego typu - co osobiście w praktyce sprawdziłem. I na tym kończę dyskusję w tym wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15570-zakup-w%C4%99dzarniallegroolxinne/page/11/#findComment-542513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #268 Opublikowano 27 Lutego 2017 (edytowane) Czy ja pisałem o innych wędzarniach ? lub porównywałem? chodziło mi tylko o zachwalanie bubla z którym później użytkownicy mają problem. Jest dużo podobnych konstrukcji jak piszesz i zapewniam że są do siebie podobne bo producenci zżynają jak małpy wzory i mają gdzieś użytkowników z ich problemami. polem piszą na forum " Kupiłem małą wędzarnie, niezbędne dodatki i mięso z "pewnego" źródła. Peklowanie przebiegło bez problemów (na forum jest bez liku informacji o tym). Samo wędzenie - emocje jak na corridzie - temperatura skacze, to spada ... drzwiczi otwórz... dzwiczki domknij." i zaczyna się szereg porad co zrobić dalej. Nieszczenienie wygląda tak, a efektem jest pokryte sadzą i smołą wyrób, który udaje dobre wędzonki i dalej pisane są porady że coś nie tak i musi eksperymentować i uczyć się. Płacą w pewnym " źródle" i tracą zdrowie. i powstają nowe teorie!!! kolejnym razem pojadę wyższą temperaturą i pewnie będzie lepiej. a forum milczy. [Dodano: 27 lut 2017 - 09:59] Ogólnie rzecz biorąc - po raz trzeci i ostatni powtórzę. Masz dużo racji w tym co piszesz - i nie każda wędzarnia tego typu jest dobra. Niemniej jednak twierdzenie że wszystkie sa złe A ja twierdzę, że wszystkie tego typu jak ta przedstawiona jest zła bardzo zła. Edytowane 27 Lutego 2017 przez Andyandy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15570-zakup-w%C4%99dzarniallegroolxinne/page/11/#findComment-542530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #269 Opublikowano 27 Lutego 2017 (edytowane) a forum milczyTu Andyandy chyba przeszarżowałeś .Forum wyznaje zasadę (teraz ja "pojechałem bo wynika z tego że ja to Forum ):-- na forum jest tyle materiałów ocen że każdy przy minimalnej chęci może sobie wyrobić opinię o jednym czy drugim rozwiązaniu-- Volenti non fit iniuria (łac. Zrobiłeś z własnej woli, to nie dzieje ci się krzywda) – paremia prawnicza sformułowana przez Ulpiana Domicjusza, która mówi, że jeśli ktoś dobrowolnie naraża się na szkodę, wiedząc że ta szkoda może nastąpić, to nie będzie mógł wnieść skargi przeciwko innym-- szkoda czasu na czcze dyskusje (lepiej się skupić na rozwoju własnego kunsztu zadymiaczowego ) . Przekonanego nie trzeba przekonywać a nieprzekonanego nie przekonasz :laugh: Edytowane 27 Lutego 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15570-zakup-w%C4%99dzarniallegroolxinne/page/11/#findComment-542534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #270 Opublikowano 27 Lutego 2017 Tu Andyandy chyba przeszarżowałeś Zapewniam, że nie. Gdybym nie napisał, że tego typu "muchomory" są be, nikt by się nie odezwał. Jedyna pomoc by była, to tylko wciąganie w "bagno" po przez porady i szkolenie jak należy wędzić. A tu chodzi tylko o fizykę i chemię, która produkuje niechciane frakcje tylko z powodu niekorzystnych zjawisk, spowodowanych kształtem, rozmiarem i temperaturą. Bez zmian konstrukcyjnych nie uzyskasz zmian. Z tego powodu postaram się opracować wędzarnię kanałową dla wielbicieli tego typu. "Jak nie możesz pokonać, postaraj się polubić" i wszystko gra. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15570-zakup-w%C4%99dzarniallegroolxinne/page/11/#findComment-542542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #271 Opublikowano 27 Lutego 2017 (edytowane) Wracając do tematu produkcji i sprzedaży środków i wyrobów będących w kontakcie bezpośrednio z żywnościową, producent powinien zaopatrzyć w informację o szkodliwości i poziomie wytwarzania substancji kancerogennych jakim jest wyznacznik WWA czyli benzopiren.Brak tej informacji o zawartości i szkodliwości, kwalifikuje producenta do stwierdzenia o oszustwo i wyprodukowane urządzenia mogącego lub zagrażające bezpośrednio życiu człowieka w celu osiągnięcia zysku finansowego. I tą moją wypowiedź możecie sprawdzić u prawnika , KK, KC, i żądać od producenta zwrotu za przesyłkę i produkt. Jeżeli okaże się związek choroby związany z użytkowaniem "muchomora" również można wystąpić o zadość uczynienie w postaci kosztów leczenia lub pozostałych konsekwencji.Jeżeli szanujecie swoje zdrowie czytajcie forum. Nawet bimber bardzo szkodzi jeżeli jest nie odpowiednio wyprodukowany, a smakuje. OMIJAJCIE producentów i wszystkich oferentów sprzedających "radosna twórczość " zarobkową. Omijajcie bzdurne informacje i przykłady dostępne w necie. Należy czytać forum, wyciągać wnioski i postępować za radą i poradą osób doświadczonych w tym rzemiośle. Należy korzystać ze zdobyczy nauki i literatury będącej i dostępnej na forum. Forum się zmienia i już dużo się zmieniło. Do lamusa można włożyć osmolone, czarne, kwaśne i nie udane wędzenia. Nowi forumowicze startują, połykają bakcyla z bardzo dobrymi wyrobami od początku przygody z wędzeniem i mogą tylko już podwyższać swoje umiejętności. To jest właściwa droga całego forum i kultura rzemiosła za pan brat z nauką. Edytowane 27 Lutego 2017 przez Andyandy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15570-zakup-w%C4%99dzarniallegroolxinne/page/11/#findComment-542635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #272 Opublikowano 27 Lutego 2017 Uzupełnię jeszcze wypowiedź Andyandy'ego. Muszą Państwo liczyć się z tym, że przedstawiane wyniki badań na obecność WWA będą fałszywe. Zauważyliście zapewne, że ostatnio ucichły akcje badania produktów na obecność WWA. Okazało się, że cała masa próbek przesyłanych do badania była odpowiednio przygotowana lub podmieniana na tzw. pewniaki. Informacje pochodzą z pewnego i sprawdzonego źródła.Dlatego budując, czy zakupując wędzarnię powinniście najpierw skorzystać z zasobów naszego forum i w razie jakichkolwiek wątpliwości, konsultować się z naszymi specjalistami. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15570-zakup-w%C4%99dzarniallegroolxinne/page/11/#findComment-542639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #273 Opublikowano 27 Lutego 2017 (edytowane) Dlatego budując, czy zakupując wędzarnię powinniście najpierw skorzystać z zasobów naszego forum i w razie jakichkolwiek wątpliwości, konsultować się z naszymi specjalistami.I to jest 100% gwarancji jakości wyrobów i przede wszystkim związanych problemów. Mając do dyspozycji forum, należy zostawić wiedzę z poza forum. Nie wprowadzać wszelkich dostępnych bzdurnych pomysłów. Wszystko co możemy i chcemy wprowadzić w użytkowanie możemy skonsultować i przedyskutować wybierając odpowiedni wzorzec zanim przystąpi się do budowy. W ten sam sposób można własne pomysły skonsultować i wybrać odpowiednie rozwiązanie. Celem forum jest pomoc i przekazanie złożonej i wybranej wiedzy użytkownikom, podnosząc ich kwalifikacje. Dotyczy to, procesów wędzenia, budowy wędzarni jak i sztuki masarskiej w całym zakresie. Edytowane 27 Lutego 2017 przez Andyandy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15570-zakup-w%C4%99dzarniallegroolxinne/page/11/#findComment-542645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmaz Opublikowano 28 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #274 Opublikowano 28 Lutego 2017 Mając do dyspozycji forum, należy zostawić wiedzę z poza forum. Mimo że mam bardzo duży szacunek dla tego forum i ludzi na nim piszących, jak również wielokrotnie korzystałem z dobrym skutkiem z rad tutaj podawanych, pozwolę sobie zauważyć, że takie przypisywanie sobie monopolu na prawdę i jedynie słuszną wiedzę trąca jednak bufonadą. Pozwolę sobie zacytować w tym miejscu klasykę: "pycha kroczy przed upadkiem". Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15570-zakup-w%C4%99dzarniallegroolxinne/page/11/#findComment-542678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 28 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #275 Opublikowano 28 Lutego 2017 (edytowane) Jak dotąd wiedza z poza forum powodowała negatywne skutki. Owszem jest kilka pozycji odpowiednich instytucji, które należy polecić i linki znajduja sie w zasobach forum. Jednak w pierwszej kolejnosci prawie zawsze początkujący znajduje nie odpowiednie informacje zamieszczane przez różnych amatorow. Mało jest stron tematycznych w których można się dowiedzieć w całym zakresie wiedzy. Przeważnie strony poświęcają reklamie i własnej działalności. Nie zawsze kazdy zawarty w necie artykuł związany z wyrobem wedlin wędzonych jest wzorcem. Dlatego forum umożliwia szeroki wybór w tym zakresie i wspomaga konsultacją. Forum jest specjalistyczne w tym co robi, a zawarta wiedza jest wynikiem wspolpracy wielu fachowcow i publikacji naukowych. Edytowane 28 Lutego 2017 przez Andyandy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15570-zakup-w%C4%99dzarniallegroolxinne/page/11/#findComment-542681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.