Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A np na 10 kg mięsa daje się 210 dkg peklosoli a ile soli?

 

to dawka 10 razy za duża...

a peklosoli i soli daję się (w sumie) tyle samo...

peklosól i sól różni się zabezpieczeniem przed jadem kiełbasianym

Edytowane przez Skalar50
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/28/#findComment-360190
Udostępnij na innych stronach

Najlepiej wklep sobie ilość mięsa i po problemie:

 

http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankasucho.html

 

I żeby była jasność, nie robię biznesu, tylko staram się pomóc !

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/28/#findComment-360192
Udostępnij na innych stronach

A widze ze Kolega z bielska jest blizutko ket. Tak mialem na mysli 21dkg a nie 210. Ale dziekuje za poprawienie mnie. Lepsza opcja jest dac cale 21 dkg peklosoli? Czy moze wymieszac tak jak pisal Kolega wyzej? Pozdrawiam pb34499
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/28/#findComment-360289
Udostępnij na innych stronach

Osobiście preferuję do peklowania samą peklosól.

Skoro ktoś już wymieszał sól z azotynem w odpowiednich proporcjach, to ja już zmieniać tego nie zamierzam.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/28/#findComment-360292
Udostępnij na innych stronach

 

 

Skoro ktoś już wymieszał sól z azotynem w odpowiednich proporcjach, to ja już zmieniać tego nie zamierzam.

 

Odpowiednich .... do czego?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/28/#findComment-360293
Udostępnij na innych stronach

Maad rób jak chcesz, pekluj jak uważasz i dobrze wiesz o czym piszę !

Więc nie zadawaj głupich pytań. 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/28/#findComment-360294
Udostępnij na innych stronach

Na takie teksty moja anarchistyczna dusza reguje bardzo nerwowo :tongue:

 

To nie jest głupie pytanie. Dobrze wiesz, że zapotrzebowanie na azotyn jest funkcją ilości hemoglobiny w mięsie oraz ryzyka rozwoju toksyn, np. jadu kiełbasianego. Wiesz także, że azotyn jest substancją szkodliwą, potencjalnie rakowtwórczą.

 

Może jednak lepiej odesłać początkującego zadymiacza do lektury forum i strony głównej, zamiast udzielać fragmentarycznych i uproszczonych porad?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/28/#findComment-360296
Udostępnij na innych stronach

A wiesz miałem Ci odpisać .... ale odpuszczę sobie kolejnej wojenki na słowa.

Niech każdy pekluje jak chce i tyle.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/28/#findComment-360298
Udostępnij na innych stronach

Ok, niech pekluje jak chce, ale wcześniej niech podejmie ten minimalny wysiłek i zapozna się z wiedzą, która jest zawarta na forum i stronie głównej.

Udzielanie porad osobom, które nie chcą lub nie mają czasu na przeczytanie paru artykułów, jest moim zdaniem demoralizujące i podważa sens istnienia tego portalu.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/28/#findComment-360299
Udostępnij na innych stronach

he, he, ja też co i raz wracam do artykułów ze strony głównej i ciągle odkrywam coś nowego :)

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/28/#findComment-360301
Udostępnij na innych stronach

Udzielanie porad osobom, które nie chcą lub nie mają czasu na przeczytanie paru artykułów, jest moim zdaniem demoralizujące i podważa sens istnienia tego portalu.

Dobry żart !  :thumbsup:

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/28/#findComment-360303
Udostępnij na innych stronach

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/28/#findComment-360304
Udostępnij na innych stronach

Marku i co z tego, że poczyta podstawy peklowania, jak i ta mu na forum dowalą z opcją 50/50 i tabelą szybkiego peklowania wg Dziadka.

Całe podstawy idą się ..... i sam sobie dopisz zakończenie.

 

To po co ktoś się wysilał, liczył, mierzył  i stworzył zasady peklowania ?

No po co ?

Jak i tak całe to jego liczenie i praca  idzie w ..... też sobie dopisz.

 

 

 

 

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/28/#findComment-360312
Udostępnij na innych stronach

Mirek, handlowa peklosól to odpowiedź na najbardziej niekorzystny zbieg okoliczności - mięso z dużą zawartością hemoglobiny obrabiane w kiepskich warunkach termicznych i septycznych - w tych warunkach ma zapewnić bezpieczeństwo.

Przy odrobinie wiedzy pochodzącej z naszej strony można bezpiecznie obniżyć ilość azotynów bez stwarzania zagrożenia dla zdrowia i pogarszania wyglądu wyrobów. Ale tę wiedzę trzeba sobie przyswoić.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/28/#findComment-360315
Udostępnij na innych stronach

No wywód przedni, a teraz poproszę o podparcie się badaniami.

Czekam ...

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/28/#findComment-360328
Udostępnij na innych stronach

Co chesz badać? To, że 50% peklosoli i 50% soli wystarczy do prawidłowego wybarwienia? Czy moż to, że peklowanie przy odpowiednim zachowaniu czystości surowca i miejsca pracy, oraz zachowaniu reżimu temperaturowego nie sutkuje powstaniem toksyn? No proszę Cię, nie żartuj sobie.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/28/#findComment-360331
Udostępnij na innych stronach

Co chesz badać? To, że 50% peklosoli i 50% soli wystarczy do prawidłowego wybarwienia?

 

A co ma wspólnego wybarwienie z prawidłowym zapeklowaniem  ?

Maad. Gdyby było prawdą to co piszesz 100 % zakładów w Polsce nie tylko, stosowało by technikę 50/50 i miało ogromne oszczędności na zakupie surowca, znaczy się peklosoli.

 

Ale jak widzę nie robią tego, bo ....... nie mają Maada ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/28/#findComment-360335
Udostępnij na innych stronach

Czytam .czytam i nie dowierzam zamiast odpowiedzić na pytania dyskusja .

Dla Mira

Cytuję .,, aby zapewnić barwę typową dla mięsa peklowanego konieczne jest zapewnienie stężenie azotynu - nitrytu na poziomie 0,003-0,005%''- a to zawiera 1 dkg peklosoli.

,,Aby zapewnić rozwój niepożądanych drobnoustrojów w tym - jadu kiełbasianego - stężenie azotynu na poczatku peklowania powinno wynosić 0,005- 0,015%'' - Miro policz to i nie neguj proporcji 50na 50..

,,Aby uzyskać typowy zapach i smak dla mięsa peklowanego, konieczne jest stężenie azotynu 0,002 - 0,004% na kg mięsa  to jest 20-40 mg/ kg mięsa.

 Przelicz to wszystko na dawkę 2dkg peklosoli na kg mięsa i czy 50na 50 mieści się w tych wytycznych .

 Zakłady ubezpieczają się bo robią to dla tysięcy odbiorców .

.

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/28/#findComment-360337
Udostępnij na innych stronach

Oj Dziadku to za trudne liczenie dla kolegi ;)

Ok jako jeden z tych co to używa 50/50 odpowiem Ci tak to że dla siebie robimy "czysto" to fakt i o tym chyba nawet początkującym nie trzeba wspominać ... jeśli do tego przyjmiemy prawidławe reżimy temperaturowe peklowania to na prawdę nie trzeba nic więcej aby ten proces zakończyć sukcesem a 50/50 jest tzw złotym środkiem ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

 

 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/28/#findComment-360338
Udostępnij na innych stronach

Ja neguję Twoją tabelę w której zawyżasz stężenia, kosztem czasu peklowania !

Jeszcze raz napisze i chyba ostatni raz. Zwiększenie ilości peklosoli nie przyśpiesza czasu peklownia !

Przyśpieszyć peklownie może temperatura, nie ilość !

 

Kto to zbadał i kto zatwierdził, taką  tabelę, że jest na naszym forum jako guru peklownia ?

Dla mnie to bzdura i fikcja.

 

I skąd biorą się później te posty ..... peklowałem wg tabeli i za słone ?

 

 

 

 


 

 

Oj Dziadku to za trudne liczenie dla kolegi

Dzięki Roger. Nie widziałem, że aż taki tępy dla Ciebie jestem !

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/28/#findComment-360339
Udostępnij na innych stronach

Nie po prostu czasem głupio i mało merytorycznie uparty ;)

Tak dla jasności ...

A tak czysto teoretycznie zakladając temperaturę peklowania jako constans to co Twoim zdaniem zmniejsza czas procesu jeśli nie stężenie roztworu ;) ?

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

 

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/28/#findComment-360340
Udostępnij na innych stronach

Miro czy Ty czytasz fachową literaturę czy tylko słuchasz co Tobie powiedzą .

cytat ,,Szybkość przenikania soli w mięsie i jej pozostania w mięsie zalezy od - stanu mięsa przed peklowaniem , temperatury mięsa,pomieszczenia i solanki ,stężenia solanki ,czasu i zastosowania metody peklowania miesa..Wyższa temperatura najbardziej przyśpiesza proces peklowania  ale również obniża trwałość mięsa.   Odpowiedz na pytanie jak przyśpieszyć peklowanie bez dodatków w warunkach prawidłowych temperatur .. Tabela opracowana jest na podstawie dostępnych danych z tabel peklowania zawartych w przepisach wew. nr 21. . A więc gdy zachowasz reżim temperatur to jak przyśpieszysz proces peklowania .W podanych przezemnie danych w tabeli na dole pisze sprawdż i posmakuj czy nie za słone dla Ciebie jak zasłone to mocz w wodzie .

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/28/#findComment-360346
Udostępnij na innych stronach

Miro czy Ty czytasz fachową literaturę czy tylko słuchasz co Tobie powiedzą .

Słucham co mi mówią technolodzy przetwórstwa mięsnego !

A znam paru mądrych.

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/28/#findComment-360350
Udostępnij na innych stronach

Ale czego ?

Bo wiesz czasem fachowiec ale od bzy....a owiec ;)

 

To tak dla rozluźnienia ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

 

 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/28/#findComment-360351
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.