Skalar50 Opublikowano 4 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #676 Opublikowano 4 Lipca 2014 (edytowane) A np na 10 kg mięsa daje się 210 dkg peklosoli a ile soli? to dawka 10 razy za duża...a peklosoli i soli daję się (w sumie) tyle samo...peklosól i sól różni się zabezpieczeniem przed jadem kiełbasianym Edytowane 4 Lipca 2014 przez Skalar50 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/28/#findComment-360190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #677 Opublikowano 4 Lipca 2014 Najlepiej wklep sobie ilość mięsa i po problemie: http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankasucho.html I żeby była jasność, nie robię biznesu, tylko staram się pomóc ! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/28/#findComment-360192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pb34499 Opublikowano 5 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #678 Opublikowano 5 Lipca 2014 A widze ze Kolega z bielska jest blizutko ket. Tak mialem na mysli 21dkg a nie 210. Ale dziekuje za poprawienie mnie. Lepsza opcja jest dac cale 21 dkg peklosoli? Czy moze wymieszac tak jak pisal Kolega wyzej? Pozdrawiam pb34499 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/28/#findComment-360289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #679 Opublikowano 5 Lipca 2014 Osobiście preferuję do peklowania samą peklosól.Skoro ktoś już wymieszał sól z azotynem w odpowiednich proporcjach, to ja już zmieniać tego nie zamierzam. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/28/#findComment-360292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 5 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #680 Opublikowano 5 Lipca 2014 Skoro ktoś już wymieszał sól z azotynem w odpowiednich proporcjach, to ja już zmieniać tego nie zamierzam. Odpowiednich .... do czego? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/28/#findComment-360293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #681 Opublikowano 5 Lipca 2014 Maad rób jak chcesz, pekluj jak uważasz i dobrze wiesz o czym piszę !Więc nie zadawaj głupich pytań. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/28/#findComment-360294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 5 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #682 Opublikowano 5 Lipca 2014 Na takie teksty moja anarchistyczna dusza reguje bardzo nerwowo To nie jest głupie pytanie. Dobrze wiesz, że zapotrzebowanie na azotyn jest funkcją ilości hemoglobiny w mięsie oraz ryzyka rozwoju toksyn, np. jadu kiełbasianego. Wiesz także, że azotyn jest substancją szkodliwą, potencjalnie rakowtwórczą. Może jednak lepiej odesłać początkującego zadymiacza do lektury forum i strony głównej, zamiast udzielać fragmentarycznych i uproszczonych porad? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/28/#findComment-360296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #683 Opublikowano 5 Lipca 2014 A wiesz miałem Ci odpisać .... ale odpuszczę sobie kolejnej wojenki na słowa.Niech każdy pekluje jak chce i tyle. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/28/#findComment-360298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 5 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #684 Opublikowano 5 Lipca 2014 Ok, niech pekluje jak chce, ale wcześniej niech podejmie ten minimalny wysiłek i zapozna się z wiedzą, która jest zawarta na forum i stronie głównej.Udzielanie porad osobom, które nie chcą lub nie mają czasu na przeczytanie paru artykułów, jest moim zdaniem demoralizujące i podważa sens istnienia tego portalu. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/28/#findComment-360299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alnus Opublikowano 5 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #685 Opublikowano 5 Lipca 2014 Maad ja wciąż czytam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/28/#findComment-360300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 5 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #686 Opublikowano 5 Lipca 2014 he, he, ja też co i raz wracam do artykułów ze strony głównej i ciągle odkrywam coś nowego Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/28/#findComment-360301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #687 Opublikowano 5 Lipca 2014 (edytowane) Udzielanie porad osobom, które nie chcą lub nie mają czasu na przeczytanie paru artykułów, jest moim zdaniem demoralizujące i podważa sens istnienia tego portalu.Dobry żart ! Edytowane 5 Lipca 2014 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/28/#findComment-360303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 5 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #688 Opublikowano 5 Lipca 2014 Żart? To myślisz, że kolega pb34499, przeczytał chociażbyhttp://wedlinydomowe.pl/peklowanie/peklowanie-porady/1487-podstawy-teoretyczne-solenie-i-peklowanie-miesa-oraz-produktow-miesnych-cz-ialbohttp://wedlinydomowe.pl/peklowanie/suche/166-peklowanie-miesa-drobnego-i-elementow?? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/28/#findComment-360304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #689 Opublikowano 5 Lipca 2014 Marku i co z tego, że poczyta podstawy peklowania, jak i ta mu na forum dowalą z opcją 50/50 i tabelą szybkiego peklowania wg Dziadka.Całe podstawy idą się ..... i sam sobie dopisz zakończenie. To po co ktoś się wysilał, liczył, mierzył i stworzył zasady peklowania ?No po co ?Jak i tak całe to jego liczenie i praca idzie w ..... też sobie dopisz. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/28/#findComment-360312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 5 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #690 Opublikowano 5 Lipca 2014 Mirek, handlowa peklosól to odpowiedź na najbardziej niekorzystny zbieg okoliczności - mięso z dużą zawartością hemoglobiny obrabiane w kiepskich warunkach termicznych i septycznych - w tych warunkach ma zapewnić bezpieczeństwo.Przy odrobinie wiedzy pochodzącej z naszej strony można bezpiecznie obniżyć ilość azotynów bez stwarzania zagrożenia dla zdrowia i pogarszania wyglądu wyrobów. Ale tę wiedzę trzeba sobie przyswoić. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/28/#findComment-360315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #691 Opublikowano 5 Lipca 2014 No wywód przedni, a teraz poproszę o podparcie się badaniami.Czekam ... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/28/#findComment-360328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 5 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #692 Opublikowano 5 Lipca 2014 Co chesz badać? To, że 50% peklosoli i 50% soli wystarczy do prawidłowego wybarwienia? Czy moż to, że peklowanie przy odpowiednim zachowaniu czystości surowca i miejsca pracy, oraz zachowaniu reżimu temperaturowego nie sutkuje powstaniem toksyn? No proszę Cię, nie żartuj sobie. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/28/#findComment-360331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #693 Opublikowano 5 Lipca 2014 Co chesz badać? To, że 50% peklosoli i 50% soli wystarczy do prawidłowego wybarwienia? A co ma wspólnego wybarwienie z prawidłowym zapeklowaniem ?Maad. Gdyby było prawdą to co piszesz 100 % zakładów w Polsce nie tylko, stosowało by technikę 50/50 i miało ogromne oszczędności na zakupie surowca, znaczy się peklosoli. Ale jak widzę nie robią tego, bo ....... nie mają Maada ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/28/#findComment-360335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 5 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #694 Opublikowano 5 Lipca 2014 (edytowane) Czytam .czytam i nie dowierzam zamiast odpowiedzić na pytania dyskusja .Dla MiraCytuję .,, aby zapewnić barwę typową dla mięsa peklowanego konieczne jest zapewnienie stężenie azotynu - nitrytu na poziomie 0,003-0,005%''- a to zawiera 1 dkg peklosoli.,,Aby zapewnić rozwój niepożądanych drobnoustrojów w tym - jadu kiełbasianego - stężenie azotynu na poczatku peklowania powinno wynosić 0,005- 0,015%'' - Miro policz to i nie neguj proporcji 50na 50..,,Aby uzyskać typowy zapach i smak dla mięsa peklowanego, konieczne jest stężenie azotynu 0,002 - 0,004% na kg mięsa to jest 20-40 mg/ kg mięsa. Przelicz to wszystko na dawkę 2dkg peklosoli na kg mięsa i czy 50na 50 mieści się w tych wytycznych . Zakłady ubezpieczają się bo robią to dla tysięcy odbiorców .. Edytowane 5 Lipca 2014 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/28/#findComment-360337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 5 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #695 Opublikowano 5 Lipca 2014 Oj Dziadku to za trudne liczenie dla kolegi Ok jako jeden z tych co to używa 50/50 odpowiem Ci tak to że dla siebie robimy "czysto" to fakt i o tym chyba nawet początkującym nie trzeba wspominać ... jeśli do tego przyjmiemy prawidławe reżimy temperaturowe peklowania to na prawdę nie trzeba nic więcej aby ten proces zakończyć sukcesem a 50/50 jest tzw złotym środkiem Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/28/#findComment-360338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #696 Opublikowano 5 Lipca 2014 (edytowane) Ja neguję Twoją tabelę w której zawyżasz stężenia, kosztem czasu peklowania !Jeszcze raz napisze i chyba ostatni raz. Zwiększenie ilości peklosoli nie przyśpiesza czasu peklownia !Przyśpieszyć peklownie może temperatura, nie ilość ! Kto to zbadał i kto zatwierdził, taką tabelę, że jest na naszym forum jako guru peklownia ?Dla mnie to bzdura i fikcja. I skąd biorą się później te posty ..... peklowałem wg tabeli i za słone ? Oj Dziadku to za trudne liczenie dla kolegiDzięki Roger. Nie widziałem, że aż taki tępy dla Ciebie jestem ! Edytowane 5 Lipca 2014 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/28/#findComment-360339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 5 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #697 Opublikowano 5 Lipca 2014 (edytowane) Nie po prostu czasem głupio i mało merytorycznie uparty Tak dla jasności ... A tak czysto teoretycznie zakladając temperaturę peklowania jako constans to co Twoim zdaniem zmniejsza czas procesu jeśli nie stężenie roztworu ? Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Edytowane 5 Lipca 2014 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/28/#findComment-360340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 5 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #698 Opublikowano 5 Lipca 2014 (edytowane) Miro czy Ty czytasz fachową literaturę czy tylko słuchasz co Tobie powiedzą .cytat ,,Szybkość przenikania soli w mięsie i jej pozostania w mięsie zalezy od - stanu mięsa przed peklowaniem , temperatury mięsa,pomieszczenia i solanki ,stężenia solanki ,czasu i zastosowania metody peklowania miesa..Wyższa temperatura najbardziej przyśpiesza proces peklowania ale również obniża trwałość mięsa. Odpowiedz na pytanie jak przyśpieszyć peklowanie bez dodatków w warunkach prawidłowych temperatur .. Tabela opracowana jest na podstawie dostępnych danych z tabel peklowania zawartych w przepisach wew. nr 21. . A więc gdy zachowasz reżim temperatur to jak przyśpieszysz proces peklowania .W podanych przezemnie danych w tabeli na dole pisze sprawdż i posmakuj czy nie za słone dla Ciebie jak zasłone to mocz w wodzie . Edytowane 5 Lipca 2014 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/28/#findComment-360346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #699 Opublikowano 5 Lipca 2014 (edytowane) Miro czy Ty czytasz fachową literaturę czy tylko słuchasz co Tobie powiedzą . Słucham co mi mówią technolodzy przetwórstwa mięsnego ! A znam paru mądrych. Edytowane 5 Lipca 2014 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/28/#findComment-360350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 5 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #700 Opublikowano 5 Lipca 2014 Ale czego ? Bo wiesz czasem fachowiec ale od bzy....a owiec To tak dla rozluźnienia Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/28/#findComment-360351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.