punias007 Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #751 Opublikowano 23 Listopada 2014 Ja zawsze robie solankę 1kg soli / 10 l wody / 1 łyżeczka saletry / 1 łyżka stołowa cukru i zalewam tym mięso żeby było ciasnawo i całe minimalnie zakryte. Te całe rozprawy nad iloscią wody mnie śmieszą. Po co początkującym mieszać w głowie iloscią wody jak i tak zawsze wszystko schodzi i tak do tego że mięso MUSI! byc całe pod solanką! Wg.mojej skromnej opini lepiej wylac troche solanki niż bawic sie w jakies obliczenia i ew dorabianie np 2 l solanki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/31/#findComment-385176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yankee Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #752 Opublikowano 23 Listopada 2014 Czyli nastepnym razem gdyby była taka sytuacja, że zabrakło mi 2 cm solanki żeby przykryć mięso to lepiej dolać po prostu czystej wody bez soli - rozcieńczyć istniejącą solankę ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/31/#findComment-385178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #753 Opublikowano 23 Listopada 2014 Ja zawsze robie solankę 1kg soli / 10 l wody / 1 łyżeczka saletry / 1 łyżka stołowa cukru i zalewam tym mięso żeby było ciasnawo i całe minimalnie zakryte. Te całe rozprawy nad iloscią wody mnie śmieszą. Po co początkującym mieszać w głowie iloscią wody jak i tak zawsze wszystko schodzi i tak do tego że mięso MUSI! byc całe pod solanką! Wg.mojej skromnej opini lepiej wylac troche solanki niż bawic sie w jakies obliczenia i ew dorabianie np 2 l solanki. A co z ilością mięsa ? Nie ma dla ciebie znaczenia ?Jak długo pekluję mięso, to jeszcze nie miałem problemu aby brakło mi solanki dając jej 40 % w stosunku do wagi mięsa.Czy taki wielki problem odmierzyć ilość wody i zważyć peklosól ?Takie robienie solanki na oko jest niepoprawne. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/31/#findComment-385179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punias007 Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #754 Opublikowano 23 Listopada 2014 Może mało zrozumiale to napisałem.Wg mnie nie ma czegoś takiego jak dolewanie wody do solanki!Niewiesz ile potrzebujesz solanki zrób 5 ew 10 l (bo w takich ilosciach są łatwe proporcje) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/31/#findComment-385181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #755 Opublikowano 23 Listopada 2014 ...i tak oto miro zobacz - stajemy się świadkami nowej wędliniarskiej tradycji... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/31/#findComment-385182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punias007 Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #756 Opublikowano 23 Listopada 2014 A kto mówi o robieniu na oko? Chyba logiczne jest ze nikt nie moczy kilograma polędwicy w wannie. Kazdy naturalnie dąży do tego by było łatwiej. Mi latwiej jest zrobic 10 l solanki i zalac tym ok 20 kg miesa. Jak mi braknie dorabiam 5 i dolewam. Nie kazdy poczatkujacy masarz ma wage gramową. A oddzielic poł kilogramowego woreczka soli potrafi nawet dziecko. Po co komplikować? Niewiem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/31/#findComment-385183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yankee Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #757 Opublikowano 23 Listopada 2014 Może mało zrozumiale to napisałem.Wg mnie nie ma czegoś takiego jak dolewanie wody do solanki!Niewiesz ile potrzebujesz solanki zrób 5 ew 10 l (bo w takich ilosciach są łatwe proporcje)No i tu własnie jest pies pogrzebany. Ja przecież nie dosypałem soli aby przykryć niedobór wody nad mięsem tylko dorobiłem w ODPOWIEDNICH i IDENTYCZNYCH proporcjach 0,4l solanki i mięso wyszło zbyt słone w tych pojemnikach.Co do proporcji i precyzyjnego jej odmierzania i obliczania to nie mam z tym problemu - jestem inżynierem :-) - ale nie chemii więc reakci mięsa z sola nie ogarniam zawodowo. Z innych wypowiedzi można wywnioskować, że do danej ilości mięsa należy z np tabeli odczytac wymaganą ilość soli a wody dać tyle, aby zakryło całe mięso. Ilość wody jak wynika z powyższych wypowiedzi nie ma tak dużego znaczenia dla smaku wędzonki jak łączna (wagowo) ilość soli w roztworze w jakim "topimy" mięso. Oczywiście to wszystko w granicach rozsądku - jesli damy 200g soli na wanne wody to to mięso tej soli "nie znajdzie" w tej wannie. Jeśli mój tok rozumowania jest prawidłowy lub błędny to prosiłbym o opinię. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/31/#findComment-385184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #758 Opublikowano 23 Listopada 2014 Ja zawsze robie solankę 1kg soli / 10 l wody / 1 łyżeczka saletry / 1 łyżka stołowa cukru Sugerowała bym jednak saletry nie dawkować przy użyciu łyżeczki tylko przy użyciu wagi to po pierwsze a po drugie zdecydowanie lepiej zastąpić dodatek saletry do soli poprzez użycie gotowej peklosoli - tak będzie łatwiej i zdrowiej . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/31/#findComment-385185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #759 Opublikowano 23 Listopada 2014 Chyba warto by się było było zastanowić nad zdaniem "Wyrównanie stężenia". To zdanie stanowi klucz do sukcesu peklowania. Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/31/#findComment-385186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #760 Opublikowano 23 Listopada 2014 Potem lament .... mięso słone, mięso zielone, popsuło się ....... co robię źle !?Nie czytasz, że zrozumieniem, albo jesteś leniem. To właśnie dla początkujących powinny być określone ilości i wagi, po to aby nie musieli główkować, czy im wyjdzie, czy nie wyjdzie.Waga gramowa super dokładna jest zbędna, no chyba że peklujemy 10 dag mięsa. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/31/#findComment-385189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punias007 Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #761 Opublikowano 23 Listopada 2014 Nie wiem czemu ale mam kłopoty z cytowaniem postów kolegów. Ja tutaj po prostu przedstawiłem moje doświadczenia dot. peklowania. Tak peklować nauczył mnie mój ojciec, a jego nauczył jego ojciec. Nie wiem czy to źle czy dobrze. Nie wiem czy tworzę nową tradycję. porostu tak robię i wyroby są smaczne dla mnie w sam raz słone (jestem raczej słonolubny). Innym także raczej smakują.Tak naprawdę nie miałem pojęcia o proporcjach dotyczących ilości solanki na ilość mięsa (l/gk). Robiłem to zawsze tak jak pisałem powyżej intuicyjnie. Bo tak zostałem nauczony. Śmiem twierdzić że to co napisał kolega Miro (40% solanki do wagi mięsa) może nie być łatwe do zastosowania przez początkującego masarza. Najczęściej taka przygoda zaczyna się od "podłączenia" się do wędzenia u kogoś kto już jakiś czas wędzi. Często jest to jedna 1,5 kilogramowa polędwiczka, którą ktoś sobie pekluje w lodóweczce. I ma zamiar uwędzić u kogoś przy okazji. Czytając o proporcjach 40% na pewno napotka na problem z mięsem wystającym z wody (najczęściej mięso trafia do garnka lub małej miski i do lodówki) Nie mam pod ręką 1,5 kilogramowego schabu ale wydaje mi się że nie jest go łatwo utopić w 600 ml solanki w zwykłym garnku lub misce. Jest to raczej możliwe przy większych ilościach mięsa w odpowiednich pojemnikach. Dlatego uważam że takie szczegółowe wyliczenia na początku tej fajnej przygody nie jednego zniechęcą i dlatego podałem mój sposób. Cieszę się że tu jestem i codziennie się czegoś uczę. Zacząłem tu zaglądać ze względu na sery, którymi się obecnie zafascynowałem. Wydawało mi się że co do wyrobów wędzonych wiem wszystko i nie znajdę tu nic ciekawego dla siebie ;-) Dziś wiem że nie wiem o wędzeniu NIC! - naprawdę. Czytając wasze doświadczenia i opisy popełnionych wyrobów wiem że jestem dopiero na początku tej ciekawej drogi jaką jest domowy wyrób wędlin. I nie chciał bym żeby np. kolega Yankee nie zraził się niepowodzeniami na samym początku. Myślę że na eksperymenty dla każdego z nas nowicjuszy jeszcze czas ;-). A fajnie że Wy pomagacie to może nie nabierzemy złych nawyków. Choć jak widać ja już nabrałem hehehe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/31/#findComment-385190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #762 Opublikowano 23 Listopada 2014 A ja mam taka zasade jak pytam o cos bardziej doswiadczonych a napewno wiekszosc jest tu zdecydowanie wieksza ,to staram sie robic jak mi doradzaja ,a nie robie tak jak moja babcia na tzw " jajko " bo mimo ze jej sie udawalo to nie znaczy ze mi ma sie udac ,a tak robie jak mi zalecaja 1 raz scisle wedlog polecen jak wyjdzie inaczej niz moje oczekiwania dotyczace slonosci to dodaje lub ujmoje soli.I jeszcze jedna porada dla wszystkikich poczatkujacych ,nie wszystko na wczoraj ,cierpliwosci troche ,ja wiem ze chcemy wszystko jak najszybciej ,tez przez to przechodzilam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/31/#findComment-385194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #763 Opublikowano 23 Listopada 2014 Tak naprawdę nie miałem pojęcia o proporcjach dotyczących ilości solanki na ilość mięsa (l/gk). Robiłem to zawsze tak jak pisałem powyżej intuicyjnie. Bo tak zostałem nauczony. Ilość solanki 0,4l na kilogram mięsa to pojęcie względne, stosowane w praktyce przez niektórych, wielokrotnie już o tym zresztą pisałem. Generalnie stężenie solanki ma dużo większe znaczenie, niż jej ilość, dlatego minimalna ilość solanki jaką stosuję na kg mięsa to 0,6 litra, o korzystaniu z tabelek nie wspomnę, mięsa też nie mieszam, nie przewracam i nie masuję. Rzadko stosuję nastrzyk, nie spieszę się, dlatego ważne parametry to stężenie, czas, temperatura solanki i rodzaj mięsa. Te 0,4 litra na kilogram to wyimaginowana ilość dostosowana do potrzeb tabelek, które w zetknięciu z rzeczywistością dają często niezadawalające wyniki. To moje zdanie i nie oczekuję przekonywania mnie, że się mylę. Sprawdziłem to w praktyce wielokrotnie i póki co zdania nie zmienię. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/31/#findComment-385198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punias007 Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #764 Opublikowano 23 Listopada 2014 A ja się właśnie nie do końca zgodzę z koleżanką Electrą. Ja wiele dziedzin staram się brać na "chłopski" rozum. Staram sobie wyobrazić jak taki proces peklowania / wędzenia wyglądał 100 lub 150 lat temu. Staram się sobie wyobrazić jak odmierzał sól mój pradziadek jak dolewał wody (wg mnie woda ma bardzo duże znaczenie co do jakości gotowego wyrobu). Gdzie to wszystko trzymał. Pytam mojej mamy często kiedy robiono wędliny do kiedy je jedzono. Wiem że w domu dziadków mojej mamy Wyroby robiło się na Boże Narodzenie i przetrzymywano aż do Wielkanocy. Potem jej dziadek peklował na sucho szynki które długo wisiały na strychu i schły. Ponoć były twarde i słone. Tak je zapamiętała moja mama jedząc je jako dziecko i nastolatka. Potem wichury historii zaprzepaściły te wszystkie tradycje. A było to w okolicach słynnej Włoszowy ;-) Moje obserwacje wyrobów dziadka ze strony ojca miały miejsce na Mazowszu. Może to miało wpływ na "prostotę" tych zabiegów. W zalewach nigdy nie było przypraw. Mięso stało w glinianym garze w piwnicy. Ojciec z dziadkiem robili kiełbasy kaszanki. W praskach stały salcesoniki. Wędziło się w beczce w ogrodzie zawsze olszyną. Potem parzenie. Na wodzie z parzenia zawsze na Wielkanoc była (i jest u mnie do dzisiaj!) zupa chrzanowa. Nie wyobrażam sobie tych świąt bez tej zupki ;-) Pamiętam to jak przez mgłę - byłem dzieckiem. Nie było mi dane nigdy robić tego z nimi. Niestety tato dosyć wcześniej zmarł. A mi zostało trochę zapisków i przekaz mamy co i jak. Wydaję mi się że to właśnie magia trzymania się tych starych prostych rozwiązań sprawia ze nasze wyroby są smaczne. I nie uważam że powinniśmy chłonąć wszystko na ślepo bo ktoś kto ma 5k czy 8k postów tak napisał. Według takiej logiki obawiam się że możemy dojść do momentu że wszystkie nasze wyroby będą smakowały podobnie, a chyba nie o to chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/31/#findComment-385200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #765 Opublikowano 23 Listopada 2014 I dobrze sie nie zgadzasz bo tak to wszyscy by mieli takie samo zdanie Jest jeszcze jedna rzecz ze 100 czy 150 lat temu mieso bylo inne i zwierzeta byly chodowane inaczej ,nie bylo tyle chemi , ludzie pracowali zazwyczaj ciezej ,to tez ma znaczenie dlatego czasem to co pamietamy z dziecinstwa nasze smaki poprostu nie da sie odtworzyc tak dokladnie ..a jeszcze jedno to co mi smakowalo bardzo bedac dzieckiem wcale dzis juz nie smakuje rownie bardzo Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/31/#findComment-385205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #766 Opublikowano 23 Listopada 2014 punias007Miałeś możliwość choć trochę widzieć jak robiło się wędliny i wiedza została Ci przekazana.Skoro wyroby są dla ciebie odpowiednie, nic nie musisz zmieniać. Weź jednak pod uwagę osoby, dla których mięso pochodzi ze sklepu a sól z półki obok.Nie są to osoby głupie czy tępe, ale nie mają "zielonego" pojęcia o tym co chcą zrobić.Ważne, że chcą i trzeba im w tym pomóc.Dlatego początki powinny być jasne, przejrzyste i konkretne.Po czasie jak już sami zdobędą doświadczenie być może będą peklować po swojemu i takie ich prawo. Wiele sposobów to dla nich chaos, a przesolona wędlina może być dla nich końcem przygody. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/31/#findComment-385208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #767 Opublikowano 23 Listopada 2014 Sprawdziłem to w praktyce wielokrotnie i póki co zdania nie zmienię. To nie to cobym chciał nabijać licznik zgadzam się z kolegą , ja z taka proporcją spotkałem się dopiero tutaj, nie twierdze, że to jest zle . Od kiedy pamiętam ilość zalewy ile jej bylo zależało od ilości mięska po prostu musiało być zakryte. A wyroby gdybyśmy patrzeli na to jak robili to klękajcie narody , ale jakie w tych warunkach osiągali wyniki to wielu z nas nawet sobie nie wyobraża . Jest wiele osób którzy piszą tak jak piszą jest nawet taka choroba pisze jak słyszy a może się mylę Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/31/#findComment-385232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosman Opublikowano 27 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #768 Opublikowano 27 Listopada 2014 mam jedno pytanie z góry przepraszam jeśli już było to poruszane ale temat jest gorący a nie mam czasu szukać mianowicie baba sie piekli że zawaliłem całą lodówkę (jedna dolna półka) pojemnikiem z solanką i brakuje jej miejsca i moje pytanie brzmi czy mogę wystawić zalewę na balkon gdzie w nocy spada temperatura do -1,5 stopnia a może być jeszcze gorzej bo dymienie będzie dopiero za tydzień Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/31/#findComment-386386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 27 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #769 Opublikowano 27 Listopada 2014 (edytowane) ...gosman - luzik - możesz na balkonik na całą dobę , tylko przykryj i w cieniu,temperatura przez dzień i tak nie przekracza (u mnie) 6-7 stopni ,a nocne wychłodzenie jedynie wydłuży ci czas peklowania , niczemu nie szkodząc. ...zrób coś z babą.....może miotłę sprezentuj na zajączka Edytowane 27 Listopada 2014 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/31/#findComment-386387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosman Opublikowano 27 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #770 Opublikowano 27 Listopada 2014 dzięki za expresową odpowiedź na razie jej przeszło ale jutro pewnie będzie powtórka więc pojemnik pójdzie na balkon a baba nie jest taka zła po prostu niema gdzie chłodzić piwa dla męża i martwi ją ten stan rzeczy ps. nowoczesne czarownice latają na odkurzaczach Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/31/#findComment-386393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 27 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #771 Opublikowano 27 Listopada 2014 chłop rozrywkę, a baba zajecie mieć musi! (tera wiesz dlaczego się drze?) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/31/#findComment-386395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 27 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #772 Opublikowano 27 Listopada 2014 Kto to widzał, żeby mleko trzymac w lodówce Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/31/#findComment-386397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #773 Opublikowano 27 Listopada 2014 To znaczy, że baba wyrobów jeść nie będzie i tu mogę ją zrozumieć.A jak będzie, to niech nie narzeka, że chłop chce. To i tak dobrze, że chłop chce, a ta z bólem głowy nie wyjechała. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/31/#findComment-386403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 28 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #774 Opublikowano 28 Listopada 2014 a ja to mam odwrotnie, to ja nie mam miejsca na peklowanie ,bo same butelki z piwem! Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/31/#findComment-386508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bock_1 Opublikowano 28 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #775 Opublikowano 28 Listopada 2014 Witam . Wiem że było ale już zgłupiałem. W każdym przepisie inaczej więc się trzymam tabeli dziadka. Wiec celem potwierdzenia. Mam 3 kg polędwiczek plus 2 kg w jednym kawałku schabu. Chcę to razem zapeklować na 4 dni. czyli razem mam 5 kg. Jak dam zgodnie z tabelą dziadka 300 g peklosoli + nastrzyk schabu i 2 l wody Czy będzie dobrze tak?W poradach dot. peklowania polędwiczek spotkałem się z radami, żeby na kg dawać 1l wody i 80 gr peklosoli na kilogram polędwiczki.(peklowanie 3 dniowe)/ Proszę o radę bo już z lekka ,,zgłupiałem" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/31/#findComment-386598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.