Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Nurtuje mnie pytanie odnośnie peklowania mięsa, czy można peklować tylko solą warzoną - w domyśle - czy nie będzie to zdrowsze, gdy wyeliminuje się peklosól ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/40/#findComment-457295
Udostępnij na innych stronach

Albo solisz solą, albo peklujesz peklosolą ...

Sól nie ma właściwości peklujących.

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/40/#findComment-457296
Udostępnij na innych stronach

Jestem laikiem, jeżeli chodzi o procesy "masarskie" dlatego poprzednie pytanie może wydawać się głupie, ale np. czy wędzonki można przygotować do wędzenia sporządzając solankę z soli warzonej ? czy takie podejście do przygotowania wędzonek ma sens ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/40/#findComment-457300
Udostępnij na innych stronach

czy wędzonki można przygotować do wędzenia sporządzając solankę z soli warzonej ? czy takie podejście do przygotowania wędzonek ma sens ?

 

 

Solanki robimy z peklosoli, może być sól warzona z dodatkiem saletry w ilości 4% masy soli :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/40/#findComment-457301
Udostępnij na innych stronach

 

 

a może być bez saletry ?

Wtedy będziesz miał wyrób solony, szaro-bury na przekroju.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/40/#findComment-457310
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Koledzy i koleżanki - witam seerdecznie, to mój pierwszy post na forum i pytanie - jak czytać tabelę dziadka do pekolwania? Co oznaczają dwie warości ilości pekolosoli w każdej kolumnie?

 

Dzięki za pomoc...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/40/#findComment-459191
Udostępnij na innych stronach

Jedna dotyczy bardziej, a druga mniej słonolubnych.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/40/#findComment-459192
Udostępnij na innych stronach

Dla mniej słonolubnych i bardziej słonolubnych.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/40/#findComment-459193
Udostępnij na innych stronach

Obie peklosole działają jednakowo.

Peklosól otoczkowaną można dłużej przechowywać i to tylko ta różnica.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/40/#findComment-460110
Udostępnij na innych stronach

Witam

Wedze od jakiegoś czasu ale do tej pory stosowałem peklowanie krótkie (3dni) po przez nacieranie i nastrzyk.

`Karczek,schab czy boczek dzieliłem na porcje około kg.

Teraz chciałbym zrobić większą ilość ok 4 kilo szynki ,4 kilo schabu i  z 3 kilo boczku.

Chcę to zrobić stosując peklowanie na mokro 8-10 dni w/g tabeli Dziadka.

I teraz mam takie pytanie .

Chciałbym to wszystko juz przed peklowaniem podzielić na porcje około kg.a to z powodu że łatwiej mi z takimi porcjami to uwędzeniu przeprowadzić proces parzenia.

Oczywiście wszelkie proporcje wody,peklosoli w stosunku do mięsa będą zachowane .w/g wyżej wymienionej tabeli,

schab i szynki będą z nastrzykiem,boczek bez,

 

Czy wielkość mięsa bedzie miała wpływ na stopień przepeklowania stosując się do Tabeli?

Czy zapeklować większe kawałki a podzielić po.

 

Czytam ten wątek od początku ,post po poście ,ale jestem dopiero przy 14 stronie(brak czasu) a mieso musze zapeklować lada dzień.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/40/#findComment-460339
Udostępnij na innych stronach

Im mniejszy kawałek mięsa w przekroju, tym szybciej się zapekluje.

Przy większych kawałkach mięsa stosujemy nastrzyk, a wtedy mięso pekluje się zarówno z zewnątrz jak i od wewnątrz.

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/40/#findComment-460345
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy zapeklować większe kawałki a podzielić po

 

Podziel od razu. 

 

 

 

Chcę to zrobić stosując peklowanie na mokro 8-10 dni w/g tabeli Dziadka

 

Czy korzystałeś już kiedyś z tabeli - ona  jest raczej dla słonolubnych choć nietórym taka słoość pasuje .Musisz sam przetestować.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/40/#findComment-460351
Udostępnij na innych stronach

Im mniejszy kawałek mięsa w przekroju, tym szybciej się zapekluje.

 

Tak przypuszczałem ,tylko interesuje mnie do mniej wiecej jakich wielkości mięsa sporządzona jest tabela.

I czy właśnie trzymanie w takiej zalewie mniejszych kawałków nie spowoduje ich przesolenia.

czy po prostu ,bez względu na wielkość mięso i tak przyjmie tylko tyle soli ile ma w solance

 

 

 

Czy korzystałeś już kiedyś z tabeli - ona  jest raczej dla słonolubnych choć nietkórym taka słoość pasuje .Musisz sam przetestować.

 

 

Nie ,

będzie to pierwszy raz na mokro .

ale mam kalkulator autorstwa Skalar50  i jest tam wersja mniej słona 

Przykładowo:

4 kilo mięsa, czas 8 dni

w/g Dziadka wersja słona 170-184 g na 1,6 l

Mniej słona 144-151 g na 1,6l wody

 

Na początek chcę zrobić mniej słoną aby wiedzieć na przyszłość w która stronę iść.

Mięso w zalewie będzie peklować się w lodówce.

Czy ta mniej słona jest OK

A drugie pytanie 

Jeśli wezmę peklowanie 8 dni ,to czy w po siódmym dniu wyjąć z zalewy peklującej opłukać i pozostawić do obcieknięcia w lodówce do następnego dnia ,następnie  w siatki i na 3 godziny niech sobie powisi , a potem to już wiadomo suszenie w wędzarni itd

Edytowane przez dob12
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/40/#findComment-460367
Udostępnij na innych stronach

Zdecydowanie z tego co podałeś  to zrób wersję mniej słoną - ja robię jeszcze mniej słoną  solankę taką  ok8-8,5 % .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/40/#findComment-460370
Udostępnij na innych stronach

No to w moim przypadku w wersji mniej słonej stężenie jest 8,26-8,68%

Więc przeliczę z tego aby wyszło 8% i tego się będę trzymał tak na pierwszy raz.

Dzięki za rady .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/40/#findComment-460371
Udostępnij na innych stronach

ale mam kalkulator autorstwa Skalar50 i jest tam wersja mniej słona

 

Witam

w opcjach tego kalkulatora możesz ustalić sobie własną wersję dopasowaną do swoich potrzeb

Edytowane przez Skalar50
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/40/#findComment-460804
Udostępnij na innych stronach

Witam w opcjach tego kalkulatora możesz ustalić sobie własną wersję dopasowaną do swoich potrzeb

 

Dzięki.

poeksperymentuję na pewno ,najpierw muszę zacząć  od stężenia najniższego 8% aby mieć jakis punkt odniesienia..

 

Właśnie skończyłem czytać ten wątek  i na stronie 41 znalazłem przelicznik procentowy roztworu,i szczerze mówiąc nie bardzo rozumiem  skąd sie wziął taki wynik.

 

 

 

Finalnie moje 2.5 kg szynek (3 szt po ok 800g) zalalem litrem roztworu 85g peklosoli  w litrze wody, czyli stezenie otrzymanej solanki to 7.8%. Dodatkowo kazda szynke nastrzyknalem 20 ml roztworu odciagnietego z calej objetosci

 

Do tych czas myślałem ,że jeśli w 1 litrze wody rozpuszczę 85g peklosoli ,to stężenie wyniesie 8,5%

Czy moje rozumowanie jest błędne?

Edytowane przez dob12
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/40/#findComment-460904
Udostępnij na innych stronach

Do tych czas myślałem ,że jeśli w 1 litrze wody rozpuszczę 85g peklosoli ,to stężenie wyniesie 8,5%

 

To nie tak.Otrzymasz roztwór słabszy niż 8,5 %, ale my na tej stronie przyjmujemy dla uproszczenia, że tak będzie dobrze.Żeby otrzymać taki roztwór (8,5%) to musisz wziąć 900 g wody i w tej wodzie rozpuścić 85 g peklosoli a następnie uzupełnić wodą do 1000 g, czyli dolać 15 g wody.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/40/#findComment-460910
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.