andrzej58 Opublikowano 16 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #976 Opublikowano 16 Listopada 2015 przejściach.... wędzarniczych Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/40/#findComment-456786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej58 Opublikowano 18 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #977 Opublikowano 18 Listopada 2015 Witajcie,Nurtuje mnie pytanie odnośnie peklowania mięsa, czy można peklować tylko solą warzoną - w domyśle - czy nie będzie to zdrowsze, gdy wyeliminuje się peklosól ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/40/#findComment-457295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #978 Opublikowano 18 Listopada 2015 (edytowane) Albo solisz solą, albo peklujesz peklosolą ...Sól nie ma właściwości peklujących. Edytowane 18 Listopada 2015 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/40/#findComment-457296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej58 Opublikowano 18 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #979 Opublikowano 18 Listopada 2015 Jestem laikiem, jeżeli chodzi o procesy "masarskie" dlatego poprzednie pytanie może wydawać się głupie, ale np. czy wędzonki można przygotować do wędzenia sporządzając solankę z soli warzonej ? czy takie podejście do przygotowania wędzonek ma sens ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/40/#findComment-457300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 18 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #980 Opublikowano 18 Listopada 2015 czy wędzonki można przygotować do wędzenia sporządzając solankę z soli warzonej ? czy takie podejście do przygotowania wędzonek ma sens ? Solanki robimy z peklosoli, może być sól warzona z dodatkiem saletry w ilości 4% masy soli Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/40/#findComment-457301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej58 Opublikowano 18 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #981 Opublikowano 18 Listopada 2015 a może być bez saletry ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/40/#findComment-457304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #982 Opublikowano 18 Listopada 2015 a może być bez saletry ? Wtedy będziesz miał wyrób solony, szaro-bury na przekroju. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/40/#findComment-457310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ori Opublikowano 28 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #983 Opublikowano 28 Listopada 2015 Koledzy i koleżanki - witam seerdecznie, to mój pierwszy post na forum i pytanie - jak czytać tabelę dziadka do pekolwania? Co oznaczają dwie warości ilości pekolosoli w każdej kolumnie? Dzięki za pomoc... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/40/#findComment-459191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #984 Opublikowano 28 Listopada 2015 Jedna dotyczy bardziej, a druga mniej słonolubnych. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/40/#findComment-459192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #985 Opublikowano 28 Listopada 2015 (edytowane) Dla mniej słonolubnych i bardziej słonolubnych. Edytowane 28 Listopada 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/40/#findComment-459193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej58 Opublikowano 2 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #986 Opublikowano 2 Grudnia 2015 Proszę o poradę czy dla własnej potrzeby używać peklosoli otoczkowanej czy zwykłej - bo taką i taką widzę w sklepie "wyroby_domowe" ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/40/#findComment-460105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #987 Opublikowano 2 Grudnia 2015 Obie peklosole działają jednakowo.Peklosól otoczkowaną można dłużej przechowywać i to tylko ta różnica. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/40/#findComment-460110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej58 Opublikowano 2 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #988 Opublikowano 2 Grudnia 2015 dzięki za info. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/40/#findComment-460115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dob12 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #989 Opublikowano 3 Grudnia 2015 WitamWedze od jakiegoś czasu ale do tej pory stosowałem peklowanie krótkie (3dni) po przez nacieranie i nastrzyk.`Karczek,schab czy boczek dzieliłem na porcje około kg.Teraz chciałbym zrobić większą ilość ok 4 kilo szynki ,4 kilo schabu i z 3 kilo boczku.Chcę to zrobić stosując peklowanie na mokro 8-10 dni w/g tabeli Dziadka.I teraz mam takie pytanie .Chciałbym to wszystko juz przed peklowaniem podzielić na porcje około kg.a to z powodu że łatwiej mi z takimi porcjami to uwędzeniu przeprowadzić proces parzenia.Oczywiście wszelkie proporcje wody,peklosoli w stosunku do mięsa będą zachowane .w/g wyżej wymienionej tabeli,schab i szynki będą z nastrzykiem,boczek bez, Czy wielkość mięsa bedzie miała wpływ na stopień przepeklowania stosując się do Tabeli?Czy zapeklować większe kawałki a podzielić po. Czytam ten wątek od początku ,post po poście ,ale jestem dopiero przy 14 stronie(brak czasu) a mieso musze zapeklować lada dzień. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/40/#findComment-460339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #990 Opublikowano 3 Grudnia 2015 (edytowane) Im mniejszy kawałek mięsa w przekroju, tym szybciej się zapekluje.Przy większych kawałkach mięsa stosujemy nastrzyk, a wtedy mięso pekluje się zarówno z zewnątrz jak i od wewnątrz. Edytowane 3 Grudnia 2015 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/40/#findComment-460345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #991 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Czy zapeklować większe kawałki a podzielić po Podziel od razu. Chcę to zrobić stosując peklowanie na mokro 8-10 dni w/g tabeli Dziadka Czy korzystałeś już kiedyś z tabeli - ona jest raczej dla słonolubnych choć nietórym taka słoość pasuje .Musisz sam przetestować. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/40/#findComment-460351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dob12 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #992 Opublikowano 3 Grudnia 2015 (edytowane) Im mniejszy kawałek mięsa w przekroju, tym szybciej się zapekluje. Tak przypuszczałem ,tylko interesuje mnie do mniej wiecej jakich wielkości mięsa sporządzona jest tabela.I czy właśnie trzymanie w takiej zalewie mniejszych kawałków nie spowoduje ich przesolenia.czy po prostu ,bez względu na wielkość mięso i tak przyjmie tylko tyle soli ile ma w solance Czy korzystałeś już kiedyś z tabeli - ona jest raczej dla słonolubnych choć nietkórym taka słoość pasuje .Musisz sam przetestować. Nie ,będzie to pierwszy raz na mokro .ale mam kalkulator autorstwa Skalar50 i jest tam wersja mniej słona Przykładowo:4 kilo mięsa, czas 8 dniw/g Dziadka wersja słona 170-184 g na 1,6 lMniej słona 144-151 g na 1,6l wody Na początek chcę zrobić mniej słoną aby wiedzieć na przyszłość w która stronę iść.Mięso w zalewie będzie peklować się w lodówce.Czy ta mniej słona jest OKA drugie pytanie Jeśli wezmę peklowanie 8 dni ,to czy w po siódmym dniu wyjąć z zalewy peklującej opłukać i pozostawić do obcieknięcia w lodówce do następnego dnia ,następnie w siatki i na 3 godziny niech sobie powisi , a potem to już wiadomo suszenie w wędzarni itd Edytowane 3 Grudnia 2015 przez dob12 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/40/#findComment-460367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #993 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zdecydowanie z tego co podałeś to zrób wersję mniej słoną - ja robię jeszcze mniej słoną solankę taką ok8-8,5 % . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/40/#findComment-460370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dob12 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #994 Opublikowano 3 Grudnia 2015 No to w moim przypadku w wersji mniej słonej stężenie jest 8,26-8,68%Więc przeliczę z tego aby wyszło 8% i tego się będę trzymał tak na pierwszy raz.Dzięki za rady . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/40/#findComment-460371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 6 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #995 Opublikowano 6 Grudnia 2015 (edytowane) ale mam kalkulator autorstwa Skalar50 i jest tam wersja mniej słona Witamw opcjach tego kalkulatora możesz ustalić sobie własną wersję dopasowaną do swoich potrzeb Edytowane 6 Grudnia 2015 przez Skalar50 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/40/#findComment-460804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dob12 Opublikowano 6 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #996 Opublikowano 6 Grudnia 2015 (edytowane) Witam w opcjach tego kalkulatora możesz ustalić sobie własną wersję dopasowaną do swoich potrzeb Dzięki.poeksperymentuję na pewno ,najpierw muszę zacząć od stężenia najniższego 8% aby mieć jakis punkt odniesienia.. Właśnie skończyłem czytać ten wątek i na stronie 41 znalazłem przelicznik procentowy roztworu,i szczerze mówiąc nie bardzo rozumiem skąd sie wziął taki wynik. Finalnie moje 2.5 kg szynek (3 szt po ok 800g) zalalem litrem roztworu 85g peklosoli w litrze wody, czyli stezenie otrzymanej solanki to 7.8%. Dodatkowo kazda szynke nastrzyknalem 20 ml roztworu odciagnietego z calej objetosci Do tych czas myślałem ,że jeśli w 1 litrze wody rozpuszczę 85g peklosoli ,to stężenie wyniesie 8,5%Czy moje rozumowanie jest błędne? Edytowane 6 Grudnia 2015 przez dob12 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/40/#findComment-460904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #997 Opublikowano 6 Grudnia 2015 (edytowane) Do tych czas myślałem ,że jeśli w 1 litrze wody rozpuszczę 85g peklosoli ,to stężenie wyniesie 8,5% To nie tak.Otrzymasz roztwór słabszy niż 8,5 %, ale my na tej stronie przyjmujemy dla uproszczenia, że tak będzie dobrze.Żeby otrzymać taki roztwór (8,5%) to musisz wziąć 900 g wody i w tej wodzie rozpuścić 85 g peklosoli a następnie uzupełnić wodą do 1000 g, czyli dolać 15 g wody. Edytowane 6 Grudnia 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/40/#findComment-460910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dob12 Opublikowano 6 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #998 Opublikowano 6 Grudnia 2015 Tak ,to rozumiem,chodzi o masę pektosoli która man wyprze wodę i podniesie jej objętość ,masę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/40/#findComment-460920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 6 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #999 Opublikowano 6 Grudnia 2015 tu jest wzór https://pl.wikipedia.org/wiki/St%C4%99%C5%BCenie_procentowe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/40/#findComment-460935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seba stan Opublikowano 10 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1000 Opublikowano 10 Grudnia 2015 A co jeśli za beda się peklowac 16 dni bo jestem w szpitalu wyrostek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/40/#findComment-461700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.