Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

46 minut temu, wróbel75 napisał(a):

Ja akurat pekluję sposobem Szczepana

Rozumiem że oprócz szynek, tym sposobem peklujesz również boczek, schab i pozostałe mięsa wieprzowe?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/73/#findComment-976740
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie tak.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/73/#findComment-976741
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, smoky91 napisał(a):

Pozwoliłem sobie przytoczyć przepis opublikowany na forum pod tym linkiem, nie ma w nim nic na temat ilości solanki / kg mięsa kurczaka

@smoky91, jest podane.

Stosuj 1 litr solanki na 1kg fileta.

 

Autor w przepisie to wyraźnie napisał ; "10% solanki  na 1 kg fileta"

(10%solanki z 10 litrów które przygotowal to jest 1 litr)

 

W dniu 28.08.2024 o 19:09, Maxell napisał(a):

Przygotowujemy solankę o stężeniu 8% - na 10 l wody bierzemy 0,80kg soli.

Nastrzykujemy filety drobiowe przygotowaną solanką, biorąc ok. 10% solanki na 1 kg fileta.

Edytowane przez Azizi
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/73/#findComment-976785
Udostępnij na innych stronach

15 minut temu, Azizi napisał(a):

Autor w przepisie to wyraźnie napisał ; "10% solanki  na 1 kg fileta"

(10%solanki z 10 litrów które przygotowal to jest 1 litr)

 

W dniu 28.08.2024 o 18:09, Maxell napisał(a):

Przygotowujemy solankę o stężeniu 8% - na 10 l wody bierzemy 0,80kg soli.

Nastrzykujemy filety drobiowe przygotowaną solanką, biorąc ok. 10% solanki na 1 kg fileta.

Tutaj to "10% solanki" dotyczy nastrzyku i z reguły używa się 60ml - 100ml na 1kg mięsa. Stąd te 10%.

W przepisie na sopelki nie ma podanej ilości solanki na ilość mięsa. Jednak solenie tutaj trwa 12h i nie musi być tak dokładne jak przy peklowaniu. 

Przed "wynalezieniem internetu" peklowało się 10-14 dni i ilość peklosoli i solanki na kilogram mięsa jest kluczowa.

W dzisiejszym peklowaniu, gdzie często widzimy 3, 4, czy 5 dniowe peklowania, nikt nie wie jakie będzie miał stężenie soli. Używając powyższych przykładów (8% i 1l/1kg) dało by 40g/kg na koniec peklowania, ale ten koniec powinien być po 10-14 dniach. Po 3 czy 5 dniach, stężenia się nie wyrównają i stąd wychodzą wędzonki nie za słone, chociaż nikt nie wie ile mają tej soli. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/73/#findComment-976793
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.