smoky91 Opublikowano 18 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #1801 Opublikowano 18 Grudnia 2024 46 minut temu, wróbel75 napisał(a): Ja akurat pekluję sposobem Szczepana Rozumiem że oprócz szynek, tym sposobem peklujesz również boczek, schab i pozostałe mięsa wieprzowe? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/73/#findComment-976740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 18 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #1802 Opublikowano 18 Grudnia 2024 Dokładnie tak. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/73/#findComment-976741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi Opublikowano 18 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #1803 Opublikowano 18 Grudnia 2024 (edytowane) 7 godzin temu, smoky91 napisał(a): Pozwoliłem sobie przytoczyć przepis opublikowany na forum pod tym linkiem, nie ma w nim nic na temat ilości solanki / kg mięsa kurczaka @smoky91, jest podane. Stosuj 1 litr solanki na 1kg fileta. Autor w przepisie to wyraźnie napisał ; "10% solanki na 1 kg fileta" (10%solanki z 10 litrów które przygotowal to jest 1 litr) W dniu 28.08.2024 o 19:09, Maxell napisał(a): Przygotowujemy solankę o stężeniu 8% - na 10 l wody bierzemy 0,80kg soli. Nastrzykujemy filety drobiowe przygotowaną solanką, biorąc ok. 10% solanki na 1 kg fileta. Edytowane 18 Grudnia 2024 przez Azizi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/73/#findComment-976785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 18 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #1804 Opublikowano 18 Grudnia 2024 15 minut temu, Azizi napisał(a): Autor w przepisie to wyraźnie napisał ; "10% solanki na 1 kg fileta" (10%solanki z 10 litrów które przygotowal to jest 1 litr) W dniu 28.08.2024 o 18:09, Maxell napisał(a): Przygotowujemy solankę o stężeniu 8% - na 10 l wody bierzemy 0,80kg soli. Nastrzykujemy filety drobiowe przygotowaną solanką, biorąc ok. 10% solanki na 1 kg fileta. Tutaj to "10% solanki" dotyczy nastrzyku i z reguły używa się 60ml - 100ml na 1kg mięsa. Stąd te 10%. W przepisie na sopelki nie ma podanej ilości solanki na ilość mięsa. Jednak solenie tutaj trwa 12h i nie musi być tak dokładne jak przy peklowaniu. Przed "wynalezieniem internetu" peklowało się 10-14 dni i ilość peklosoli i solanki na kilogram mięsa jest kluczowa. W dzisiejszym peklowaniu, gdzie często widzimy 3, 4, czy 5 dniowe peklowania, nikt nie wie jakie będzie miał stężenie soli. Używając powyższych przykładów (8% i 1l/1kg) dało by 40g/kg na koniec peklowania, ale ten koniec powinien być po 10-14 dniach. Po 3 czy 5 dniach, stężenia się nie wyrównają i stąd wychodzą wędzonki nie za słone, chociaż nikt nie wie ile mają tej soli. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15594-peklowanie-pytania-i-porady/page/73/#findComment-976793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.