jacekw21 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Grudnia 2018 (edytowane) SUROWIEC I ROZDRABNIANIE maszynka nr 8-3,5 kg szynka I kl. (pokrojona w kostkę 2 cm)-2,5 kg boczek chudy (sitko 16 mm)-1 kg podgardle z przyrostem mięsnym (sitko 8 mm)-1,25 kg ścinki z szynki kl.II (sitko 8 mm)-1,25 kg ścinki z łopatki kl.II (sitko 8 mm)-0,5 kg słonina (pokrojona w kostkę max 1 cm) PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE-peklo sól 17-18 g/kg-sól morska 20 g/kg do słoniny-pieprz czarny 1 g/kg-pieprz kolorowy 1 g/kg rozdrobniony w moździerzu-gorczyca ziarno 4 g/kg-ziele angielskie 0,5 g/kg-gałka muszkatołowa 0,5 g/kg-czosnek świeży 4 g/kg-suszony chili strąk 1-2 g/kg gnieciony w ręku-woda 250 ml dodana podczas mieszania mięsa razem z przyprawami-woda 100 ml dodana przed napełnieniem w jelita-jelita wp rozmiar 28-32 WYKONANIEKupione mięso tniemy w mniejsze kawałki aby można było je dobrze zapeklować. Peklujemy w osobnych pojemnikach każdy rodzaj mięska. Czas peklowania 48 godz. w temp.4-6 st. Po tym czasie mielimy boczek,podgardle oraz ścinki resztę mamy już pocięte w kostkę. Następnie mięso mieszamy każde osobno do kleistości. Później łączymy całe mięso dodajemy stopniowo przyprawy i 250 ml wody i mieszamy aby rodzaje mięs i przyprawy dobrze się wymieszały. Odstawiamy do lodówki na 10-max 24 godzin w celu wyrównania się smaków. Po tym czasie dolewamy jeszcze 100 ml.wody dokładnie mieszamy i napełniamy jelita dość ściśle. OSADZANIE W pokojowej temp.pod wiatrakiem 2 godz. OSUSZANIE Osuszany w wędzarni przy dużym ruchu powietrza do momentu aż powierzchnia kiełbas będzie sucha i ciepła. Temp.40 WĘDZENIE 3 godz.w temp. 55-60 st. Po wędzeniu podpiekamy lub parzymy PODPIEKANIE W temp. 80-90 st. do uzyskania 70 st. w środku kiełbaski PARZENIE Woda 75 -80 st.do uzyskania 68-70 w środku kiełbaski. SMACZNEGO. Edytowane 3 Grudnia 2018 przez EAnna kor. jednostki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15653-kie%C5%82basa-z-chili/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Grudnia 2018 No to żeś piękne to opisał ???????????? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15653-kie%C5%82basa-z-chili/#findComment-615198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Kiełbasy z gorczycą to są moje klimaty Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15653-kie%C5%82basa-z-chili/#findComment-615200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 2 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Nie tylko ladnie opisane ale i piekny wykon... Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15653-kie%C5%82basa-z-chili/#findComment-615201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Grudnia 2018 No teraz to wszystko jasne (podane jak na talerzu ) i każdy będzie mógł powielić i cieszyć się tym samym smakiem co w oryginale . A kiełba wyglada . ( już skopiowane do "poczekalni" ) Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15653-kie%C5%82basa-z-chili/#findComment-615208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 3 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Grudnia 2018 -0,5 kg słonina (pokrojona w kostkę max 1 cm) PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól morska 20 g/do słoniny Podana ilość soli 20 g odnosi się do ilości słoniny z przepisu tj. 0,5 kg? Czy może powinno być:-sól morska 20 g/kg do słoniny Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15653-kie%C5%82basa-z-chili/#findComment-615248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Grudnia 2018 Podana ilość soli 20 g odnosi się do ilości słoniny z przepisu tj. 0,5 kg? Czy może powinno być: -sól morska 20 g/kg do słoniny Wprawdzie ja nie @jacek-autor ale 20g/kg IMO.Analizując kolejne przepisy kol. Jacka daje się zauważyć, że konsekwentnie unika peklosoli do tłuszczów i stosuje wyłącznie sól. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15653-kie%C5%82basa-z-chili/#findComment-615249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 3 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Grudnia 2018 Podana ilość soli 20 g odnosi się do ilości słoniny z przepisu tj. 0,5 kg? Czy może powinno być: -sól morska 20 g/kg do słoninyWprawdzie ja nie @jacek-autor ale 20g/kg IMO.Analizując kolejne przepisy kol. Jacka daje się zauważyć, że konsekwentnie unika peklosoli do tłuszczów i stosuje wyłącznie sól. To prawda, podobnie jest z kiełbasą wojskową. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15653-kie%C5%82basa-z-chili/#findComment-615251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.