Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

post-72431-0-20329000-1543782343_thumb.jpgpost-72431-0-32487000-1543782348_thumb.jpg

 

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE
 maszynka nr 8
-3,5 kg szynka I kl. (pokrojona w kostkę 2 cm)
-2,5 kg boczek chudy (sitko 16 mm)
-1 kg podgardle z przyrostem mięsnym (sitko 8 mm)
-1,25 kg ścinki z szynki kl.II (sitko 8 mm)
-1,25 kg ścinki z łopatki kl.II (sitko 8 mm)
-0,5 kg słonina (pokrojona w kostkę max 1 cm)
 
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-peklo sól 17-18 g/kg
-sól morska 20 g/kg do słoniny
-pieprz czarny 1 g/kg
-pieprz kolorowy 1 g/kg rozdrobniony w moździerzu
-gorczyca ziarno 4 g/kg
-ziele angielskie 0,5 g/kg
-gałka muszkatołowa 0,5 g/kg
-czosnek świeży 4 g/kg
-suszony chili strąk 1-2 g/kg gnieciony w ręku
-woda 250 ml dodana podczas mieszania mięsa razem z przyprawami
-woda 100 ml dodana przed napełnieniem w jelita
-jelita wp rozmiar 28-32
 
WYKONANIE
Kupione mięso tniemy w mniejsze kawałki aby można było je dobrze zapeklować. Peklujemy w osobnych pojemnikach każdy rodzaj mięska. Czas peklowania 48 godz. w temp.4-6 st. Po tym czasie mielimy boczek,podgardle oraz ścinki resztę mamy już pocięte w kostkę. Następnie mięso mieszamy każde osobno do kleistości. Później łączymy całe mięso dodajemy stopniowo przyprawy i 250 ml wody i mieszamy aby rodzaje mięs i przyprawy dobrze się wymieszały. Odstawiamy do lodówki na 10-max 24 godzin w celu wyrównania się smaków. Po tym czasie dolewamy jeszcze 100 ml.wody dokładnie mieszamy i napełniamy jelita dość ściśle.
 
OSADZANIE 
W pokojowej temp.pod wiatrakiem 2 godz.
 
OSUSZANIE 
Osuszany w wędzarni przy dużym ruchu powietrza do momentu aż powierzchnia kiełbas będzie sucha i ciepła. Temp.40
 
WĘDZENIE 
3 godz.w temp. 55-60 st.
 
Po wędzeniu podpiekamy lub parzymy
 
PODPIEKANIE 
W temp. 80-90 st. do uzyskania 70 st. w środku kiełbaski
 
PARZENIE 
Woda 75 -80 st.do uzyskania 68-70 w środku kiełbaski.
 
SMACZNEGO.
Edytowane przez EAnna
kor. jednostki
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15653-kie%C5%82basa-z-chili/
Udostępnij na innych stronach

No to żeś piękne to opisał ????????????

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15653-kie%C5%82basa-z-chili/#findComment-615198
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasy z gorczycą to są moje klimaty  :thumbsup:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15653-kie%C5%82basa-z-chili/#findComment-615200
Udostępnij na innych stronach

No teraz to wszystko jasne (podane jak na talerzu :) )   i każdy będzie mógł powielić i cieszyć się tym samym smakiem co w oryginale :):clap:. A kiełba wyglada  :thumbsup: . ( już skopiowane do "poczekalni"  :))  

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15653-kie%C5%82basa-z-chili/#findComment-615208
Udostępnij na innych stronach

-0,5 kg słonina (pokrojona w kostkę max 1 cm)
 
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
 
-sól morska 20 g/do słoniny

 

Podana ilość soli 20 g odnosi się do ilości słoniny z przepisu tj. 0,5 kg? Czy może powinno być:

-sól morska 20 g/kg do słoniny

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15653-kie%C5%82basa-z-chili/#findComment-615248
Udostępnij na innych stronach

 

 

Podana ilość soli 20 g odnosi się do ilości słoniny z przepisu tj. 0,5 kg? Czy może powinno być: -sól morska 20 g/kg do słoniny

Wprawdzie ja nie @jacek-autor ale 20g/kg IMO.

Analizując kolejne przepisy kol. Jacka daje się zauważyć, że  konsekwentnie unika peklosoli do tłuszczów i stosuje wyłącznie sól.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15653-kie%C5%82basa-z-chili/#findComment-615249
Udostępnij na innych stronach

 

Podana ilość soli 20 g odnosi się do ilości słoniny z przepisu tj. 0,5 kg? Czy może powinno być: -sól morska 20 g/kg do słoniny

Wprawdzie ja nie @jacek-autor ale 20g/kg IMO.

Analizując kolejne przepisy kol. Jacka daje się zauważyć, że  konsekwentnie unika peklosoli do tłuszczów i stosuje wyłącznie sól.

 

To prawda, podobnie jest z kiełbasą wojskową.

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15653-kie%C5%82basa-z-chili/#findComment-615251
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.