sverige2 Opublikowano 25 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 25 Grudnia 2018 Ponadto nie dodaję wołowiny do kiełbas gdyż nie pasuje mi smak. Wolę 100% kiełbasy wieprzowe. Podobnie jest u mnie, dodatek wołowego powoduje mi zmianę smaku na taki którego w kiełbasce nie teges .Kiełbaska jest ścisła również bez jej dodatku. Nie mniej w innych konfiguracjach wołowinka jak najbardziej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walker125 Opublikowano 26 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 26 Grudnia 2018 Muski wyraźnie zaznaczyłem że pierwszy raz z lenistwa. Następne razy już z pełną świadomością. Zacytuję klasyka ( mojego szefa) " Jeszcze żeś nie spróbował a już narzekasz" pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 26 Grudnia 2018 Odciąłem tylko błony To się właśnie nazywa wstępną klasyfikacją. Dalsza obróbka to już klasyfikacja zasadnicza z podzieleniem mięsa łopatki na poszczególne klasy.Bez tej drugiej można się na upartego obejść.Bez tej pierwszej nie polecam a szczególnie jeśli chodzi o łopatkę. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abadeon Opublikowano 11 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 11 Grudnia 2019 Witam. Bardzo mi się podoba prostota i wygląd kiełbaski. Postanowiłem że zrobię na te święta także podzielę się później wrażeniami.Dzięki za przepis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 11 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 11 Grudnia 2019 (edytowane) . Bardzo mi się podoba prostota i wygląd kiełbaski. Postanowiłem że zrobię na te święta także podzielę się później wrażeniami. Dzięki za przepis. Proszę bardzo, jeżeli masz jakieś pojęcie o podstawach tego rzemiosła to na pewno Ci wyjdzie .Kiełbaska jest warta zrobienia .Powodzenia ,pozdrawiam Edytowane 11 Grudnia 2019 przez jacekw21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollum Opublikowano 16 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 16 Grudnia 2019 Po tym czasie podgardle mielimy na sitku fi 10 mm i dodajemy do łopatki.U mnie mielenie na maszynce nr.8. Jacku bo teraz nie wiem jak to rozumieć, zawiesiłem się. Która wersja jest poprawna? 1. Podgardle mielimy na Ø10 a mięso zostawiamy pokrojone w kostkę. Ty natomiast z braku Ø10 zastosowałeś Ø8.2. Podgardle mielimy na Ø10, dodajemy do zapeklowanej łopatki w kostkach i wszystko mielimy na Ø8. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 16 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 16 Grudnia 2019 Pewnie chodzi o rozmiar maszynki . To maszynka o komorze mielenia "8" np. Zelmer. Tak ja to zrozumiałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 17 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 17 Grudnia 2019 Po tym czasie podgardle mielimy na sitku fi 10 mm i dodajemy do łopatki.U mnie mielenie na maszynce nr.8. Jacku bo teraz nie wiem jak to rozumieć, zawiesiłem się. Która wersja jest poprawna? 1. Podgardle mielimy na Ø10 a mięso zostawiamy pokrojone w kostkę. Ty natomiast z braku Ø10 zastosowałeś Ø8.2. Podgardle mielimy na Ø10, dodajemy do zapeklowanej łopatki w kostkach i wszystko mielimy na Ø8. Pewnie chodzi o rozmiar maszynki . To maszynka o komorze mielenia "8" np. Zelmer. Tak ja to zrozumiałem Atrax, dobrze zrozumiałeś Gollum,Jacek posiada maszynkę o komorze mielenia "8". W tym przepisie podgardle zmielił na sitku Ø10 używając tejże maszynki.Zmielone podgardle wymieszał z zapeklowaną łopatką pokrojoną w kostkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollum Opublikowano 17 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 17 Grudnia 2019 Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grześ Załęski Opublikowano 24 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 24 Grudnia 2019 Uczyniłem wczoraj kiełbasę wg Jacka ( nie pierwszą zresztą). Dobrze że mam żonę. Zjadłbym wszystko, a zrobiłem 20 kg. Przepis banalnie prosty i wykonanie. Jedna zmiana u mnie taka, że soli zamiast 18g/kg daję zawsze 16g/kg osobiście wolę mniej osłoną wersję ale każdy ma inne gusta. Cytuj Grześ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.