sverige2 Opublikowano 25 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 25 Grudnia 2018 Ponadto nie dodaję wołowiny do kiełbas gdyż nie pasuje mi smak. Wolę 100% kiełbasy wieprzowe. Podobnie jest u mnie, dodatek wołowego powoduje mi zmianę smaku na taki którego w kiełbasce nie teges .Kiełbaska jest ścisła również bez jej dodatku. Nie mniej w innych konfiguracjach wołowinka jak najbardziej . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15657-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska-wg-jacekw21/page/2/#findComment-618797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walker125 Opublikowano 26 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 26 Grudnia 2018 Muski wyraźnie zaznaczyłem że pierwszy raz z lenistwa. Następne razy już z pełną świadomością. Zacytuję klasyka ( mojego szefa) " Jeszcze żeś nie spróbował a już narzekasz" pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15657-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska-wg-jacekw21/page/2/#findComment-618843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 26 Grudnia 2018 Odciąłem tylko błony To się właśnie nazywa wstępną klasyfikacją. Dalsza obróbka to już klasyfikacja zasadnicza z podzieleniem mięsa łopatki na poszczególne klasy.Bez tej drugiej można się na upartego obejść.Bez tej pierwszej nie polecam a szczególnie jeśli chodzi o łopatkę. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15657-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska-wg-jacekw21/page/2/#findComment-618846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abadeon Opublikowano 11 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 11 Grudnia 2019 Witam. Bardzo mi się podoba prostota i wygląd kiełbaski. Postanowiłem że zrobię na te święta także podzielę się później wrażeniami.Dzięki za przepis. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15657-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska-wg-jacekw21/page/2/#findComment-649325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 11 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 11 Grudnia 2019 (edytowane) . Bardzo mi się podoba prostota i wygląd kiełbaski. Postanowiłem że zrobię na te święta także podzielę się później wrażeniami. Dzięki za przepis. Proszę bardzo, jeżeli masz jakieś pojęcie o podstawach tego rzemiosła to na pewno Ci wyjdzie .Kiełbaska jest warta zrobienia .Powodzenia ,pozdrawiam Edytowane 11 Grudnia 2019 przez jacekw21 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15657-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska-wg-jacekw21/page/2/#findComment-649337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollum Opublikowano 16 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 16 Grudnia 2019 Po tym czasie podgardle mielimy na sitku fi 10 mm i dodajemy do łopatki.U mnie mielenie na maszynce nr.8. Jacku bo teraz nie wiem jak to rozumieć, zawiesiłem się. Która wersja jest poprawna? 1. Podgardle mielimy na Ø10 a mięso zostawiamy pokrojone w kostkę. Ty natomiast z braku Ø10 zastosowałeś Ø8.2. Podgardle mielimy na Ø10, dodajemy do zapeklowanej łopatki w kostkach i wszystko mielimy na Ø8. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15657-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska-wg-jacekw21/page/2/#findComment-649908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 16 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 16 Grudnia 2019 Pewnie chodzi o rozmiar maszynki . To maszynka o komorze mielenia "8" np. Zelmer. Tak ja to zrozumiałem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15657-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska-wg-jacekw21/page/2/#findComment-649924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 17 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 17 Grudnia 2019 Po tym czasie podgardle mielimy na sitku fi 10 mm i dodajemy do łopatki.U mnie mielenie na maszynce nr.8. Jacku bo teraz nie wiem jak to rozumieć, zawiesiłem się. Która wersja jest poprawna? 1. Podgardle mielimy na Ø10 a mięso zostawiamy pokrojone w kostkę. Ty natomiast z braku Ø10 zastosowałeś Ø8.2. Podgardle mielimy na Ø10, dodajemy do zapeklowanej łopatki w kostkach i wszystko mielimy na Ø8. Pewnie chodzi o rozmiar maszynki . To maszynka o komorze mielenia "8" np. Zelmer. Tak ja to zrozumiałem Atrax, dobrze zrozumiałeś Gollum,Jacek posiada maszynkę o komorze mielenia "8". W tym przepisie podgardle zmielił na sitku Ø10 używając tejże maszynki.Zmielone podgardle wymieszał z zapeklowaną łopatką pokrojoną w kostkę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15657-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska-wg-jacekw21/page/2/#findComment-650073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollum Opublikowano 17 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 17 Grudnia 2019 Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15657-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska-wg-jacekw21/page/2/#findComment-650076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grześ Załęski Opublikowano 24 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 24 Grudnia 2019 Uczyniłem wczoraj kiełbasę wg Jacka ( nie pierwszą zresztą). Dobrze że mam żonę. Zjadłbym wszystko, a zrobiłem 20 kg. Przepis banalnie prosty i wykonanie. Jedna zmiana u mnie taka, że soli zamiast 18g/kg daję zawsze 16g/kg osobiście wolę mniej osłoną wersję ale każdy ma inne gusta. Cytuj Grześ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15657-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska-wg-jacekw21/page/2/#findComment-651171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.