ANNAM Opublikowano 12 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Kochani potrzebny jest mi przepisna surowa kielbase , jak nasza biala. Jezeli ktokolwiek ma , bardzo bym prosila o pomoc. Musze zaczac robic proby aby zrobic taka kielbase. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15708-kie%C5%82basa-w%C5%82oska/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 12 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Grudnia 2018 surowa kielbase , jak nasza biala. Aniu, tu jest przepis Andrzeja (AndyAndy):https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5313-kielbasa-biala-nietypowa/?hl=kielbasa+biala&do=findComment&comment=150300Aromatyczna, smaczna , biała kiełbasa. Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15708-kie%C5%82basa-w%C5%82oska/#findComment-616805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 12 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Grudnia 2018 (edytowane) Aniu, tu jest przepis Andrzeja (AndyAndy):Ania prosila o wloska odmiane, chyba chodzi o - La salsiccia bianca - jest to ogolna nazwa czyli biala kielbasa, ale nie wiem napewno, moze chodzilo o jakis specyficzny wyrob / region, za malo danych Aromatyczna, smaczna , biała kiełbasa.Standartowa La salsiccia bianca nie ma nic wpolnego z tym przepisemWloska odmiana bialej kielbasy jest tlusta jedza to gotowane razem z warzywami lub tylko kapusta)Ma normalna dawke soli, ale przypraw pozostalych o min polowe mniej, no i dodawane sa prazone nasiona kminkuNie jest obkrecana, tylko obwiazywana sznurkiemNie jest to moj kierunek wyrobow (dla mnie w oryginalnej wersji bez wyrazu, smaku i za tlusta, ja nie moglem tego zjesc tak normalnie grzana na talerzu tylko z muszczarda albo chrzanem), ale wieczorkiem postaram sie cos znalesc na stronach Wloskich Edytowane 12 Grudnia 2018 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15708-kie%C5%82basa-w%C5%82oska/#findComment-616810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Grudnia 2018 (edytowane) Znalazłem takie przepisy https://www.meatsandsausages.com/sausage-recipes/german/bratwurst-italian https://www.meatsandsausages.com/sausage-recipes/italian-sausage Edytowane 12 Grudnia 2018 przez kostek61 Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15708-kie%C5%82basa-w%C5%82oska/#findComment-616813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Aniu wrzucam kilka przepisów na surowe kiełbasy włoskie. Wiekszość z nich zawiera tzw. "łyżeczkowy" system dozowania składników, którego raczej nie często używam. . Dla ułatwienia podaję zatem tabelki prezeliczeniowe z tego samego zbioru. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15708-kie%C5%82basa-w%C5%82oska/#findComment-616817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 12 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Grudnia 2018 jak nasza biala. Toshiba, może masz racje i napewno jest trochę za mało danych. Sugerowałem się tym, ze Ania napisała " jak nasza biała" Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15708-kie%C5%82basa-w%C5%82oska/#findComment-616818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 12 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Dziekuje Kostek i MAxell za teraz i prosze o jeszcze. Te kielbasy na pewno beda kazda zrobiona i wstawie tu ich zdjecia. Jesli odnajde ta ,ktora szukam bede w siodmym niebie. Witt dziekuje za pomysl, ale szukam na prawde pochodzenia wloskiego. wieczorkiem postaram sie cos znalesc na stronach Wloskich Bede bardzo bardzo wdzieczna. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15708-kie%C5%82basa-w%C5%82oska/#findComment-616903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 13 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Grudnia 2018 Robię często, i zrobiłem w przeszłym tygodniu wersję pikantną z 100% mięsem z indyka. Podam kilka przepisów po powrocie do domu. Jestem obecnie w Mieście Grzechu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15708-kie%C5%82basa-w%C5%82oska/#findComment-617047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 13 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Grudnia 2018 Redzed dziekuje czekam z niecierpliwoscia. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15708-kie%C5%82basa-w%C5%82oska/#findComment-617094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 15 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 15 Grudnia 2018 (edytowane) Witaj Aniu,Niestety nie ma jednej definitywnej "kiełbasy włoskiej". Każde miasto czy rejon mą swoja wersje. U nas w Kanadzie najpopularniejsze są "włoskie" kiełbasy "słodkie" albo "pikantne". We wszystkich znajdujemy czarny pieprz, czosnek fenkuł (lub anyż) i paprykę słodką albo ostrą. Zawsze mamy kiełbasę "włoską" w zamrażalce. Dobra jest na śniadanie z jajkiem, ze smażoną cebulka i papryką, z grillu z bułką, na pizzę, czy do sosu na spaghetti. Robilem już może kilkanaście odmian ale podaje tutaj mój najwięcej ulubiony przepis. Smak jest lekko pikantny. Właśnie zrobiłem ta kiełbasę w przeszłym tygodniu ale z mięsem z indyka. Tez wyszła nieźle. 1 kg łopatka lub karkówka ok. 20% tłuszczu14-15g sól3g fenkuł prażony i mielony1g kolendra prażona i zmielona1g oregano suszone lub 2g świeże2g pieprz czarny grubo zmielony6g papryka slodka1,5g papryki ostra1.5g płatki papryka ostra (chilli)3g czosnek10g mleko w proszku (nie instant)25ml wino białe, najlepiej młode aromatyczne, zachodzące cytrusem. Mięso przepuścić przez sitko 7-8mmWymieszać dobrze ze wszystkimi składnikamiNapełnić jelita wieprz. 29-32Odstawić do lodówki do następnego dniaZamrozić kiełbasy które nie będą spożyte w ciągu 2-3 dni Najwięcej smakuje mi ta kiełbasa z grilla ale tez można sparzyć usmażyć czy upiec. Edytowane 15 Grudnia 2018 przez redzed Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15708-kie%C5%82basa-w%C5%82oska/#findComment-617253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 15 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 15 Grudnia 2018 Dziekuje. Ta jaka szukam, wlasnie nie ma fennel, ale.. wyczuwam w smaku poza pieprzem galke 9 ona rowniez daje taki efekt pieprzny) i chyba powinny byc dodane jakies suszone ziola. w smaku wlasnie jest "slodka" choc i slona. Wydaje mi sie, ze ten posmak slodyczy daje wino, ale dopiero metoda prob i bledow znajde odpowiedz. Jeszcze raz dziekuje. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15708-kie%C5%82basa-w%C5%82oska/#findComment-617371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 15 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 15 Grudnia 2018 Możesz tez dodać 2g dekstrozy, dodaje do słodkości is kiełbaska ładniej się zarumienia. Wino które ja używam daje więcej kwasu jak słodkości, ale jak masz słodkie wino możesz eksperymentować. Dla mnie fenkuł albo anyż to obowiązkowe. W moim przepisie jest oregano 1g/kg, ale tez możesz zwiększyć ilość. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15708-kie%C5%82basa-w%C5%82oska/#findComment-617397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mininers Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 16 Grudnia 2018 ja kiedys słyszałem, że ta nasza biała to właśnie włoska i wychodziłoby na to, że to to samo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15708-kie%C5%82basa-w%C5%82oska/#findComment-617480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 16 Grudnia 2018 ja kiedys słyszałem, że ta nasza biała to właśnie włoska i wychodziłoby na to, że to to samo Nasza biała czyli polska to żadna tam włoska .Ani skład surowcowy nie ten ,ani przyprawy. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15708-kie%C5%82basa-w%C5%82oska/#findComment-617488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.