Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kochani potrzebny jest mi przepisna  surowa kielbase , jak nasza biala.

 Jezeli ktokolwiek ma , bardzo bym prosila o pomoc. Musze zaczac robic proby aby zrobic taka kielbase.

 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15708-kie%C5%82basa-w%C5%82oska/
Udostępnij na innych stronach

 

 

surowa kielbase , jak nasza biala.
 

 

Aniu, tu jest przepis Andrzeja (AndyAndy):

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5313-kielbasa-biala-nietypowa/?hl=kielbasa+biala&do=findComment&comment=150300

Aromatyczna, smaczna , biała kiełbasa.

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15708-kie%C5%82basa-w%C5%82oska/#findComment-616805
Udostępnij na innych stronach

Aniu, tu jest przepis Andrzeja (AndyAndy):

Ania prosila o wloska odmiane, chyba chodzi o - La salsiccia bianca - jest to ogolna nazwa czyli biala kielbasa, ale nie wiem napewno, moze chodzilo o jakis specyficzny wyrob / region, za malo danych :)

 

 

Aromatyczna, smaczna , biała kiełbasa.

Standartowa La salsiccia bianca nie ma nic wpolnego z tym przepisem

Wloska odmiana bialej kielbasy jest tlusta  jedza to gotowane razem z warzywami lub tylko kapusta)

Ma normalna dawke soli, ale przypraw pozostalych o min polowe mniej, no i dodawane sa prazone nasiona kminku

Nie jest obkrecana, tylko obwiazywana sznurkiem

Nie jest to moj kierunek wyrobow (dla mnie w oryginalnej wersji bez wyrazu, smaku i za tlusta, ja nie moglem tego zjesc tak normalnie grzana na talerzu tylko z muszczarda albo chrzanem), ale wieczorkiem postaram sie cos znalesc na stronach Wloskich

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15708-kie%C5%82basa-w%C5%82oska/#findComment-616810
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15708-kie%C5%82basa-w%C5%82oska/#findComment-616813
Udostępnij na innych stronach

Aniu wrzucam kilka przepisów na surowe kiełbasy włoskie. Wiekszość z nich zawiera tzw. "łyżeczkowy" system dozowania składników, którego raczej nie często używam. :D. Dla ułatwienia podaję zatem tabelki prezeliczeniowe z tego samego zbioru.

 

post-39694-0-78482800-1544612204_thumb.jpgpost-39694-0-70909000-1544612212_thumb.jpg

post-39694-0-60383800-1544612220_thumb.jpgpost-39694-0-46444800-1544612228_thumb.jpg

post-39694-0-90948500-1544612236_thumb.jpgpost-39694-0-90253700-1544612244_thumb.jpg

post-39694-0-14832000-1544612252_thumb.jpgpost-39694-0-65976000-1544612259_thumb.jpg

post-39694-0-13830800-1544612267_thumb.jpgpost-39694-0-35812500-1544612275_thumb.jpg

post-39694-0-29306300-1544612284_thumb.jpgpost-39694-0-61098900-1544612291_thumb.jpg

post-39694-0-32741000-1544612298_thumb.jpgpost-39694-0-66181800-1544612305_thumb.jpg

 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15708-kie%C5%82basa-w%C5%82oska/#findComment-616817
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak nasza biala.
 

Toshiba, może masz racje i napewno jest trochę za mało danych. Sugerowałem się tym, ze Ania napisała " jak nasza biała"

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15708-kie%C5%82basa-w%C5%82oska/#findComment-616818
Udostępnij na innych stronach

Dziekuje Kostek i MAxell za teraz i prosze o jeszcze. Te kielbasy na pewno beda kazda zrobiona i wstawie tu ich zdjecia.  Jesli odnajde ta ,ktora szukam bede w siodmym niebie.

 

Witt dziekuje za pomysl, ale szukam na prawde pochodzenia wloskiego. :)

 

 

 

wieczorkiem postaram sie cos znalesc na stronach Wloskich
 

 

 Bede bardzo bardzo wdzieczna. :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15708-kie%C5%82basa-w%C5%82oska/#findComment-616903
Udostępnij na innych stronach

Robię często, i zrobiłem w przeszłym tygodniu wersję pikantną z 100% mięsem z indyka.  Podam kilka przepisów po powrocie do domu.  Jestem obecnie w Mieście Grzechu. :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15708-kie%C5%82basa-w%C5%82oska/#findComment-617047
Udostępnij na innych stronach

Witaj Aniu,

Niestety nie ma jednej definitywnej "kiełbasy włoskiej".  Każde miasto czy rejon mą swoja wersje.  U nas w Kanadzie najpopularniejsze są "włoskie" kiełbasy "słodkie" albo "pikantne".  We wszystkich znajdujemy czarny pieprz, czosnek fenkuł (lub anyż) i paprykę słodką albo ostrą.  Zawsze mamy kiełbasę  "włoską" w zamrażalce.  Dobra jest na śniadanie z jajkiem,  ze smażoną cebulka i papryką, z grillu z bułką, na pizzę, czy do sosu na spaghetti.  Robilem już może kilkanaście odmian ale podaje tutaj mój najwięcej ulubiony przepis. Smak jest lekko pikantny.  Właśnie zrobiłem ta kiełbasę w przeszłym tygodniu ale z mięsem z indyka.  Tez wyszła nieźle.

 

1 kg łopatka lub karkówka ok. 20% tłuszczu

14-15g sól

3g fenkuł prażony i mielony

1g kolendra prażona i zmielona

1g oregano suszone lub 2g świeże

2g pieprz czarny grubo zmielony

6g papryka slodka

1,5g papryki ostra

1.5g płatki papryka ostra (chilli)

3g czosnek

10g mleko w proszku (nie instant)

25ml wino białe, najlepiej młode aromatyczne, zachodzące cytrusem.

 

Mięso przepuścić przez sitko 7-8mm

Wymieszać dobrze ze wszystkimi składnikami

Napełnić jelita wieprz. 29-32

Odstawić do lodówki do następnego dnia

Zamrozić kiełbasy które nie będą spożyte w ciągu 2-3 dni

 

Najwięcej smakuje mi ta kiełbasa z grilla ale tez można sparzyć usmażyć czy upiec. 

 

post-52694-0-54627900-1544850862_thumb.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Edytowane przez redzed
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15708-kie%C5%82basa-w%C5%82oska/#findComment-617253
Udostępnij na innych stronach

Dziekuje. 

 Ta jaka szukam, wlasnie nie ma fennel, ale.. wyczuwam w smaku poza pieprzem galke 9 ona rowniez daje taki efekt pieprzny) i chyba powinny byc dodane jakies suszone ziola. 

w smaku wlasnie jest "slodka" choc i slona. Wydaje mi sie, ze ten posmak  slodyczy daje wino, ale dopiero metoda prob i bledow znajde odpowiedz. 

Jeszcze raz dziekuje. :)

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15708-kie%C5%82basa-w%C5%82oska/#findComment-617371
Udostępnij na innych stronach

Możesz tez dodać 2g dekstrozy, dodaje do słodkości is kiełbaska ładniej się zarumienia.  Wino które ja używam daje więcej kwasu jak słodkości, ale jak masz słodkie wino możesz eksperymentować. Dla mnie fenkuł albo anyż to obowiązkowe. W moim przepisie jest oregano 1g/kg, ale tez możesz zwiększyć ilość.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15708-kie%C5%82basa-w%C5%82oska/#findComment-617397
Udostępnij na innych stronach

 

 

ja kiedys słyszałem, że ta nasza biała to właśnie włoska i wychodziłoby na to, że to to samo

 

Nasza biała czyli polska to żadna tam włoska .Ani skład surowcowy nie ten ,ani przyprawy. :)

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15708-kie%C5%82basa-w%C5%82oska/#findComment-617488
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.