1JoAnna Opublikowano 15 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Grudnia 2018 (edytowane) Po raz pierwszy zaprezentuję tu swoje wyroby, choć wędzę od kilku ładnych lat, korzystając z Waszych przepisów, oraz tego, co zapamiętałam z lat dziecięcych, w końcu - kierując się intuicją W tej partii wędzonek, tylko kiełbasa jest robiona w/g przepisu @halusi, na kabanosy, reszta "z głowy". Edytowane 15 Grudnia 2018 przez 1JoAnna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 15 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Grudnia 2018 Widać że temp. wędzenia konkretne. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon55556 Opublikowano 15 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Grudnia 2018 Witaj troszkę chyba temp za wysoka. Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1JoAnna Opublikowano 15 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Grudnia 2018 Po raz pierwszy zaprezentuję tu swoje wyroby, choć wędzę od kilku ładnych lat, korzystając z Waszych przepisów, oraz tego, co zapamiętałam z lat dziecięcych, w końcu - kierując się intuicją W tej partii wędzonek, tylko kiełbasa jest robiona w/g przepisu @halusi, na kabanosy, reszta "z głowy". Widać że temp. wędzenia konkretne.Hmmm, no nie wiem, w najgorętszych momentach nie przekroczyła 65 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
averoy Opublikowano 15 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Grudnia 2018 1JoAnna,bardzo ladne wedzonki. Pozdrawiam. Cytuj Jezeli ktos chce ,znajdzie sposob.Jezeli ktos nie chce,znajdzie powod. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1JoAnna Opublikowano 15 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Grudnia 2018 Witaj troszkę chyba temp za wysoka. Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu TapatalkaJ/w, głównie 45-55 stopni, aaa 60 było tylko w innej partii wędzonej dla sąsiadki i przy dowędzaniu kiełbasy. Szynki i schaby nie łapały się na tę wyższą temperaturę.[Dodano: 15 gru 2018 - 14:47]1JoAnna,bardzo ladne wedzonki. Pozdrawiam.Dzięki, również pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 15 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Grudnia 2018 No to proponuję dołożyć termometr z drugiej strony wędzarni i sprawdzić rozkład temp. w komorze. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 15 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Grudnia 2018 A ja proponuję zmienić termometr bo ten chyba fałszuje. Ewentualnie wyskalować w/g jakiegoś elektronika. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1JoAnna Opublikowano 15 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 15 Grudnia 2018 No to proponuję dołożyć termometr z drugiej strony wędzarni i sprawdzić rozkład temp. w komorze.Taki miałam zamiar, jak zobaczyłam swoje wędzonki po wyjęciu, zresztą, aparat mi przekłamuje. Kolory są takie, jak na zdjęciach "wiszących", po powrocie ze wsi do domu zmieniłam smartfona i zdjęcia leżących wędzonek były robione tym drugim. Ale, jak znajdę odpowiednie termometry z długimi sondami, bądź elektroniczne, to będę wiedzieć na 100% co w trawie piszczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 15 Grudnia 2018 głównie 45-55 stopni, aaa 60 było tylko w innej partii wędzonej dla sąsiadki i przy dowędzaniu kiełbasy. Szynki i schaby nie łapały się na tę wyższą temperaturę. Joanno, gołym, wytrenowanym przez kilkanaście lat wędzenia okiem widzę, że zarówno kiełbaski a szczególnie wędzonki doświadczyły wyższej temperatury Na zdjęciu nr 5 kolory są bardzo ładne.Zdjęcia 4. i 7. mogą wskazywać też na nieprawidłowe osuszenie.W różnych miejscach wędzarni mogą być różne temperatury.Termometr też może przekłamywać.Poza tym niektóre wędzarnie nie trzymają stabilnie temperatury. Nie prowadzisz rejestracji więc wyłącznie własne obserwacje i znajomość wędzarni mogą tutaj coś podpowiedzieć. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 15 Grudnia 2018 (edytowane) Moim zdaniem masz zły termometr i umieszczony nie w tym miejscu co powinien.Zmień termometr na termometr z sondą na kablu i umieść sondę na wysokości wędzonek to wtedy zmierzysz prawidłową temperaturę w komorze. Edytowane 15 Grudnia 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1JoAnna Opublikowano 15 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 15 Grudnia 2018 Moim zdaniem masz zły termometr i umieszczony nie w tym miejscu co powinien.Zmień termometr na termometr z sondą na kablu i umieść sondę na wysokości wędzonek to wtedy zmierzysz prawidłową temperaturę w komorze.Na tym akurat się nie znam zbyt dobrze , jednak co widać(dość niewyraźnie, tym bardziej, że zdjęcie się obróciło) na pierwszym zdjęciu, termometr jest mniej więcej w połowie wysokości(długości) wędzonek w komorze. To chyba odpowiednie miejsce?Termometr instalował mój brat, który pojęcie ma jeszcze mniejsze, tym niemniej termometr powinien być chyba na tej wysokości? Tak czy inaczej na pewno mu dołożę(termometrowi) jakiegoś kolegę z długą sondą(cokolwiek to znaczy ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 15 Grudnia 2018 To chyba odpowiednie miejsce? Drzwi komory to jest najmniej odpowiednie miejsce na termometr i do tego hydrauliczny.Te termometry mocno przekłamują .Widać to po Twoich wędzonkach.Część dostała wysokiej temperatury i wygląda czarnawo.Zrób jak pisałem i nie wyciągaj tego z drzwi a wtedy sama się przekonasz jaka jest różnica w temperaturze.Może dochodzić do 20 C. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1JoAnna Opublikowano 15 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 15 Grudnia 2018 To chyba odpowiednie miejsce? Drzwi komory to jest najmniej odpowiednie miejsce na termometr i do tego hydrauliczny.Te termometry mocno przekłamują .Widać to po Twoich wędzonkach.Część dostała wysokiej temperatury i wygląda czarnawo.Zrób jak pisałem i nie wyciągaj tego z drzwi a wtedy sama się przekonasz jaka jest różnica w temperaturze.Może dochodzić do 20 C. To nie są drzwi, tylko ściana(ale to pewnie nie różnica), jednak, tak jak pisałam, wędzonki wyglądają tak, jak na zdjęciu nr.5 i jeśli już, to wyglądają czerwonawo, nie są czarnawe. Mój nowy smartfon przekłamuje kolory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 15 Grudnia 2018 Tu nie ma różnicy czy ściana czy drzwi.Termometr powinien mierzyć temperaturę przy wędzonkach. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 15 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 15 Grudnia 2018 Kup w ikea za 20kilka zł termometr z sondą i po problemie Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1JoAnna Opublikowano 15 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 15 Grudnia 2018 Kup w ikea za 20kilka zł termometr z sondą i po problemieDzięki, nawet nie wiedziałam, że takie można dostać w Ikea, po świętach sprawdzę [Dodano: 16 gru 2018 - 00:32]Tu nie ma różnicy czy ściana czy drzwi.Termometr powinien mierzyć temperaturę przy wędzonkach.Ależ on jest przy wędzonkach, ma taką krótką sondę, która wchodzi do otworu w ścianie wędzarni, i jest to na wysokości wędzonek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 16 Grudnia 2018 (edytowane) ma taką krótką sondęNo właśnie. PS. Jak masz rozwiązane doprowadzenie dymu? Masz tam jakiś deflektor? Edytowane 16 Grudnia 2018 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 16 Grudnia 2018 (edytowane) Ależ on jest przy wędzonkach, ma taką krótką sondę, która wchodzi do otworu w ścianie wędzarni, i jest to na wysokości wędzonek. Ja wiem jak wygląda taki termometr,ale jak już pisałem sonda musi wisieć na kiju na którym wiszą wędzonki.Pokaż tą komorę od środka. Edytowane 16 Grudnia 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1JoAnna Opublikowano 17 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 17 Grudnia 2018 ma taką krótką sondęNo właśnie. PS. Jak masz rozwiązane doprowadzenie dymu? Masz tam jakiś deflektor? Kurde, nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie Poszukam zdjęć całej wędzarni i pokażę, wtedy dowiem się, co szwagier zrobił nie tak(budował w/g jakiegoś schematu, który dostał od znajomego, a który to znajomy tak sobie zbudował wędzarnię, i w niej wędzi od lat). Od siebie mogę dodać, że wędzarnia jest budowana z desek sosnowych, ma kanał ok 1,5 metra(na moje oko) kanał i palenisko są z betonu. Szybrów nie ma, podczas wędzenia otwieramy "dach" a otwór przykrywamy workiem jutowym. Palenisko jest przykrywane dwiema blachami z kwasówki. Może dziś zdążę poszukać tych zdjęć.[Dodano: 17 gru 2018 - 10:40] Ależ on jest przy wędzonkach, ma taką krótką sondę, która wchodzi do otworu w ścianie wędzarni, i jest to na wysokości wędzonek. Ja wiem jak wygląda taki termometr,ale jak już pisałem sonda musi wisieć na kiju na którym wiszą wędzonki.Pokaż tą komorę od środka. Poszukam zdjęć i pokażę.[Dodano: 17 gru 2018 - 11:02] ma taką krótką sondęNo właśnie. PS. Jak masz rozwiązane doprowadzenie dymu? Masz tam jakiś deflektor? Z daleka, bo chyba tylko takie zdjęcie mam, wygląda to tak, to jest wędzenie w zeszłym roku[Dodano: 17 gru 2018 - 11:28]Udało mi się cośtam odnaleźć (i dojść dlaczego zdjęcia nie chcą stać pionowo )nie wiem, czy z tych zdjęć można wysnuć jakieś sensowne wnioski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Z tych zdjęć nic nie wynika.Pokaż zdjęcie komory w środku .Deflektor to kawał blachy nad wylotem dymu do komory. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Ile to się trzeba "nadreptać " od paleniska do wędzarni - a jakie niespodzianki potrafią tam mieszkać w przerwach pomiędzy wędzeniami to to "głowa mała" . Dusi się toto w dymie i "poprawia " smaczek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1JoAnna Opublikowano 17 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Ile to się trzeba "nadreptać " od paleniska do wędzarni - a jakie niespodzianki potrafią tam mieszkać w przerwach pomiędzy wędzeniami to to "głowa mała" . Dusi się toto w dymie i "poprawia " smaczek .Wbrew pozorom, od paleniska do wędzarni mam 2 kroki, moje kroki(mam 160 cm wzrostu), więc dreptać nie muszę. W przerwach "między" nic tam nie mieszka, bo odkąd w zeszłym roku obudziłam dwa myszoskoczki(bynajmniej nie ogniem, a samym wygarnianiem liści z kanału)odtąd wszystko jest szczelnie przykryte, a na wierzchu stoi tabliczka z ostrzeżeniem W związku z tym nic mi się nie dusi w dymie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 17 Grudnia 2018 a na wierzchu stoi tabliczka z ostrzeżeniem JoAnna , a Jo Heniek . Miałem takie ustrojstwo na działce i podczas likwidacji onej widziałem co tam żyje i nie mam na myśli "szybkobiegaczy" . Ps > Wędzonki fajne i działaj dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Na zdjęciu widać jak "ciągnie" ogień w kanał. (taka uroda takich wędzarni niestety - ogień w "szczupłym" kanale skutecznie dopala to co w dymie najlepsze - powinno się wędzić bez ognia i dymić na żarze - wiem , że zimą jest to nie do osiągnięcia w takiej konstrukcji - zimny i szczupły kanał) więcej nie komentuję , bo będzie , że się czepiam ale zanim "nawrócono" mnie Tu na Forum miałem praktycznie identyczną dymarkę (skoki temperatury jak "zassie" płomień nie do opanowania - bez ognia nie dało się wędzić , bo temp. spadała latem było jeszcze "jak cię mogę" , ale do doskonałości było jeszcze daaaaleko. Autorce tematu proponuję poczytać forum a zwłaszcza temat Andy`ego o budowie wędzarni. Jest tam mądrze wyjaśnione dlaczego tak a nie inaczej https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14057-lektura-obowi%C4%85zkowa-przed-rozpocz%C4%99ciem-budowy-budujemy-w%C4%99dzarni%C4%99-z-andyandym/ Pozdrawiam (jak przez zimę Koleżanka poczyta , to na wiosnę sprawi sobie lepszą wędzarkę czego szczerze życzę ) Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.