Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Te przepisy , które są na stronie nie odpowiadają mi.

Dlaczego?
Nie wzbudzają mojego zaufania. Są zbyt skomplikowane. Jeżeli uważasz, że któryś z przepisów jest bardzo dobry i przez Ciebie sprawdzony to go wykorzystam. Pozdrawiam
Yupiter
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1573-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe/#findComment-34410
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że ten wątek możesz wykorzystać http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=822&highlight=pol%EAdwiczki+w%EAdzone

należy wcześniej je zapeklować metodą na mokro lub sucho.

Dziękuję, wyglądają super. Muszę skątaktować się ze Szczepanem
Yupiter
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1573-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe/#findComment-34415
Udostępnij na innych stronach

no jak nie ufasz przepisom to idz na czuja :peklowanie , wędzenie a że to polędwiczki niekoniecznie parzenie lub pieczenie .Napewno wyjdzie i powiesz sobie że to wg. Twojego przepisu :lol:

Pozdrawiam serdecznie Jasiu

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1573-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe/#findComment-34442
Udostępnij na innych stronach

Może wyrób nie był idealny :blush: ale smaczny. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=40978&highlight=#40978 Co najważniejsze bardzo prosty w wykonaniu.

Pzdr.

Dziękuję

Przeczytałem i jutro pekluję.

 

no jak nie ufasz przepisom to idz na czuja :peklowanie , wędzenie a że to polędwiczki niekoniecznie parzenie lub pieczenie .Napewno wyjdzie i powiesz sobie że to wg. Twojego przepisu :lol:

Pozdrawiam serdecznie Jasiu

Dziękuję
Yupiter
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1573-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe/#findComment-34456
Udostępnij na innych stronach

  • 4 lata później...

Nie wiem czy w dobrym miejscu, ale zapytam. :blush:

Jakiś czas temu byłem u znajomego na małej wódeczce. Na zakąskę podał On polędwiczki wieprzowe. Były one zrobione na surowo. Tak jakby solone i paprykowane. Jak dla mnie były rewelacyjne. :grin:

A chodzi o to, że nie chciał mi skubaniec podać przepisu na ten specyfik. Czy ktoś z Forum owiczów zetknął się z czymś takim? Czy ktoś ma i mógłby podać przepis na takie polędwiczki?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1573-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe/#findComment-264420
Udostępnij na innych stronach

Czy ktoś z Forum owiczów zetknął się z czymś takim?

A wątek ten kolega czytał?

Przecież wszystkie poledwiczki robi się (w zasadzie) na surowo.

Popaprykować też można :wink:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1573-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe/#findComment-264431
Udostępnij na innych stronach

Ale te wątki mówią o wędzeniu polędwiczek. A te które jadłem na 100% nie były wędzone. One były, można powiedzieć surowe, dojrzewające. Zapytałem, bo może ktoś ma konkretnie taki przepis na polędwiczki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1573-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe/#findComment-264434
Udostępnij na innych stronach

surowe, dojrzewające

Zrób je wg przepisu na polędwicę a'la parmeńska.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1573-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe/#findComment-264436
Udostępnij na innych stronach

Ale te wątki mówią o wędzeniu polędwiczek. A te które jadłem na 100% nie były wędzone. One były, można powiedzieć surowe, dojrzewające. Zapytałem, bo może ktoś ma konkretnie taki przepis na polędwiczki.

Polędwiczki zapekluj na sucho ok.18-20g peklosoli na 1 kg. plus przyprawy jakie lubisz i do lodówki na kilka dni,potem powieś na kilka dni w chłodnym i przewiennym miejscu.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1573-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe/#findComment-264438
Udostępnij na innych stronach

surowe, dojrzewające

Zrób je wg przepisu na polędwicę a'la parmeńska.
Mam taki zamiar, ale z całą pewnością nie będą to polędwiczki takie jakie jadłem. :cry:

Poledwicę a'la parmeńską robię dość często. Nawet w chwili obecnej dojrzewa sobie kawałek schabiku. :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1573-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe/#findComment-264439
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Dzisiaj zrobiłem dwa rodzaje polędwiczek.

 

1. Peklowanie na mokro 4 dni wg tabeli Dziadka (tyle miałem czasu), po wyjęciu moczenie 1h, bo były za słone

 

2. Po odcieknięciu wisiały sobie na powietrzu ok. 2h (temp. ok. 16 stopni C) - w tym czasie wygrzewałem wędzarnię i szykowałem inne produkty

 

3. Pomalowałem żółtkiem kurzym i połowę otoczyłem kolorowym pieprzem (pomysł podpatrzony na tutejszej stronie)

 

4. Obsuszałem w wędzarni - temp. ok. 50 st C przez jakieś 20 minut (suchy buk, olcha, ciut wilgotnej jabłoni)

 

5. Wędzenie ciepłym dymem ok. 50 st C przez 60 minut (drewno j/w)

 

6. Te bez pieprzu wyjąłem do zaparzenia, resztę piekłem przez ok. 15 minut w temp. 80-90 stopni

 

7. Polędwiczki parzyłem w temp wody 75 st. C 30 minut

 

--------------

 

Wnioski:

 

a) Pomimo moczenia oba rodzaje polędwiczek są trochę za słone (jak na mój gust). Na przyszłość wezmę poprawkę.

 

b) polędwiczki pieczone - konsystencja jak dla mnie (nie lubiącego surowych wędlin) idealna - kruche ale soczyste

 

c) polędwiczki parzone - nieco rozczarowany. Poprawne, ale bez szału. Syn stwierdził, że smakują jak wędzona ryba - i faktycznie - mają coś z wędzonego (na zimno !!!) łososia.

 

Niektórym mogą smakować - ale ja następnym razem ograniczę się do pieczenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1573-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe/#findComment-302688
Udostępnij na innych stronach

Niektórym mogą smakować - ale ja następnym razem ograniczę się do pieczenia.

Jeżeli zastosujesz termometry do określenia temperatury w wędzarni jak I w wyrobie ,tak samo przy parzeniu znając temperature wody I w wyrobie parzonym nic Ciebie nie zaskoczy,zrobisz zawsze tak jak będziesz chciał.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1573-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe/#findComment-302692
Udostępnij na innych stronach

Jesli Dziadkowe były za słone to spróbuj robic według "sciągi Rogera" dla mnie tez według tabeli Dziadka było za słone a to jest ok. Powodzenia.https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8993
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1573-pol%C4%99dwiczki-wieprzowe/#findComment-302715
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.