bartek2521 Opublikowano 31 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 31 Stycznia 2019 Witam, pierwszy raz wedzilem kielbase z dzika i nie wyszlo. Efektem jest gorzki smak i nierówno uwedzona w środku. Po przekrojeniu widać na zewnętrznej czesci ładny czerwony kolor mięsa a w centralnej części, biały, jak by sparzona była. Mięso umyłem, pokroilem i mielilem po czym dodałem przyprawy wymieszalem i na dobę zostawiłem w lodówce, na drugi dzień do flakow i od razu do wędzarni nagrzanej,nie osuszalem zbytnio tylko od razu potraktowalem dymem , czy tu tkwi problem? Wedzilem 3h bukiem mokrym i suchym. Dziękuję za podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15875-kielbasa-gorzka-oraz-w-srodku-sparzona/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 31 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 31 Stycznia 2019 Sam sobie swoje problemy wyjasniles, ....... ....a dlaczego tak robies to tylko chyba ty wiesz .... Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15875-kielbasa-gorzka-oraz-w-srodku-sparzona/#findComment-622261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 31 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 31 Stycznia 2019 pierwszy raz wedzilem kielbase z dzika i nie wyszlo. Napisz przede wszystkim, czy mięso peklowałeś, czy tylko soliłeś.Wędzenie nie zapewnia obróbki termicznej kiełbasy. Może ona jest po prostu nieupeklowana i surowa.Kolor na zewnątrz spowodowany jest składnikami dymu. Niestety, dym nie dochodzi aż do środka i nie ma co na to liczyć. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15875-kielbasa-gorzka-oraz-w-srodku-sparzona/#findComment-622263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek2521 Opublikowano 31 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 31 Stycznia 2019 Bez peklowania sol jałowiec pieprz mlotkowany. Przepis był na ytbie ale za słabo było o osuszaniu przed wędzeniem . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15875-kielbasa-gorzka-oraz-w-srodku-sparzona/#findComment-622270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 1 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Lutego 2019 (edytowane) Oj kolego jak się czyta jak robiłeś to? . No nie wiem duża wpadka czy prowokacja bo Twój przepis to trochę wygląda jak instrukcja jak nie robić.???? Ale tak jest z YouTube. Nikt tego nie cenzuruje i za 1/4 treści powinni wsadzać do więzienia. Co do zasady jak robimy kiełbasy.- mięso dzielimy na klasy I, II.. (chude, tłuste itd). ----- mieso peklujemy używając peklosoli przez 48 h w temperaturze 4-6 stopni Celsjusza - mięso mielimy po tym czasie na odpowiednio dobranych sitkach. - dodajemy przyprawy, mieszamy, nabijamy w jelita lub osłonki - osadzamy/ osuszamy ten proces też rządzi się swoimi prawami. - nagrzewamy/osuszamy do temperatur wedzarni i wędzimy jak trzeba pieczemy - parzymy lub suszymy- delektujemy się smakiem. Wiedzy aby zrobić jest trochę. Ale trafiłeś na dobre forum i dasz radę a my jak będziesz chciał Ci pomożemy i z rorzewnieniem będziesz wspominał swoją YouTubową kiełbasę wpadkę delektujac się dobrą smaczna zdrową własnorecznie zrobioną kiełbasą i innymi wyrobami. Czego Ci życzę. Ps Z telefonu trudno wstawić linka. Jak będę przy kompie to wkleje Ci kilka. Chyba że inni zrobią to szybciej. Zacznij czytać dział dla początkujących. W tym "Akademie Dziadka". Abyś nie miał misz maszu czytaj to co Cię interesuje np zasady robienia kiełbasy. Jak dobrze poznasz dany temat to brać następny np wędzonki. Edytowane 1 Lutego 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15875-kielbasa-gorzka-oraz-w-srodku-sparzona/#findComment-622276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Lutego 2019 Efektem jest gorzki smak i nierówno uwedzona w środku. Po przekrojeniu widać na zewnętrznej czesci ładny czerwony kolor mięsa a w centralnej części, biały, jak by sparzona była. Przyczyny:1. Brak peklowania2. Brak osuszenia3. Wędzenie mokrym drewnemPrzeczytaj uważnie Produkcja Kiełbasy z Akademii DZIADKA.Jeżeli masz wątpliwości to pytaj, najlepiej "przed" a nie "po" Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15875-kielbasa-gorzka-oraz-w-srodku-sparzona/#findComment-622291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 1 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 1 Lutego 2019 Jak możesz to pokaż jakieś foto tej kiełbasy może jeszcze coś więcej będziemy mogli powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15875-kielbasa-gorzka-oraz-w-srodku-sparzona/#findComment-622306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 1 Lutego 2019 Jak możesz to pokaż jakieś foto tej kiełbasy może jeszcze coś więcej będziemy mogli powiedzieć. A co tu więcej da się powiedzieć od tego co napisała EAnna.Wyrób źle wykonany od początku do końca.Ja bym się obawiał ją spożywać to takim procesie i chyba tak będzie bo jest na szczęście gorzka. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15875-kielbasa-gorzka-oraz-w-srodku-sparzona/#findComment-622309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek2521 Opublikowano 1 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 1 Lutego 2019 No dziękuję,dlatego zgłosiłem się na te forum bo nie zamierzam sie poddawac i na czasie jak bede mial dzika chce zrobic drugi raz ,po to by chociaz zonie udowodnic ze mozna i odkupić swoje winy,nie będę korzystał z ytbowych przepisów niepewewnych tylko od specjalistów jak Wy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15875-kielbasa-gorzka-oraz-w-srodku-sparzona/#findComment-622311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 1 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 1 Lutego 2019 (edytowane) A ja w ogóle nie widzę potrzeby dalszego pisania czegokolwiek.Autor tematu już w pierwszym poście sam napisał co zrobił źle (a zrobił wszystko źle, począwszy ze wziął się za kiełbasę z takim planem), to po co kontynuować temat ? Kolego bartek2521, piszesz cyt: .......bo nie zamierzam się poddawać ... poddawać się nie musisz, ale zacząć czytać to już tak Edytowane 1 Lutego 2019 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15875-kielbasa-gorzka-oraz-w-srodku-sparzona/#findComment-622312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 1 Lutego 2019 No dziękuję,dlatego zgłosiłem się na te forum bo nie zamierzam sie poddawac i na czasie jak bede mial dzika chce zrobic drugi raz ,po to by chociaz zonie udowodnic ze mozna i odkupić swoje winy,nie będę korzystał z ytbowych przepisów niepewewnych tylko od specjalistów jak Wy. To sobie zajrzyj.Może coś sobie wybierzesz . https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny/ Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15875-kielbasa-gorzka-oraz-w-srodku-sparzona/#findComment-622318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 1 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 1 Lutego 2019 https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/172-dzik/ Masz co czytać i się uczyć .[Dodano: 01 lut 2019 - 13:33] No dziękuję,dlatego zgłosiłem się na te forum bo nie zamierzam sie poddawac Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15875-kielbasa-gorzka-oraz-w-srodku-sparzona/#findComment-622329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.