Skocz do zawartości

Kielbasa gorzka oraz w srodku sparzona


Rekomendowane odpowiedzi

Witam, pierwszy raz wedzilem kielbase z dzika i nie wyszlo. Efektem jest gorzki smak i nierówno uwedzona w środku. Po przekrojeniu widać na zewnętrznej czesci ładny czerwony kolor mięsa a w centralnej części, biały, jak by sparzona była. Mięso umyłem, pokroilem i mielilem po czym dodałem przyprawy wymieszalem i na dobę zostawiłem w lodówce, na drugi dzień do flakow i od razu do wędzarni nagrzanej,nie osuszalem zbytnio tylko od razu potraktowalem dymem , czy tu tkwi problem? Wedzilem 3h bukiem mokrym i suchym. Dziękuję za podpowiedź
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15875-kielbasa-gorzka-oraz-w-srodku-sparzona/
Udostępnij na innych stronach

 

 

pierwszy raz wedzilem kielbase z dzika i nie wyszlo.

Napisz przede wszystkim, czy mięso peklowałeś, czy tylko soliłeś.

Wędzenie nie zapewnia obróbki termicznej kiełbasy. Może ona jest po prostu nieupeklowana i surowa.

Kolor na zewnątrz spowodowany jest składnikami dymu. Niestety, dym nie dochodzi aż do środka i nie ma co na to liczyć.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15875-kielbasa-gorzka-oraz-w-srodku-sparzona/#findComment-622263
Udostępnij na innych stronach

Oj kolego jak się czyta jak robiłeś to? . No nie wiem duża wpadka czy prowokacja bo Twój przepis to trochę wygląda jak instrukcja jak nie robić.????

Ale tak jest z YouTube. Nikt tego nie cenzuruje i za 1/4 treści powinni wsadzać do więzienia.

Co do zasady jak robimy kiełbasy.

- mięso dzielimy na klasy I, II.. (chude, tłuste itd). ----- mieso peklujemy używając peklosoli przez 48 h w temperaturze 4-6 stopni Celsjusza

- mięso mielimy po tym czasie na odpowiednio dobranych sitkach.

- dodajemy przyprawy, mieszamy, nabijamy w jelita lub osłonki

- osadzamy/ osuszamy ten proces też rządzi się swoimi prawami.

- nagrzewamy/osuszamy do temperatur wedzarni i wędzimy jak trzeba pieczemy

- parzymy lub suszymy

- delektujemy się smakiem.

Wiedzy aby zrobić jest trochę. Ale trafiłeś na dobre forum i dasz radę a my jak będziesz chciał Ci pomożemy i z rorzewnieniem będziesz wspominał swoją YouTubową kiełbasę wpadkę delektujac się dobrą smaczna zdrową własnorecznie zrobioną kiełbasą i innymi wyrobami. Czego Ci życzę.

 

Ps

Z telefonu trudno wstawić linka. Jak będę przy kompie to wkleje Ci kilka. Chyba że inni zrobią to szybciej. Zacznij czytać dział dla początkujących. W tym "Akademie Dziadka". Abyś nie miał misz maszu czytaj to co Cię interesuje np zasady robienia kiełbasy. Jak dobrze poznasz dany temat to brać następny np wędzonki.

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15875-kielbasa-gorzka-oraz-w-srodku-sparzona/#findComment-622276
Udostępnij na innych stronach

Efektem jest gorzki smak i nierówno uwedzona w środku. Po przekrojeniu widać na zewnętrznej czesci ładny czerwony kolor mięsa a w centralnej części, biały, jak by sparzona była.

 

Przyczyny:

1. Brak peklowania

2. Brak osuszenia

3. Wędzenie  mokrym drewnem

Przeczytaj uważnie Produkcja Kiełbasy z Akademii DZIADKA.

Jeżeli masz wątpliwości to pytaj, najlepiej "przed" a nie "po"  :laugh:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15875-kielbasa-gorzka-oraz-w-srodku-sparzona/#findComment-622291
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak możesz to pokaż jakieś foto tej kiełbasy może jeszcze coś więcej będziemy mogli powiedzieć.

 

A co tu więcej da się powiedzieć od tego co napisała EAnna.Wyrób źle wykonany od początku do końca.Ja bym się obawiał ją spożywać to takim procesie i chyba tak będzie bo jest na szczęście gorzka. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15875-kielbasa-gorzka-oraz-w-srodku-sparzona/#findComment-622309
Udostępnij na innych stronach

No dziękuję,dlatego zgłosiłem się na te forum bo nie zamierzam sie poddawac i na czasie jak bede mial dzika chce zrobic drugi raz ,po to by chociaz zonie udowodnic ze mozna i odkupić swoje winy,nie będę korzystał z ytbowych przepisów niepewewnych tylko od specjalistów jak Wy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15875-kielbasa-gorzka-oraz-w-srodku-sparzona/#findComment-622311
Udostępnij na innych stronach

A ja w ogóle nie widzę potrzeby dalszego pisania czegokolwiek.

Autor tematu już w pierwszym poście sam napisał co zrobił źle (a zrobił wszystko źle, począwszy ze wziął się za kiełbasę z takim planem), to po co kontynuować temat ?

 

Kolego bartek2521, piszesz cyt: .......bo nie zamierzam się poddawać ...       poddawać się nie musisz, ale zacząć czytać to już tak

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15875-kielbasa-gorzka-oraz-w-srodku-sparzona/#findComment-622312
Udostępnij na innych stronach

 

 

No dziękuję,dlatego zgłosiłem się na te forum bo nie zamierzam sie poddawac i na czasie jak bede mial dzika chce zrobic drugi raz ,po to by chociaz zonie udowodnic ze mozna i odkupić swoje winy,nie będę korzystał z ytbowych przepisów niepewewnych tylko od specjalistów jak Wy.

To sobie zajrzyj.Może coś sobie wybierzesz .

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny/

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15875-kielbasa-gorzka-oraz-w-srodku-sparzona/#findComment-622318
Udostępnij na innych stronach

https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/172-dzik/

 

 

Masz co czytać i się uczyć .


[Dodano: 01 lut 2019 - 13:33]

 

 

No dziękuję,dlatego zgłosiłem się na te forum bo nie zamierzam sie poddawac

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15875-kielbasa-gorzka-oraz-w-srodku-sparzona/#findComment-622329
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.