arkadiusz Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 2 Kwietnia 2019 (edytowane) Amen. tak, bo czasami myślę, że piszą je ludzie, którym się nie udało i chcą zepsuć radość innym Mam nieodparte wrażenie,że po tym wpisie już nikt Ci na tym forum nie będzie próbował pomagać.Ja ze swojej strony na pewno tak zrobię i innych do tego będę namawiał,żeby ich później nie spotkała "wdzięczność" z Twojej strony.Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów Edytowane 2 Kwietnia 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kptys Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 3 Kwietnia 2019 ja po prostu odpowiedziałam na zapytanie po wstawieniu zdjęcia. Nikogo nie krytykuję za rady, ale zastanawia mnie fakt, że pod tym przepisem, który wzięłam z Waszego forum nie było tych uwag, a ludzie robili szynkę wg tego przepisu. Jednym wyszła, innym nie, ale nikt nie podał tych wiadomości, którymi mnie zasypaliście. Jeżeli kogoś uraziłam, to przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 7 Kwietnia 2019 (edytowane) Dosc dlugo zastanawialem sie czy wziasc udzial w rozpoczetej dyskusji. MOze powodem byly wpisy autorki postu - Zresztą po co te dyskusje, ktoś chciał żebym podała przepis,Nie rozumiem skąd te uwagi dotyczące przygotowania mięsa i całego postępowania.Ale sama chętnie szukam porad i korzystam z tych dobrych i nigdy nie poprawiam tego co jest skuteczne.. Niemniej jednak mysl ze z tych wpisow korzystaja inni postanowilem doalaczyc kilka swoich uwag do wpisu jaki umiescila EAnna. Kolezanko @kptys - proba zrobienia szynki dojrzewajacej calej i w dodatku z koscia to jest naprawde duzy wyczyn tymbardziej ze robisz to po raz pierwszy. I naprawde - za kilka ladnych miesiecy powinnas miec radosc ze Ci wyszla. I ze jest taka jakiej poprostu spodziewalas sie... Jest jednak kilka rzeczy ktore nie daja mi spokoju gdy zagladam tutaj.... pierwszy taki bardziej ogolny - bardzo lubisz /lubicie ( bo chwilami piszesz w liczbie mnogiej) wyzwania typu ze mozna cos zrobic jesli bardzo sie chce. A w dodatku zrobic np. wino i pokazac ze zrobilo sie mimo ze nie powinno wyjsc (wino wisniowe). Tym razem wzielas/wzieliscie szynke na tapete i chcesz pokazac na wedliniarskim forum - jak to potrafilas zrobic trzymajac sie scisle przepisu w dodatku z tego forum.... Stad moje pierwsze pytanie - czy zamierzasz zrobic, pokazac nam, cos udowodnic ze mozna lub czy masz zamiar zglebiac wiedze i nadal rozwijac (jak to napisalas - przygode z wedlinami dojrzewajacymi) umiejetnosci w tworzeniu w tej dziedzinie.?Moze jako pierwsze - Twoje dylematy - ja po prostu odpowiedziałam na zapytanie po wstawieniu zdjęcia. Nikogo nie krytykuję za rady, ale zastanawia mnie fakt, że pod tym przepisem, który wzięłam z Waszego forum nie było tych uwag, a ludzie robili szynkę wg tego przepisu. Jednym wyszła, innym nie, ale nikt nie podał tych wiadomości, którymi mnie zasypaliście. Jeżeli kogoś uraziłam, to przepraszam.Nikt Cie nie zasypal zadnymi wiadomosciami jeszcze - narazie to dotkniety zostal tylko "wierzcholek gory lodowej". MOze wezmy na tapete ten przepis - jest to dosc leciwy przepis przetlumaczony z innego jezyka i jest przepisem "sensu stricte" dla zakladu przemyslowego. Nigdy dotychczas nie byl zweryfikowany pod wzgledem przydatnosci dla domowego wyroby tego typu wedliny (wyobraz sobie ze w dzieki Twojemu wpisowi, wlasnie weryfikujemy ten przepis). Mimo ze napisalas ze byl uzywany wielokrotnie to jednak nie jest w pelni uzasadnione bo nikt w domowych warunkach nie jest w stanie dokladnie utrzymac rezim temperaturowy a tymbardziej wilgotnosciowy. Juz zreszta sam tytul przepisu ma niescislosci - Prosciutto Di Parma i Prosciutto San Danielle - to dwie rozne szynki. Ale pomijajac roznice - robisz namiastke szynki Parma. Wydaje mi sie ze moze jednak nie powinienem wskazywac drobnostek, poniewaz jest to jak napisalas_ poczatek przygody - wiec tylko podkresle te rzeczy - przygotowanie i dojrzewenie tego typu wyrobu nie trwa od grudnia do sierpnia ( tak to okreslilas - zamierzacie zakonczyc dojrzewanie w sierpniu), ciezka do uwierzenia jest mi strata wagi 30% od poczatku grudnia do lutego, Dodatkowo - mamy tylko jedno zdjecia - powierzchnia na nim jest (moim zdaniem) mocno przesuszona - sugna (pasta tluszczowa) raczej juz nie pomoze. Pomijajac wszelkie dywagacje - @kptys - lubisz wyzwania? lubisz wykazywac dokonywanie rzeczy niemozliwych (oprocz trzech )(wydaje mi sie ze tak).... ponizej w temacie(wedliny dojrzewajace) jest Salami Ani - jeszcze wyzszy poziom niz wino wisniowe, szynka Parma - wezmiesz na tapete??am nieodparte wrażenie,że po tym wpisie już nikt Ci na tym forum nie będzie próbował pomagać.Ja ze swojej strony na pewno tak zrobię i innych do tego będę namawiał,żeby ich później nie spotkała "wdzięczność" z Twojej strony.Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesówArkadiusz - sorry ale po tym wpisie to bede namiawial innych do ignorowania Twoich wpisow w tym temacieNiemniej zdjecia i opis postepu w tej szynce sa mile widziane - IMHO. Edytowane 7 Kwietnia 2019 przez StefanS Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 7 Kwietnia 2019 (edytowane) Arkadiusz - sorry ale po tym wpisie to bede namiawial innych do ignorowania Twoich wpisow w tym temacie Niemniej zdjecia i opis postepu w tej szynce sa mile widziane - IMHO..Jakoś to przeżyję tym bardziej ,że jak pisałem nie będę już się odzywał w sprawie tej szynki.Odebrałem wpis @kptys jako życzenie niewtrącania się w tym temacie i tak zrobię.Zarzucanie komuś ,że chce zaszkodzić a nie pomóc to wybacz ,ale to nie w moim stylu.Nie wiem jakie masz doświadczenie w tym wyrobie bo jak pamiętam takiej szynki nie robiłeś , ale teoretycznie jesteś bardzo dobrze przygotowany, żeby koleżance pomóc.Powodzenia. Edytowane 7 Kwietnia 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Arkadiusz - sorry ale po tym wpisie to bede namiawial innych do ignorowania Twoich wpisow w tym temacie Niemniej zdjecia i opis postepu w tej szynce sa mile widziane - IMHO..Jakoś to przeżyję tym bardziej ,że jak pisałem nie będę już się odzywał w sprawie tej szynki.Odebrałem wpis @kptys jako życzenie niewtrącania się w tym temacie i tak zrobię.Zarzucanie komuś ,że chce zaszkodzić a nie pomóc to wybacz ,ale to nie w moim stylu.Nie wiem jakie masz doświadczenie w tym wyrobie bo jak pamiętam takiej szynki nie robiłeś , ale teoretycznie jesteś bardzo dobrze przygotowany, żeby koleżance pomóc.Powodzenia. Wpis zignorowany.... Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Wpis zignorowany.... To może mnie dodaj do ignorowanych .Będzie łatwiej. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kptys Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Dzięki za dobre rady, ale po co się kłócicie. Jak szynka skończy dojrzewanie zapakuję po parę plasterków vacum i wyślę Wam do spróbowania. Pozdrawiam. Zapomniałam jak wrzucić zdjecia na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 (edytowane) Ha, tego już się nauczyłem TU masz link. Edytowane 11 Kwietnia 2019 przez Twonk Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kptys Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kptys Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Aktualne zdjęcie szynki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kptys Opublikowano 17 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 17 Czerwca 2019 ze względu na panujące wysokie temperatury zakończyliśmy dojrzewanie poza lodówką. Wczoraj odkroiliśmy szynkę od kości wg instrukcji z włoskiego You Tube i związaliśmy sznurkiem. Szynka pachnie i smakuje wybornie.Kość nie miała śladów zepsucia. pozdrawiam wszystkich,którzy brali udział w dyskusji i Wasze rady będę stosować przy następnych wyrobach. Szynka ma 7 miesięcy, podobno w lodówce może być 8 tygodni.Mam nadzieję, że zdążymy zjeść. Foto w załączeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mlex Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 18 Czerwca 2019 Wygląda obłędnie. Ja bym nie miał kłopotu ze zjedzeniem jej w 8 tyg . Myślę, że tydzień i by jej nie było Gratuluję wyrobu. Wysłane przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kptys Opublikowano 18 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 18 Czerwca 2019 Dzięki. Smakuje też obłędnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 18 Czerwca 2019 Dzięki. Smakuje też obłędnie Moja wyobraźnia zadziałała na maxa Czuję smak i zapach z monitora laptopa. Brawo TY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mlex Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 18 Czerwca 2019 ja nawet bym nie podejrzewał, że taka szynka może nie smakować tak rewelacyjnie jak wygląda Wysłane przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 18 Czerwca 2019 (edytowane) Mógłbyś zrobić tej szynce zdjęcia lepszej jakości.? Edytowane 18 Czerwca 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 18 Czerwca 2019 (edytowane) Ups coś mi się wydaje że forma "mogłabyś" była by lepsza:-) Edytowane 18 Czerwca 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 18 Czerwca 2019 No tak.Sorry.Mnie bardziej interesuje wygląd tej szynki i higiena jej produkcji. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kptys Opublikowano 18 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 18 Czerwca 2019 Szynka na razie jest zwinięta sznurkiem zgodnie z przepisem i lepsze zdjęcia zrobię później. Higiena przy tej pojedynczej sztuce była zachowana, nawet do mycia zakładaliśmy rękawiczki. Trzymaliśmy ją w różnych pomieszczeniach domu, żeby zbliżyć się do warunków z przepisu. Niestety teraz już zrobiło się za ciepło, dlatego poszła pod nóż. Bałam się po wszystkich wcześniejszych postach, że od kości się zepsuje, ale nie. Wszystko jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kptys Opublikowano 18 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zdjęcia tak jak obiecałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mlex Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 18 Czerwca 2019 Piknie. Daj znać kiedy robisz bankiet Wysłane przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kptys Opublikowano 18 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 18 Czerwca 2019 Nasza psina też miała używanie. Dostała nagrodę za pół roku cierpliwości i nikomu nie oddała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 18 Czerwca 2019 Ten przekrój nie bardzo mi się podoba szczególnie od strony mięsa.Tłuszcz jest ok. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kptys Opublikowano 18 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 18 Czerwca 2019 A co z nim nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kptys Opublikowano 18 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 18 Czerwca 2019 Ta część bliżej deski ma kolor od przypraw i jest trochę bardziej sucha niż od strony tłuszczu. Może dlatego ten przekrój wydaje Ci się nie taki. To nie jest czysta szynka parmeńska. Daliśmy do solenia dużo pieprzu cayenne. Może za długo suszyła się, zamiast dojrzewać w paście smalcowej, ale i tak jest pyszna [Dodano: 18 cze 2019 - 22:46] Szynkę robiliśmy tak jak serano, ale o robiliśmy końców jak parmeńską, bo było to łatwiejsze. Dlatego jest zawinięta i ma dwa kolory. [Dodano: 18 cze 2019 - 22:48] No i wkradły się błędy. Miało być że obrobiliśmy jak parmeńską. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.