Maxell Opublikowano 11 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Czerwca 2008 Proszę o wyjaśnienie następujących pojęć: 1. Sztycha. 2. Ciąglica. :grin: :grin: :grin: Oczywiście oba związane są z naszą dziedziną. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1598-pytanie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 11 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Czerwca 2008 Sztycha - prawdopodobnie sztychówka -naturalna robiona z chrząstki z łopatki .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1598-pytanie/#findComment-35484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 11 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Czerwca 2008 Podaję za Słownikiem Języka Polskiego (pierwszy wynik w google). "plastyczna skała ilasta przedzielająca pokłady żelaziaków ilastych" Tylko co to ma wspólnego z naszą dziedziną :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :grin: :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1598-pytanie/#findComment-35485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majchal Opublikowano 11 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Czerwca 2008 Skoro bawimy się w grę "w ciemno" to u nas ( w gwarze poznańskiej )mawia się, że coś dostało sztycha, czyli się zepsłuło/skwasiłoA drugie nie kojarzy mi się z niczym przyzwoitym, a z wędlinami tymbardziej :grin: Cytuj Wino, kobiety i śpiew.Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1598-pytanie/#findComment-35488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 11 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Czerwca 2008 Proszę o wyjaśnienie następujących pojęć: 1. Sztycha. 2. Ciąglica. :grin: :grin: :grin: Oczywiście oba związane są z naszą dziedziną. Witam. Sztycha może to taka kobitka co pracuje na szychcie(i może ma powiązania ze sztygarem) a czemu ciąglica to.... :devil: :devil: :devil: A tak na powaźnie to znalazłem w gwarze Poznańskiej. mieć sztycha mieć sztycha fraz.[być zepsutym, nadpsutym (zwłaszcza o mięsie, rybie itp.)]: Mówie ci, nie jydz ty kiełbasy, ona już mo sztycha. Inform. Mówie ci, wszyscy my byli ale chorzy po ty brzuchowinie musiała już mieć sztycha. Zasłysz. Tej, tyn chabas mo już sztycha. Spróbuj nojpiyrw do soli, a potym w ocet, może sie uratuje. Inform. i jeszcze dostać sztycha dostać sztycha fraz. [o nieświeżych produktach żywnościowych; nadpsuć się, trącić, skwasić się]: Na ten gorónc lebera ruk cuk dostanie sztycha. Inform. Zojcha w kuchni niemożliwa, bo babcia ratuje octem mięso, które dostało sztycha; dwa smrody naraz. Inform. Mówióm, że do mleka dodajóm ixi, żeby w drodze do sklepu nie dostało sztycha. Inform. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1598-pytanie/#findComment-35490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Czerwca 2008 Witam . majchal. W gwarze poznańskiej może być również " dostoł sztycha " czyli może być chory .Serdecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1598-pytanie/#findComment-35512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 12 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Czerwca 2008 Proszę o wyjaśnienie następujących pojęć: 1. Sztycha. 2. Ciąglica. :grin: :grin: :grin: Oczywiście oba związane są z naszą dziedziną. Sztych - część ostrza noża, ta nieostrzona Ciąglica - typ naturalnego kamienia do ostrzenia? (zgaduję :-) Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1598-pytanie/#findComment-35515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Czerwca 2008 Sztych - zakończenie ostrza broni białej, również łopaty, tak zwanej sztychówki. Również jedna, odkrojona tą sztychówką skibka ziemi. Kopać na jeden sztych - czyli na jedną szerokość łopaty.Odkrojony kawałek, plasterek, skibkaCiąglica - wielka tajemnica :rolleyes: :question: :question: :question: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1598-pytanie/#findComment-35516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 12 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Czerwca 2008 EAnno u nas sztych to głębokość łopaty-szpadla-sztychówki,a nie szerokośćPzdr.Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1598-pytanie/#findComment-35520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 12 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Czerwca 2008 Witam.Cytat z: Bursztyniarstwo na Kurpiach "W miejscu, w którym spodziewano się bursztynu kopano też parę niewielkich dołków o wymiarach w przybliżeniu: szerokość 1 sztych (25 cm), długość 1,5 sztycha (37 cm), głebokość 3 - 6 sztychów (75 cm - 1,5 m). " Pozdrawiam. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1598-pytanie/#findComment-35521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Czerwca 2008 ...przypominam, iż znaczenie obu wyrazów dotyczy naszej działalności masarskiej. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1598-pytanie/#findComment-35531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Czerwca 2008 Witam Jeżeli w naszej działalności masarskiej się coś mierzy to : sztycha - staropolska jednostka miary. Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1598-pytanie/#findComment-35535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majchal Opublikowano 12 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 12 Czerwca 2008 Witam Jeżeli w naszej działalności masarskiej się coś mierzy to : sztycha - staropolska jednostka miary. Pozdrawiam No tak, bo u nas w Wlkp dodajemy np 3 sztychy pieprzu do parówek :grin: :grin: :lol: Cytuj Wino, kobiety i śpiew.Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1598-pytanie/#findComment-35539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 12 Czerwca 2008 Witam Miałem na myśli np długość jelita które jest potrzebne do nadziewania kiełbaski . :grin: A tak nawiasem staropolska to nie musi być wielkopolska jednostka miary Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1598-pytanie/#findComment-35540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 12 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 12 Czerwca 2008 Witam Miałem na myśli np długość jelita które jest potrzebne do nadziewania kiełbaski . :grin: A tak nawiasem staropolska to nie musi być wielkopolska jednostka miary Pozdrawiam Staropolską jednostką miary jest sztych a nie sztycha Staropolskie handlowe miary długości Sążeń (siąg) = 3 łokci = 6 stóp = 9 sztychów = 12 ćwierci = 24 dłonie = 72 palce = 576 ziaren = 1787 mm Łokieć = 2 stopy = 3 sztychy = 4 *ćwierci = 8 dłoni = 24 palce = 192 ziarna = 595,54 mm Stopa = 1,5 sztycha = 2 ćwierci = 4 dłonie = 12 palców = 96 ziaren = 297,77 mm Sztych = 1 1/3 ćwierci = 2 2/3 dłoni = 8 palców = 64 ziarna = 198,51 mm Pozdrawiam. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1598-pytanie/#findComment-35542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusy Opublikowano 13 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 13 Czerwca 2008 A ile to jest jedna morga.Chodzi mi o jednostkę powierzchni gruntu.Pamiętam to określenie z dzieciństwa w wielkopolsce.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1598-pytanie/#findComment-35590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 13 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 13 Czerwca 2008 u nas 2 morgi to hektar ale moze być inaczej Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1598-pytanie/#findComment-35591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walka Opublikowano 13 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 13 Czerwca 2008 Kusy,zaleznie jaka morga -polska morga 56 arow = 5600m2 /mysle,ze ta jednostka miary powierzchni gruntow byla stosowana we wschodniej Polsce- pruska morga 25 arow = 2500m2 /spotkalem sie z taka miara powierzchni gruntow w poznanskimPozdrawiam Walka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1598-pytanie/#findComment-35593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 13 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 13 Czerwca 2008 A ile to jest "juterko?" Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1598-pytanie/#findComment-35595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 13 Czerwca 2008 Witam Kusy tak pokrótce 1 morga chełmińska ≈ 0,56 ha1 morga dolnoaustriacka = 0,5755 ha1 morga nowopolska = 0,5598 ha1 morga pruska duża = 0,5673 ha1 morga pruska mała(zwana też morgą magdeburską) = 0,2553 ha 1 łan = 48 mórg frankońskich ≈ 24,2 ha Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1598-pytanie/#findComment-35596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 13 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 13 Czerwca 2008 Proszę o wyjaśnienie następujących pojęć: 1. Sztycha. 2. Ciąglica. :grin: :grin: :grin: Oczywiście oba związane są z naszą dziedziną. Witam. Niedługo będziemy się zastanawiać ile stychów trzeba wykonać żeby przekopać te wszystkie morgi przy pomocy dłoni, łokci, stóp :grin: :grin: :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1598-pytanie/#findComment-35598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 13 Czerwca 2008 Coraz ciekawiej rozwijają się nam tematy, coraz ciekawiej. :grin: Nie będę dłużej Was już męczył i odpowiem, dodając, iz wcześniej oczywiście sprawdziłem mozliwość występowania obu słó w internecie oraz encyklopediach. :wink: SZTYCHA: Tutaj kilka osób miało częściowo rację. "NIEPOŻĄDANE ZMIANY W MIĘSIE KWAŚNA PRZENIKLIWA FERMENTACJA Zaparzenie mięsa jest do pewnego stopnia zmodyfikowaną autolizą mięsa, podczas której dochodzi do wytwarzania się nieprzyjemnie pachnących związków chemicznych. Zmiany te występują zwykle przy braku dostępu tlenu w środowisku o odpowiedniej temperaturze i wilgotności, a więc w warunkach szczególnie pomyślnych dla samotrawienia, tj. rozkładu białka bez udziału bakterii gnilnych. W tych przypadkach mięso wydziela nieprzyjemny, lekko gnilny zapach, określany przez fachowców mianem ,,sztycha"; zapach ten wskazuje na rozpoczynanie się procesu gnilnego. Na powstanie tego stanu składają się zwykle następujące przyczyny: niewłaściwe chłodzenie mięsa, nieodpowiednie rozmieszczenie go (w pomieszczeniu bez dostępu powietrza, o dużej wilgotności), niedostateczne wykrwawienie zwierzęcia, zbyt długie parzenie świń w słabo ogrzannej wodzie, przewożenie mięsa świeżego w szczelnych opakowaniach itp. Zapach ten powstaje zwykle w głębszych partiach mięśni, przeważnie w bezpośrednim sąsiedztwie kości. Oprócz charakterystycznego zapachu występuje wówczas zwykle zielonkawe zabarwienie mięśni; przyczyną tego jest tworzenie się gazów, szczególnie siarkowodoru. Mięso staje się miękkie, mało spoiste, ma wygląd zaparzonego - niekiedy powstać w nim mogą nawet trujące związki chemiczne. Ocena sanitarna mięsa. Zmienione mięso jest niezdatne do spożycia. O ile zmiany nie obejmują wszystkich części mięśni, należy części zmienione usunąć, uznając je za niezdatne do spożycia, a części nie wykazujące żadnych zmian przy badaniu organoleptycznym uznać za zdatne". Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1598-pytanie/#findComment-35601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 13 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 13 Czerwca 2008 Witam. No a ciąglica ? Czyżby to ta pani z którą się kojarzy to słowo :lol: :lol: :lol: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1598-pytanie/#findComment-35604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 13 Czerwca 2008 Mianem "CIĄGLICE/-ICA" określa się mieszaninę gliny i słomy używanej do wedzenia (głównie w USA, choć stosowano ją także w Europie i Polsce jeszcze w latach 60-tych XX w.). Ciąglice mogą być zastępowane kaczanami kukurydzy. Jako ciekawostkę podpowiem, iż do wędzenia bekonów w Anglii używa się jeszcze czasem mieszanki ze słomy pszennej lub jęczmiennej z drewnem dębowym. I druga ciekawa informacja (już kiedyś poruszana - podaję dla przypomnienia) - jak wiemy, wędzimy dymem uzyskanym z drewna liściastego (twardego). Kawałki mięsa odświeżone przed wędzeniem w zimnej wodzie uzyskują podczas wędzenia barwę nieco jasniejszą, podczas gdy przetwory natarte przed wędzeniem krwią mają znacznie ciemniejszą (oryginalną) barwę. Dzięki wszystkim za zainteresowanie tematem. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1598-pytanie/#findComment-35605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.