Skocz do zawartości

Wędzonki


Rekomendowane odpowiedzi

Powiedz mi czy jesteś w posiadaniu namiotu bezcieniowego

Fakt fotografia to moja największa pasja, choć ostatnio nieco zaniedbywana. Ta fotka została wykonana w kuchni na bialej desce do krojenia . Aparat z lampą ustawioną w sufit.

Photoshop - podniesienie kontrastu +5 i to wszystko.

Kiedyś zajmowałem się zdjęciami produktów marketowych i stąd pewne przyzwyczajenia. :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/2/#findComment-47681
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 148
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Witam

 

bo zaraz "jajcarze" podchwycą ), ale w realu jest dużo intensywniejszy.

W detalu przecież wiadomo że malują . Nawet kolory tęczy potrafią :smile:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/2/#findComment-47682
Udostępnij na innych stronach

Andrzej , w detalu zieloną śląską z nalotem pleśniowym, potrafią przemalować na węgierską długo dojrzewającą . :mad:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/2/#findComment-47685
Udostępnij na innych stronach

demon_, Witam

Widzę, że mamy te same zainteresowania.

Pozdrawiam

Witaj Janusz,

faktycznie tematów do rozmowy ( mam nadzieję że na następnym zlocie ) nam nie zabraknie:)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/2/#findComment-47732
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...
  • 2 miesiące temu...

a jak peklowałeś tak długo i gdzie trzymałeś ?

W piwnicy stoi sobie lodówka, w niej pojemniki z mięskami opisane datą zapeklowania, mięsa nie nastrzykuję, lenistwo, ale długie peklowanie zapewnia kolorek mięsiwa. W lodówce jest z 5 stopni, rzadko tam zaglądam. Mięso jest zanurzone całkowicie, nawet nie przewracam, bo po co? Oczywiście solanka na jajeczko, niezgodnie z normami i tabelami tego forum. Potem moczenie i gotowe. Po uwędzeniu trwałość nie zbadana, zawsze brak oznak starości przed końcem spożycia. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/2/#findComment-71461
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście solanka na jajeczko,

A jak na słoność przy ponad 2,5 miesięcznym peklowaniu przy stężeniu, pewnie ponad 11%.

Na wsi jak się peklowało na jajko 5 dni to i wymagane było moczenie 5 godzin.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/2/#findComment-71464
Udostępnij na innych stronach

Zawsze podziwiam ludzi którzy odkryte i potwierdzone prawdy mają za nic. Będą optować za nowoczesnością w każdym calu, a jajka będą używać do solanki. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/2/#findComment-71465
Udostępnij na innych stronach

ojoj, ojoj :wink: pojechałeś po bandzie z tym jajem.Dziadek się obrazi. :grin:.serdecznie pozdrawiam

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/2/#findComment-71471
Udostępnij na innych stronach

było moczenie 5 godzin.

Moczenie 14 godzin, zimna woda zmieniona 5 razy - słoność ok. córka nic innego nie je - to dla mnie wskaźnik jakości.

 

Zawsze podziwiam ludzi którzy odkryte i potwierdzone prawdy mają za nic

Mój pradziadek używał jajka, mój dziadek używał jajka, mój ojciec (wykształcony w tym kierunku) też używał jajka i ja też używam jajka od tzw. kury wiejskiej, z dobrze wykształconą komorą powietrzną. Temat już był kiedyś. Najpierw było jajko - potem tabelki, czy ktoś się ze mną zgodzi?

 

za nowoczesnością w każdym calu,

 

Używam maszynki około 30 letniej, wędzarni w podobnym wieku,termometr noże i stalka też, i mieszam ręcznie, używam saletry -gdzie tu nowoczesność .

 

Jestem ginącym gatunkiem, który nie czyta tabelek - są nieczytelne. Używam tabeli z lat 50-tych - dla prostego chłopa i ona jest dla mnie wzorem prostoty i niezawodności.

 

Pozdrawiam bardzo srdecznie :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/2/#findComment-71476
Udostępnij na innych stronach

Mój pradziadek , dziadek i ojciec orali w konie jak również jeździli wozem konnym . Czy ja mam tak samo robić i chwalić że to najlepsze wyjście. 5 godzin moczenia a więc to jajko było od koguta. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/2/#findComment-71479
Udostępnij na innych stronach

Proces peklowania jest to bardzo obszerny temat.

Tabele to normy branżowe PRLUUUUUUUUUUUUUUUUU

Obecne czasy powracają do rzemiosła lub norm wewnątrz zakładowych.

Pozdrawiam

Pozdrawiam!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/2/#findComment-71480
Udostępnij na innych stronach

chwalić że to najlepsze wyjście. 5 godzin moczenia a więc to jajko było od koguta. Pozdrawiam

Moczyłem 14 godzin, a chwalić się nie mam zamiaru. Nie mów mi tylko jak mam robić wyroby domowe i że Twoje tabelki są dla mnie wyrocznią, bo nie są i nie będą. Salceson robię trzy dni, Ty w jeden i na szczęście sztuka wytwarzania wędlin jest tak stara, że już nic się nie da wymyślić i każdy ma swoje sposoby, dla niego dobre, na zrobienie kiełbaski odpowiedniej dla swego podniebienia. Wkrótce na forum podam receptury na kiełbaski, nad którymi pracuję już jakiś czas - będą nowoczesne. Pozdrawiam :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/2/#findComment-71481
Udostępnij na innych stronach

Wiedziałem, czułem że taka reakcja będzie. Jedno co dobre z tego wynika to poznaje się ludzi przez klawiaturę i na co ich stać. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/2/#findComment-71486
Udostępnij na innych stronach

czułem że taka reakcja będzie

Pozdrawiam raz jeszcze, jaka reakcja? Jestem niespotykanie spokojny człowiek. Twoje? tabelki mi nie leżą - to wszystko. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/2/#findComment-71488
Udostępnij na innych stronach

Szczepciu kiedy opuści Ciebie duch PRL-u .Temat przerabialiśmy. Patrz

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3564&postdays=0&postorder=asc&start=30

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/2/#findComment-71503
Udostępnij na innych stronach

Rzemiosło to wyrabianie wędlin, których nikt nie potrafi podrobić itp.

Dziadku normy i tabele ścisłe służyły, aby rozliczyć dany zakład

Nie po to walczyliśmy o wolność !!!!!!!!!!! :grin: :grin: :grin:NSZZ "Solidarność", ...

Pozdrawiam!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/2/#findComment-71516
Udostępnij na innych stronach

Nie po to walczyliśmy o wolność !!!!!!!!!!! :grin:NSZZ "Solidarność", ...

 

Nie biorąc roweru na I komunię ?

 

 

 

 

 

SZCZEPAN

*** SUPER VIP ***

 

 

Pomógł: 6 razy

Wiek: 38 :wink: :lol:

Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/page/2/#findComment-71522
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.