Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich. Jest to moje pierwsze zapytanie na tym forum.Jeżeli coś nie tak to proszę nie krzyczeć.Buduję swoją pierwszą wędzarnię z piecem chlebowym i grillo-kominkiem +kuchnia letnia (zlew, kuchenka gazowa,blat roboczy)w sumie 6 metrów budowla.Zacząłem już stawiać pierwsze warstwy jak na załączonym zdjęciu i trafiłem na ten temat. Forum obserwowałem od 3 lat ale teraz sie dopiero zalogowałem. Taki (kombajn) grilowy miał mi zrobić Fachowiec ale po przemyśleniach i oglądaniu waszego forum uznałem że mając trochę czasu spróbuję go sam postawić. Całość jest pod zadaszeniem na porządnym fundamencie. Doszedłem do paleniska wędzarni i tu zonk po przeczytaniu tego tematu.  Palenisko wstępnie chciałem umieścić z boku pod piecem chlebowym .Szamot na palenisko już kupiony i zaprawa też. Z tym nie ma problemu bo wykorzystam go do pieca chlebowego  lub kominka.Jeszcze wszystko mogę przerobić, jestem otwarty na wszystkie sugestie i porady.Jeszcze nigdy nie wędziłem, dlatego proszę o pomoc forumowiczów.                                                                                               Pierwsze pytanie; dawać ten szamot na palenisko wędzarni czy zrobić je z takiej cegły pełnej z jakiej stawiam całość?    Drugie pyt.; jaka duża komora paleniska przy założeniach wielkości komory wędzarniczej (szer.80, gł.53, wys ok. 80 cm.)  Trzecie pyt.; jakie fi rury dolotowej dymu ( rura metal) .post-98391-0-46145800-1565609395_thumb.jpost-98391-0-46145800-1565609395_thumb.jpgpost-98391-0-57914700-1565609508_thumb.jpgpost-98391-0-57914700-1565609508_thumb.j  post-98391-0-81036000-1565611919_thumb.j  Pozdrawiam.post-98391-0-81036000-1565611919_thumb.jpg

post-98391-0-30031800-1565609520_thumb.jpg

Edytowane przez APINIU
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16094-w%C4%99dzonki-z-szamotu/page/3/#findComment-637669
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 59
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

  • Szamot - nie,
  • Rura - nie, palenisko bezpośrednio pod komorą wędzarniczą

Zanim zaczniesz dalej murować poczytaj kilka tematów na temat wędzarni, samo obserwowanie to za mało.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/

Edytowane przez wojs40

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16094-w%C4%99dzonki-z-szamotu/page/3/#findComment-637671
Udostępnij na innych stronach

Uważam że wędzarnia nie ma tu nic do rzeczy najważniejszy jest proces technologiczny i jego zachowanie, nie ma znaczenia czy jest to kanał, szamot, palenisko bezpośrednie czy może beczka itp. Jak ktoś nie będzie się trzymał podstawowych zasad wędzenia to choćby miał najlepszą wędzarnię to i tak wędzonki spieprzy. Na swoim przykładzie pokazałem że można dobrze uwędzić w wędzarni kanałowej z paleniskiem z szamotu. Oczywiście zgadzam się ze wszystkimi opiniami że w kibelku łatwiej i wcale tego nie neguję, ale nie mówcie że jak wędzarnia kanałowa i szamot w palenisku to wędzonki be. Przecież jak ktoś nie umie jeździć samochodem to czy wsiądzie do trabanta czy mercedesa to i tak będzie d....

A tu sie z waścią nie zgodzę... Co do aut... Hymmm.   Mogę potrafić jeździć to na byle samochodzie osiągów danych nie osiągnę. Więc jeśli mam jakaś drezyną  pedałować i udowadniać że sie da to mój sąsiad dawno zajedzie i wróci i jeszcze będzie miał czas posiedzieć z zimnym pifkiem ;) A ja dopiero powróciwszy ... odpychając sie nogami jak we flis-tonach nie mam siły już na pifko ;(. Zdaje mi sie że EAnna przytoczyła dobry przykład gdzieś..Lub jakos tak ;) . Można we wszystkim ale po co utrudniać życie ;) Jeszcze jakiś czas temu bym sie nie odzywał. Ale zobaczyłem, pomacałem i wiem co dobre dla mnie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16094-w%C4%99dzonki-z-szamotu/page/3/#findComment-637684
Udostępnij na innych stronach

Przecież napisałem że jak ktoś nie umie jeździć...

 

Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez slawekr
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16094-w%C4%99dzonki-z-szamotu/page/3/#findComment-637689
Udostępnij na innych stronach

Z całym szacunkiem ale to chyba Ty nie zrozumiałeś przeczytaj jeszcze raz cały mój post który zacytowałeś ale ze zrozumieniem, pozatym ja nie traktuję wyrobu wędlin jako wyścigu a raczej jako hobby i dobrą rozrywkę. Wcześniej też napisałem że wcale nie neguję tego że wędzarnia z paleniskiem bezpośrednim ma jak to określasz lepsze osiągi.

 

Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16094-w%C4%99dzonki-z-szamotu/page/3/#findComment-637694
Udostępnij na innych stronach

 Wcześniej też napisałem że wcale nie neguję tego że wędzarnia z paleniskiem bezpośrednim ma jak to określasz lepsze osiągi.

 

Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka

 

 

 

Uważam że wędzarnia nie ma tu nic do rzeczy najważniejszy jest proces technologiczny i jego zachowanie, nie ma znaczenia czy jest to kanał, szamot, palenisko bezpośrednie czy może beczka itp. Jak ktoś nie będzie się trzymał podstawowych zasad wędzenia to choćby miał najlepszą wędzarnię to i tak wędzonki spieprzy. Na swoim przykładzie pokazałem że można dobrze uwędzić w wędzarni kanałowej z paleniskiem z szamotu. Oczywiście zgadzam się ze wszystkimi opiniami że w kibelku łatwiej i wcale tego nie neguję, ale nie mówcie że jak wędzarnia kanałowa i szamot w palenisku to wędzonki be. Przecież jak ktoś nie umie jeździć samochodem to czy wsiądzie do trabanta czy mercedesa to i tak będzie d....

A wcześniej napisałeś... więc sie zdecyduj czy wszystko jedno czy jednak ma lepsze osiągi? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16094-w%C4%99dzonki-z-szamotu/page/3/#findComment-637696
Udostępnij na innych stronach

Przecież jestem zdecydowany, WĘDZONKI można wykonać dobre, zdrowe i smaczne może przy większym zużyciu drewna do rozgrzania wędzarni ale można i napewno niema to wpływu na jakość wyrobów

 

Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16094-w%C4%99dzonki-z-szamotu/page/3/#findComment-637710
Udostępnij na innych stronach

Przecież jestem zdecydowany, WĘDZONKI można wykonać dobre, zdrowe i smaczne może przy większym zużyciu drewna do rozgrzania wędzarni ale można i napewno niema to wpływu na jakość wyrobów

 

Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka

No to teraz mnie zabiłeś... Nie ma na jakość wyrobów? To czy nie jest faktem że więcej spalonego drewna to więcej benzopirenu?!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16094-w%C4%99dzonki-z-szamotu/page/3/#findComment-637712
Udostępnij na innych stronach

Oj Januszu drogi przecież prosiłem czytaj ze zrozumieniem. Więcej drewna zużywam do wygrzania wędzarni, nie wiem jak Ty ale ja zawsze wkładam wyroby do dobrze wygrzanej wędzarni i dalej postępuję zgodnie z zasadami, uwierz mi nie mam żadnych problemów.

 

Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16094-w%C4%99dzonki-z-szamotu/page/3/#findComment-637739
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.