APINIU Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 (edytowane) Witam Wszystkich. Jest to moje pierwsze zapytanie na tym forum.Jeżeli coś nie tak to proszę nie krzyczeć.Buduję swoją pierwszą wędzarnię z piecem chlebowym i grillo-kominkiem +kuchnia letnia (zlew, kuchenka gazowa,blat roboczy)w sumie 6 metrów budowla.Zacząłem już stawiać pierwsze warstwy jak na załączonym zdjęciu i trafiłem na ten temat. Forum obserwowałem od 3 lat ale teraz sie dopiero zalogowałem. Taki (kombajn) grilowy miał mi zrobić Fachowiec ale po przemyśleniach i oglądaniu waszego forum uznałem że mając trochę czasu spróbuję go sam postawić. Całość jest pod zadaszeniem na porządnym fundamencie. Doszedłem do paleniska wędzarni i tu zonk po przeczytaniu tego tematu. Palenisko wstępnie chciałem umieścić z boku pod piecem chlebowym .Szamot na palenisko już kupiony i zaprawa też. Z tym nie ma problemu bo wykorzystam go do pieca chlebowego lub kominka.Jeszcze wszystko mogę przerobić, jestem otwarty na wszystkie sugestie i porady.Jeszcze nigdy nie wędziłem, dlatego proszę o pomoc forumowiczów. Pierwsze pytanie; dawać ten szamot na palenisko wędzarni czy zrobić je z takiej cegły pełnej z jakiej stawiam całość? Drugie pyt.; jaka duża komora paleniska przy założeniach wielkości komory wędzarniczej (szer.80, gł.53, wys ok. 80 cm.) Trzecie pyt.; jakie fi rury dolotowej dymu ( rura metal) . Pozdrawiam. Edytowane 12 Sierpnia 2019 przez APINIU Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16094-w%C4%99dzonki-z-szamotu/page/3/#findComment-637669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 (edytowane) Szamot - nie,Rura - nie, palenisko bezpośrednio pod komorą wędzarnicząZanim zaczniesz dalej murować poczytaj kilka tematów na temat wędzarni, samo obserwowanie to za mało. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/ Edytowane 12 Sierpnia 2019 przez wojs40 Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16094-w%C4%99dzonki-z-szamotu/page/3/#findComment-637671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Uważam że wędzarnia nie ma tu nic do rzeczy najważniejszy jest proces technologiczny i jego zachowanie, nie ma znaczenia czy jest to kanał, szamot, palenisko bezpośrednie czy może beczka itp. Jak ktoś nie będzie się trzymał podstawowych zasad wędzenia to choćby miał najlepszą wędzarnię to i tak wędzonki spieprzy. Na swoim przykładzie pokazałem że można dobrze uwędzić w wędzarni kanałowej z paleniskiem z szamotu. Oczywiście zgadzam się ze wszystkimi opiniami że w kibelku łatwiej i wcale tego nie neguję, ale nie mówcie że jak wędzarnia kanałowa i szamot w palenisku to wędzonki be. Przecież jak ktoś nie umie jeździć samochodem to czy wsiądzie do trabanta czy mercedesa to i tak będzie d....A tu sie z waścią nie zgodzę... Co do aut... Hymmm. Mogę potrafić jeździć to na byle samochodzie osiągów danych nie osiągnę. Więc jeśli mam jakaś drezyną pedałować i udowadniać że sie da to mój sąsiad dawno zajedzie i wróci i jeszcze będzie miał czas posiedzieć z zimnym pifkiem A ja dopiero powróciwszy ... odpychając sie nogami jak we flis-tonach nie mam siły już na pifko ;(. Zdaje mi sie że EAnna przytoczyła dobry przykład gdzieś..Lub jakos tak . Można we wszystkim ale po co utrudniać życie Jeszcze jakiś czas temu bym sie nie odzywał. Ale zobaczyłem, pomacałem i wiem co dobre dla mnie . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16094-w%C4%99dzonki-z-szamotu/page/3/#findComment-637684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawekr Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 (edytowane) Przecież napisałem że jak ktoś nie umie jeździć... Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka Edytowane 12 Sierpnia 2019 przez slawekr Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16094-w%C4%99dzonki-z-szamotu/page/3/#findComment-637689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Nadal nie zrozumiałeś... Jeździć mogę umieć ale jak sprzęt nie ma osiągów to co mi z tego że umiem ... SAM Hołowczyc NA MOTORYNCE NIC NIE ZROBI... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16094-w%C4%99dzonki-z-szamotu/page/3/#findComment-637690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawekr Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Z całym szacunkiem ale to chyba Ty nie zrozumiałeś przeczytaj jeszcze raz cały mój post który zacytowałeś ale ze zrozumieniem, pozatym ja nie traktuję wyrobu wędlin jako wyścigu a raczej jako hobby i dobrą rozrywkę. Wcześniej też napisałem że wcale nie neguję tego że wędzarnia z paleniskiem bezpośrednim ma jak to określasz lepsze osiągi. Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16094-w%C4%99dzonki-z-szamotu/page/3/#findComment-637694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Wcześniej też napisałem że wcale nie neguję tego że wędzarnia z paleniskiem bezpośrednim ma jak to określasz lepsze osiągi. Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka Uważam że wędzarnia nie ma tu nic do rzeczy najważniejszy jest proces technologiczny i jego zachowanie, nie ma znaczenia czy jest to kanał, szamot, palenisko bezpośrednie czy może beczka itp. Jak ktoś nie będzie się trzymał podstawowych zasad wędzenia to choćby miał najlepszą wędzarnię to i tak wędzonki spieprzy. Na swoim przykładzie pokazałem że można dobrze uwędzić w wędzarni kanałowej z paleniskiem z szamotu. Oczywiście zgadzam się ze wszystkimi opiniami że w kibelku łatwiej i wcale tego nie neguję, ale nie mówcie że jak wędzarnia kanałowa i szamot w palenisku to wędzonki be. Przecież jak ktoś nie umie jeździć samochodem to czy wsiądzie do trabanta czy mercedesa to i tak będzie d....A wcześniej napisałeś... więc sie zdecyduj czy wszystko jedno czy jednak ma lepsze osiągi? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16094-w%C4%99dzonki-z-szamotu/page/3/#findComment-637696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawekr Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Przecież jestem zdecydowany, WĘDZONKI można wykonać dobre, zdrowe i smaczne może przy większym zużyciu drewna do rozgrzania wędzarni ale można i napewno niema to wpływu na jakość wyrobów Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16094-w%C4%99dzonki-z-szamotu/page/3/#findComment-637710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Przecież jestem zdecydowany, WĘDZONKI można wykonać dobre, zdrowe i smaczne może przy większym zużyciu drewna do rozgrzania wędzarni ale można i napewno niema to wpływu na jakość wyrobów Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu TapatalkaNo to teraz mnie zabiłeś... Nie ma na jakość wyrobów? To czy nie jest faktem że więcej spalonego drewna to więcej benzopirenu?! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16094-w%C4%99dzonki-z-szamotu/page/3/#findComment-637712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawekr Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Oj Januszu drogi przecież prosiłem czytaj ze zrozumieniem. Więcej drewna zużywam do wygrzania wędzarni, nie wiem jak Ty ale ja zawsze wkładam wyroby do dobrze wygrzanej wędzarni i dalej postępuję zgodnie z zasadami, uwierz mi nie mam żadnych problemów. Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16094-w%C4%99dzonki-z-szamotu/page/3/#findComment-637739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.