Gość Efffa Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Jogurtowy chlebek do odrywania z czosnkiem, pietruszką i serem camembert Składniki: Ciasto: 225 g mąki pszennej + mąka do posypania (użyłam typ 450) 7 g świeżych drożdży (lub 4 g suchych) 100 ml gęstego jogurtu naturalnego 50 ml ciepłej wody 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżka stopionego masła 0,5 łyżeczki soli 1 małe jajo Dodatkowo: 50 g stopionego masła 2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki soli 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ser camembert odrobina oliwy do skropienia sera camembert 1 jajko + łyżka mleka do posmarowania ciasta przed pieczeniem Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. W misie miksera umieścić mąkę, jogurt, stopione masło, sól, jajko i rozpuszczone drożdże. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto - wyrabiam hakiem do ciast drożdżowych. W razie potrzeby dodać więcej mąki gdyby ciasto za bardzo się kleiło. Misę z ciastem przykryć ściereczką i zostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu na około 1,5 h. Tuż przed końcem wyrastania ciasta rozpuścić masło, obrać czosnek i przecisnąć go do masła, dodać sól i wymieszać. Uszykować dużą blachę z wyposażenia piekarnika i wyścielić ją papierem do pieczenia lub matą teflonową. Po tym czasie ciasto wyjąc z miski, odgazować - zagnieść krótko ręcznie. Ciasto podzielić na 3 równe części. Jedną część ciasta rozwałkować delikatnie podsypując mąką na duży, okrągły placek wielkości blachy do pieczenia. Delikatnie przenieść na uszykowaną blachę. Rozwałkowane ciasto posmarować połową masła z czosnkiem i posypać równomiernie połową posiekanej natki pietruszki. Rozwałkować drugą część ciasta na taki sam placek i położyć na tym pierwszym. Ponownie drugi placek posmarować resztą masła z czosnkiem i posypać natką pietruszki. Na końcu rozwałkować trzecią część ciasta tak jak poprzednie i położyć na dwóch pozostałych. Na środku drożdżowego koła położyć miseczkę wielkości serka camembert. Nożem naciąć nasze ciasto w czterech miejscach, tworząc 4 części. Następnie każdą ćwiartkę podzielić na pół, i jeszcze raz na pół. Wyjdzie nam razem 16 "płatków". Brać kolejno po odciętym płatku i przekręcić go dwa razy na zewnątrz, zawijając brzegi ciasta pod spód. Postąpić tak ze wszystkimi przeciętymi częściami. Wyjdzie nam 16 skręconych płatków. Zdjąć miseczkę a w to miejsce położyć serek camembert. Uformowany kwiat przykryć ściereczką i pozostawić na około 30 min w cieple do napuszenia. Po tym czasie jajko rozkłócić widelcem z łyżką mleka i posmarować nasz kwiat, serek camembert naciąć od góry w kratkę i skropić oliwą. Piec około 30 min w 180 st. Jeść póki ciepłe Smacznego Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Wygląda apetycznie na pewno wypróbuję przepis tylko zastanawiam się czym zastąpić zieloną pietruszkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Wygląda apetycznie na pewno wypróbuję przepis tylko zastanawiam się czym zastąpić zieloną pietruszkę.Ulubionymi świeżymi ziołami albo innymi przyprawami, np suszone pomidory, bazylia lub suszone pomidory z zalewy Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 25 Sierpnia 2019 (edytowane) Wygląda apetycznie na pewno wypróbuję przepis tylko zastanawiam się czym zastąpić zieloną pietruszkę.Może koperkiem, lub z innej beczki, kminkiem. Takie ciasto z roztopionym serkiem musi dobrze wchodzić. Edytowane 25 Sierpnia 2019 przez Woytas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Wygląda apetycznie na pewno wypróbuję przepis tylko zastanawiam się czym zastąpić zieloną pietruszkę.Może koperkiem, lub z innej beczki, kminkiem. Takie ciasto z roztopionym serkiem musi dobrze wchodzić. Ciasto przyjmie wszystko tylko wyobraźnia nas ogranicza Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Smaczyste jak lubisz ziola prowansalskie pasuja do sera , wloskie orzechy tez pasuja , a obok sos z z truskawek na bazie z czerwonego wina i soku z pomaranczy Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 28 Sierpnia 2019 O, takie rollsy upiekłam, chalvah rolls, czyli bułeczki drożdżowe z nadzieniem chałwowym Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Effo, wklejaj zdjęcia przez nasz serwer. Te za jakiś czas znikną i pozostaną po nich puste miejsca. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Effo, wklejaj zdjęcia przez nasz serwer. Te za jakiś czas znikną i pozostaną po nich puste miejsca.Eeeee, to wina tapatalka. Myślałam, że działa tak samo Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 28 Sierpnia 2019 Jak zauważysz, nasze zdjęcia posiadają nazwę strony, która jest nadawana automatycznie przy wrzucaniu na serwer. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 10 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 10 Września 2019 Pide z mięsem mielonym - drożdżowe łódeczki z mięsem mielonym Pide z mięsem mielonym - drożdżowe łódeczki z mięsem mielonym Nigdy w Turcji nie byłam, ani nigdy nie dane było mi skosztować oryginalnego tureckiego wypieku jakim jest pide - czyli drożdżowych łódeczek z farszem, w tym przypadku z mielonego mięsa, zwanego też turecką pizzą. Na przepis natknęłam się przypadkowo szukając w zasadzie gruzińskiego przysmaku chaczapuri, jednak mięso mielone, czarnuszka i kumin zaproponowane przez Mirabelkowy Blog przeważyło szalę i w mojej kuchni powstało pide. Na chaczapuri przyjdzie jeszcze pora Zrobiłam z podwójnych proporcji piekąc sześć mniejszych łódeczek i podałam przekrojone na pół, gdzie końcówka pide była doskonałym "trzymadełkiem". Troszkę inaczej przygotowałam farsz niż źródłowy przepis, podsmażając najpierw warzywa z przyprawami aby wydobyć ich aromat, na końcu dodając mięso. Łódeczki wyszły aromatyczne i bardzo smaczne, także z całego serca polecam. Składniki (2 sztuki):Ciasto:200 g mąki pszennej15 g świeżych drożdży2 łyżki jogurtu100 ml wody1 łyżka oliwy0,5 łyżeczki cukruszczypta soli Nadzienie: 200 g mielonego mięsa (wołowiny, baraniny lub jagnięciny) - użyłam wieprzowiny1 łyżka oleju1/3 czerwonej papryki1 średni pomidor1 cebulka dymka wraz ze szczypiorem1 łyżka posiekanego świeżego tymianku (lub 0,5 łyżeczki suszonego)0,5 łyżeczki nasion czarnuszki1 płaska łyżeczka kuminu, 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszkusólświeżo mielony pieprz Dodatkowo:ser żółty do posypaniaposiekana kolendra lub natka pietruszki do posypaniaPrzygotowanie:Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać cukier, zalać ciepłą wodą i wymieszać. Zostawić na chwilę aż ruszą i zaczną się pienić. W misie miksera umieścić przesianą mąkę, jogurt, sól, oliwę, rozpuszczone w wodzie drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę, misę przykryć ściereczką i zostawić w cieple do podwojenia objętości, na około 1-1,5 h. W międzyczasie przygotować farsz. Paprykę umyć i pokroić w kosteczkę lub paseczki. Cebulkę dymkę wraz ze szczypiorkiem posiekać. Pomidora sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę, wycinając zdrewniałą końcówkę. Na szerokiej patelni rozgrzać olej, włożyć posiekaną dymkę ze szczypiorkiem i krótko przesmażyć, dodać paprykę, przyprawy i całość podsmażyć 1-2 minuty. Dodać mielone mięso i podsmażyć aż mięso się zarumieni. Na końcu dodać pomidora i całość poddusić aż pomidor się rozpadnie i nadmiar płynów odparuje. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i odstawić aż ostygnie. Rozgrzać piekarnik do temperatury 250stC wraz z blachą z wyposażenia piekarnika a najlepiej z kamieniem do pieczenia pizzy jeśli ktoś posiada. Gdy piekarnik się nagrzeje zacząć formować pide. Ciasto odgazować ugniatając je ręką kilka razy. Podzielić na dwie części (u mnie z tych proporcji trzy mniejsze). Każdą część rozwałkować na cienki i duży owal o długości około 25 cm, podsypując delikatnie mąką. Na środek ciasta posypać trochę startego żółtego sera, na ser wyłożyć część nadzienia, boki ciasta założyć na środek formując łódkę, końce przyszczypać palcami i delikatnie skręcić zawijając brzegi pod spód. na wierzchu posypać startym serem żółtym. Uformowane pide ułożyć można na arkuszu papieru do pieczenia wielkości rozgrzewanej blachy. Pide wraz z papierem ostrożnie przełożyć na rozgrzaną blachę i piec około 10-15 min aż ciasto i brzegi się zarumienią. Podawać ciepłe, można posypać świeżą posiekaną kolendrą lub natką pietruszki w towarzystwie ulubionych sosów, lub bez żadnych dodatków.Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 10 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 10 Września 2019 Effa zlituj się ...ile można się ślinić przed monitorem?A tak poważnie , to jestem pod wielkim wrażeniem Twoich kulinarnych dokonań i tego, jak pięknie je prezentujesz nam.Wielkie brawa dla Ciebie !!! Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 10 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 10 Września 2019 Effa zlituj się ...ile można się ślinić przed monitorem?A tak poważnie , to jestem pod wielkim wrażeniem Twoich kulinarnych dokonań i tego, jak pięknie je prezentujesz nam.Wielkie brawa dla Ciebie !!!Wyobraź sobie kochana, że w większości korytko mam ukrócone. Gotuję, pięke, czasem sobie pofolguje i zjem, ale większości to sobie tylko powącham przy gotowaniu. Dzięki na miłe słowa Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 10 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 10 Września 2019 Kochana to tak jak ja...uwielbiam uszczęśliwić ludzi jedzonkiem..Ale sama inaczej się odżywiam..np.zero cukru,węgli..itd..Ale gotowanie sprawia mi wielką frajdę. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 10 Września 2019 (edytowane) np.zero cukru,węgli..itd.Małgoś, czy to znaczy, że teraz trzeba szukać Twojego cienia? Edytowane 10 Września 2019 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 10 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 10 Września 2019 Wcześniej się nie dodało zdjęcie Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 10 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 10 Września 2019 EAnno..póki co jeszcze nie..Aczkolwiek od mają 8 kg obywatela mniej. Stosuję keto ale tzw czystą miskę. Jem ryby i stosuję OMAD..bo jakoś mi ten tłuszcz w postaci boczku nie służy.CHudnę wolno bo szlaki metaliczne układają się na nowo..Cieszę się z tego co osiągnęła.. dalej alleluja i do przodu Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 10 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 10 Września 2019 Wspaniały wynik. Wolno, czyli zdrowo z większą szansą na brak efektu jo-jo. Gratulacje Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 10 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 10 Września 2019 Polecam się na przyszłość..Mam teraz sporą wiedzę na temat keto odżywiania..i swoje własne doświadczenia. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 10 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 10 Września 2019 Ja jestem na Low Carb i 14 kg mniej, teraz w wakacje nie robiłam redukcji tylko normalne zapotrzebowanie, czasem sobie pofolgowałam ale muszę wrócić na odpowiednie tory i znowu na redukcje, żeby jeszcze ciut zgubić. O keto też dużo czytam, nawet jestem w grupie na FB i się zastanawiam czy LCCH na Keto nie podmienić. Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 15 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 15 Września 2019 Drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem Składniki:Budyń waniliowy:300 ml mleka3 żółtka50 g cukru z wanilią20 g mąki pszennej20 g mąki ziemniaczanejCzęść mleka wymieszać z żółtkami, cukrem i obiema mąkami aby nie było grudek, najlepiej blenderem. Resztę mleka zagotować w garnuszku, do wrzącego mleka wlać mieszankę i zagotować jak budyń ciągle mieszając. Pogotować chwilę do zgęstnienia, aż budyń straci posmak surowej mąki. Budyń przelać do miseczki i jeszcze ciepły zakryć folią, tak aby folia dotykała powierzchni budyniu - unikniemy wtedy twardej, zastygniętej wierzchniej warstwy. Pozostawić do ostudzenia. Karmelizowany rabarbar:400 g rabarbaru, pociętego na małe kawałki (ja nie obierałam)100 g cukru z wanilią2 łyżki wodyNa patelni lub w garnku z grubym dnem umieścić cukier i wodę, zagotować aż cukier się rozpuści i nabierze złotej barwy jak karmel. Uważać aby nie przypalić, spalony karmel ma gorzki smak. Do karmelu dodać pokrojony rabarbar. Pogotować aż część soku puszczonego przez rabarbar wyparuje. Pozostawić do ostudzenia. Składniki na ciasto (12 drożdżówek): 500 g mąki pszennej tortowej300 ml letniego mleka1 jajko20 g świeżych drożdży (10 g suchych)2,5 łyżki cukruszczypta soli100 g roztopionego i ostudzonego masłaDodatkowo: 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek przed pieczeniemcukier do posypaniaPrzygotowanie:W części letniego mleka rozpuścić drożdże z odrobiną cukru. W misie miksera umieścić przesianą mąkę, sól, cukier, pozostałą część letniego mleka, jajo i wcześniej rozpuszczone drożdże. Wyrobić w robocie hakiem do drożdżowego ciasta lub ręcznie. Pod koniec dodać roztopione i ostudzone masło, ponownie zarobić gładkie i elastyczne ciasto. Starać się nie dosypywać więcej mąki. Wyrobione ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i pozostawić przykryte ściereczką do podwojenia objętości, na około 1,5 h. Przygotować dwie duże blachy, najlepiej te z wyposażenia piekarnika. Wyścielić je papierem do pieczenia lub specjalną matą do pieczenia. Po tym czasie ciasto delikatnie zagnieść jeszcze raz, aby je odgazować. Ciasto podzielić na cztery części, każdą część rozwałkować na stolnicy delikatnie podsypując mąką na prostokąt 21 cm x 14 cm i pociąć na 3 prostokąty o wymiarach około 7 cm x 14 cm. Każdy prostokąt naciąć do 1/3 niczym grzebień. Na brzeg ciasta bez nacięć nałożyć porcję budyniu i karmelizowanego rabarbaru, zwinąć tak jak rogala.Uformowane drożdżówki przekładać na blachę z wyposażenia piekarnika wyścieloną papierem do pieczenia lub teflonową matą. Blachę przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić drożdżówki do napuszenia, na około 30 min. Następnie drożdżówki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem. Blachy wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stC i piec 25 - 30 minut do zezłocenia. Ja piekłam dwie blachy na raz, z funkcją termoobiegu. Upieczone drożdżówki zdjąć z blachy i studzić na kratce. Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 15 Września 2019 (edytowane) Jaki piękny, czytelny i zrozumiały dla wszystkich przepis. Edytowane 15 Września 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 15 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 15 Września 2019 Jaki piękny, czytelny i zrozumiały dla wszystkich przepis. Starałam się nawet mam gdzieś zdj jak zwijać krok po kroku przepis, przepisem ale połączenie słodkiego budyniu i kwaśnego rabarbaru jest przepyszne. Dla osób, które nie lubią się bawić ze zwijaniem można zrobić zwykle płaskie i posypać kruszonką Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 15 Września 2019 (edytowane) Starałam się Zawsze chodzi mi o staranność i czytelność przepisu kiedy piszę prośbę o doprecyzowaniu i uzupełnieniu. nawet mam gdzieś zdj jak zwijać krok po kroku Też by się przydało to wtedy byłby komplet . Edytowane 15 Września 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 2 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 2 Listopada 2019 (edytowane) Słodkie rogale i bułeczki dyniowe Przepyszne słodkie rogale śniadaniowe z dodatkiem puree z dyni polecają się do szklanki mleka i powideł śliwkowych. Rogale mają piękny dyniowy aromat i kolor, wypieczoną chrupiąca skórkę i mięciutkie wnętrze. Korzystałam z przepisu bazowego na ciasto drożdżowe według Moje Wypieki. Składniki:380 g mąki pszennej10 g suchych lub 20 g świeżych drożdży100 g cukru150 ml mlekaszczypta soli180 g puree z dyni30 g stopionego masła Do posmarowania:mleko lub roztrzepane jajkomak lub sezamPrzygotowanie:W misie umieścić mąkę pszenną, szczyptę soli, cukier i suche drożdże (jeśli używamy świeże drożdże to rozpuścić je w ciepłym mleku z odrobiną cukru), zalać ciepłym mlekiem, wymieszać. Dodać puree z dyni a na końcu stopione masło. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę. Wyrobione ciasto w misie nakryć lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość - na około 1-1,5 h. Po tym czasie ciasto podzielić na porcje 95-100 g (wyszło mi 10 szt). * Rogale: Każdą część ciasta uformować w gładką kuleczkę, jak bułkę. Na stolnicy lekko podsypaną mąką każdą kulkę rozwałkować na owal. Jedną ręką trzymać dół ciasta a drugą ręką od góry zwijać rogale rolując ciasto do przodu i lekko do tyłu, lekko je uciskając aby ciasto rozciągało się na boki tworząc zwoje. Zrolowanemu ciastu nadać kształt rogala pamiętając aby brzeg ciasta był pod spodem. * Bułeczki: podzielone części ciasta uformować w okrągłe bułeczki Uformowane rogale/bułeczki ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia lub matą teflonową i nakryć lnianą ściereczką, zostawić do napuszenia na około 25-30 min. Piekarnik rozgrzać do temperatury 1900C, wyrośnięte rogale posmarować jajkiem lub mlekiem i obsypać ziarnami. Wstawić do piekarnika i piec 20-25 min aż do zrumienienia. Wystudzić na kratce. Smacznego! Edytowane 2 Listopada 2019 przez Efffa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.