Skocz do zawartości

Ser koryciński się wędzi.


miro

Rekomendowane odpowiedzi

Ser kupuję od kolegi Roberto Wi, moja rola to wędzenie.

I tak przy niedzieli wrzuciłem co nieco na ruszt wędzarni.

 

post-39755-0-67812300-1558893451_thumb.jpg

 

A tu już po wędzeniu.

 

post-39755-0-59734900-1558893595_thumb.jpg

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

A tu już po wędzeniu.
:thumbsup: To prawie jak ja - kupuję tofu u Wietnamczyków i podobnie wędze

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
 Zabawe z serami zacząłem od niedawna, narazie jestem na etapie miękich i niesmiało zaczynam pleśniowe

Sery (Typu Włoskiego) wędze praktycznie zawsze przy okazji wędzonek, czyli u mnie 50-55 3h wcześniej w solance 10h 10%

Nieśmiałe pytanie, jak z Korycińskim? Normalnie bym próbował doświadczalnie, ale będe miał też sery kolegi i boje sie dać plamy

Koryciński robie z surowego niepasteryzowanego częściowo wcześniej zbieram śmietane.

Serowarzy traktują też inaczej solenie, zalecają 2-3 h w 20% - raz próbowałem ale to było do lezakowania 2 tygodnie, a sery będą robione dzisiaj, wedzenie w niedziele.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

20 l surowego przerobione na korycińskie, czekają na solanke i (w niedziele) na wędzenie, może sie koleżeństwo zlituje  :(  i pomoże w doborze parametró na solanke i zwłaszcza wędzenie . W necie barzdo sprzeczne informacje na ten temat. Dopiero raczkuje w serowarstwie, raptem od 3 miesięcy 

 

post-61574-0-93953000-1615449709_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

eMKa sery wędzisz zimnym dymem do koloru (pow. 30'C mogą Ci popłynąć)

Ja solę Korycina z ręki (na sucho) ale z głowy Ci teraz nie napiszę dawki. Postaram się napisać wieczorem.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sery wëdzę od wielu lat i zawsze wędzę na złocisty kolr nigdy na temperaturę.

 

ale jakąś temp.muszę zadać, a chodzi mi konkretnie o Korycin, inne "Typu włoskiego " smigałem 50-55, co do czasu to oczywiście do koloru :)

[Dodano: 11 mar 2021 - 13:32]

eMKa sery wędzisz zimnym dymem do koloru (pow. 30'C mogą Ci popłynąć)

Ja solę Korycina z ręki (na sucho) ale z głowy Ci teraz nie napiszę dawki. Postaram się napisać wieczorem.

 

Dziękuje,wieczorem sole, czekam z zapartym tchem  :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja chyba używam 15g/kg sera (czyli 7,5g na stronę). Obsypuję jedną stronę w formie a po 12-24h przekładam i obsypuję drugą.

Ale jeszcze sprawdzę bo tych przeliczników tyle że wolę mieć wszystko zapisane :)


[Dodano: 11 mar 2021 - 15:45]

 

 

inne "Typu włoskiego " smigałem 50-55

A mi gołki już przy 40 paru się skurczyły https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16559-sery-made-by-wr%C3%B3bel/page-10post 184

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Już jestem w domu.

Nie pomyliłem się. Soli daję 1,5% wagi sera dzielone na dwie porcje. (0,75% na stronę) :)


[Dodano: 11 mar 2021 - 20:23]

Ps. eMKa, bardzo ładne serki :thumbsup::clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.