miro Opublikowano 26 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 26 Maja 2019 Ser kupuję od kolegi Roberto Wi, moja rola to wędzenie.I tak przy niedzieli wrzuciłem co nieco na ruszt wędzarni. A tu już po wędzeniu. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 26 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 26 Maja 2019 A tu już po wędzeniu. To prawie jak ja - kupuję tofu u Wietnamczyków i podobnie wędze Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMKa Opublikowano 10 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Marca 2021 Zabawe z serami zacząłem od niedawna, narazie jestem na etapie miękich i niesmiało zaczynam pleśnioweSery (Typu Włoskiego) wędze praktycznie zawsze przy okazji wędzonek, czyli u mnie 50-55 3h wcześniej w solance 10h 10%Nieśmiałe pytanie, jak z Korycińskim? Normalnie bym próbował doświadczalnie, ale będe miał też sery kolegi i boje sie dać plamyKoryciński robie z surowego niepasteryzowanego częściowo wcześniej zbieram śmietane.Serowarzy traktują też inaczej solenie, zalecają 2-3 h w 20% - raz próbowałem ale to było do lezakowania 2 tygodnie, a sery będą robione dzisiaj, wedzenie w niedziele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMKa Opublikowano 11 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Marca 2021 20 l surowego przerobione na korycińskie, czekają na solanke i (w niedziele) na wędzenie, może sie koleżeństwo zlituje i pomoże w doborze parametró na solanke i zwłaszcza wędzenie . W necie barzdo sprzeczne informacje na ten temat. Dopiero raczkuje w serowarstwie, raptem od 3 miesięcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 11 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Marca 2021 Sery wëdzę od wielu lat i zawsze wędzę na złocisty kolr nigdy na temperaturę. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 11 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Marca 2021 eMKa sery wędzisz zimnym dymem do koloru (pow. 30'C mogą Ci popłynąć)Ja solę Korycina z ręki (na sucho) ale z głowy Ci teraz nie napiszę dawki. Postaram się napisać wieczorem. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMKa Opublikowano 11 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Marca 2021 Sery wëdzę od wielu lat i zawsze wędzę na złocisty kolr nigdy na temperaturę. ale jakąś temp.muszę zadać, a chodzi mi konkretnie o Korycin, inne "Typu włoskiego " smigałem 50-55, co do czasu to oczywiście do koloru [Dodano: 11 mar 2021 - 13:32]eMKa sery wędzisz zimnym dymem do koloru (pow. 30'C mogą Ci popłynąć)Ja solę Korycina z ręki (na sucho) ale z głowy Ci teraz nie napiszę dawki. Postaram się napisać wieczorem. Dziękuje,wieczorem sole, czekam z zapartym tchem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek55 Opublikowano 11 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Marca 2021 Ja solę 1% wagowo z jednej strony , a jak sól się trochę wchłonie to z drugiej strony też 1% . Wysłane z mojego SM-A307FN przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 11 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 11 Marca 2021 Ja chyba używam 15g/kg sera (czyli 7,5g na stronę). Obsypuję jedną stronę w formie a po 12-24h przekładam i obsypuję drugą.Ale jeszcze sprawdzę bo tych przeliczników tyle że wolę mieć wszystko zapisane [Dodano: 11 mar 2021 - 15:45] inne "Typu włoskiego " smigałem 50-55 A mi gołki już przy 40 paru się skurczyły https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16559-sery-made-by-wr%C3%B3bel/page-10post 184 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMKa Opublikowano 11 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 11 Marca 2021 Dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 11 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 11 Marca 2021 Już jestem w domu.Nie pomyliłem się. Soli daję 1,5% wagi sera dzielone na dwie porcje. (0,75% na stronę) [Dodano: 11 mar 2021 - 20:23]Ps. eMKa, bardzo ładne serki Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMKa Opublikowano 12 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Marca 2021 (edytowane) Dziekuje Dopiero zaczynam zabawe z seramiDużo emocji Edytowane 12 Marca 2021 przez eMKa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.