Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Sery made by wróbel

ser

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
188 odpowiedzi w tym temacie

#181 electra

electra
  • **VIP**
  • 6320 postów

Napisano 28 lis 2020 - 13:10

@wróbel75, :thumbsup:  Prawda ze smaczny ? ja tez lece po latwiznie na taki sernik codzienny , mniej roboty a i wersja troche mniej kaloryczna.

Ja korzystam z tej strony w wypieku roznych ciast i powiem ze jeszcze nie sknocilam niczego .moge tez polecic makowiec z wisniami od kad zaczelam robicto w domu juz zwyklego nie chca:-)


Użytkownik electra edytował ten post 28 lis 2020 - 13:12


#182 wróbel75

wróbel75
  • Użytkownicy
  • 3023 postów

Napisano 30 lis 2020 - 09:58

Super, wszystkiego bym skosztowała Odnośnie serka topionego... jestem ciekawa czy Ty wróbelku należysz do tych cierpliwych czy niecierpliwych? Rozpuszczasz ser na parze czy zostawiasz na 24 godz do samoistnego zgliwienia? Serek topiony zrobiłeś już któryś raz z kolei. Zakładam, być może mylnie, że pierwszy raz robiłeś z kupnego twarogu. Jeśli tak, to napisz mi proszę, czy jest mocno wyczuwalna różnica smaku, konsystencji, etc. pomiędzy użyciem domowego a sklepowego twarogu.

Ja jestem z tych cierpliwych ... którzy ciągle są zabiegani :D 

Robiłem go na parze choć sobie obiecałem że na kolejny spróbuję spokojnie poczekać.

Alinko masz rację że robiłem go już drugi raz i prawdą jest też że pierwszy był robiony z sera sklepowego.

Niestety z tamtego pamiętam tylko że był smaczny i szybko poszedł (większość łyżeczką na ciepło). Ten też jest smaczny, tylko dałem podwójną ilość słonecznika i szynki i wyszedł bardziej "słonecznik o smaku szynki w serze" (nie ma potrzeby podwajać dodatków).

Proces produkcji obu serów przebiegł podobnie a w smaku chyba się nie różniły ( w tym wyrobie bardziej dodatki odgrywają rolę niż sam ser).

 

@wróbel75, :thumbsup: Prawda ze smaczny ? ja tez lece po latwiznie na taki sernik codzienny , mniej roboty a i wersja troche mniej kaloryczna.

Prościej chyba się nie da, zanim podpiekł się spód to była gotowa masa  :thumbsup: 

 

Ja korzystam z tej strony w wypieku roznych ciast i powiem ze jeszcze nie sknocilam niczego .moge tez polecic makowiec z wisniami od kad zaczelam robicto w domu juz zwyklego nie chca:-)

Na pewno pójdę Twoim śladem i na serniku się nie skończy, choć patrząc w lustro nie wiem czy to dobry pomysł :D



#183 electra

electra
  • **VIP**
  • 6320 postów

Napisano 30 lis 2020 - 14:18

@wróbel75, lusterko zawsze klamie !najlepiej sprawdzaja sie ubrania ..szczegolnie takie co byly za duze a obecnie sa jak ulal :tongue:  :D

Serek topiony jest super z dodatkiem posiekanych krewetek.



#184 wróbel75

wróbel75
  • Użytkownicy
  • 3023 postów

Napisano 20 sty 2021 - 22:34

Nie wiem czy o świcie nie wejdą po mnie z drzwiami, ale przyznam się publicznie.

Uzależniłem się od białego i produkuję dla innych uzależnionych.

Ale wszystko na użytek własny :D

 

Zaczęło się od tego że robiłem parę razy oszczypiory/gołki (są w poprzednich postach), następnie odpowiadałem/pomagałem Koledze: https://wedlinydomow...cypki/?hl=mlekonastępnie sam zacząłem zadawać te same pytania: https://wedlinydomow...scypkiem/page-4 :facepalm:  aby następnie powrócić do korzeni (znaczy książki, forum i YT)

W tzw. międzyczasie rozmawialiśmy o formach do sera :https://wedlinydomow...eko-na-oscypki/(mniej-więcej od 14 posta) i wypróbowałem patent z rurą (żeby nie było :) )

Załączony plik  oszczypek rura solanka.jpg   29,74 KB   2 Ilość pobrań

Tylko z roztargnienia nie włożyłem sondy termometru między sery i efekt końcowy był taki

Załączony plik  oszczypek rura po wędzeniu.jpg   41,47 KB   2 Ilość pobrań

To są jedyne zdjęcia tych serów w całej okazałości bo resztę chyba skasowałem (nie mogę odnaleźć) :facepalm:

Jednak niby było lepiej (zniknęły "kotlety mielone") ale..

...no właśnie, przemogłem się i jako zdeklarowany gadżeciarz zaszalałem:

Załączony plik  oscypiorka.jpg   38,85 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  oscypiorka (1).jpg   51,44 KB   2 Ilość pobrań

I tak rozpoczęła się produkcja "masowa":

Załączony plik  mleko.jpg   32,64 KB   2 Ilość pobrań

(fotka poglądowa bo z ostatniej produkcji nie miałem,  na potrzeby monologu :D )

Do tej pory robiłem te gołki "tradycyjnie" odcedzałem gęstwę, trochę czekałem, kroiłem na mniejsze kawałki, moczyłem itd

Zainspirowany filmami na YT, takimi jak np. ten:

od 01:98min.

I treścią książki J.Licznerskiego  -początek strony 382 postanowiłem wykonać te sery trochę inaczej.

A mianowicie po odcedzeniu gęstwy, nie czekałem aż odcieknie tylko od razy włożyłem durszlak do serwatki nagrzanej do 55'C (gęstwa "odciekała" tylko przez ok 10-15min zanim dogrzała się serwatka - mimo wszystko bałem się dogrzewać serwatkę z gęstwą w środku)

Załączony plik  durszlak w serwatce.jpg   25,07 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  kubek i durszlak..jpg   43,39 KB   2 Ilość pobrań

Po podgrzaniu gęstwy zacząłem ją "podszczypywać" i wyciskać wstępnie w kubku. Po tej czynności wyjmowałem zawartość kubka i dalej postępowałem jak zawsze, tzn. wyciskanie,grzanie, wyciskanie,grzanie, formowanie i do zimnej wody. Po ochłodzeniu do solanki i na drugi dzień armia gotowa do wędzarni

Załączony plik  oszczypki koniec białe (1).jpg   40,06 KB   2 Ilość pobrań

A wieczorem delektowałem się świeżymi/ciepłymi Gołkami :)

Załączony plik  1 008.jpg   69,28 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  1 002.jpg   44,43 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  1 004.jpg   25,73 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  1 010.jpg   37,94 KB   2 Ilość pobrań

 

A teraz lete odcedzić gęstwę bo robię nowe Gołki abym miał rano czym ugościć niezapowiadanych gości :D

 

Ps. Ostatniej fotki z mlekiem nie mogę usunąć :mad:

Załączone pliki

  • Załączony plik  mleko.jpg   33,46 KB   2 Ilość pobrań


#185 Romii

Romii
  • Użytkownicy
  • 524 postów

Napisano 21 sty 2021 - 12:13

Pięknie Ci wyszły - gratulacje :). Pochwal się jakie w smaku.

Ta produkcja z jakiej ilości mleka? 60-80l?

--

Romii



#186 Radek.

Radek.
  • **VIP-Organizator**
  • 2831 postów

Napisano 21 sty 2021 - 12:32

A teraz lete odcedzić gęstwę bo robię nowe Gołki abym miał rano czym ugościć niezapowiadanych gości :D

No i super  :D  :thumbsup:  :clap:



#187 wróbel75

wróbel75
  • Użytkownicy
  • 3023 postów

Napisano 21 sty 2021 - 12:36

Pięknie Ci wyszły - gratulacje :)

Dziękuję :)

Pochwal się jakie w smaku.

Hmm. Ciężko powiedzieć. Dobre, skrzypiące :D

Kolega długo się zastanawiał czy brać ser bo jak stwierdził: nie przepadam za serami ale daj jeden.

Na drugi dzień przyszedł i mówi: Jak będziesz robił następne to rezerwuje cztery.

Więc chyba nie są złe :D

Ta produkcja z jakiej ilości mleka? 60-80l?

To było z 40lmleka (a nawet 37-38 bo sam się oszwabiłem nalewając w bańki :facepalm: ) Na fotkach brakuje jeszcze 3 serów :rolleyes:

Dzisiaj robiłem do 3 w nocy z 18l (znowu byłem w plecy, ale to ostatni raz sam siebie oszukałem :mad: ) Nie wiem, jakoś nie mój dzień, wszystko szło jak po grudzie. Ale w solance leży 10,5 nowych Gołek :)



#188 electra

electra
  • **VIP**
  • 6320 postów

Napisano 21 sty 2021 - 12:40

Piekne Ci one ..stoja jak terakotowa armia  :)



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#189 wróbel75

wróbel75
  • Użytkownicy
  • 3023 postów

Napisano 21 sty 2021 - 12:42

No i super :D :thumbsup: :clap:.

Dzięki :)

A jak się chwalić to się chwalę:

Dłuższy czas zastanawiałem się nad oscypiorką, ale gdy się przemogłem i już ją kupiłem, to po pierwszych serach ... zamówiłem tą: https://serowar.pl/p...ojna-wzor-3/399

Pół godziny temu wręczył mi ją kurier razem z nowiuteńką buteleczką podpuszczki :)  (właśnie chyba z powodu "starej" podpuszczki miałem ostatnie problemy, ale już się praktycznie skończyła)


[Dodano: 21 sty 2021 - 12:42]

Piekne Ci one ..stoja jak terakotowa armia :)

:)







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: ser

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych