eke Opublikowano 4 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Marca 2006 witam. mam problem w mojej kielbasie wychodzi twarde jelito. co zrobic zeby skruszalo? wedze w temp 50-60 stopni.przez 1godzine. parze w temp. 80 stopni przez 40 min. prosze o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Marca 2006 Cześć.Przyczyn może być sporo. Podam tylko to co wiąże się z Twoimi danymi, choć nie jestem pewien, czy to jelito staje sie twarde, czy też powstaje dośc twarda otoczka zeschnietej tkanki mięsnej.Możesz zmniejszyć temperaturę parzenia do ok. 73 st.C i skrócic czas parzenia do ok.25-30 min. Niby małe róznice ale jednak mające ogromny wpływ na jakośc końcową produktu. Jesli masz termometr z sondą to parz do momentu, gdy temperatura wewnątrz kiełbaski osiągnie ok. 65-68 st.C.Jak już troszke popraktykujesz to czas parzenia będziesz określał na "słuch" tzn. ugniatając kiełbaske w palcach przy uchu - wydaje taki charakterystyczny szmer - soki. Nie osadzaj zbyt długo kiełbas. Po prostu kiedy tylko powierzchnia będzie sucha wkładaj do wygrzanej wędzarni. Można także odwrotnie - osdzać ok. pół godzinki i włozyć do wędzarni gdzie nastąpi dokładne osuszenie batonów w pierwszej fazie, przy otwartych szybrach (lub zdjętej pokrywie) - temp. ok.40 st.C do chwili całkowitego obeschnięcia kiełbas. Wtedy rozpocznij wędzenie.Przystepuj do parzenia kiełbasy bezpośrednio po wędzeniu - aby skórka na niej zbytnio nie wyschła.Studź ja po parzeniu w zimnej wodzie, jednak nie za długo (czasy masz w przepisach) by zostało w niej troche ciepła na osuszenie powierzchni po zmoczeniu. Po ostudzeniu kiełbasy parzonej dobrze jest oblac ja wrzatkiem, co spłucze resztki tłuszczu i spowoduje, że skórka stanie się błyszcząca i jędrna.To na razie tyle co mi sie nasuwa po zapoznaniu z Twymi problemami. Jeśli napiszesz więcej to się sprężę. Pozdrawiam Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/#findComment-773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 9 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Listopada 2006 ja parzę kiełbasy i kiszki na wzrok. wrzucamy kiełbasę do wrzącej wody delikatnie, żeby nie popękała skórka, oczywiście zmniejszamy płomień pod garnkiem, czekamy spokojnie aż.... właśnie tu jest istota sprawy. najpierw na wodzie pojawią się jak ja mówię tzw wulkany, czyli kiełbasa wypłynie do wierzchu, a woda w wielu miejscach zacznie wypiętrzać powierzchnię tak jak przy wylewaniu lawy w wulkanie (oczywiście w dużo mniejszym stopniu) na powierzchni pojawią się takie jakby górki z wody, to jest już znak, że trzeba już pilnować . gdy na powierzchni pojawią się drobniutkie bąbelki to znak, że kiełbasa jest już dobrze zaparzona i trzeba ją szybko wyjmować. to taki może archaiczny sposób, ale nie wymaga termometra, ani niczego innego, podobnie jak robienie zalewy na jajko, tylko, że jajka bywają różne, a tutaj temperatura jest jedna. nigdy nie mierzyłem temperatury wewnątrz, ale jak do tej pory po 20 stu paru latach robienia wędlin jeszcze się na tej metodzie nie zawiodłem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/#findComment-5020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 9 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Listopada 2006 sorki metoda ta wymaga trochę wprawy i praktyki, nie polecam jej początkującym, ale jak pokazałem ją przyjaciołom ze stronki spotkała się ze zrozumieniem i zainteresowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/#findComment-5021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smoczny Smok Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Grudnia 2006 Jest mozliwe tez, ze za krotko moczyles jelita solone ( jesli takie miales ). Producenci zalecaja moczenie jelit, po uprzednim oplukaniu z soli, od 4-5 nawet do 9-14h i wymieniac co godzine wode na swieza, bo wlasnie z powodu niedotrzymania czasu tej procedury jelito moze byc twarde po sparzeniu/uwedzeniu. -- Smoczny Smok Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/#findComment-6191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vater Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Jest mozliwe tez, ze za krotko moczyles jelita solone ( jesli takie miales ). Producenci zalecaja moczenie jelit, po uprzednim oplukaniu z soli, od 4-5 nawet do 9-14h i wymieniac co godzine wode na swieza, bo wlasnie z powodu niedotrzymania czasu tej procedury jelito moze byc twarde po sparzeniu/uwedzeniu. -- Smoczny Smok Najlepiej jest moczyć jelita od 18-24 godzin. Myślę że przy domowych wędzarkach zbyt wysoka temperatura wędzenia wpływa na twardość jelita. Ja wędzę w temp. 45-50 stopni i jelito idealnie schodzi nie mówiąc o tym ze jest miękkie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/#findComment-11036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Myślę że przy domowych wędzarkach zbyt wysoka temperatura wędzenia wpływa na twardość jelita. Ja wędzę w temp. 45-50 stopni i jelito idealnie schodzi nie mówiąc o tym ze jest miękkie.W jak długo prowadzisz osuszanie przed wedzeniem? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/#findComment-11070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Twarde jelita na kiełbasie są dlatego że takie są już w śwince . Kupujemy jelita i niektóre są tak miękkie że w czasie nadziewania pękają lub się rozłażą mówimy że słabe jelita a moczone były 10min . Innym razem jelita są mocne , twarde możemy moczyć i dwie doby i takie pozostają Można w nie bardzo ścisło nadziewać kiełbasy , ja je nazywam pancerne .i nie raz w pracy jak kiedy takie się trafiły to nie można było przełamać kiełbasy zwłaszcza tych bardziej wydajnych. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/#findComment-11071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vater Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Myślę że przy domowych wędzarkach zbyt wysoka temperatura wędzenia wpływa na twardość jelita. Ja wędzę w temp. 45-50 stopni i jelito idealnie schodzi nie mówiąc o tym ze jest miękkie.W jak długo prowadzisz osuszanie przed wedzeniem? Nadziewam kiełbaski ok 12-16 godz. wcześniej i pozostawiam do wyschnięcia na kijach wędzarniczych , później przewożę na wędzarkach i prowadzę obróbkę z DPT Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/#findComment-11076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 6 Kwietnia 2007 później przewożę na wędzarkach i prowadzę obróbkę z DPTPrzepraszam nie bardzo rozumiem skrót. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/#findComment-11112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 6 Kwietnia 2007 DPT jakoś mi się żle kojaży :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/#findComment-11114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vater Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 6 Kwietnia 2007 DPT w wolnym tłumaczeniu - Dobra Praktyka Technologiczna. Określa to najbardzeij optymalne warunki postępowania bez strat jakościowych dla obrabianego produktu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/#findComment-11124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Witam wszystich. Chciałbym zrobić kiełbaskę coś a'la krakowska parzona lub sucha mam takie sztuczne osłonki koloru taki jak na ta właśnie kiełbaskę ale nie wiem czy w takich osłonkach wędzimy kiełbasę ???? czy wędzimy tylko w naturalnych czy sztuczne też ??? podejrzewam że "nylonowe" t.j na parówki to na pewno nie tylko parzymy. dziękuję z góry za pomoc. :question: Cytuj hopek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/#findComment-11387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 15 Kwietnia 2007 jeżeli jest to osłonka białkowa to spokjnie możesz wędzić, ja w białkowej robiłem szynkową. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/#findComment-11388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vater Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Jeżeli jest to typowa sztuczna osłonka poliamidowa wędzenie nie ma sensu. Natomiast jeżeli jest to osłonka białkowa to jak najbardziej wędzimy (białkowa, fazer itp.). Osłonki do parówek są też różnego rodzaju - wiskozowe, które się wędzi i barierowe, których nie wędzimy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/#findComment-11390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 15 Kwietnia 2007 WYŁĄCZNIE PARZENIE. Sztuczne osłonki np: poliamidowe, barierowe, termokurczliwe itp PARZENIE LUB PARZENIE+ WĘDZENIE LUB SAMO WĘDZENIE. Jelita naturalne, osłonki białkowe, osłonki celulozowe, folia celulozowa, osłonki kolagenowe, osłonki typu Faser itp. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/#findComment-11393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 16 Kwietnia 2007 No i teraz proszę podać jak te osłonki odróżniać od siebie? One dla mnie są prawie jednakowe. A tak na poważnie to proszę o taką ściągę po czym je poznać która jest która i do czego stosować?Pozdrawiam Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/#findComment-11410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jondek Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Witam Papciu słusznie zauważyłeś, że dobrze było by aby ktoś znający się na rzeczy dokładnie objaśnił temat osłonek. Dobrze było by aby ktoś objaśnił w jakie noże warto się zaopatrzyć, bo na przykład dla mnie jest problem jaki powinienem wybrać :blush: z ukłonami Jondek Cytuj z ukłonami Jondek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/#findComment-11415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Dziękuję, za odpowiex, teraz do roboty paróweczki dla córy i krakowska dla mnie . Pozdrowionka Cytuj hopek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/#findComment-11453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 23 Kwietnia 2007 tylko trzeba uważać aby nie zaparzyć jelit, ja moczę 30-40 st C i to minimum 2 razy Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/#findComment-11651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wukashi Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Witam wszystkich. Ostatnio popełniłem 2 razy kiełbasę według przepisu PEDRO - przepis . Główna modyfikacja była taka że kiełbasa w ostatniej fazie była pieczona. Jednak po dwóch razach popełnienia kiełbasy pojawił się ten sam problem. Mianowicie ja i moi domownicy stwierdziliśmy iż jelita są twarde, nie posiadają odpowiedniej kruchości są za bardzo gumowe. Niestety nie wiem gdzie tkwi problem. Jelita kupowałem z sklepie gdzie zaopatrują masarnie sklepy itp. Więc chyba bubla mi nie wcisnęli. Tym bardziej ze jelita pochodzą z dwóch różnych zakupów. Jelita po zakupie moczyły się około 30 min. w letniej wodzie. Wody nie zmieniałem. Czy może to być powód owej twardości jelit ? Kiełbasa po nadzianiu była zostawiona do osadzenia na godzinę, nakłuta w miejscach z pęcherzykami powietrza. Czas osuszania w wędzarni również koło godziny. Będę bardzo wdzięczny jeśli ktoś będzie potrafi zdiagnozować mój problem. Pozdrawiam serdecznie [ Komentarz dodany przez: abratek: Pon Kwi 27, 2009 9:09 am ] Temat scaliłem w jeden - problem twardości jelit poruszany był już w kilku tematach... wystarczy poszukać Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/#findComment-66222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość technik Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Mianowicie ja i moi domownicy stwierdziliśmy iż jelita są twarde, nie posiadają odpowiedniej kruchości są za bardzo gumowe. Niestety nie wiem gdzie tkwi problem. Przepraszam,ale o co chodzi ?o kiełbaśnice czy o konsystencję kiełbas ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/#findComment-66227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Jeśli jelita solone to przepłukać porządnie wodą 30stopni, pozbyć się soli. Ja następnie nalewam go garnka dużo wody około 30 stopni, wkładam jelita wieprzowe i pozostawiam na minimum 4 godziny. W sobotę zabrakło mi jelit do kiełbasy grilowej na dosłownie 4 kawałki, więc wyjąłem i po 15 minutowym moczeniu nadziałem kiełbasę. Wczoraj piekły się na grilu, inny mniejszy kaliber- łatwo było je odróżnić. Skórka była twrdsza niż przy pozostałych. Wniosek - dłużej moczyć. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/#findComment-66228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Ze swoich spostrzeżeń uważam że po całonocnym moczeniu w zimnej wodzie a następnie przepłukaniu wewnątrz wodą i moczeniu jeszcze około godzinki w letniej wodzie jelita są nieco bardziej elastyczne/wytrzymałe. Twarde jelito może być też przez zbyt suchy dym podczas wędzenia jednak w przykładzie kolegi wukashi problem zapewne w zbyt krótkim moczeniu (gdyby przynajmniej zmieniał wodę i przepłukał wewnątrz) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/#findComment-66237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Podstawa dla jelit: godzina moczenia, wymiana wody na świeżą i moczenie przynajmniej 3-4 godziny.Temperatura wody max 30C. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/162-twarde-jelito-na-kielbasie/#findComment-66243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.