karpik Opublikowano 23 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Czerwca 2008 Moja kielbaska Slaska To jest poprostu moja kielbaska zrobilem z romkiem ten przepis na ta kielbaske To jest kielbaska Polska Sucha jeszcze ja dosuszam Moja nieszczesna Krakowska chociaz dobra ale zle wyglada na szczescie tylko 2 takie mam a reszte susze http://images31.fotosik.pl/296/c0bf8b1801c01afbm.jpg A to moja mielonka z szybko waru To by bylo na tyle z tego mojego wedzenia oraz robienia kielbasek przez wolny wikend Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1624-moje-kie%C5%82baski-i-nieudana-krakowska/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpik Opublikowano 23 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Czerwca 2008 Kielbaska slaska moja kielbaska zrobilem ten przepis z Romkiem polska suszona nieudana Krakowska w smaku dobra tylko zle wyglada Mieloneczka z szynko waru wszystko pyszne tylko ta Krakowska nie zabardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1624-moje-kie%C5%82baski-i-nieudana-krakowska/#findComment-35936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 23 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Czerwca 2008 Jaki miałeś garnek do parzenia? Czy kiełbaskom nie było za ciasno?Mi się kiedyś tak zrobiło z kiełbaskami które były na dole garnka. Chciałem sparzyć za jednym razem całą partię i je ciasno upychałem. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1624-moje-kie%C5%82baski-i-nieudana-krakowska/#findComment-35937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpik Opublikowano 24 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Czerwca 2008 wiesz ze morze masz racje bo garnek mam dosyc ciasny Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1624-moje-kie%C5%82baski-i-nieudana-krakowska/#findComment-35954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Czerwca 2008 Kiedyś miałem identyczny przypadek zdiagnozowany przez fachowców następująco: 1. Niedostatecznie wymieszany farsz (nie kleił się)2. Zbyt duże kawałki pokrojonego mięsa w porównaniu ze średnicą osłonki. Trzeba również liczyc się z tym, że podczas nadziewania tego typu kiełbas przy pomocy nadziewarki duże kawałki mięsa przechodząc przez względnie wąski lejek pozbywają się skutrowanego WPIII, czy mięsa wołowego ścięgnistego Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1624-moje-kie%C5%82baski-i-nieudana-krakowska/#findComment-35955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpik Opublikowano 24 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Czerwca 2008 nastepnym razem musze ja jeszcze dluzej masowac i zrobie mniejsze kawalki dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1624-moje-kie%C5%82baski-i-nieudana-krakowska/#findComment-35956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Czerwca 2008 nie przesadz z mniejszymi kawałkami Krakowska to raczej grubo mielona i bardzo chuda. Może fotka jest nienajlepsza ale na moj gust trochę za tłusta ta krakowska moja kielbaska zrobilem ten przepis z RomkiemMożesz rozwinąć wątek Romka :wink: bo nie kumam Śląska jak z obrazka :lol: brawo Pozdrawiam serdecznie JASIU Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1624-moje-kie%C5%82baski-i-nieudana-krakowska/#findComment-35957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Czerwca 2008 Jakoś nie widzę na fotce tych zbyt dużych kawałków. Chyba przyczyna jest inna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1624-moje-kie%C5%82baski-i-nieudana-krakowska/#findComment-35958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Czerwca 2008 Jeśli dwie nieudane kiełbasy leżały na dnie naczynia przez cały okres parzenia to przyczyną jest prze parzenie z powodu zbyt dużej temperatury. Czy kawałki karpik, czy w czasie parzenia pomimo ciasnego naczynia wykonujesz od czasu do czasu mieszanie wody a tym samym obracasz parzony wyrób? Czy jest różnica w konsystencji farszu (suchy, twardy itd.) oddzielonego od reszty kiełbasy w stosunku do części dobrej. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1624-moje-kie%C5%82baski-i-nieudana-krakowska/#findComment-35965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawomir Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Czerwca 2008 miałem kiedyś też taki przypadek parzyłem w małym garnku 5 sztuk 2 szt na dole 3 u góry oczywiście te 2 na dole miały coś podobnego jak u ciebie "stary"rzeżnik mi powiedział że należy pilnować temp gdyż na dole jest wyższa(jak mi pokazał to było nawet 10st) dolewałem często zimnej wody i co ważne należy je po nakłuwać w szczególności przy wiązaniach od tamtej pory nie miałem problemu POZDROWIENIA Cytuj sławek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1624-moje-kie%C5%82baski-i-nieudana-krakowska/#findComment-35969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 25 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 25 Czerwca 2008 ważne należy je po nakłuwać w szczególności przy wiązaniachRaczej proponuję dość częste mieszanie całej zawartości w garnku niż nakłuwanie. Osobiście nie doświadczyłem takiego problemu. Zawsze w czasie parzenia należy bezwzględnie mieszać wodę i parzone wyroby. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1624-moje-kie%C5%82baski-i-nieudana-krakowska/#findComment-35986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpik Opublikowano 25 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 25 Czerwca 2008 dzuiekuje wam kochani za te porady i mysle ze jak nastepnym razem bede robil krakowska to zwroce uwage na to zeby wszystko bylo dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1624-moje-kie%C5%82baski-i-nieudana-krakowska/#findComment-35991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
italodisco Opublikowano 26 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 26 Czerwca 2008 Robiłem w takich jelitach kiełbasę 3 razy i ostatnio wygladała identycznia jak twoja, a przyczyną było to że za bardzo upiekłem kiełbasę w wędzarni .Jestem raczej tego pewien ponieważ połowę kiełbas wyciągnąłem dużo szybciej i nie miały tego problemu.I jeszcze dodam że kiełbasy nigdy nie parzę Pozdrawiam Paweł Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1624-moje-kie%C5%82baski-i-nieudana-krakowska/#findComment-35992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 26 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 26 Czerwca 2008 WitamJa też miałem dwa takie przypadki,u mnie przyczyną było złe wymieszanie farszu,i być może za mała ilość wp klasy III (ja daję golonki).Po zakupie mieszarki a co za tym idzie lepszym wymieszaniu farszu,problem znikł.Do tych kiełbas daje się grubo zmielone wręcz krojone kawałki mięsne,więc trzeba się natrudzić aby wydobyć klej z tego mięska i żeby wszystko stanowiło jednolitą masę.Przypomnę że grube kawłki można rozbić tłuczkiem i wtedy łatwiej jest to wszystko posklejać.Pzdr.Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1624-moje-kie%C5%82baski-i-nieudana-krakowska/#findComment-35996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cysiu Opublikowano 3 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 3 Lipca 2008 Witam mam pytanie jaki wyrób jest najprostszy coś dla zupełnego żółtodzioba posiadającego olbrzymie chęci elenktyczna maszynkę do mięsa z końcówka do wyrobu wędlin na razie wędzarni brak ale będzie jak rodzinka się przekona ze mi coś wychodzi moja rodzinka jest pod tym względem bardzo wymagająca sami przez lata robili szynki i kiełbasy ale nie chce ich prosić o pomoc bo wiem jak to się skończy dlatego proszę pasjonatów was o pomoc i poprowadzenie żebym mógł powiedzieć zdrowe i smaczne i swoje dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1624-moje-kie%C5%82baski-i-nieudana-krakowska/#findComment-36365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 3 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 3 Lipca 2008 Najlepiej zacznij od białej surowej, która można sparzyć http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=481 Powodzenia. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1624-moje-kie%C5%82baski-i-nieudana-krakowska/#findComment-36366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cysiu Opublikowano 3 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 3 Lipca 2008 a jaka jest różnica miedzy wołowym klasy 1 a drugiej i analogicznie wołowym niestety mogę zaopatrywać się w markecie w mięsko a tam niema takich klas i czy zwykła łopatka wieprzowa nadaje się do zrobienia tejże kiełbaski bo już od jakiegoś czasu sam robię sobie mięsko mielone na sznycelki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1624-moje-kie%C5%82baski-i-nieudana-krakowska/#findComment-36367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 3 Lipca 2008 Na stronie głównej, w dziale "mięso", znajdziesz artykuły opisujace klasyfikację miesa: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1081 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1624-moje-kie%C5%82baski-i-nieudana-krakowska/#findComment-36369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 3 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 3 Lipca 2008 Jak najbardziej możesz zrobić z łopatki, z której powyciągasz ścięgna i powiezie( małe, cienkie ścięgna, żyły) wraz z mięskiem, posłuży ono zamiast wołowiny, która rozdrobnisz na najmniejszym sitku. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1624-moje-kie%C5%82baski-i-nieudana-krakowska/#findComment-36370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 3 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 3 Lipca 2008 Na stronie głównej belka z tematem mięso tam znajdziesz wszystko O łopatce http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=13 Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1624-moje-kie%C5%82baski-i-nieudana-krakowska/#findComment-36371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cysiu Opublikowano 4 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 4 Lipca 2008 to jeśli ładnie rozbiorę moje 5 kilo łopatki to wykorzystam ściągną żyły i powiezie drobno zmielone zamiast kawałka wołowiny poprawcie mnie jak się mylę aha mięsko mam zamrożone czy po odmrożeniu zmienia się technologia parzenia kiełbasy w tym wypadku sorki ze nudzę ale chciałbym się na wszystko przygotować lepiej teraz niż w czasie robienia kiełbaski planuje ja na niedziele 6 lipca jak uda mi się kupić przyprawy i jelito Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1624-moje-kie%C5%82baski-i-nieudana-krakowska/#findComment-36389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 4 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 4 Lipca 2008 wykorzystam ściągną żyły i powiezie drobno zmielone zamiast kawałka wołowiny Tej wieprzowiny kl. III możesz mieć trochę za mało. Proponuję dokupić golonkę wieprzową (ma dużo kleju) i mięso z niej, dodać zamiast wołowiny przewidzianej w recepturze. Pamiętaj też o powolnym rozmrażaniu mięsa (na dolnej półce lodówki). Jeśli chcesz robić kiełbaskę w niedzielę to już je rozmrażaj. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1624-moje-kie%C5%82baski-i-nieudana-krakowska/#findComment-36398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 4 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 4 Lipca 2008 aha mięsko mam zamrożone czy po odmrożeniu zmienia się technologia parzenia kiełbasy Ja parzę tak samo, nie słyszłem o jakiejś specjalnej technice parzenia. Pozdrawiam. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1624-moje-kie%C5%82baski-i-nieudana-krakowska/#findComment-36399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpik Opublikowano 6 Lipca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 6 Lipca 2008 Dziekuje wam serdecznie za pomoc .Mysle ze moga byc 2 przyczyny zbyt duza temperatura wedzenia oraz zbyt ciasny garnek .wymieszanie farszu odpada bo kleilo sie wszystko do reki i nie odpadalo wiec mysle ze bylo ok .Dokladnie wam odpowiem jak zrobie nastepne wyroby teraz najpierw musze pozjadac to co zrobilem a ROMEK nie chcie sie u mnie pojawic wiec musze sie meczyc sam z rodzionka heeeeeee zart sa wyroby dobrw smakowo tylko jak mowilem ta krakowska tak wygladala ale to nie problem bo juz nie wyglada jest zjedzona i pozostaly tylko ladle krakowski . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1624-moje-kie%C5%82baski-i-nieudana-krakowska/#findComment-36476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cysiu Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 7 Lipca 2008 Pierwsza w życiu zrobiona własna kiełbaska zdjęcia są tylko nie wiem jak je wrzucić na forum zrobiona trochę inaczej niż pisaliście teściu pomógł i przez to trochę przepis jest zmieniony i proporcje były brane na oko ale wynik końcowy jest świetny czuć pieprz czuć czosnek może jest ciut tęga ale ponoć po dodaniu gotowanej skóry podgardla i zmieleniu kilka razy bardzo drobno jest delikatniejsza coś mi się wydaje ze teściu będzie mi częściej pomagał bo widziałem błysk w oku oraz jak wprawnie nakładał jelito na kiełbaśnice i kolejny krok to planujemy już odbudować stara wędzarnie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1624-moje-kie%C5%82baski-i-nieudana-krakowska/#findComment-36522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.