Skocz do zawartości

Moje kiełbaski i nieudana Krakowska


Rekomendowane odpowiedzi

 

Moja kielbaska Slaska

 

To jest poprostu moja kielbaska zrobilem z romkiem ten przepis na ta kielbaske

 

To jest kielbaska Polska Sucha jeszcze ja dosuszam

 

Moja nieszczesna Krakowska chociaz dobra ale zle wyglada na szczescie tylko 2 takie mam a reszte susze

http://images31.fotosik.pl/296/c0bf8b1801c01afbm.jpg

 

A to moja mielonka z szybko waru

 

To by bylo na tyle z tego mojego wedzenia oraz robienia kielbasek przez wolny wikend

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1624-moje-kie%C5%82baski-i-nieudana-krakowska/
Udostępnij na innych stronach

Kielbaska slaska

 

 

moja kielbaska zrobilem ten przepis z Romkiem

 

polska suszona

 

nieudana Krakowska w smaku dobra tylko zle wyglada

 

Mieloneczka z szynko waru

 

wszystko pyszne tylko ta Krakowska nie zabardzo.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1624-moje-kie%C5%82baski-i-nieudana-krakowska/#findComment-35936
Udostępnij na innych stronach

Jaki miałeś garnek do parzenia? Czy kiełbaskom nie było za ciasno?

Mi się kiedyś tak zrobiło z kiełbaskami które były na dole garnka. Chciałem sparzyć za jednym razem całą partię i je ciasno upychałem.

Pzdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1624-moje-kie%C5%82baski-i-nieudana-krakowska/#findComment-35937
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś miałem identyczny przypadek zdiagnozowany przez fachowców następująco:

 

1. Niedostatecznie wymieszany farsz (nie kleił się)

2. Zbyt duże kawałki pokrojonego mięsa w porównaniu ze średnicą osłonki.

 

Trzeba również liczyc się z tym, że podczas nadziewania tego typu kiełbas przy pomocy nadziewarki duże kawałki mięsa przechodząc przez względnie wąski lejek pozbywają się skutrowanego WPIII, czy mięsa wołowego ścięgnistego

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1624-moje-kie%C5%82baski-i-nieudana-krakowska/#findComment-35955
Udostępnij na innych stronach

nie przesadz z mniejszymi kawałkami Krakowska to raczej grubo mielona i bardzo chuda. Może fotka jest nienajlepsza ale na moj gust trochę za tłusta ta krakowska

moja kielbaska zrobilem ten przepis z Romkiem

Możesz rozwinąć wątek Romka :wink: bo nie kumam

Śląska jak z obrazka :lol: brawo

Pozdrawiam serdecznie JASIU

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1624-moje-kie%C5%82baski-i-nieudana-krakowska/#findComment-35957
Udostępnij na innych stronach

Jeśli dwie nieudane kiełbasy leżały na dnie naczynia przez cały okres parzenia to przyczyną jest prze parzenie z powodu zbyt dużej temperatury.

Czy kawałki

karpik, czy w czasie parzenia pomimo ciasnego naczynia wykonujesz od czasu do czasu mieszanie wody a tym samym obracasz parzony wyrób?

Czy jest różnica w konsystencji farszu (suchy, twardy itd.) oddzielonego od reszty kiełbasy w stosunku do części dobrej.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1624-moje-kie%C5%82baski-i-nieudana-krakowska/#findComment-35965
Udostępnij na innych stronach

miałem kiedyś też taki przypadek parzyłem w małym garnku 5 sztuk 2 szt na dole 3 u góry oczywiście te 2 na dole miały coś podobnego jak u ciebie "stary"rzeżnik mi powiedział że należy pilnować temp gdyż na dole jest wyższa(jak mi pokazał to było nawet 10st) dolewałem często zimnej wody i co ważne należy je po nakłuwać w szczególności przy wiązaniach od tamtej pory nie miałem problemu POZDROWIENIA
sławek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1624-moje-kie%C5%82baski-i-nieudana-krakowska/#findComment-35969
Udostępnij na innych stronach

ważne należy je po nakłuwać w szczególności przy wiązaniach

Raczej proponuję dość częste mieszanie całej zawartości w garnku niż nakłuwanie.

Osobiście nie doświadczyłem takiego problemu.

Zawsze w czasie parzenia należy bezwzględnie mieszać wodę i parzone wyroby.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1624-moje-kie%C5%82baski-i-nieudana-krakowska/#findComment-35986
Udostępnij na innych stronach

Robiłem w takich jelitach kiełbasę 3 razy i ostatnio wygladała identycznia jak twoja, a przyczyną było to że za bardzo upiekłem kiełbasę w wędzarni .

Jestem raczej tego pewien ponieważ połowę kiełbas wyciągnąłem dużo szybciej i nie miały tego problemu.

I jeszcze dodam że kiełbasy nigdy nie parzę

 

Pozdrawiam Paweł

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1624-moje-kie%C5%82baski-i-nieudana-krakowska/#findComment-35992
Udostępnij na innych stronach

Witam

Ja też miałem dwa takie przypadki,u mnie przyczyną było złe wymieszanie farszu,i być może za mała ilość wp klasy III (ja daję golonki).Po zakupie mieszarki a co za tym idzie lepszym wymieszaniu farszu,problem znikł.Do tych kiełbas daje się grubo zmielone wręcz krojone kawałki mięsne,więc trzeba się natrudzić aby wydobyć klej z tego mięska i żeby wszystko stanowiło jednolitą masę.Przypomnę że grube kawłki można rozbić tłuczkiem i wtedy łatwiej jest to wszystko posklejać.

Pzdr.Wosiu

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1624-moje-kie%C5%82baski-i-nieudana-krakowska/#findComment-35996
Udostępnij na innych stronach

Witam mam pytanie jaki wyrób jest najprostszy coś dla zupełnego żółtodzioba posiadającego olbrzymie chęci elenktyczna maszynkę do mięsa z końcówka do wyrobu wędlin na razie wędzarni brak ale będzie jak rodzinka się przekona ze mi coś wychodzi moja rodzinka jest pod tym względem bardzo wymagająca sami przez lata robili szynki i kiełbasy ale nie chce ich prosić o pomoc bo wiem jak to się skończy dlatego proszę pasjonatów was o pomoc i poprowadzenie żebym mógł powiedzieć zdrowe i smaczne i swoje dziękuje
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1624-moje-kie%C5%82baski-i-nieudana-krakowska/#findComment-36365
Udostępnij na innych stronach

a jaka jest różnica miedzy wołowym klasy 1 a drugiej i analogicznie wołowym niestety mogę zaopatrywać się w markecie w mięsko a tam niema takich klas i czy zwykła łopatka wieprzowa nadaje się do zrobienia tejże kiełbaski bo już od jakiegoś czasu sam robię sobie mięsko mielone na sznycelki
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1624-moje-kie%C5%82baski-i-nieudana-krakowska/#findComment-36367
Udostępnij na innych stronach

Na stronie głównej, w dziale "mięso", znajdziesz artykuły opisujace klasyfikację miesa: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1081

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1624-moje-kie%C5%82baski-i-nieudana-krakowska/#findComment-36369
Udostępnij na innych stronach

Jak najbardziej możesz zrobić z łopatki, z której powyciągasz ścięgna i powiezie( małe, cienkie ścięgna, żyły) wraz z mięskiem, posłuży ono zamiast wołowiny, która rozdrobnisz na najmniejszym sitku.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1624-moje-kie%C5%82baski-i-nieudana-krakowska/#findComment-36370
Udostępnij na innych stronach

Na stronie głównej belka z tematem mięso tam znajdziesz wszystko O łopatce http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=13 Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1624-moje-kie%C5%82baski-i-nieudana-krakowska/#findComment-36371
Udostępnij na innych stronach

to jeśli ładnie rozbiorę moje 5 kilo łopatki to wykorzystam ściągną żyły i powiezie drobno zmielone zamiast kawałka wołowiny poprawcie mnie jak się mylę aha mięsko mam zamrożone czy po odmrożeniu zmienia się technologia parzenia kiełbasy w tym wypadku sorki ze nudzę ale chciałbym się na wszystko przygotować lepiej teraz niż w czasie robienia kiełbaski planuje ja na niedziele 6 lipca jak uda mi się kupić przyprawy i jelito
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1624-moje-kie%C5%82baski-i-nieudana-krakowska/#findComment-36389
Udostępnij na innych stronach

wykorzystam ściągną żyły i powiezie drobno zmielone zamiast kawałka wołowiny

Tej wieprzowiny kl. III możesz mieć trochę za mało. Proponuję dokupić golonkę wieprzową (ma dużo kleju) i mięso z niej, dodać zamiast wołowiny przewidzianej w recepturze.

Pamiętaj też o powolnym rozmrażaniu mięsa (na dolnej półce lodówki). Jeśli chcesz robić kiełbaskę w niedzielę to już je rozmrażaj.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1624-moje-kie%C5%82baski-i-nieudana-krakowska/#findComment-36398
Udostępnij na innych stronach

aha mięsko mam zamrożone czy po odmrożeniu zmienia się technologia parzenia kiełbasy

Ja parzę tak samo, nie słyszłem o jakiejś specjalnej technice parzenia.

 

Pozdrawiam.

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1624-moje-kie%C5%82baski-i-nieudana-krakowska/#findComment-36399
Udostępnij na innych stronach

Dziekuje wam serdecznie za pomoc .

Mysle ze moga byc 2 przyczyny zbyt duza temperatura wedzenia oraz zbyt ciasny garnek .

wymieszanie farszu odpada bo kleilo sie wszystko do reki i nie odpadalo wiec mysle ze bylo ok .

Dokladnie wam odpowiem jak zrobie nastepne wyroby teraz najpierw musze pozjadac to co zrobilem a ROMEK nie chcie sie u mnie pojawic wiec musze sie meczyc sam z rodzionka heeeeeee zart sa wyroby dobrw smakowo tylko jak mowilem ta krakowska tak wygladala ale to nie problem bo juz nie wyglada jest zjedzona i pozostaly tylko ladle krakowski .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1624-moje-kie%C5%82baski-i-nieudana-krakowska/#findComment-36476
Udostępnij na innych stronach

Pierwsza w życiu zrobiona własna kiełbaska zdjęcia są tylko nie wiem jak je wrzucić na forum zrobiona trochę inaczej niż pisaliście teściu pomógł i przez to trochę przepis jest zmieniony i proporcje były brane na oko ale wynik końcowy jest świetny czuć pieprz czuć czosnek może jest ciut tęga ale ponoć po dodaniu gotowanej skóry podgardla i zmieleniu kilka razy bardzo drobno jest delikatniejsza coś mi się wydaje ze teściu będzie mi częściej pomagał bo widziałem błysk w oku oraz jak wprawnie nakładał jelito na kiełbaśnice i kolejny krok to planujemy już odbudować stara wędzarnie pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1624-moje-kie%C5%82baski-i-nieudana-krakowska/#findComment-36522
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.