Woytas Opublikowano 16 Czerwca Zgłoś Udostępnij #376 Opublikowano 16 Czerwca 5 godzin temu, quadro555 napisał(a): Polędwica, a w środku to co zostało w lejku i kolanku nadziewarki. Kurczę, podoba mi się to. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/16/#findComment-1018641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 22 Czerwca Autor Zgłoś Udostępnij #377 Opublikowano 22 Czerwca Takie tam wędzenie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/16/#findComment-1019493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 22 Czerwca Autor Zgłoś Udostępnij #378 Opublikowano 22 Czerwca 14 minut temu, BazylWidzew napisał(a): Super kabanosy👍 Tarczyński 😂 To raczej kiełbasa w cienkim flaku. Za chuda na kabanosy. A tu piersi będą parzone. Takie moje nastawy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/16/#findComment-1019498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Czerwca Zgłoś Udostępnij #379 Opublikowano 22 Czerwca 50 minut temu, quadro555 napisał(a): Za chuda na kabanosy Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/16/#findComment-1019504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ganc89 Opublikowano 22 Czerwca Zgłoś Udostępnij #380 Opublikowano 22 Czerwca 8 godzin temu, BazylWidzew napisał(a): Super kabanosy👍 A jakie smaczne 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/16/#findComment-1019581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 20 Lipca Autor Zgłoś Udostępnij #381 Opublikowano 20 Lipca Takie tam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/16/#findComment-1024720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ganc89 Opublikowano 20 Lipca Zgłoś Udostępnij #382 Opublikowano 20 Lipca Ślinka pociekła 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/16/#findComment-1024833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 26 Sierpnia Autor Zgłoś Udostępnij #383 Opublikowano 26 Sierpnia Wczoraj trochę kiełbasy. Cienka i gruba. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/16/#findComment-1031125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wawaldek11 Opublikowano 31 Sierpnia Zgłoś Udostępnij #384 Opublikowano 31 Sierpnia Dopiero wczoraj była porządna degustacja. Obydwie kiełbasy bardzo smaczne, przyprawy i słoność w nasz punkt. Żonka co chwilę wspomina o smaku . Mi lepiej smakuje gruba, bo cienka po dopiekaniu jest lekko podsuszona przy osłonce. Dojrzewam do rozpoczęcia robienia kiełbas i Twoje są dobrą inspiracją. Dziękuję za kiełbasy i doznania - poproszę o przepis. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/16/#findComment-1032110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 14 Września Autor Zgłoś Udostępnij #385 Opublikowano 14 Września Jesienne barwy 😁 3 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/16/#findComment-1034816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 14 Września Autor Zgłoś Udostępnij #386 Opublikowano 14 Września Była jeszcze kiełbasa i serki. Przekrój kiełbasy i kawałek polędwicy której nie sprofanuję parzeniem. 😁 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/16/#findComment-1034835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 14 Września Zgłoś Udostępnij #387 Opublikowano 14 Września Ty. Piękne wyroby. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/16/#findComment-1034841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 14 Września Zgłoś Udostępnij #388 Opublikowano 14 Września Kiełbaskę, że tak się spytam, jaką robiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/16/#findComment-1034843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 14 Września Autor Zgłoś Udostępnij #389 Opublikowano 14 Września 13 minut temu, mamuśka napisał(a): Kiełbaskę, że tak się spytam, jaką robiłeś? ,, Damską "🤣 Jedynka ze schabu, piersi z kurczaka i trochę z łopatki. Trójka z łopatki. Osłonka fi 45 Jak chcesz przepis to później zamieszczę. Napisałem że kiełbasa damska bo moja gwiazda ma awersję do tłuszczu widocznego w kielbasie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/16/#findComment-1034848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 14 Września Zgłoś Udostępnij #390 Opublikowano 14 Września Jak będziesz miał chwilę czasu, to napisz przepis na kiełbaskę "damską". Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/16/#findComment-1034852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 14 Września Autor Zgłoś Udostępnij #391 Opublikowano 14 Września Dla @mamuśka Maszynka 8 Rozdrabnianie Jedynka szarpak z nożem. Trojka siatka tzw makówka. Skład surowcowy: Pierś z kurczaka 2,1 kg Jedynka ze schabu 0,8 kg Jedynka z łopatki 1 kg. Trójka z łopatki 1,5 kg. Peklowanie 18 g/kg Przyprawy g/kg. Pieprz biały 2 Czosnek granulowany 2 Gałka muszkatołowa 0,6 Kolendra mielona 0,5 Cukier 1,5 Czosnek niedźwiedzi 1. Resztę już znasz. Osadzanie, suszenie, wędzenie. (Ponad 4 godziny, wiórki olcha). Dopiekanie do 72*C w środku wyrobu. Więcej grzechów nie pamiętam. Jak o czymś zapomniałem to pytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/16/#findComment-1034875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 14 Września Zgłoś Udostępnij #392 Opublikowano 14 Września Dziękuję Ci bardzo dobry człowieku. 😚 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/16/#findComment-1034879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 14 Września Autor Zgłoś Udostępnij #393 Opublikowano 14 Września 3 minuty temu, mamuśka napisał(a): Dziękuję Ci bardzo dobry człowieku. 😚 Zrób i oceń. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/16/#findComment-1034883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 14 Września Zgłoś Udostępnij #394 Opublikowano 14 Września Z wykonaniem to do zimy muszę poczekać, bo jest szał ciał w pracy. Twoja kiełbaska mojej Ani bardzo podpasuje bo ona "chudzizny" lubi, chociaż już tak krzywo jak kiedyś na tłuszczyk spod byka nie patrzy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/16/#findComment-1034888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Września Zgłoś Udostępnij #395 Opublikowano 15 Września W dniu 14.09.2025 o 13:45, quadro555 napisał(a): Napisałem że kiełbasa damska bo moja gwiazda ma awersję do tłuszczu widocznego w kielbasie. Nie żyjący już kol @Ligawa (Jacek Woś) zdradził skuteczny sposób ukrycia tłuszczu w kiełbasie. Produkował wędliny w Vancouver w Kanadzie, gdzie propaganda "szkodliwości" tłuszczu święciła triumfy. Jego wiernymi klientami bywali m.inn. myśliwi, którzy w plecakach nosili zapasy na kilka dni. Wędliny powinny były być smaczne i trwałe w warunkach bezlodowkowych. Zarowno receptura jak i technologia wykonania zapewniała w/w warunki. Receptury kiełbas @Ligawy zamieszczone w dziale "MISTRZÓWKA" zamieszczają sposoby użycia tłuszczu w taki sposób, aby nie był widoczny dla zmanierowanych konsumentów. To był sposób na realizację warunku "smaczne". Warto przestudiować te receptury zwracając uwagę na sposób przygotowania frakcji "wiążącej" - nietypowej z tradycyjnego punktu widzenia. 1 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/16/#findComment-1035139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 17 Września Zgłoś Udostępnij #396 Opublikowano 17 Września Bardzo ładnie, też lubię czasem nie parzoną, łososiową, Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/16/#findComment-1035542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 12 Października Autor Zgłoś Udostępnij #397 Opublikowano 12 Października Dwie kiełbasy. Grubo i cienko mielona. Przekrój grubo mielonej po podsuszeniu. 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/16/#findComment-1040980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 12 Października Zgłoś Udostępnij #398 Opublikowano 12 Października Grubo ładniejsza jak dla mnie... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/16/#findComment-1041001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 12 Października Zgłoś Udostępnij #399 Opublikowano 12 Października Brawo, superowe. Nie wiem jak jest ze smakiem w takim przypadku z różnym rozdrobnieniem, ale ten sam farsz nabity w cienkie jelito i na w fi 60 powoduje że kiełbasa smakuje nieco inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/16/#findComment-1041017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 12 Października Autor Zgłoś Udostępnij #400 Opublikowano 12 Października 48 minut temu, Woytas napisał(a): Brawo, superowe. Nie wiem jak jest ze smakiem w takim przypadku z różnym rozdrobnieniem, ale ten sam farsz nabity w cienkie jelito i na w fi 60 powoduje że kiełbasa smakuje nieco inaczej. To samo zauważyłem. Kiedyś to co zostało w kolanku i lejku ręcznie wpychałem do osłonki białkowej. Taka mini kiełbaska. Teraz zrobiłem dwie różne kiełbasy. Drobno mielona dla kolegi którego ojciec ma trzecie zęby, ale ich nie używa 😁 . Grubo mielona już wisi i traci wagę, smak będzie lepszy. Za tydzień powinna być dobra do konsumpcji. Wtedy wstawię zdjęcia i skład surowcowy. Oczywiście jak u mnie to kiełbasa dla leniuszków. 😁 1 godzinę temu, szrekPL napisał(a): Grubo ładniejsza jak dla mnie... Bo to inna kiełbasa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/16/#findComment-1041027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.