Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

33 minuty temu, quadro555 napisał(a):

Teraz z innej beczki. 

Mój sposób na zagospodarowanie mizdry z obróbki polędwic. 

IMG20241124132955.thumb.jpg.2f97ad787405fae69eb36af926879822.jpgIMG20241124172128.thumb.jpg.1462d89a7848b530415a19882055fe71.jpg

Po przesmażeniu posolonej mizdry zasypuję ją lekko posoloną cebulą pokrojoną w piórka. Mieszam i duszę pod przykryciem. Nie dodaję wody. Wilgoć zawarta w cebuli wystarczy. Gdy cebula się lekko zrumieni danie jest gotowe. 

Można podawać 

Z plackiem ziemniaczanym złożonym na pół jeszcze gorący posypać serem położyć odrobinę świeżej papryki kleksa kwaśnej śmietany i oprószyć odrobiną papryki.

Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/14/#findComment-970756
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Mało tego ale na Święta wystarczy.

Jeszcze będzie pieczona polędwica i boczek 🥓.

Szynki i wędzonka ze schabu bez kości do parzenia sous vide, polędwice ( dosmaczane jedna pieprzem czarnym a druga czosnkiem granulowanym) do konsumpcji na surowo.

IMG20241222145144.thumb.jpg.079b4037a0052e260e2d5acf81ef6705.jpg

  • Like 1
  • Upvote 4
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/14/#findComment-977707
Udostępnij na innych stronach

44 minuty temu, mamuśka napisał(a):

Wyroby pierwsza klasa. :clap::frantics:

Nie liczy się ilość tylko jakość, a jakość extra.

Jakość to dzięki temu forum.

Ilość była większa. Pokazałem co dla mnie 😀

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/14/#findComment-977741
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Weszło, weszło..... a słonina piękna 👍 👌

 

Zdradź ziomal gdzie taką kupiłeś?

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/14/#findComment-980900
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, quadro555 napisał(a):

Słonina przyjechała z Węgier 😀

Kupowana była na jarmarku świątecznym w Katowicach.

Do czego to doszło, słonina z Węgier :facepalm: ale choć dobrze że dotarła do naszego kraju 😉

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/14/#findComment-980923
Udostępnij na innych stronach

W dniu 22.12.2024 o 15:35, quadro555 napisał(a):

Mało tego ale na Święta wystarczy.

Jeszcze będzie pieczona polędwica i boczek 🥓.

Szynki i wędzonka ze schabu bez kości do parzenia sous vide, polędwice ( dosmaczane jedna pieprzem czarnym a druga czosnkiem granulowanym) do konsumpcji na surowo.

IMG20241222145144.thumb.jpg.079b4037a0052e260e2d5acf81ef6705.jpg

Jak długo i w jakiej temperaturze parzysz szynkę i polędwice sous vide.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/14/#findComment-981165
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, fikaz napisał(a):

Jak długo i w jakiej temperaturze parzysz szynkę i polędwice sous vide.

Wprawdzie nie do mnie - ale powinieneś dodać jak duże masz kawałki. O ile polędwica ma zapewne 4-6cm grubości , to szynka ? a do tego określić możesz parametry. 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/14/#findComment-981166
Udostępnij na innych stronach

18 minut temu, fikaz napisał(a):

Jak długo i w jakiej temperaturze parzysz szynkę i polędwice sous vide.

Szynki około 1,2 kg 7,5 godziny w temperaturze 57,5C. 

Schab bez kości z mizdrą i warkoczem, wagi nie pamiętam ale wystarczyło mu 4 godziny w takiej samej temperaturze. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/14/#findComment-981168
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
7 godzin temu, quadro555 napisał(a):

Chleb dr oetker modyfikacja. Mąka żytnia 720 zamiast 2000.

Im większy udział procentowy mąki pszennej albo mąki o wyższym typie  tym lepiej chleb wyrasta.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/14/#findComment-989720
Udostępnij na innych stronach

56 minut temu, chudziak napisał(a):

Im większy udział procentowy mąki pszennej albo mąki o wyższym typie  tym lepiej chleb wyrasta.

Na pieczywie to znam się średnio. Zamieniłem mąkę żytnią 2000 na 720. To która jest wyższy typ? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/14/#findComment-989727
Udostępnij na innych stronach

22 godziny temu, chudziak napisał(a):

m większy udział procentowy mąki pszennej albo mąki o wyższym typie  tym lepiej chleb wyrasta.

 

21 godzin temu, quadro555 napisał(a):

Na pieczywie to znam się średnio. Zamieniłem mąkę żytnią 2000 na 720. To która jest wyższy typ? 

Żle napisałam  - zamiana mąki  t2000  na  t720 spowoduje ,że chleb będzie lepiej wyrastał 

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/14/#findComment-989985
Udostępnij na innych stronach

14 minut temu, chudziak napisał(a):

Żle napisałam  - zamiana mąki  t2000  na  t720 spowoduje ,że chleb będzie lepiej wyrastał 

Czyli dobrze zrobiłem 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/14/#findComment-989989
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.