Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mało tego ale na Święta wystarczy.

Jeszcze będzie pieczona polędwica i boczek 🥓.

Szynki i wędzonka ze schabu bez kości do parzenia sous vide, polędwice ( dosmaczane jedna pieprzem czarnym a druga czosnkiem granulowanym) do konsumpcji na surowo.

IMG20241222145144.thumb.jpg.079b4037a0052e260e2d5acf81ef6705.jpg

  • Like 1
  • Upvote 4
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/14/#findComment-977707
Udostępnij na innych stronach

44 minuty temu, mamuśka napisał(a):

Wyroby pierwsza klasa. :clap::frantics:

Nie liczy się ilość tylko jakość, a jakość extra.

Jakość to dzięki temu forum.

Ilość była większa. Pokazałem co dla mnie 😀

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/14/#findComment-977741
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Weszło, weszło..... a słonina piękna 👍 👌

 

Zdradź ziomal gdzie taką kupiłeś?

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/14/#findComment-980900
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, quadro555 napisał(a):

Słonina przyjechała z Węgier 😀

Kupowana była na jarmarku świątecznym w Katowicach.

Do czego to doszło, słonina z Węgier :facepalm: ale choć dobrze że dotarła do naszego kraju 😉

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/14/#findComment-980923
Udostępnij na innych stronach

W dniu 22.12.2024 o 15:35, quadro555 napisał(a):

Mało tego ale na Święta wystarczy.

Jeszcze będzie pieczona polędwica i boczek 🥓.

Szynki i wędzonka ze schabu bez kości do parzenia sous vide, polędwice ( dosmaczane jedna pieprzem czarnym a druga czosnkiem granulowanym) do konsumpcji na surowo.

IMG20241222145144.thumb.jpg.079b4037a0052e260e2d5acf81ef6705.jpg

Jak długo i w jakiej temperaturze parzysz szynkę i polędwice sous vide.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/14/#findComment-981165
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, fikaz napisał(a):

Jak długo i w jakiej temperaturze parzysz szynkę i polędwice sous vide.

Wprawdzie nie do mnie - ale powinieneś dodać jak duże masz kawałki. O ile polędwica ma zapewne 4-6cm grubości , to szynka ? a do tego określić możesz parametry. 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/14/#findComment-981166
Udostępnij na innych stronach

18 minut temu, fikaz napisał(a):

Jak długo i w jakiej temperaturze parzysz szynkę i polędwice sous vide.

Szynki około 1,2 kg 7,5 godziny w temperaturze 57,5C. 

Schab bez kości z mizdrą i warkoczem, wagi nie pamiętam ale wystarczyło mu 4 godziny w takiej samej temperaturze. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/14/#findComment-981168
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
7 godzin temu, quadro555 napisał(a):

Chleb dr oetker modyfikacja. Mąka żytnia 720 zamiast 2000.

Im większy udział procentowy mąki pszennej albo mąki o wyższym typie  tym lepiej chleb wyrasta.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/14/#findComment-989720
Udostępnij na innych stronach

56 minut temu, chudziak napisał(a):

Im większy udział procentowy mąki pszennej albo mąki o wyższym typie  tym lepiej chleb wyrasta.

Na pieczywie to znam się średnio. Zamieniłem mąkę żytnią 2000 na 720. To która jest wyższy typ? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/14/#findComment-989727
Udostępnij na innych stronach

22 godziny temu, chudziak napisał(a):

m większy udział procentowy mąki pszennej albo mąki o wyższym typie  tym lepiej chleb wyrasta.

 

21 godzin temu, quadro555 napisał(a):

Na pieczywie to znam się średnio. Zamieniłem mąkę żytnią 2000 na 720. To która jest wyższy typ? 

Żle napisałam  - zamiana mąki  t2000  na  t720 spowoduje ,że chleb będzie lepiej wyrastał 

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/14/#findComment-989985
Udostępnij na innych stronach

14 minut temu, chudziak napisał(a):

Żle napisałam  - zamiana mąki  t2000  na  t720 spowoduje ,że chleb będzie lepiej wyrastał 

Czyli dobrze zrobiłem 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/14/#findComment-989989
Udostępnij na innych stronach

Tak 👍

9 minut temu, mamuśka napisał(a):

Zakwas zawsze się robi z mąki 2000, tylko?

Ja uważam ,że niekoniecznie choć tyle lat temu robiłam ,że już nie pamiętam . Ja generalnie rzadko używam mąki żytniej2000  a jeśli to stanowi ona zwykle niezbyt duży procent w całym cieście. 

Wczorajszy wypiek: większość stanowi mąka żytnia t720 + mąka pszenna t650 + nieco mąki orkiszowej razowej .

 

476433428_637448478738097_6560642539259955000_n.jpg.7c51bb7afd67be06790f558d70e13168.jpg

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/14/#findComment-989991
Udostępnij na innych stronach

20 minut temu, chudziak napisał(a):

Tak 👍

Ja uważam ,że niekoniecznie choć tyle lat temu robiłam ,że już nie pamiętam . Ja generalnie rzadko używam mąki żytniej2000  a jeśli to stanowi ona zwykle niezbyt duży procent w całym cieście. 

Wczorajszy wypiek: większość stanowi mąka żytnia t720 + mąka pszenna t650 + nieco mąki orkiszowej razowej .

 

476433428_637448478738097_6560642539259955000_n.jpg.7c51bb7afd67be06790f558d70e13168.jpg

Skoro jesteśmy przy zakwasie. W moim chlebie suszony zakwas daje jedynie smak i raczej nie wpływa na wzrost ciasta. Czy jest możliwe pobudzenie suszonego zakwasu? Uwodnić go i poczekać aż ruszy, czy to tak nie działa?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/14/#findComment-990008
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.