Wnuczek Opublikowano 6 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Lipca 2008 Ostatnio na forum było sporo o badaniu po ubojowym mięsa. Sam tego , przy uboju gospodarczym nigdy nie robiłem. Swoimi postami trochę mnie wystraszyliście. Mam więc pytanie. Czy można takie badanie przeprowadzić samemu i co jest do niego (badania) potrzebne? Dysponuję mikroskopem o max. powiększeniu 200, preparaty potrafię wykonać. Czy badanie to tylko szukanie włośnia w mięśniach przepony?Z góry dziękuję za odpowiedzi. :grin: Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1647-badanie-mi%C4%99sa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 6 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Lipca 2008 Czy badanie to tylko szukanie włośnia w mięśniach przepony?Jeśli badamy w kierunki włośni to, tak. Badanie weterynaryjne sprowadza się do obejrzenia całości tuszy, gruczołów, narządów wewnętrznych i wcześniej wspomnianego. Więcej interesujących informacji znajdziesz na skanie. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1647-badanie-mi%C4%99sa/#findComment-36487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 7 Lipca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Lipca 2008 Dziękuję za odpowiedź. Czyli jeśli mamy trochę wiedzy i dysponujemy mikroskopem możemy takie badanie wykonać samemu. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1647-badanie-mi%C4%99sa/#findComment-36510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Lipca 2008 Wnuczek,pierwej muszisz zrobić kurs oglądacza mięsa.Taż Ty chyba nie Centuś?Daleko masz do lecznicy vet.? pozdrawiam ps.przy odpowiedniej wiedzy dobrze zrobiony preparat w każdym mikroskopie pozwoli na wykrycie włośni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1647-badanie-mi%C4%99sa/#findComment-36513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Lipca 2008 Zaświadczenie o badaniu mięsa ile kosztuje badanie nie wiem ale na pewno 10-20zł. temat badania poruszany był w innym temacie .To co napiszę może wywołać zdziwienie mój znajomy mówi że w 90% ubojów gospodarczych dla siebie nie są prowadzone badania na obecność włośni .Przykre to . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1647-badanie-mi%C4%99sa/#findComment-36514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majchal Opublikowano 8 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 8 Lipca 2008 To co napiszę może wywołać zdziwienie mój znajomy mówi że w 90% ubojów gospodarczych dla siebie nie są prowadzone badania na obecność włośni .Przykre to . Włośnica/włosień u zwierząt gospodarskich zdarza się bardzo rzadko i dlatego ludzie nie badają, jednak jak się już wydarzy to skutki są straszne. Naprawdę apeluję - warto wydać te parę złotych i mieć pewność, niż częstować pięknie uwędzoną kiełbasą własnej roboty nasze dzieci i rodzinę i ryzykować włosień. U zwierząt leśnych typu dzik, są to przypadki dość częste i nie wykonanie badań tego rodzaju mięsa to już czysta głupota, której nie da się wytłumaczyć niczym Cytuj Wino, kobiety i śpiew.Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1647-badanie-mi%C4%99sa/#findComment-36537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 8 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 8 Lipca 2008 Witam Właśnie dawno temu jak była świnka w każdej prawie zagrodzie słyszało się takie powiedzenie . Ja mięsa nie daję do badania bo my czysto chowamy świnie - czym to można wytłumaczyć ??? Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1647-badanie-mi%C4%99sa/#findComment-36542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 19 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 19 Lipca 2008 To jako humoreska.Na Warmii praktykowany jest sposób badania mięsa tzw.na kota.Kawałek mięsa rzucany jest kotu i jeśli zje to dobre a jak zostawi to z włośnicą.Kolega myśliwy skrupulatnie bada mięso z pozyskanego dzika i bardzo się zdziwił,że kot nie zjadł kawałka podanego mu mięsa,po badaniu w lecznicy okazało się,że mięso jest porażone włośnicą.Nikogo nie namawiam na ten sposób badania ale być może instynkty zwierzęce są jak zawodowi oglądacze mięsa. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1647-badanie-mi%C4%99sa/#findComment-37035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 19 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 19 Lipca 2008 jest sposób badania mięsa tzw.na kota....qrde ...a teściowa przeżyła :devil: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1647-badanie-mi%C4%99sa/#findComment-37037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 14 Listopada 2008 Witam Jeżeli to prawda to to jest polski obraz . http://wiadomosci.onet.pl/1862497,11,item.html Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1647-badanie-mi%C4%99sa/#findComment-45728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 14 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 14 Listopada 2008 Ja zawsze badam mięso.Nawet jeśli to moje "czysto chowane świnki"Kosztuje u nas 15 zł. Teraz bada się metodą wytrawiania.Uważam,że to bardzo ważne badanie. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1647-badanie-mi%C4%99sa/#findComment-45732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 14 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 14 Listopada 2008 Ja zawsze badam mięso.Nawet jeśli to moje "czysto chowane świnki" Kosztuje u nas 15 zł. Teraz bada się metodą wytrawiania. Uważam,że to bardzo ważne badanie.Elu możesz przybliżyć to wytrawianie :question: Zainteresuje to może też innych forumowiczów, a wiadomości będą z pewnego źródła :wink: Przypomina mi się opowieść (fakt autentyczny) jak lekarz wykonujący badania mięsa (komuna) przychodził systematycznie do masarni z wiadrem próbek i w takich samych kg chciał b. dobrej kiełbasy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1647-badanie-mi%C4%99sa/#findComment-45739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 14 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 14 Listopada 2008 Napiszę wieczorem, jak mój "doktorek" wróci z pracy.Wszystko mi dokładnie opowie. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1647-badanie-mi%C4%99sa/#findComment-45744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 14 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 14 Listopada 2008 WitamJa kupuję tylko w ubojni po co mi później kłopoty.Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1647-badanie-mi%C4%99sa/#findComment-45746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 14 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 14 Listopada 2008 Teraz bada się metodą wytrawiania.witaj Elu chetnie zapoznałbym się z tym badaniem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1647-badanie-mi%C4%99sa/#findComment-45748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 14 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 14 Listopada 2008 Marek z Bielska, Witam Poczytaj http://www.lex.com.pl/serwis/du/1998/1011.htm "Metoda wytrawiania 1. Sprzęt i materiał: 1) nóż do pobierania próbek, 2) małe ponumerowane pojemniki z zamknięciem, do przechowywania próbek, w razie konieczności do powtórzenia badania, 3) cieplarka, 4) 2-3-litrowy rozdzielacz szklany ze statywem, gumowy przewód łączący, klamry do mocowania przewodu łączącego, 5) sito plastikowe (o średnicy ok. 18 cm i o średnicy otworów ok. 1 mm), 6) gaza, 7) mała, stożkowa kolba ze szczelnym zamknięciem, 8) zlewka szklana, 9) rozdrabniacz mięsa, 10) stereomikroskop (powiększenie 15-40 x) z odpowiednim źródłem światła, 11) płyn wytrawiający sporządzony w następujący sposób: 10 g pepsyny (1.200 u/g; 80 u/g FIP), 5 ml HCI (przynajmniej 37%), dopełnione do objętości 1 litra wodą. 2. Pobieranie próbek: 1) w przypadku całych tusz, należy pobrać próbkę o wadze przynajmniej 20 g z filaru przepony przy przejściu do części ścięgnistej, 2) w przypadku braku filarów przepony, należy pobrać próbki o wadze przynajmniej 20 g z części żebrowej lub mostkowej przepony, lub z mięśni okołojęzykowych czy mięśni żuchwowych, lub też z mięśni brzusznych, 3) w przypadku części tuszy, należy pobrać próbkę o wadze przynajmniej 20 g z mięśni szkieletowych, jeśli to możliwe bez tłuszczu, z miejsc położonych blisko kości lub ścięgien. 3. Metoda: 1) dla badania łącznej próbki mięsa z 10 świń należy przygotować po 10 g z każdej pojedynczej próbki 20-gramowej, a pozostałe 10 g zatrzymać na wypadek, gdyby dodatkowe badanie pojedynczej próbki okazało się konieczne, 2) 10 próbek, każda o wadze 10 g, należy połączyć w jedną próbkę; należy ją rozdrobnić w rozdrabniaczu mięsa (z otworami średnicy 2 mm) i rozmieścić luźno na sicie wyścielonym warstwą gazy, które należy następnie umieścić na lejku nałożonym na rozdzielacz połączony przewodem gumowym z małą stożkową kolbą; rozdzielacz należy napełniać do krawędzi płynem wytrawiającym do momentu, w którym materiał badany nie zostanie przykryty. Proporcje materiału poddanego badaniu do płynu wytrawiającego powinny wynosić w przybliżeniu 1 : 20 do 1 : 30, 3) po 18-20 godzinach inkubacji w temperaturze 37-39°C należy odłączyć stożkową kolbę, po czym, po ostrożnym odciągnięciu cieczy sklarowanej nad osadem, osad znajdujący się w końcówce kolby ostrożnie przenieść na płytkę, a następnie przebadać na obecność włośni za pomocą stereomikroskopu o powiększeniu 20-40-krotnym, 4) w przypadku pozytywnego lub niepewnego wyniku próbki łącznej, należy przebadać pozostałe pojedyncze próbki, każdą z osobna po dodaniu do nich dalszych 20 g próbek z mięsa każdej świni, lub w wypadku części tusz, po dodaniu 20 g próbki z mięsa każdej części, zgodnie z ust. 2." Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1647-badanie-mi%C4%99sa/#findComment-45750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 14 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 14 Listopada 2008 Smorodina,bardzo ciekawa metoda,dziekipozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1647-badanie-mi%C4%99sa/#findComment-45751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiesia Opublikowano 14 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 14 Listopada 2008 Metoda wytrawania. Próbki do badania daje sie do laboratorium WIW, tylko dlaczego z 10szt, a nie z 5, jak podał SMORODINA.Wpływ na czetotliwośc badania_ tygodniowo, lub raz na cztery tygodnie ma wynik badania, dotyczy to małych zakładów.Pozdrawiam wiesia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1647-badanie-mi%C4%99sa/#findComment-45754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 14 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 14 Listopada 2008 Nie chcę wprowadzać zamieszania, lecz obecna metoda różni się od tej podanej z linku przez Smorodinę.Różnica polega na innym czasie, tylko dwie godziny, nie używa się stereomikroskopu i jednorazowo wytrawia się 100 próbek mięsa.Może więcej dowiemy się, gdy odpowie nam Ela. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1647-badanie-mi%C4%99sa/#findComment-45758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 14 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 14 Listopada 2008 3) po 18-20 godzinach inkubacji w temperaturze 37-39°CNie podoba mi się ta metoda, tyle czekania. Jak tu zrobic świeżyznę. :tongue: Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1647-badanie-mi%C4%99sa/#findComment-45759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 14 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 14 Listopada 2008 3) po 18-20 godzinach inkubacji w temperaturze 37-39°CNie podoba mi się ta metoda, tyle czekania. Jak tu zrobic świeżyznę. :tongue: Pzdr. Wnuczuś, nie trzeba czekać tylko "ostro" czytać :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1647-badanie-mi%C4%99sa/#findComment-45760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 14 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 14 Listopada 2008 Spokojnie piszecie o dużych zakladach, a przecie kazdy z nas dysponuje ewentualnie jednym prosięciem na jakiś czas. W praktyce badanie odbywa się wg instrukcji przedstawionej na początku, jednakże czas podany w jednym z ostatnich punktów instrukcji faktycznie uległ zmianie i czas ten wynosi ok 2 godzin. W lecznicy z której usług korzystam metodą wytrawiania bada się 1 raz w tygodniu ( od przyszłego roku dwa lub trzy razy ). Będzie to jedyna dostępna metoda badania mięsa na obecność włośni. Świerzynka rzecz święta, ale zdrowie najważniejsze, a świniobicie przecież można zaplanować. Wiedzieć należy, że jest to metoda pewniejsza od zwykłego badania trychinoskopem. W kazdym jednak wypadku na rachunku badania otrzymacie informację, że mięso należy poddać obróbce cieplnej w temp. minimum 71 st. C.Badanie świnki kosztuje mnie 15,00 dzika 20,00 zł i zawsze mam prawo rządać badania metodą przez wytrawianie próbki.Tyle przekazał mi mój ukochany zadymiacz. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1647-badanie-mi%C4%99sa/#findComment-45775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 15 Listopada 2008 Ela dziekuje za wyjaśnienie tej metody Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1647-badanie-mi%C4%99sa/#findComment-45826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 16 Listopada 2008 Gdzie mogę w gdyni zbadać mięso, może ktos coś wie na teń temat. I jaki to ma być kawałek mięsa, z jakiej części wycięty. Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1647-badanie-mi%C4%99sa/#findComment-46112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 16 Listopada 2008 I jaki to ma być kawałek mięsa, z jakiej części wycięty.Jeśli wiesz, gdzie znajduje się przepona to, należy odciąć tzw. nóżki przepony( znajdują się przy kręgosłupie) i zawieść do badania. http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1554&page=1 Na pierwszym zdjęciu widać tuszę wieprzową a nóżki przepony to, tak jakby przedłużenie polędwiczek. Popatrz na to, https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2050&highlight=pol%EAdwiczki Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1647-badanie-mi%C4%99sa/#findComment-46115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.