Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio na forum było sporo o badaniu po ubojowym mięsa. Sam tego , przy uboju gospodarczym nigdy nie robiłem. Swoimi postami trochę mnie wystraszyliście. Mam więc pytanie. Czy można takie badanie przeprowadzić samemu i co jest do niego (badania) potrzebne? Dysponuję mikroskopem o max. powiększeniu 200, preparaty potrafię wykonać. Czy badanie to tylko szukanie włośnia w mięśniach przepony?

Z góry dziękuję za odpowiedzi. :grin:

Pzdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1647-badanie-mi%C4%99sa/
Udostępnij na innych stronach

Czy badanie to tylko szukanie włośnia w mięśniach przepony?

Jeśli badamy w kierunki włośni to, tak.

Badanie weterynaryjne sprowadza się do obejrzenia całości tuszy, gruczołów, narządów wewnętrznych i wcześniej wspomnianego.

Więcej interesujących informacji znajdziesz na skanie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1647-badanie-mi%C4%99sa/#findComment-36487
Udostępnij na innych stronach

Wnuczek,pierwej muszisz zrobić kurs oglądacza mięsa.

Taż Ty chyba nie Centuś?Daleko masz do lecznicy vet.?

 

pozdrawiam

 

ps.przy odpowiedniej wiedzy dobrze zrobiony preparat w każdym mikroskopie pozwoli na wykrycie włośni.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1647-badanie-mi%C4%99sa/#findComment-36513
Udostępnij na innych stronach

Zaświadczenie o badaniu mięsa ile kosztuje badanie nie wiem ale na pewno 10-20zł. temat badania poruszany był w innym temacie .To co napiszę może wywołać zdziwienie mój znajomy mówi że w 90% ubojów gospodarczych dla siebie nie są prowadzone badania na obecność włośni .Przykre to . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1647-badanie-mi%C4%99sa/#findComment-36514
Udostępnij na innych stronach

To co napiszę może wywołać zdziwienie mój znajomy mówi że w 90% ubojów gospodarczych dla siebie nie są prowadzone badania na obecność włośni .Przykre to .

Włośnica/włosień u zwierząt gospodarskich zdarza się bardzo rzadko i dlatego ludzie nie badają, jednak jak się już wydarzy to skutki są straszne. Naprawdę apeluję - warto wydać te parę złotych i mieć pewność, niż częstować pięknie uwędzoną kiełbasą własnej roboty nasze dzieci i rodzinę i ryzykować włosień.

U zwierząt leśnych typu dzik, są to przypadki dość częste i nie wykonanie badań tego rodzaju mięsa to już czysta głupota, której nie da się wytłumaczyć niczym

Wino, kobiety i śpiew.
Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1647-badanie-mi%C4%99sa/#findComment-36537
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Właśnie dawno temu jak była świnka w każdej prawie zagrodzie słyszało się takie powiedzenie .

 

Ja mięsa nie daję do badania bo my czysto chowamy świnie - czym to można wytłumaczyć ???

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1647-badanie-mi%C4%99sa/#findComment-36542
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

To jako humoreska.

Na Warmii praktykowany jest sposób badania mięsa tzw.na kota.

Kawałek mięsa rzucany jest kotu i jeśli zje to dobre a jak zostawi to z włośnicą.

Kolega myśliwy skrupulatnie bada mięso z pozyskanego dzika i bardzo się zdziwił,że kot nie zjadł kawałka podanego mu mięsa,po badaniu w lecznicy okazało się,że mięso jest porażone włośnicą.

Nikogo nie namawiam na ten sposób badania ale być może instynkty zwierzęce są jak zawodowi oglądacze mięsa.

 

Pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1647-badanie-mi%C4%99sa/#findComment-37035
Udostępnij na innych stronach

jest sposób badania mięsa tzw.na kota.

...qrde ...a teściowa przeżyła :devil:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1647-badanie-mi%C4%99sa/#findComment-37037
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Witam

 

Jeżeli to prawda to to jest polski obraz .

 

 

http://wiadomosci.onet.pl/1862497,11,item.html

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1647-badanie-mi%C4%99sa/#findComment-45728
Udostępnij na innych stronach

Ja zawsze badam mięso.Nawet jeśli to moje "czysto chowane świnki"

Kosztuje u nas 15 zł. Teraz bada się metodą wytrawiania.

Uważam,że to bardzo ważne badanie.

Elu możesz przybliżyć to wytrawianie :question:

Zainteresuje to może też innych forumowiczów, a wiadomości będą z pewnego źródła :wink:

Przypomina mi się opowieść (fakt autentyczny) jak lekarz wykonujący badania mięsa (komuna) przychodził systematycznie do masarni z wiadrem próbek i w takich samych kg chciał b. dobrej kiełbasy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1647-badanie-mi%C4%99sa/#findComment-45739
Udostępnij na innych stronach

Marek z Bielska, Witam

Poczytaj

http://www.lex.com.pl/serwis/du/1998/1011.htm

"Metoda wytrawiania

 

 

1. Sprzęt i materiał:

1) nóż do pobierania próbek,

2) małe ponumerowane pojemniki z zamknięciem, do przechowywania próbek, w razie konieczności do powtórzenia badania,

3) cieplarka,

4) 2-3-litrowy rozdzielacz szklany ze statywem, gumowy przewód łączący, klamry do mocowania przewodu łączącego,

5) sito plastikowe (o średnicy ok. 18 cm i o średnicy otworów ok. 1 mm),

6) gaza,

7) mała, stożkowa kolba ze szczelnym zamknięciem,

8) zlewka szklana,

9) rozdrabniacz mięsa,

10) stereomikroskop (powiększenie 15-40 x) z odpowiednim źródłem światła,

11) płyn wytrawiający sporządzony w następujący sposób: 10 g pepsyny (1.200 u/g; 80 u/g FIP), 5 ml HCI (przynajmniej 37%), dopełnione do objętości 1 litra wodą.

2. Pobieranie próbek:

1) w przypadku całych tusz, należy pobrać próbkę o wadze przynajmniej 20 g z filaru przepony przy przejściu do części ścięgnistej,

2) w przypadku braku filarów przepony, należy pobrać próbki o wadze przynajmniej 20 g z części żebrowej lub mostkowej przepony, lub z mięśni okołojęzykowych czy mięśni żuchwowych, lub też z mięśni brzusznych,

3) w przypadku części tuszy, należy pobrać próbkę o wadze przynajmniej 20 g z mięśni szkieletowych, jeśli to możliwe bez tłuszczu, z miejsc położonych blisko kości lub ścięgien.

3. Metoda:

1) dla badania łącznej próbki mięsa z 10 świń należy przygotować po 10 g z każdej pojedynczej próbki 20-gramowej, a pozostałe 10 g zatrzymać na wypadek, gdyby dodatkowe badanie pojedynczej próbki okazało się konieczne,

2) 10 próbek, każda o wadze 10 g, należy połączyć w jedną próbkę; należy ją rozdrobnić w rozdrabniaczu mięsa (z otworami średnicy 2 mm) i rozmieścić luźno na sicie wyścielonym warstwą gazy, które należy następnie umieścić na lejku nałożonym na rozdzielacz połączony przewodem gumowym z małą stożkową kolbą; rozdzielacz należy napełniać do krawędzi płynem wytrawiającym do momentu, w którym materiał badany nie zostanie przykryty. Proporcje materiału poddanego badaniu do płynu wytrawiającego powinny wynosić w przybliżeniu 1 : 20 do 1 : 30,

3) po 18-20 godzinach inkubacji w temperaturze 37-39°C należy odłączyć stożkową kolbę, po czym, po ostrożnym odciągnięciu cieczy sklarowanej nad osadem, osad znajdujący się w końcówce kolby ostrożnie przenieść na płytkę, a następnie przebadać na obecność włośni za pomocą stereomikroskopu o powiększeniu 20-40-krotnym,

4) w przypadku pozytywnego lub niepewnego wyniku próbki łącznej, należy przebadać pozostałe pojedyncze próbki, każdą z osobna po dodaniu do nich dalszych 20 g próbek z mięsa każdej świni, lub w wypadku części tusz, po dodaniu 20 g próbki z mięsa każdej części, zgodnie z ust. 2."

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1647-badanie-mi%C4%99sa/#findComment-45750
Udostępnij na innych stronach

Metoda wytrawania. Próbki do badania daje sie do laboratorium WIW, tylko dlaczego z 10szt, a nie z 5, jak podał SMORODINA.Wpływ na czetotliwośc badania_ tygodniowo, lub raz na cztery tygodnie ma wynik badania, dotyczy to małych zakładów.

Pozdrawiam wiesia

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1647-badanie-mi%C4%99sa/#findComment-45754
Udostępnij na innych stronach

Nie chcę wprowadzać zamieszania, lecz obecna metoda różni się od tej podanej z linku przez Smorodinę.

Różnica polega na innym czasie, tylko dwie godziny, nie używa się stereomikroskopu i jednorazowo wytrawia się 100 próbek mięsa.

Może więcej dowiemy się, gdy odpowie nam Ela.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1647-badanie-mi%C4%99sa/#findComment-45758
Udostępnij na innych stronach

 

3) po 18-20 godzinach inkubacji w temperaturze 37-39°C

Nie podoba mi się ta metoda, tyle czekania. :cry:

Jak tu zrobic świeżyznę. :tongue:

Pzdr.

Wnuczuś, nie trzeba czekać tylko "ostro" czytać :grin:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1647-badanie-mi%C4%99sa/#findComment-45760
Udostępnij na innych stronach

Spokojnie piszecie o dużych zakladach, a przecie kazdy z nas dysponuje ewentualnie jednym prosięciem na jakiś czas. W praktyce badanie odbywa się wg instrukcji przedstawionej na początku, jednakże czas podany w jednym z ostatnich punktów instrukcji faktycznie uległ zmianie i czas ten wynosi ok 2 godzin. W lecznicy z której usług korzystam metodą wytrawiania bada się 1 raz w tygodniu ( od przyszłego roku dwa lub trzy razy ). Będzie to jedyna dostępna metoda badania mięsa na obecność włośni.

Świerzynka rzecz święta, ale zdrowie najważniejsze, a świniobicie przecież można zaplanować. Wiedzieć należy, że jest to metoda pewniejsza od zwykłego badania trychinoskopem. W kazdym jednak wypadku na rachunku badania otrzymacie informację, że mięso należy poddać obróbce cieplnej w temp. minimum 71 st. C.

Badanie świnki kosztuje mnie 15,00 dzika 20,00 zł i zawsze mam prawo rządać badania metodą przez wytrawianie próbki.

Tyle przekazał mi mój ukochany zadymiacz.

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1647-badanie-mi%C4%99sa/#findComment-45775
Udostępnij na innych stronach

Gdzie mogę w gdyni zbadać mięso, może ktos coś wie na teń temat. I jaki to ma być kawałek mięsa, z jakiej części wycięty.

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1647-badanie-mi%C4%99sa/#findComment-46112
Udostępnij na innych stronach

I jaki to ma być kawałek mięsa, z jakiej części wycięty.

Jeśli wiesz, gdzie znajduje się przepona to, należy odciąć tzw. nóżki przepony( znajdują się przy kręgosłupie) i zawieść do badania.

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1554&page=1 Na pierwszym zdjęciu widać tuszę wieprzową a nóżki przepony to, tak jakby przedłużenie polędwiczek.

Popatrz na to, https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2050&highlight=pol%EAdwiczki

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1647-badanie-mi%C4%99sa/#findComment-46115
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.