Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czy można dojrzewać słoninę ? :rolleyes:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/10/#findComment-648158
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 435
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Zbójaszku poczytaj o lardo.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/10/#findComment-648167
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zbójaszku poczytaj o lardo.

Dzięki :D, ale chyba źle zapytałem. Czy można słoninę powiesić w witrynie (dojrzewalni)?. Lardo dojrzewa w kadziach czy innych beczkach.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/10/#findComment-648168
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie spiesz się z peklowaniem równowagowym. Ja bym zostawił w próżni minimum 2 tygodnie.

Czy tak długie peklowanie tyczy się także polędwiczek o wadze około 0.6 kg, czy może 7-10 dni wystarczy?? Polędwiczka delikatne mięsko przecież. :rolleyes:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/10/#findComment-648605
Udostępnij na innych stronach

 

Nie spiesz się z peklowaniem równowagowym. Ja bym zostawił w próżni minimum 2 tygodnie.

Czy tak długie peklowanie tyczy się także polędwiczek o wadze około 0.6 kg, czy może 7-10 dni wystarczy?? Polędwiczka delikatne mięsko przecież. :rolleyes:
A co może się stać przy odpowiednich proporcjach jak zapeklujesz przez 3 tyg? Pytam poważnie

 

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/10/#findComment-648628
Udostępnij na innych stronach

 

 

A co może się stać

Kiedyś ktoś mi powiedział, że sztuki o wadze powyżej 2.5 kg powinny być sucho peklowane około 3 tyg. Mniejsze sztuki krócej.

Wychodzi na to, ze dwa tyg, to jest bezpieczne minimum dla sztuk większych. Tylko nie wiem jak długo bezpiecznie peklowac polędwiczki..

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/10/#findComment-648631
Udostępnij na innych stronach

 

 

sztuki o wadze powyżej 2.5 kg powinny być sucho peklowane około 3 tyg. Mniejsze sztuki krócej. Wychodzi na to, ze dwa tyg, to jest bezpieczne minimum dla sztuk większych. Tylko nie wiem jak długo bezpiecznie peklowac polędwiczki..

To są terminy określające minimalny czas przepeklowania mniejszych i większych kawałków mięsa. Nie mają nic wspólnego z bezpieczeństwem peklowania.

Dotyczy to zarówno peklowania suchego w vacum jak i mokrego.

W ubiegłych latach peklowałam na mokro wszystkie kawałki (polędwiczki, polędwice, boczki, szynki, balerony) w jednym pojemniku nawet do 4 tygodni.

Kupowałam półblondynkę w listopadzie, gdy ceny były jeszcze korzystne i było dobre, polskie mięso. 

Wędziłam w jednym terminie tuż przed świętami. Jedynie polędwiczki nieco wymoczyłam, żeby nie były za słone.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/10/#findComment-648637
Udostępnij na innych stronach

Dzięki.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/10/#findComment-648638
Udostępnij na innych stronach

Na polędwiczki 7-10 na pewno wystarczy.  Ale jak gdy byś trzymał przez 3 tygodnie to nie zaszkodzi.  Po sześciu tygodniach tez nic się nie stanie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/10/#findComment-648670
Udostępnij na innych stronach

 

 

Na polędwiczki 7-10 na pewno wystarczy. Ale jak gdy byś trzymał przez 3 tygodnie to nie zaszkodzi. Po sześciu tygodniach tez nic się nie stanie

:thumbsup:  Dzięki.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/10/#findComment-648673
Udostępnij na innych stronach

Kolejna ligawa z Wrocka na bresaolę do mnie dojechała 2.6 kg, się odmraża :cool:

post-41817-0-23257700-1575800244_thumb.jpg

 

Pokroiłem szwagrowi z Wrocka trochę towaru na posmakowanie. Siostra spożywała na bieżąco podczas krojenia.

Kiełbaska zimnowędzona a'la dojrzewająca, polędwiczka i bresaola z dojrzewalni i takie tam żeberko wp wędzono/parzone :D

 

post-41817-0-52382500-1575800345_thumb.jpg

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/10/#findComment-648813
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wojtku bajka!

Smaczniaste jest, ale jeszcze muszę ćwiczyć bo są niedociągnięcia :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/10/#findComment-648817
Udostępnij na innych stronach

 

 

jeszcze muszę ćwiczyć bo są niedociągnięcia

Wojtku,

wędliny dojrzewające powinny być tak cienko krojone, jak to możliwe.

Ta bresolka ...- plasterki "rzucają cień", co świadczy o ich grubości. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/10/#findComment-648853
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ta bresolka

Grubość poniżej 1mm, jak papier cienkie były plasterki aż się same rozrywały.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/10/#findComment-648861
Udostępnij na innych stronach

Dla towarzystwa dołożyłem dziś karkówkę 2.18 kg po obróbce.

P-sól 35g/kg, czosnek gran. i pieprz świeżo kręcony po łyżeczce (plastikowa miarka).

Dwa tyg minimum :cool:

 

post-41817-0-57627000-1575907843_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/10/#findComment-649059
Udostępnij na innych stronach

Trochę słono, ale może tak lubisz.  Ale ważne tu jest ze przekroczyłeś dozwolone dawki nitrytu.  35g/kg peklosoli zawiera 210mg/kg nitrytu. Bardziej odpowiednie byłoby 25 g peklo i 10 g soli.  IMHO nic się nie stanie, ponieważ po długim czasie dojrzewania pozostająca ilość nitrytu w karkówce będzie minimalna.  Tylko trzymaj to na myśli jak następnym razem będziesz stosował pod 25mg/kg peklosoli.


Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/10/#findComment-649083
Udostępnij na innych stronach

Trochę słono

Pierwszą i druga coppę jak robiłem to też tyle dawałem. Pierwsza na słoność była oki, druga jeszcze wisi w dojrzewalni.

Jak do następnej coppy dodałbym 25g/kg to w próżni pewnie ze trzy tygodnie trzeba by było ją trzymać? W zależności od wagi mięsa.

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/10/#findComment-649084
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pokroiłem szwagrowi z Wrocka

 

:thumbsup::clap: 

 

Ale ta wędlinka jakoś patrzy na mnie . :tongue::)

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/10/#findComment-649100
Udostępnij na innych stronach

Zbójaszku, nie zapomnij że są jeszcze zloty. Tak się zaangażowałeś w te dojrzewające, że o całym świecie zapomniałeś. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/10/#findComment-649102
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ale ta wędlinka jakoś patrzy na mnie

Mnie tez się podoba, ale to wciąż jest towar "szkoleniowy", są niedociągnięcia, ale będzie lepiej :rolleyes::D

 

 

Zbójaszku, nie zapomnij że są jeszcze zloty. Tak się zaangażowałeś w te dojrzewające, że o całym świecie zapomniałeś.

Nie, nie zapomniałem :D na dzień dzisiejszy zloty u mnie odwołane, a  co przyniesie jutro czy przyszły rok, jeżeli chodzi o zloty to tego nie wiem.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/10/#findComment-649104
Udostępnij na innych stronach

Bardziej odpowiednie byłoby 25 g peklo i 10 g soli.  IMHO nic się nie stanie, ponieważ po długim czasie dojrzewania pozostająca ilość nitrytu w karkówce będzie minimalna.  Tylko trzymaj to na myśli jak następnym razem będziesz stosował pod 25mg/kg peklosoli.

 

 

A ja polędwiczki wp własnie peklowałem EQ dawką 25/kg PS i dla mnie zupełnie za mało, trzeba stosować więcej. 

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/10/#findComment-649106
Udostępnij na innych stronach

 

Trochę słono

Pierwszą i druga coppę jak robiłem to też tyle dawałem. Pierwsza na słoność była oki, druga jeszcze wisi w dojrzewalni.

Jak do następnej coppy dodałbym 25g/kg to w próżni pewnie ze trzy tygodnie trzeba by było ją trzymać? W zależności od wagi mięsa.

 

Dwa wystarczy, trzy nie zaszkodzi.  Możesz stosować 30g. peklosoli. Jako do wędliny dojrzewającej będzie OK co do bezpieczności.  Ponad 30g peklosoli bym nie dawał.  Jak jesteś słonolubem to wtedy możesz dodać więcej soli.  Według wielu osób wędliny dojrzewające są smaczniejsze z solą morską,  I tak właśnie Włosi przeważnie robią. 

[Dodano: 09 gru 2019 - 10:12]

 

Bardziej odpowiednie byłoby 25 g peklo i 10 g soli.  IMHO nic się nie stanie, ponieważ po długim czasie dojrzewania pozostająca ilość nitrytu w karkówce będzie minimalna.  Tylko trzymaj to na myśli jak następnym razem będziesz stosował pod 25mg/kg peklosoli.

 

 

A ja polędwiczki wp własnie peklowałem EQ dawką 25/kg PS i dla mnie zupełnie za mało, trzeba stosować więcej. 

 

Nie jest to kwestia osobistego smaku soli.  Jest to kwestia przekroczenia przekazanych niebezpiecznych ilości nitrytu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/10/#findComment-649107
Udostępnij na innych stronach

Do kompletu doszła dziś ligawa :D

Waga po zakupie 2.6 kg, po rozmrożeniu 2.31, coś tam odciąłem i zostało 2.14 kg.

P-sól - 30g/kg, pieprz świeżo kręcony, majeranek, i czosnek gran. po łyżeczce.

Zapakowane próżniowo na co najmniej dwa tyg.

I na razie tyle. Może przed świętami uda mi się jakieś kiełbaski na zimno zadymić i powiesić w dojrzewalni, ale to może.

Salami dalej musi czekać :cool:

 

post-41817-0-96323100-1575971435_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/10/#findComment-649173
Udostępnij na innych stronach

Twonk mój imienniku, dzięki wielkie za zakup i wysyłkę :D:thumbsup:

Teraz to ja mogę :cool:

 

post-41817-0-29730100-1576092928_thumb.jpg

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/10/#findComment-649383
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.