Zbój Madej Opublikowano 3 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 3 Grudnia 2019 Czy można dojrzewać słoninę ? Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/10/#findComment-648158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 3 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 3 Grudnia 2019 Zbójaszku poczytaj o lardo. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/10/#findComment-648167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 3 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 3 Grudnia 2019 Zbójaszku poczytaj o lardo. Dzięki , ale chyba źle zapytałem. Czy można słoninę powiesić w witrynie (dojrzewalni)?. Lardo dojrzewa w kadziach czy innych beczkach. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/10/#findComment-648168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 6 Grudnia 2019 Nie spiesz się z peklowaniem równowagowym. Ja bym zostawił w próżni minimum 2 tygodnie. Czy tak długie peklowanie tyczy się także polędwiczek o wadze około 0.6 kg, czy może 7-10 dni wystarczy?? Polędwiczka delikatne mięsko przecież. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/10/#findComment-648605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mlex Opublikowano 6 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 6 Grudnia 2019 Nie spiesz się z peklowaniem równowagowym. Ja bym zostawił w próżni minimum 2 tygodnie.Czy tak długie peklowanie tyczy się także polędwiczek o wadze około 0.6 kg, czy może 7-10 dni wystarczy?? Polędwiczka delikatne mięsko przecież. A co może się stać przy odpowiednich proporcjach jak zapeklujesz przez 3 tyg? Pytam poważnie Wysłane przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/10/#findComment-648628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 6 Grudnia 2019 A co może się stać Kiedyś ktoś mi powiedział, że sztuki o wadze powyżej 2.5 kg powinny być sucho peklowane około 3 tyg. Mniejsze sztuki krócej.Wychodzi na to, ze dwa tyg, to jest bezpieczne minimum dla sztuk większych. Tylko nie wiem jak długo bezpiecznie peklowac polędwiczki.. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/10/#findComment-648631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 6 Grudnia 2019 sztuki o wadze powyżej 2.5 kg powinny być sucho peklowane około 3 tyg. Mniejsze sztuki krócej. Wychodzi na to, ze dwa tyg, to jest bezpieczne minimum dla sztuk większych. Tylko nie wiem jak długo bezpiecznie peklowac polędwiczki.. To są terminy określające minimalny czas przepeklowania mniejszych i większych kawałków mięsa. Nie mają nic wspólnego z bezpieczeństwem peklowania.Dotyczy to zarówno peklowania suchego w vacum jak i mokrego.W ubiegłych latach peklowałam na mokro wszystkie kawałki (polędwiczki, polędwice, boczki, szynki, balerony) w jednym pojemniku nawet do 4 tygodni.Kupowałam półblondynkę w listopadzie, gdy ceny były jeszcze korzystne i było dobre, polskie mięso. Wędziłam w jednym terminie tuż przed świętami. Jedynie polędwiczki nieco wymoczyłam, żeby nie były za słone. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/10/#findComment-648637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 6 Grudnia 2019 Dzięki. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/10/#findComment-648638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 7 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 7 Grudnia 2019 Na polędwiczki 7-10 na pewno wystarczy. Ale jak gdy byś trzymał przez 3 tygodnie to nie zaszkodzi. Po sześciu tygodniach tez nic się nie stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/10/#findComment-648670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 7 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 7 Grudnia 2019 Na polędwiczki 7-10 na pewno wystarczy. Ale jak gdy byś trzymał przez 3 tygodnie to nie zaszkodzi. Po sześciu tygodniach tez nic się nie stanie Dzięki. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/10/#findComment-648673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 8 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 8 Grudnia 2019 (edytowane) Kolejna ligawa z Wrocka na bresaolę do mnie dojechała 2.6 kg, się odmraża Pokroiłem szwagrowi z Wrocka trochę towaru na posmakowanie. Siostra spożywała na bieżąco podczas krojenia.Kiełbaska zimnowędzona a'la dojrzewająca, polędwiczka i bresaola z dojrzewalni i takie tam żeberko wp wędzono/parzone Edytowane 8 Grudnia 2019 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/10/#findComment-648813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 8 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Wojtku bajka! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/10/#findComment-648816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 8 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Wojtku bajka! Smaczniaste jest, ale jeszcze muszę ćwiczyć bo są niedociągnięcia Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/10/#findComment-648817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 8 Grudnia 2019 jeszcze muszę ćwiczyć bo są niedociągnięcia Wojtku,wędliny dojrzewające powinny być tak cienko krojone, jak to możliwe.Ta bresolka ...- plasterki "rzucają cień", co świadczy o ich grubości. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/10/#findComment-648853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 8 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Ta bresolka Grubość poniżej 1mm, jak papier cienkie były plasterki aż się same rozrywały. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/10/#findComment-648861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 9 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 9 Grudnia 2019 Dla towarzystwa dołożyłem dziś karkówkę 2.18 kg po obróbce.P-sól 35g/kg, czosnek gran. i pieprz świeżo kręcony po łyżeczce (plastikowa miarka).Dwa tyg minimum Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/10/#findComment-649059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 9 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 9 Grudnia 2019 Trochę słono, ale może tak lubisz. Ale ważne tu jest ze przekroczyłeś dozwolone dawki nitrytu. 35g/kg peklosoli zawiera 210mg/kg nitrytu. Bardziej odpowiednie byłoby 25 g peklo i 10 g soli. IMHO nic się nie stanie, ponieważ po długim czasie dojrzewania pozostająca ilość nitrytu w karkówce będzie minimalna. Tylko trzymaj to na myśli jak następnym razem będziesz stosował pod 25mg/kg peklosoli. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/10/#findComment-649083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 9 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 9 Grudnia 2019 (edytowane) Trochę słonoPierwszą i druga coppę jak robiłem to też tyle dawałem. Pierwsza na słoność była oki, druga jeszcze wisi w dojrzewalni.Jak do następnej coppy dodałbym 25g/kg to w próżni pewnie ze trzy tygodnie trzeba by było ją trzymać? W zależności od wagi mięsa. Edytowane 9 Grudnia 2019 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/10/#findComment-649084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 9 Grudnia 2019 Pokroiłem szwagrowi z Wrocka Ale ta wędlinka jakoś patrzy na mnie . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/10/#findComment-649100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 9 Grudnia 2019 Zbójaszku, nie zapomnij że są jeszcze zloty. Tak się zaangażowałeś w te dojrzewające, że o całym świecie zapomniałeś. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/10/#findComment-649102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 9 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 9 Grudnia 2019 Ale ta wędlinka jakoś patrzy na mnie Mnie tez się podoba, ale to wciąż jest towar "szkoleniowy", są niedociągnięcia, ale będzie lepiej Zbójaszku, nie zapomnij że są jeszcze zloty. Tak się zaangażowałeś w te dojrzewające, że o całym świecie zapomniałeś. Nie, nie zapomniałem na dzień dzisiejszy zloty u mnie odwołane, a co przyniesie jutro czy przyszły rok, jeżeli chodzi o zloty to tego nie wiem. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/10/#findComment-649104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 9 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 9 Grudnia 2019 Bardziej odpowiednie byłoby 25 g peklo i 10 g soli. IMHO nic się nie stanie, ponieważ po długim czasie dojrzewania pozostająca ilość nitrytu w karkówce będzie minimalna. Tylko trzymaj to na myśli jak następnym razem będziesz stosował pod 25mg/kg peklosoli. A ja polędwiczki wp własnie peklowałem EQ dawką 25/kg PS i dla mnie zupełnie za mało, trzeba stosować więcej. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/10/#findComment-649106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 9 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 9 Grudnia 2019 Trochę słonoPierwszą i druga coppę jak robiłem to też tyle dawałem. Pierwsza na słoność była oki, druga jeszcze wisi w dojrzewalni.Jak do następnej coppy dodałbym 25g/kg to w próżni pewnie ze trzy tygodnie trzeba by było ją trzymać? W zależności od wagi mięsa. Dwa wystarczy, trzy nie zaszkodzi. Możesz stosować 30g. peklosoli. Jako do wędliny dojrzewającej będzie OK co do bezpieczności. Ponad 30g peklosoli bym nie dawał. Jak jesteś słonolubem to wtedy możesz dodać więcej soli. Według wielu osób wędliny dojrzewające są smaczniejsze z solą morską, I tak właśnie Włosi przeważnie robią. [Dodano: 09 gru 2019 - 10:12] Bardziej odpowiednie byłoby 25 g peklo i 10 g soli. IMHO nic się nie stanie, ponieważ po długim czasie dojrzewania pozostająca ilość nitrytu w karkówce będzie minimalna. Tylko trzymaj to na myśli jak następnym razem będziesz stosował pod 25mg/kg peklosoli. A ja polędwiczki wp własnie peklowałem EQ dawką 25/kg PS i dla mnie zupełnie za mało, trzeba stosować więcej. Nie jest to kwestia osobistego smaku soli. Jest to kwestia przekroczenia przekazanych niebezpiecznych ilości nitrytu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/10/#findComment-649107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 10 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 10 Grudnia 2019 Do kompletu doszła dziś ligawa Waga po zakupie 2.6 kg, po rozmrożeniu 2.31, coś tam odciąłem i zostało 2.14 kg.P-sól - 30g/kg, pieprz świeżo kręcony, majeranek, i czosnek gran. po łyżeczce.Zapakowane próżniowo na co najmniej dwa tyg.I na razie tyle. Może przed świętami uda mi się jakieś kiełbaski na zimno zadymić i powiesić w dojrzewalni, ale to może.Salami dalej musi czekać Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/10/#findComment-649173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 11 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 11 Grudnia 2019 (edytowane) Twonk mój imienniku, dzięki wielkie za zakup i wysyłkę Teraz to ja mogę Edytowane 11 Grudnia 2019 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/10/#findComment-649383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.