Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Bułki keto....czyli bez mąki

bułki pieczywo dieta keto bezmąki

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 Alinka

Alinka

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 744 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 08 paź 2019 - 21:32

Bułki bez mąki

 

Podpatrzyłam i skosztowałam u Jarka K.

Razem z moim bratem Tomkiem,

od jakiegoś czasu pieką i delektują się nimi.

Bardzo łatwe w wykonaniu, są smaczne i kilka dni świeże.

 

Przepis na 4 szt

40g łuski babki jajowatej

3 jajka

10g smalcu (użyłam roztopionego letniego masła)

200g serka śmietankowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sól do smaku (dałam 2,5g ale zmniejszę do 2g)

 

Wszystko razem wymieszać, odstawić na kilka minut,

uformować 4 płaskie bułeczki.

Piec w 30 minut temp 200 st. 

 

Zrobiłam z dwóch porcji, wyszło 8 bułeczek po 90g przed pieczeniem.

Opcjonalnie można dodać np sezamu.

Tomek ostatnim razem dał 30g babki i 10g mąki kokosowej.

Podobno też fajnie wyszły

 

 

Załączone pliki



#2 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9574 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 08 paź 2019 - 21:43

40g łuski babki jajowatej

A co to jest?

Znam babkę -płesznik, ale to są ziarna 



#3 Alinka

Alinka

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 744 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 08 paź 2019 - 21:51

Aniu wygląda to jak otręby ale drobno mielone.

Zaraz zrobię zdjęcie i dodam


[Dodano: 08 paź 2019 - 22:51]

Łuska babki jajowatej

Załączone pliki



#4 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5035 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 09 paź 2019 - 09:43

EAnno, jest to roslina " PLANTAGO OVATA". Poszukaj. Od dawna jest to w sklepach na pewno i u was. Jest to luska nasion tej rosliny.

 

Poszperay na temat psyllium plant, albo psyllium seed husk


[Dodano: 09 paź 2019 - 09:43]

Alinko, czy moglabys zrobic zdjecie tego serka smietankowego. Nie wiem, jakiej jest no konsystencji, a chetnie zrobie te bulki.



#5 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5701 postów

Napisano 09 paź 2019 - 09:55

Alinko , te bułeczki są jedynym pieczywem które jadam od czasu do czasu .

Korzystam natomiast z innego przepisu , który znalazłam na jednej ze stron internetowych. Recepturkę wklejam ponizej .

Składniki

200 g migdałowej mąki

70 g błonnika witalnego zmielonego - babka jajowata

3 białka  ( ja daję 3 cale jajka)

½ łyżeczki soli

2 łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżki winnego octu (u mnie jabłkowy własnej roboty)

375 ml wrzątku

Przygotowanie

Ubić białka na sztywną pianę ( ja wbijam do miski jajka i potem odważone składniki ,mieszam i zalewam wrzątkiem ). Odważyć suche składniki, wymieszać i dodać do piany cały czas ubijając  i wlewając wrzątek. Z ciasta zrobi się jedna wielka kluska. Podzielić ciasto na 8 równych porcji, uformować w miarę okrągłe bułki. Bułki będą nierówne ale podczas pieczenia wyrastają i nabierają okrągłego kształtu. Piec bułki w nagrzanym uprzednio piekarniku na 180ºC przez około  50 minut.


Użytkownik Małgoś edytował ten post 09 paź 2019 - 09:55


#6 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1752 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 09 paź 2019 - 13:39

40g łuski babki jajowatej

Trzeba jeszcze zaznaczyć że ta łuska ma baaaardzo specyficzny smak. Osobiście mi nie podszedł. Dla mnie za gorzki.

Może w tym przepisie zniknie ten posmak i na pewno go wypróbuję.

A co mi tam, w końcu się połaszczyłem "na jedną przesyłkę" i kupiłem sobie... 2kg :facepalm: :laugh:



#7 Alinka

Alinka

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 744 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 10 paź 2019 - 00:02

Alinko, czy moglabys zrobic zdjecie tego serka smietankowego. Nie wiem, jakiej jest no konsystencji, a chetnie zrobie te bulki.

 

Aniu, serek śmietankowy jest raczej gęsty, kremowy, smarowny.

Zdjęcia Ci nie zrobię bo go nie mam.

Do bułek użyłam twarogu tzw klinka wymieszanego ze śmietaną,

ponieważ był raczej suchy i kruszył się.

Miałam go za mało więc dodałam śmietany, zblendowałam.

W ten sposób uzyskałam gładką masę 


[Dodano: 10 paź 2019 - 01:02]

 

40g łuski babki jajowatej

Trzeba jeszcze zaznaczyć że ta łuska ma baaaardzo specyficzny smak. Osobiście mi nie podszedł. Dla mnie za gorzki.

Może w tym przepisie zniknie ten posmak i na pewno go wypróbuję.

A co mi tam, w końcu się połaszczyłem "na jedną przesyłkę" i kupiłem sobie... 2kg :facepalm: :laugh:

 

 

Ja posmaku goryczy nie wyczułam.

Bierz się wróbelku do roboty bo masz tej łuski na..... 200 bułeczek :D  :yes:

Kiedy Ty je zjesz ? :rolleyes: ale podobno duży jesteś to dasz radę  :laugh:  :yes:  :facepalm:



#8 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1752 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 10 paź 2019 - 09:09

ale podobno duży jesteś to dasz radę :laugh: :yes: :facepalm:

:clap: :thumbsup: :D

Robiłem jakieś keto-placki. Może za dużo mi się sypnęło lub było za dużo (jak dla mnie) napisane w przepisie.

Po niedzieli wypróbuję i na pewno napiszę wrażenia.



#9 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1752 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 18 paź 2019 - 10:49

Trzeba jeszcze zaznaczyć że ta łuska ma baaaardzo specyficzny smak. Osobiście mi nie podszedł. Dla mnie za gorzki.

Ja posmaku goryczy nie wyczułam.

Odszczekuję - jak się nie przedobrzy jest super. :blush: :facepalm:

Przepis z Twojego pierwszego postu idealnie balansuje smaki :thumbsup:

Gorąco polecam.

Pozostałe przepisy na bułki też wypróbuję :)

A oto moje keto-bułki:

https://wedlinydomow...róbla/?p=643404



#10 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9574 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 22 paź 2019 - 22:09

EAnno, jest to roslina " PLANTAGO OVATA". Poszukaj. Od dawna jest to w sklepach na pewno i u was. Jest to luska nasion tej rosliny.  

 

Nawet nie musiałam szukać, nasz forowy @wróbel(ek)75 zrobił mi niespodziankę i przysłał  paczkę pomielonych  łusek (ja to mam szczęście  :frantics: ).

Wobec tego dokupiłam dzisiaj twarogu i śmietany, trzeb było wypróbować ten tajemniczy przepis. Tym bardziej, że składniki i ich proporcje bardzo mi odpowiadają.

 

Załączony plik  IMG_20191022_202059.jpg   83,24 KB   0 Ilość pobrań  Załączony plik  IMG_20191022_205600.jpg   86,16 KB   0 Ilość pobrań

 

Załączony plik  IMG_20191022_211810.jpg   81,36 KB   0 Ilość pobrań  Załączony plik  IMG_20191022_211931.jpg   89,96 KB   0 Ilość pobrań

 

Wprawdzie bułeczki nie spełniają normy potrawy ketogennej, jednak są potrawą niskowęglowodanową.

B:T:W = 1:1,5:1.

90g bułeczka ma 193 KCal, 8,9g białaka, 13,4g tłuszczu i 9,1g węglowodanów.

 

Największą zaletą jest wspaniały zapach w czasie-  i po upieczeniu.

Powinnam była je trochę spłaszczyć przed pieczeniem. Zrobiłam idealne kulki.



#11 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1752 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 22 paź 2019 - 22:58

(ja to mam szczęście :frantics: ).

Aniu to nie Twoje szczęście tylko serducho.

 

Cieszę się że i ja mogłem zrobić coś dla Ciebie.

A buły wyszły Ci super (w moich skórka się podniosła tak, że ciężko było by je po-przekrajać na pół) :clap: :thumbsup:

Smacznego :)



#12 Alinka

Alinka

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 744 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 23 paź 2019 - 14:12

A buły wyszły Ci super (w moich skórka się podniosła tak,

 

No właśnie, pytanie dlaczego ?

Moje też po upieczeniu były puste w środku.

Bardziej jak pita a nie jak bułka :D

Ja swoje mocno spłaszczyłam i może tu tkwi przyczyna?


[Dodano: 23 paź 2019 - 15:12]

Największą zaletą jest wspaniały zapach w czasie-  i po upieczeniu.

To też, ale dla mnie największą zaletą jest to,

że nawet trzydniowe są mięciutkie.

Aniu, bułki wyszły Ci perfekcyjne  :clap:  :clap:



#13 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5701 postów

Napisano 23 paź 2019 - 18:03

trzeb było wypróbować ten tajemniczy przepis

 

Aniu polecam mój przepis..tzn przepis, z którego korzystam.Naprawdę warto!



#14 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9574 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 23 paź 2019 - 18:41

polecam mój przepis..tzn przepis, z którego korzystam.Naprawdę warto!

Na pewno go wypróbuję Małgorzatko  :) 

Mąka migdałowa jest ciekawym komponentem :thumbsup: 

W tej chwili spodziewam się jednak najazdu Hunów, czyli wnuków, a jedno Huniątko jest uczulone na migdały i orzechy.

To jest skaranie boskie z tymi uczuleniami. Menu należy zaplanować pod kątem takiego wrażliwca.



#15 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5701 postów

Napisano 23 paź 2019 - 19:43

a jedno Huniątko jest uczulone na migdały i orzechy.

W moim przepisie można użyć maki kokosowej zamiast migdałowej.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#16 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9574 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 23 paź 2019 - 19:56

można użyć maki kokosowej

:thumbsup:  







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: bułki, pieczywo, dieta keto, bezmąki

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych