emka24 Opublikowano 20 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Października 2019 Dzień dobry.Na forum zarejestrowany jestem od kilku lat jednak raczej jako czytacz,dlatego przy okazji zadania pytania chciałbym wszystkich przywitać.Otóż wszyscy robimy wyroby w ilościach większych niż bieżące potrzeby ,jak sobie radzicie z przechowywaniem?Jak długo wyroby zapakowane próżniowo mogą być w lodówce,czy jest sens wyroby przeznaczone do zamrażania pakować próżniowo,Co daje folia aluminiowa przy zamrażaniu-na zdjęciach widać ,że niektórzy wyroby przeznaczone do zamrażania owijają folią aluminiową. Dziękuję. Cytuj emka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Października 2019 Jak długo wyroby zapakowane próżniowo mogą być w lodówce, do miesiąca jak są wykonane zgodnie z założeniami technologicznymi - wtedy mam zwykle 1 st - albo w komorze tzw 0 [Dodano: 20 paź 2019 - 13:31] czy jest sens wyroby przeznaczone do zamrażania pakować próżniowo, TAK nie obsychają ! nie przechodzą zapachami,lepiej się przechowują [Dodano: 20 paź 2019 - 13:32] Co daje folia aluminiowa przy zamrażaniu Nic Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 20 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Października 2019 do miesiąca jak są wykonane zgodnie z założeniami technologicznymi - wtedy mam zwykle 1 st - albo w komorze tzw 0 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16533-wędzenie-polędwicy/?p=643526No to trochę nie rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Października 2019 (edytowane) No to trochę nie rozumiem.Przecież to wszystko zależy od wyrobu, stopnia jego wysuszenia, uwędzenia, zasolenia, pH i zasiedlenia bakteriami w punkcie zero.Wyroby dojrzewające (są przecież surowe) - zapakowane próżniowo - mam w lodówce takie z 2018 roku!Kiełbasę bielską z dzika, po podsuszeniu miałam w lodówce 3 miesiące.Świeżo uwędzone i sparzone parówki trzymam w zerówce max. tydzień. Przeznaczone do odleglejszej konsumpcji zamrażam.Białą kiełbasę do 5 dni.Wszystkie te produkty są zapakowane próżniowo. Edytowane 20 Października 2019 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 20 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Października 2019 No właśnie, dlatego odpowiedź poprzednika była dość nieprecyzyjna. Osobiście jałowcową trzymałem w lodówce bez woreczka miesiąc i z każdym dniem była wręcz lepsza bez jakichkolwiek objawów nieswieżości. Dłużej niż miesiąc nie mogłem zrobić próby. Przyjechali goście.???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Października 2019 No to trochę nie rozumiem Dłużej nie udało mi się trzymać -podałem Ci pewne terminy . EAnna- podała Ci z Własnego doświadczenia - i jestem przekonany ,że na pewno dobrze. Jak mam trzymać z założenia powyżej miesiąca - po prostu mrożę. Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djdk Opublikowano 21 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 21 Listopada 2019 (edytowane) Witam. Osobiście stosuje też pakowanie próżniowe i mam pytanie dla bardziej doświadczonych. Ostatnio pakowałem po 12 godzinach od wędzenia / parzenia i miałem z tym problem bo wędzonka była jeszcze mocno soczysta przez co przy pakowaniu soki podchodziły pod zgrzew i nie mogłem tego dobrze zgrzać. Jaki czas po uwędzeniu lub parzeniu wędzonka powinna odpoczywać, żeby można było ja zapakować próżniowo? Czy czas odpoczywania będzie miał wpływ na smak i soczystość wędzonki w momencie kiedy ja otworze np. po 3 tygodniach? Edytowane 21 Listopada 2019 przez djdk Cytuj Nie kupuję w sklepie tego co mogę zrobić sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 21 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 21 Listopada 2019 Jaki czas po uwędzeniu lub parzeniu wędzonka powinna odpoczywać, żeby można było ja zapakować próżniowo? Czy czas odpoczywania będzie miał wpływ na smak i soczystość wędzonki w momencie kiedy ja otworze np. po 3 tygodniach? Czas odpoczywania będzie miał wpływ na to co dostaniesz po rozmrożeniu - jak wysuszysz na starcie to po rozmrożeniu będzie tylko suchsze :-).Ja kroję i pakuję zwykle następnego dnia po wędzeniu - wystudzone wstępnie i po nocy w lodówce.Trzeba ogarnąć pakowarkę i nauczyć się pakować wilgotny towar - niektórzy pakują razem z wodą/sokiem różne rzeczy w woreczki - da się.--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 21 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 21 Listopada 2019 (edytowane) Jaki czas po uwędzeniu lub parzeniu wędzonka powinna odpoczywać, żeby można było ja zapakować próżniowo?Przede wszystkim wędzonki/kiełbasy powinny wystygnąć (w środku również). Jeśli nie jesteś pewien, to zawsze jeszcze na parę godzin można wstawić do lodówki.Soki mogą się też pojawić np.po zastrzyku wędzonek czy płyn/ tłuszcz po parzeniu. Ja, kiedy "zassie" taki płyn to dla pewności przecieram papierowym ręcznikiem i jeszcze raz zgrzewam (dwa zgrzewy).Czasu nikt Ci nie poda bo nie ma określonej "normy", po prostu na wyczucie. Niemniej nie robię tego wcześniej niż po ok. dobie. Edytowane 21 Listopada 2019 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.