Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Na srajbookach piszą o wielu bzdurach, a ludzie jak Mantrę powielają to, baaa.... jeszcze kłócą się że mają rację  :tongue::D :D

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1658-znalezione-w-sieci/page/34/#findComment-734301
Udostępnij na innych stronach

 

Tabela Dziadka lub sposób Szczepana jest chyba wszędzie ,gdzie jest mowa o wędzonkach i peklowaniu
 

Na fejsbookach i tak preferują na jajko.  :D  :D  :D

 

No tak. Jajko ,tradycja i rodzina ,która od zawsze tak robi i tak jest dobrze.  :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1658-znalezione-w-sieci/page/34/#findComment-734360
Udostępnij na innych stronach

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1658-znalezione-w-sieci/page/34/#findComment-734928
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Pomarańcze w Biedronce w Tomaszowie Maz. ul. Farbiarska. Pewnie oferta lokalna ale można sprawdzić w innych Biedronkach czy na weekend nie opuścili ceny na owoce. Opakowanie 2kg. Cena 1,99zł za opakowanie. 0,99zł za kg

post-63315-0-77478800-1639726417_thumb.jpg

Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1658-znalezione-w-sieci/page/34/#findComment-738368
Udostępnij na innych stronach

Świnie w Wodzisławiu.

 

No proszę nie trzeba jechać do Hiszpanii po Iberico tylko do Wodzisławia :D :D :D

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1658-znalezione-w-sieci/page/34/#findComment-738445
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Szkoda, że nie poruszył tematu azotanów zawartych w roślinach i ich wpływu na nasz organizm. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1658-znalezione-w-sieci/page/34/#findComment-741992
Udostępnij na innych stronach

Pomarańcze w Biedronce w Tomaszowie Maz. ul. Farbiarska.

Woli wyjaśnienia .. to prawie końcowy odcinek mojej drogi do pracy ( choć to zależy, z której strony wjeżdżam do miasta )  właśnie koło tej Biedronki. Promocji było bardzo dużo, otwarto ten sklep ponownie  po kapitalnym remoncie. Co prawda na pomarańcza się nie ''załapałam'' ale kupiłam kilka innych rzeczy  :facepalm: .. oczywiście przydatnych w kuchni. 

Edytowane przez Anuś
Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1658-znalezione-w-sieci/page/34/#findComment-742004
Udostępnij na innych stronach

Może komuś cię przyda.

 

10 stycznia startuje kolejna kampania Aliexpress. W jej ramach będą działać następujące kody dedykowane dla polskich klientów na cały asortyment:

 

MWZ $70 -$10 OKAZJA21

MWZ $40 -$6 ZNIZKA

MWZ $27 -$3 OFERTY21

 

Kody wyłącznie na produkty z szybką dostawą:

MWZ $15 -$2 ZIMA2

MWZ $49 -$5 ZIMA5

MWZ $99 -$12 ZIMA12

MWZ $149 -$20 ZIMA20

MWZ $199 -$25 ZIMA25

 

Kody na resztę świata (działają prawdopodobnie dla klientów spoza Polski):

MWZ $200 -25$ TOP25

MWZ $140 -17$ TOP17

MWZ $80 -12$ TOP12

MWZ $50 -7$ TOP7

MWZ$30 -4$ TOP4

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1658-znalezione-w-sieci/page/34/#findComment-743100
Udostępnij na innych stronach

Rozporządzenie w sprawie szynki szwarcwaldzkiej w sprawie zatwierdzenia zmiany specyfikacji produktu:

 

 

post-63315-0-61254400-1641987292_thumb.jpg

 

Tłumaczenie przez Google

 

Aktualizacja specyfikacji produktu bb) Wersja specyfikacji produktu po zatwierdzeniu zmiany przez Komisję Kategoria ochrony: ChOG  Numer akt: 305 99 007.1 Rozporządzenie w sprawie szynki szwarcwaldzkiej w sprawie zatwierdzenia zmiany specyfikacji produktu: Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) nr 561/2013 z dnia 14 czerwca 2013 r. (Dz.U. L 167 z dnia 19 czerwca 2013 r., s. 8) Odesłanie do publikacji wniosku o zmianę w Dzienniku Urzędowym UE: Dz.U. C 274 z 11.09.2012, s. 2 Specyfikacja produktu: (wszystkie informacje zgodnie z Art. 7 ust. 1 Rozporządzenia) a) Nazwa: „Szynka szwarcwaldzka” b) Opis: Szynka szwarcwaldzka to krojona, surowa i wędzona szynka bez kości z wierzchnią skorupą lub bez, która jest solona po specjalnej peklowaniu na sucho (tj. bez wstrzykiwania solanki do mięsa) zgodnie z - przepisy na domowe przyprawy i wędzone na zimno z drewna iglastego ze Schwarzwaldu.  To nadaje mu ciemny kolor zewnętrzny.  W kroju ma mocno czerwony miąższ i charakteryzuje się typowym zapachem dymu.  Chuda część ma specyficzny smak szynki, wartość smakową zwiększa i dopełnia porcja boczku.  Porcja bekonu musi mieć dobry orzechowy smak.  Szynka szwarcwaldzka ma brzeg boczku.  Boczek jest koloru białego.  Tylko w wyjątkowych przypadkach, np. przy końcówkach nakrętek, nie widać obrzeża boczku.  Odtłuszczone szynki, nawet jeśli są wytwarzane i krojone z szynki szwarcwaldzkiej, nie mogą być nazywane szynką szwarcwaldzką.  c) Obszar geograficzny: Czarny Las.  Granice Schwarzwaldu to droga B 3 prowadząca z Bazylei do Karlsruhe na zachodzie, podgórze Schwarzwaldu wzdłuż drogi B 3 w pobliżu Karlsruhe na północy od Pforzheim, na południu od Renu do Bazylei przez Lörrach, Schopfheim do Waldshut, na wschodzie przez Wutachtal, Donaueschingen, Schwenningen, Rottweil, Oberndorf/Sulz, Nagold i Calw do Pforzheim;  Za całość uznaje się krajobrazy, które przecinały wyżej wymienione linie graniczne aż do reformy miejskiej w Badenii-Wirtembergii na początku lat 70. XX wieku.  d) Dowód pochodzenia: Szynka szwarcwaldzka jest produkowana w Schwarzwaldzie od wieków według tradycyjnych, przekazanych receptur.  e) Proces produkcji: Szynka potrzebna do produkcji szynki szwarcwaldzkiej jest pobierana od świń, które w końcowym etapie przetwarzania oferują pożądaną najwyższą jakość pod względem hodowli, karmienia i rodzaju (świnia mięsna).  Przy zakupie świeżej szynki kontrola przyjęta towaru gwarantuje w końcowym etapie pożądaną najwyższą jakość.  Szynki umieszcza się w pojemnikach, gdy są solone i mocno przyprawione.  Po kilku tygodniach wyjmuje się je z solanki.  Kolejne suche przechowywanie (wypalanie) przez kilka dni jest ważne dla typowego utwardzonego aromatu.  Dym do wędzenia szynki wydobywany jest w kominkach murowanych.  Szynka jest wędzona w kominach wędzarniczych lub komorach wędzarniczych w temperaturze od +20 do ok. +30 st. C. Dobrze wędzona przynajmniej przez tydzień z iglakami i trocinami ze Schwarzwaldu.  Po wędzeniu szynka dojrzewa przez kilka tygodni, co odbywa się w klimatycznych pomieszczeniach.  Szynka charakteryzuje się dobrym dojrzewaniem, odpowiednią proporcją boczku jako polewą na chudej części, odpowiednim stopniem wysuszenia ok. 25% oraz stosunkiem woda-białko 2,2:1.  Stosunek wody do białka dotyczy całej szynki.  Cały proces produkcyjny, od badania jakości niepeklowanej szynki wieprzowej do gotowego do sprzedaży produktu końcowego, odbywa się na wyznaczonym obszarze geograficznym.  f) Związek z obszarem geograficznym: (1) Szczególne cechy obszaru geograficznego: Schwarzwald charakteryzuje się korzystnym klimatem niskogórskim, który w szczególności sprzyja wzrostowi gatunków iglastych potrzebnych do produkcji, jak również szczególnego rodzaju wędzenie na zimno szynki szwarcwaldzkiej.  Ponadto istnieje wielkie poczucie tradycji ludzi i ich związku z tym regionem.  (2) Cechy szczególne produktu: Szynka szwarcwaldzka ma ciemny kolor zewnętrzny.  W kroju ma mocno czerwony miąższ i charakteryzuje się typowym zapachem dymu.  Chuda część ma specyficzny smak szynki, wartość smakową zwiększa i dopełnia porcja boczku.  Porcja bekonu musi mieć dobry orzechowy smak.  (3) Związek przyczynowy: Szynka szwarcwaldzka jest od dawna produkowana w Schwarzwaldzie według tradycyjnych, tradycyjnych receptur.  Specyficzny smak szynki szwarcwaldzkiej wynika w szczególności z wykorzystania do wędzenia drewna iglastego ze Schwarzwaldu.  Powietrze Schwarzwaldu w połączeniu z idealnymi warunkami klimatycznymi panującymi w Schwarzwaldzie odgrywa rolę w kilkutygodniowym dojrzewaniu szynki, które następuje po 1 roku.Ważną rolę odgrywa palenie tytoniu w klimatycznych pomieszczeniach.  Pozwala idealnie dojrzewać pikantnemu aromatowi i gwarantuje niezmiennie dobrą jakość.  Te sprzyjające warunki umożliwiły rozwój sztuki tej szczególnej formy wędzenia w Schwarzwaldzie i dojrzałość do obecnej wysokiej formy.  g) Obiekt(y) kontroli: Nazwa: Rada Regionalna Karlsruhe Adres: Schloßplatz 1-3, 76131 Karlsruhe Telefon: 0721/92 6-0 Faks: 0721/92 66 11 h) Oznakowanie: - i) Wspólnotowe/krajowe przepisy prawne : - Wytyczne niemieckiej książki żywnościowej dla produktów mięsnych - ogólne przepisy prawa żywnościowego, w szczególności rozporządzenie o mięsie, rozporządzenie o dopuszczeniu dodatków.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1658-znalezione-w-sieci/page/34/#findComment-744187
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Czy ktoś,coś w tym sklepie już kupował:

https://shopee.pl/

Edytowane przez krzysio59

Ja już nic nie muszę.

Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1658-znalezione-w-sieci/page/34/#findComment-746317
Udostępnij na innych stronach

 

 

kulki do sous vide

Ja przykrywam styropianem 3cm zapakowanym próżniowo.Plus to darmowe,a minus to cyrkulator zawsze w tym samym miejscu-wycięcie.

Ja już nic nie muszę.

Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1658-znalezione-w-sieci/page/34/#findComment-746337
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.