Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

29 minut temu, quadro555 napisał(a):

Solenie 12 dni. Wędzenie na zimno 3-4 dni a wcześniej osadzanie dzień/ dwa w dużej wilgotności. Pewnie chłopaki mieli inną książkę.

Albo poszli na ,,skróty"

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1658-znalezione-w-sieci/page/52/#findComment-1016080
Udostępnij na innych stronach

8 minut temu, szrekPL napisał(a):

No ale jak dla mnie,, płukanie" słoniny w ciepłej wodzie to fajny patent, wykorzystam przy robieniu martadeli... 😊

Wrzuć do wrzątku i i hartuj w wodzie z lodem. Gdzieś to widziałem na hiszpansko jezycznej stronie. 

P.s. to nie była mortadela, taka ichnia wersja salami.😁

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1658-znalezione-w-sieci/page/52/#findComment-1016094
Udostępnij na innych stronach

29 minut temu, quadro555 napisał(a):

Wrzuć do wrzątku i i hartuj w wodzie z lodem. Gdzieś to widziałem na hiszpansko jezycznej stronie. 

W naszej "16" też jest ta technologia.

Nie pamiętam w tej chwili w jakim przepisie.

 

  • Like 1

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1658-znalezione-w-sieci/page/52/#findComment-1016103
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1658-znalezione-w-sieci/page/52/#findComment-1018673
Udostępnij na innych stronach

Brutalne prawdy/ciekawostki o włoskich mąkach i makaronach:

 

Siła mąki

https://bressanini-lescienze.blogautore.espresso.repubblica.it/2009/01/28/la-forza-della-farina/

 

Włoski makaron nigdy się nie trzęsie, ponieważ jest to  wstępnie "gotowany" w temperaturze 115-120 stopni Celsjusza. W ten sposób zmienia kolor i traci smak.

https://ilfattoalimentare.it/pasta-italiana-non-scuoce-precotta.html

tab-essicazione-temperatura-pasta.png

 

Tajemnice gotowanego makaronu dwa razy. Najpierw jest suszony w bardzo wysokich temperaturach, a następnie w garnku. Nikt o tym nie mówi, ale jakość jest inna

https://ilfattoalimentare.it/pasta-spaghetti-essiccazione-temperatura.html

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1658-znalezione-w-sieci/page/52/#findComment-1022001
Udostępnij na innych stronach

 

Ewolucja wartości rzeźnej trzody chlewnej w Polsce w ostatnim sześćdziesięcioleciu

 

Cytat

Obecnie hodowcy są w stanie uzyskać tuczniki o grubości tłuszczu podskórnego porównywalnej nawet z innymi gatunkami zwierząt, np. przeżuwaczami. Według aktualnych badań [42], poziom cholesterolu we wszystkich elementach tuszy wieprzowej jest niższy niż dotychczas podawano w piśmiennictwie. Wieprzowina w porównaniu z mięsem drobiowym zawiera mniej cholesterolu (0,54 wobec 0,58-0,74 g/kg)

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1658-znalezione-w-sieci/page/52/#findComment-1024322
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.