Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Ciasta i Chleby

chleb bułki ciasto ciasteczka

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2407 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 11 lis 2019 - 21:33

BLOK DWUKOLOROWY

 

Z przepisu żony kolegi jacekw21 https://wedlinydomow...lorowy/?hl=blok

Jedyna zmiana to za sugestiami chudziaka-a i EAnny zamiast margaryny użyłem masła (podobno prawdziwe :D  ale niestety jeszcze kupne)

 

Smak powala (kalorie pewnie też :facepalm: )

Załączony plik  blok.jpg   47,02 KB   5 Ilość pobrań

Załączony plik  blok (1).jpg   45,39 KB   5 Ilość pobrań



#2 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2407 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 12 lis 2019 - 00:24

Czekając na kiełbasę postanowiłem upiec trochę bułek.

Może i nie są idealne, ale są przepyszne i moje :)

Przepis zaczerpnięty stąd: https://wedlinydomow...-daty/?p=176868

 

Załączony plik  bułki (1).jpg   45,75 KB   4 Ilość pobrań

Załączony plik  bułki.jpg   56,49 KB   4 Ilość pobrań



#3 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5881 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 12 lis 2019 - 08:33

Nooo Wróbelku, bułeczki zgrabniusie, ale bladzizna okrutna, czemu nie maja kolorku :D ? Nie trzeba było potrzymać jeszcze ze 3-4 minutki dłużej w piekarniku :D ?



#4 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5098 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 12 lis 2019 - 09:40

Nooo Wróbelku, bułeczki zgrabniusie, ale bladzizna okrutna, czemu nie maja kolorku :D ? Nie trzeba było potrzymać jeszcze ze 3-4 minutki dłużej w piekarniku :D ?

 One sa blade, bo sie skorka wysuszyla przed pieczeniem



#5 jacekw21

jacekw21

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 854 postów

Napisano 12 lis 2019 - 17:39

Smak powala (kalorie pewnie też

To prawda smak jest super i to drugie też syty cholernie jest  :D Super CI wyszło  :clap:  :clap:  :clap:   



#6 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2407 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 12 lis 2019 - 18:49

Nooo Wróbelku, bułeczki zgrabniusie, ale bladzizna okrutna, czemu nie maja kolorku :D ? Nie trzeba było potrzymać jeszcze ze 3-4 minutki dłużej w piekarniku :D ?

Pierwszy raz robiłem to nie chcąc zepsuć przepisu trzymałem się go od A-Z.

Następny raz wstawię swoje poprawki. Po pierwsze drożdże za bardzo nie pracowały w temp. pokojowej efektem czego bułki były bardzo zbite ( następnym razem zaczyn pójdzie jak przy drożdżowcu pod kaloryfer albo do piekarnika)

Po drugie, przed pieczeniem trzeba je będzie posmarować wodą bo rzeczywiście

One sa blade, bo sie skorka wysuszyla przed pieczeniem

i olej nic nie dał.

Mogłem chociaż z 2 kostki lodu wrzucić na lachę pod bułkami.


[Dodano: 12 lis 2019 - 18:49]

Super CI wyszło

Dzięki :)



#7 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2407 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 18 lis 2019 - 21:02

Nie samą kiełbasą człowiek żyje

 

Jeszcze ciepłe :)

 

Ciasto drożdżowe

 

Załączony plik  droż (2).jpg   51,85 KB   3 Ilość pobrań

Załączony plik  droż (1).jpg   72,55 KB   3 Ilość pobrań

Załączony plik  droż.jpg   40,93 KB   3 Ilość pobrań



#8 Alinka

Alinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1074 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 18 lis 2019 - 21:18

:clap:  :clap: 

Mniam, mniam :yes:



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#9 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2407 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 24 gru 2019 - 01:09

Śmietanowiec

 

 

Rozpuszczamy kilka rodzai galaretek owocowych (każda na osobnym talerzu). Smaki wg. gustu, jednak prócz smaku ważną rolę odgrywa kolor (dla mnie im bardziej kolorowe ciasto tym lepiej). Przepraszam ale nie zrobiłem fotek :hmm:

Kiedy galaretki stężeją kroimy je na kawałki ok 1x1cmi i mieszamy na jednej wspólnej blaszce (ewentualnie dwóch, jak wyjdzie za dużo :) ) .

 

Załączony plik  1 001.jpg   77,35 KB   3 Ilość pobrań

 

W garnku podgrzewamy mleko (ja zawsze robię z 2l bo lepiej aby zostało, i dolewam jedną śmietankę 36 ) aby było ciepłe, dosładzamy do smaku (ja użyłem cukru waniliowego aby nie było zbyt "mleczne"). W osobnym kubeczku rozpuszczamy odpowiednią ilość żelatyny z odrobiną gorącej wody i dolewamy do ciepłego mleka (wspomagam się sitkiem aby nie było "glutów" :facepalm: ). Kiedy mleko przestygnie (ważne!, w przeciwnym wypadku za gorące mleko może rozpuścić galaretki) przelewam delikatnie na galaretki (dalej wspomagają się sitkiem ;) ). Najpierw leję tak z 1/3 części i delikatnie "mieszam" aby mleko dobrze rozprowadziło się pomiędzy galaretkami i dolewam resztę.

 

Załączony plik  1.jpg   39,62 KB   3 Ilość pobrań

 

Pozostaje tylko czekać aż żelatyna zrobi swoje i mleko całkowicie zastygnie :)

 

A tak wygląda efekt końcowy

Załączony plik  ciasto (1).jpg   55,42 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  ciasto.jpg   42,6 KB   1 Ilość pobrań

 

Polecam i smacznego :)


Użytkownik wróbel75 edytował ten post 29 gru 2019 - 15:20






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: chleb, bułki, ciasto, ciasteczka

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych