Skocz do zawartości

Ciasta i Chleby


wróbel75

Rekomendowane odpowiedzi

BLOK DWUKOLOROWY

 

Z przepisu żony kolegi jacekw21 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16563-blok-dwukolorowy/?hl=blok

Jedyna zmiana to za sugestiami chudziaka-a i EAnny zamiast margaryny użyłem masła (podobno prawdziwe :D  ale niestety jeszcze kupne)

 

Smak powala (kalorie pewnie też :facepalm: )

post-67266-0-67274600-1573504292_thumb.jpg

post-67266-0-97104700-1573504310_thumb.jpg

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czekając na kiełbasę postanowiłem upiec trochę bułek.

Może i nie są idealne, ale są przepyszne i moje :)

Przepis zaczerpnięty stąd: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bulki-starej-daty/?p=176868

 

post-67266-0-72584600-1573514613_thumb.jpg

post-67266-0-50841500-1573514629_thumb.jpg

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nooo Wróbelku, bułeczki zgrabniusie, ale bladzizna okrutna, czemu nie maja kolorku :D ? Nie trzeba było potrzymać jeszcze ze 3-4 minutki dłużej w piekarniku :D ?

 One sa blade, bo sie skorka wysuszyla przed pieczeniem

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nooo Wróbelku, bułeczki zgrabniusie, ale bladzizna okrutna, czemu nie maja kolorku :D ? Nie trzeba było potrzymać jeszcze ze 3-4 minutki dłużej w piekarniku :D ?

Pierwszy raz robiłem to nie chcąc zepsuć przepisu trzymałem się go od A-Z.

Następny raz wstawię swoje poprawki. Po pierwsze drożdże za bardzo nie pracowały w temp. pokojowej efektem czego bułki były bardzo zbite ( następnym razem zaczyn pójdzie jak przy drożdżowcu pod kaloryfer albo do piekarnika)

Po drugie, przed pieczeniem trzeba je będzie posmarować wodą bo rzeczywiście

 

 

One sa blade, bo sie skorka wysuszyla przed pieczeniem

i olej nic nie dał.

Mogłem chociaż z 2 kostki lodu wrzucić na lachę pod bułkami.


[Dodano: 12 lis 2019 - 18:49]

 

 

Super CI wyszło

Dzięki :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie samą kiełbasą człowiek żyje

 

Jeszcze ciepłe :)

 

Ciasto drożdżowe

 

post-67266-0-04153800-1574107321_thumb.jpg

post-67266-0-77995400-1574107336_thumb.jpg

post-67266-0-48707000-1574107350_thumb.jpg

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Śmietanowiec

 

 

Rozpuszczamy kilka rodzai galaretek owocowych (każda na osobnym talerzu). Smaki wg. gustu, jednak prócz smaku ważną rolę odgrywa kolor (dla mnie im bardziej kolorowe ciasto tym lepiej). Przepraszam ale nie zrobiłem fotek :hmm:

Kiedy galaretki stężeją kroimy je na kawałki ok 1x1cmi i mieszamy na jednej wspólnej blaszce (ewentualnie dwóch, jak wyjdzie za dużo :) ) .

 

post-67266-0-13740600-1577145863_thumb.jpg

 

W garnku podgrzewamy mleko (ja zawsze robię z 2l bo lepiej aby zostało, i dolewam jedną śmietankę 36 ) aby było ciepłe, dosładzamy do smaku (ja użyłem cukru waniliowego aby nie było zbyt "mleczne"). W osobnym kubeczku rozpuszczamy odpowiednią ilość żelatyny z odrobiną gorącej wody i dolewamy do ciepłego mleka (wspomagam się sitkiem aby nie było "glutów" :facepalm: ). Kiedy mleko przestygnie (ważne!, w przeciwnym wypadku za gorące mleko może rozpuścić galaretki) przelewam delikatnie na galaretki (dalej wspomagają się sitkiem ;) ). Najpierw leję tak z 1/3 części i delikatnie "mieszam" aby mleko dobrze rozprowadziło się pomiędzy galaretkami i dolewam resztę.

 

post-67266-0-77504200-1577146092_thumb.jpg

 

Pozostaje tylko czekać aż żelatyna zrobi swoje i mleko całkowicie zastygnie :)

 

A tak wygląda efekt końcowy

post-67266-0-20568900-1577629208_thumb.jpg

post-67266-0-16581500-1577629227_thumb.jpg

 

Polecam i smacznego :)

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.