Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Kolega przyniósł dziś zaplekowanego dzika , jak twierdzi stężenie około 20 % , czas peklowania 10 dni .

I tu mam kilka obaw a mianowicie peklował to w kamiennym garnku w temperaturze otoczenia a przez ostatnie dni było nawet kilkanaście stopni w dzień , czy to jest ok?

Mieso nie smierdzi przed i po wedzeniu ale mam jakies obawy...

Druga kwestia to to ze w kazdym rodzaju miesa sa szare oczka w srodku , w schabie , boczku i poledwicy , czy to normalne ? Mieso jest bardzo slone wiec zapewne stezenie bylo wysokie tak jak kolega podał . 

Wędziłem 4-6 h w zaleznosci od miesa a parzenie do temperatur wewnetrznych zgodnie z wieprzownia czyli poledwice do 60 stopni, boczki do 76 , schaby do 70 . Temeratura wody 80 stopni 

Adbud

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16590-dzik-w-du%C5%BCym-skr%C3%B3cie/
Udostępnij na innych stronach

Kolega przyniósł dziś zaplekowanego dzika

Powinno się peklować w temp. 4-6 C 

 

 

Druga kwestia to to ze w kazdym rodzaju miesa sa szare oczka w srodku , w schabie , boczku i poledwicy , czy to normalne ?

To jest objaw niedopeklowania  i przy tym stężeniu tego nie powinno być.Zapytaj kolegę czy używał samej peklosoli czy mieszanki soli z peklosolą

 

 

poledwice do 60 stopni, boczki do 76 , schaby do 70 . Temeratura wody 80 stopni 

Schab bez kości to polędwica a te małe to polędwiczki i tego ja nie parzę, ale ja pekluję dzika na mokro nie na sucho.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16590-dzik-w-du%C5%BCym-skr%C3%B3cie/#findComment-645777
Udostępnij na innych stronach

 

Kolega przyniósł dziś zaplekowanego dzika

Powinno się peklować w temp. 4-6 C 

 

 

no wlasnie , czy jest jakas obawa jesli wielokrotnie byla temperatura 10-14 stopni  w dzien  ?

 

Druga kwestia to to ze w kazdym rodzaju miesa sa szare oczka w srodku , w schabie , boczku i poledwicy , czy to normalne ?

To jest objaw niedopeklowania  i przy tym stężeniu tego nie powinno być.Zapytaj kolegę czy używał samej peklosoli czy mieszanki soli z peklosolą

 

 

Mowi ze dal sol i jakies dwa okpakowania pekloru , on generalnie wszystko robi na oko bo twierdzi ze tyle lat to robi ze tak moze byc :)

 

 

 

poledwice do 60 stopni, boczki do 76 , schaby do 70 . Temeratura wody 80 stopni 

Schab bez kości to polędwica a te małe to polędwiczki i tego ja nie parzę, ale ja pekluję dzika na mokro nie na sucho.

 

 

 

Moj dzik tez byl peklowany na mokro,  ale nie wyobrazam sobie jak mozna tak duze poledwice tylko wedzic bez parzenia, przeciez to bedzie surowe ? 

 

 

Edytowane przez adbud

Adbud

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16590-dzik-w-du%C5%BCym-skr%C3%B3cie/#findComment-645779
Udostępnij na innych stronach

Powiedz mu ,że jak będzie sypał na oko to go będzie szczypać.A poważnie to właśnie jest objaw sypania na oko.Raz słone raz niedopeklowane

A jaka była moc tej solanki bo solankę robi się w stosunku do ilości wody a nie kg mięsa.Ilość użytej solanki jest zależna od ilości mięsa i wynosi 0,4-0,5l/kg mięsa.

A surowa, wędzona, nieparzona polędwica i polędwiczka z dzika to jest rarytas.Tatar też jest z surowego mięsa.O polędwicy łososiowej wp.to nawet nie wspomnę.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16590-dzik-w-du%C5%BCym-skr%C3%B3cie/#findComment-645781
Udostępnij na innych stronach

Powiedz mu ,że jak będzie sypał na oko to go będzie szczypać.A poważnie to właśnie jest objaw sypania na oko.Raz słone raz niedopeklowane

A jaka była moc tej solanki bo solankę robi się w stosunku do ilości wody a nie kg mięsa.Ilość użytej solanki jest zależna od ilości mięsa i wynosi 0,4-0,5l/kg mięsa.

 

Arkadiusz w Trzebnicy myśliwi mają manie peklowania na "jajko" lub wiadra soli.

Kilkukrotnie próbowałem mięs od myśliwych i wszystkie były do sporej ilości piwa lub wódki. 

Wg myśliwych - Bo tak robi się od zawsze.

I tyle było z mojej rozmowy z myśliwym. 

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16590-dzik-w-du%C5%BCym-skr%C3%B3cie/#findComment-645782
Udostępnij na innych stronach

Schab z kością czy bez to nadal schab a polędwica to wyrób.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4053-schab-a-poledwica-wieprzowa/

 

Wycięcie kości ze schabu nie czyni go w cudowny sposób polędwicą.

 

By mieć polędwicę np. sopocką lub łososiową potrzebny jest proces obróbki.

 

 

Za Wiki

Schabmięso pozyskiwane z tuszy wieprzowej, najczęściej przeznaczony do smażenia (kotlety schabowe) oraz do pieczenia i wędzenia. Przykładowe wyroby wędliniarskie uzyskane ze schabu to polędwica łososiowa, polędwica sopocka, schab pieczony.

Edytowane przez Papcio

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16590-dzik-w-du%C5%BCym-skr%C3%B3cie/#findComment-645788
Udostępnij na innych stronach

Ja sie z wami zgadzam , zawsze wieprzowine peklowalem w stosunku 0,4 l / 1 kg miesa, stezenie 8-9 % w zaleznosci od dlugosci peklowania oraz rodzaju miesa .  Co do dzika to sie nie wymądrzałem bo nigdy nie robilem ale ewidentnie kolega to przesolil , martwi mnie jednak czy to mieso sie nie popsulo skoro jest wszystko szare w srodku i trzymal to na dworze gdzie temperatura wielokrotnie miala kilkanascie stopni, co o tym sadzicie ?

Adbud

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16590-dzik-w-du%C5%BCym-skr%C3%B3cie/#findComment-645789
Udostępnij na innych stronach

Pokaz zdjęcie jak to wygląda w środku bo tak to wróżenie z fusów.Na dworzu jest za ciepło na tak długie peklowanie Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16590-dzik-w-du%C5%BCym-skr%C3%B3cie/#findComment-645799
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie to raczej psuje się to mięso :(  A poza tym solanka 20%  to porażka -czyli tak czy siak to do kosza raczej :hmm:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16590-dzik-w-du%C5%BCym-skr%C3%B3cie/#findComment-645806
Udostępnij na innych stronach

Kosz

[Dodano: 12 lis 2019 - 21:57]

Ja sie z wami zgadzam , zawsze wieprzowine peklowalem w stosunku 0,4 l / 1 kg miesa, stezenie 8-9 % w zaleznosci od dlugosci peklowania oraz rodzaju miesa .  Co do dzika to sie nie wymądrzałem bo nigdy nie robilem ale ewidentnie kolega to przesolil , martwi mnie jednak czy to mieso sie nie popsulo skoro jest wszystko szare w srodku i trzymal to na dworze gdzie temperatura wielokrotnie miala kilkanascie stopni, co o tym sadzicie ?

I tak samo pekluje się dzika.Oczywiście niektóre elementy trzeba nastrzyknąć

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16590-dzik-w-du%C5%BCym-skr%C3%B3cie/#findComment-645808
Udostępnij na innych stronach

Nie wierzę,że zrobił tak mocną solankę,peklował 10 dni i polędwiczka ledwo co zapeklowana...

 

 

Sam sie dziwie , nie mniej jednak mieso jest bardzo słone w smaku , ja robie zawsze 8-9 % solanke i moje mieso jest o polowe mniej słone wiec jego proporcja naprawde była duza . Moze do soli dodał za mało pekloru a moze to kwestia tego ze mieso stalo caly czas na dworze 

Adbud

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16590-dzik-w-du%C5%BCym-skr%C3%B3cie/#findComment-645842
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tak się zastanawiam co by było jeśli peklosól byłaby np. "zwietrzała". Jest to możliwe?

 

Nie wiem czy sama sól może "zwietrzeć", ale nitryt mógł opaść na dno soli i jego dawka była znikoma.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16590-dzik-w-du%C5%BCym-skr%C3%B3cie/#findComment-645845
Udostępnij na innych stronach

nitryt mógł opaść na dno soli i jego dawka była znikoma

Raczej go w ogóle nie było.

Chociaż przekrój wskazuje na słabiutką penetrację mięsa solanką. 

Może informacje przekazane @adbud nie pokrywają się z rzeczywistością.

Sprawdź jeszcze smak/słoność  fragmentów mięsa ze środka.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16590-dzik-w-du%C5%BCym-skr%C3%B3cie/#findComment-645849
Udostępnij na innych stronach

 

nitryt mógł opaść na dno soli i jego dawka była znikoma

Raczej go w ogóle nie było.

Chociaż przekrój wskazuje na słabiutką penetrację mięsa solanką. 

Może informacje przekazane @adbud nie pokrywają się z rzeczywistością.

Sprawdź jeszcze smak/słoność  fragmentów mięsa ze środka.

 

EAnna w środku mięso równie słone jak na zewnątrz , szynki ze zdjęcia były w formie płaskiego płata mięsa o grubosci max 5 cm czyli bez problemu powinno być zapeklowane , podejrzewam że kolega sypiąc na oko bo jak twierdzi robi to od zawsze poprostu dał ciała ale nie mam mu śmiałości tego mówić gdyż twierdzi że szare oczka to efekt zbyt krótkiego wedzenia czyli moja wina :)  Generalnie oddałem mu całośc miesa poza dwoma kawałkami które i tak wylądują w koszu, nie chciałem żeby sie pogniewał :) 

Adbud

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16590-dzik-w-du%C5%BCym-skr%C3%B3cie/#findComment-645853
Udostępnij na innych stronach

 

 

nie chciałem żeby sie pogniewał :)

A chcesz żeby się otruł?

 

 

 

gdyż twierdzi że szare oczka to efekt zbyt krótkiego wedzenia czyli moja wina

On już znalazł winnego (choć nie wiem jak dym zmienia mięso z szarego w czerwone :facepalm: )

 

 

Generalnie oddałem mu całośc miesa

To teraz przypilnuj (powiadom go) aby i on wyrzucił je do śmieci :yes: 

 

 

ale nie mam mu śmiałości tego mówić

On miał śmiałość powiedzieć Ci że "popełniłeś" babola. A jak się zatruje ( i dzięki Bogu przeżyje) to też powie że to Twoja wina.

 

Jak dobry kumpel to zrozumie ;)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16590-dzik-w-du%C5%BCym-skr%C3%B3cie/#findComment-645855
Udostępnij na innych stronach

 

nie chciałem żeby sie pogniewał :)

A chcesz żeby się otruł?

 

 

 

gdyż twierdzi że szare oczka to efekt zbyt krótkiego wedzenia czyli moja wina

On już znalazł winnego (choć nie wiem jak dym zmienia mięso z szarego w czerwone :facepalm: )

 

 

Generalnie oddałem mu całośc miesa

To teraz przypilnuj (powiadom go) aby i on wyrzucił je do śmieci :yes:

 

 

ale nie mam mu śmiałości tego mówić

On miał śmiałość powiedzieć Ci że "popełniłeś" babola. A jak się zatruje ( i dzięki Bogu przeżyje) to też powie że to Twoja wina.

 

Jak dobry kumpel to zrozumie ;)

 

Może sie nie otruje bo to twarda sztuka :)

To jest ten typ człowieka który krytyki do siebie nie dopuszcza więc nie da mu sie tego wytłumaczyć :)

Kumpel bardzo dobry dlatego jak zje to odrazu to z nim przepije wódką i może przezyje :)

Adbud

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16590-dzik-w-du%C5%BCym-skr%C3%B3cie/#findComment-645856
Udostępnij na innych stronach

W niedzielę spotkałem się z ciotką i zaczął  się temat wędzenia ... :facepalm:

Od zawsze - od 30...40lat - nacieranie solą i przyprawami , leży 3 dni , w podkolanówkę i do wędzenia .

8-10 godz w temp 40-45 * i mięsko jest mięciutkie i pyszne i bez szarego oczka ... bez podpiekania i parzenia :cry:

Mówię , ciocia ale to się ciągnie , szczególnie boczek - jak by tak było , to bym szczęki pogubiła ... :facepalm:

Mówię , ciocia ale sama sól nie wystarczy i trzy dni to mało , się potrujecie  - tyle lat tak robimy i jeszcze żyjemy  :facepalm: 

 

Nie ma dyskusji , a ciotka zawsze stawia na swoim .

Wujo  chodzi jak na smyczy ... chciałbym mieć tak ułożoną zonę jak wujo jest poukładany...  :D 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16590-dzik-w-du%C5%BCym-skr%C3%B3cie/#findComment-645861
Udostępnij na innych stronach

Historyjka mistrz :)

Jak sam widzisz są ludzie którym za żadne skarby świata nie wytłumaczysz ze cos jest źle i trzeba zrobić to inaczej .

W kwestii ułożenia żony to poprostu trzeba przylać raz na jakiś czas  :laugh:  :laugh:  :laugh:

Adbud

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16590-dzik-w-du%C5%BCym-skr%C3%B3cie/#findComment-645868
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.