adbud Opublikowano 12 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Listopada 2019 Witam Kolega przyniósł dziś zaplekowanego dzika , jak twierdzi stężenie około 20 % , czas peklowania 10 dni .I tu mam kilka obaw a mianowicie peklował to w kamiennym garnku w temperaturze otoczenia a przez ostatnie dni było nawet kilkanaście stopni w dzień , czy to jest ok?Mieso nie smierdzi przed i po wedzeniu ale mam jakies obawy...Druga kwestia to to ze w kazdym rodzaju miesa sa szare oczka w srodku , w schabie , boczku i poledwicy , czy to normalne ? Mieso jest bardzo slone wiec zapewne stezenie bylo wysokie tak jak kolega podał . Wędziłem 4-6 h w zaleznosci od miesa a parzenie do temperatur wewnetrznych zgodnie z wieprzownia czyli poledwice do 60 stopni, boczki do 76 , schaby do 70 . Temeratura wody 80 stopni Cytuj Adbud Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16590-dzik-w-du%C5%BCym-skr%C3%B3cie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Listopada 2019 (edytowane) Kolega przyniósł dziś zaplekowanego dzikaPowinno się peklować w temp. 4-6 C Druga kwestia to to ze w kazdym rodzaju miesa sa szare oczka w srodku , w schabie , boczku i poledwicy , czy to normalne ?To jest objaw niedopeklowania i przy tym stężeniu tego nie powinno być.Zapytaj kolegę czy używał samej peklosoli czy mieszanki soli z peklosolą poledwice do 60 stopni, boczki do 76 , schaby do 70 . Temeratura wody 80 stopni Schab bez kości to polędwica a te małe to polędwiczki i tego ja nie parzę, ale ja pekluję dzika na mokro nie na sucho. Edytowane 12 Listopada 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16590-dzik-w-du%C5%BCym-skr%C3%B3cie/#findComment-645777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adbud Opublikowano 12 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Listopada 2019 (edytowane) Kolega przyniósł dziś zaplekowanego dzikaPowinno się peklować w temp. 4-6 C no wlasnie , czy jest jakas obawa jesli wielokrotnie byla temperatura 10-14 stopni w dzien ? Druga kwestia to to ze w kazdym rodzaju miesa sa szare oczka w srodku , w schabie , boczku i poledwicy , czy to normalne ?To jest objaw niedopeklowania i przy tym stężeniu tego nie powinno być.Zapytaj kolegę czy używał samej peklosoli czy mieszanki soli z peklosolą Mowi ze dal sol i jakies dwa okpakowania pekloru , on generalnie wszystko robi na oko bo twierdzi ze tyle lat to robi ze tak moze byc poledwice do 60 stopni, boczki do 76 , schaby do 70 . Temeratura wody 80 stopni Schab bez kości to polędwica a te małe to polędwiczki i tego ja nie parzę, ale ja pekluję dzika na mokro nie na sucho. Moj dzik tez byl peklowany na mokro, ale nie wyobrazam sobie jak mozna tak duze poledwice tylko wedzic bez parzenia, przeciez to bedzie surowe ? Edytowane 12 Listopada 2019 przez adbud Cytuj Adbud Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16590-dzik-w-du%C5%BCym-skr%C3%B3cie/#findComment-645779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Listopada 2019 (edytowane) Powiedz mu ,że jak będzie sypał na oko to go będzie szczypać.A poważnie to właśnie jest objaw sypania na oko.Raz słone raz niedopeklowaneA jaka była moc tej solanki bo solankę robi się w stosunku do ilości wody a nie kg mięsa.Ilość użytej solanki jest zależna od ilości mięsa i wynosi 0,4-0,5l/kg mięsa.A surowa, wędzona, nieparzona polędwica i polędwiczka z dzika to jest rarytas.Tatar też jest z surowego mięsa.O polędwicy łososiowej wp.to nawet nie wspomnę. Edytowane 12 Listopada 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16590-dzik-w-du%C5%BCym-skr%C3%B3cie/#findComment-645781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 12 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Listopada 2019 Powiedz mu ,że jak będzie sypał na oko to go będzie szczypać.A poważnie to właśnie jest objaw sypania na oko.Raz słone raz niedopeklowaneA jaka była moc tej solanki bo solankę robi się w stosunku do ilości wody a nie kg mięsa.Ilość użytej solanki jest zależna od ilości mięsa i wynosi 0,4-0,5l/kg mięsa. Arkadiusz w Trzebnicy myśliwi mają manie peklowania na "jajko" lub wiadra soli.Kilkukrotnie próbowałem mięs od myśliwych i wszystkie były do sporej ilości piwa lub wódki. Wg myśliwych - Bo tak robi się od zawsze.I tyle było z mojej rozmowy z myśliwym. Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16590-dzik-w-du%C5%BCym-skr%C3%B3cie/#findComment-645782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 12 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Listopada 2019 (edytowane) Schab z kością czy bez to nadal schab a polędwica to wyrób. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4053-schab-a-poledwica-wieprzowa/ Wycięcie kości ze schabu nie czyni go w cudowny sposób polędwicą. By mieć polędwicę np. sopocką lub łososiową potrzebny jest proces obróbki. Za WikiSchab – mięso pozyskiwane z tuszy wieprzowej, najczęściej przeznaczony do smażenia (kotlety schabowe) oraz do pieczenia i wędzenia. Przykładowe wyroby wędliniarskie uzyskane ze schabu to polędwica łososiowa, polędwica sopocka, schab pieczony. Edytowane 12 Listopada 2019 przez Papcio Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16590-dzik-w-du%C5%BCym-skr%C3%B3cie/#findComment-645788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adbud Opublikowano 12 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Listopada 2019 Ja sie z wami zgadzam , zawsze wieprzowine peklowalem w stosunku 0,4 l / 1 kg miesa, stezenie 8-9 % w zaleznosci od dlugosci peklowania oraz rodzaju miesa . Co do dzika to sie nie wymądrzałem bo nigdy nie robilem ale ewidentnie kolega to przesolil , martwi mnie jednak czy to mieso sie nie popsulo skoro jest wszystko szare w srodku i trzymal to na dworze gdzie temperatura wielokrotnie miala kilkanascie stopni, co o tym sadzicie ? Cytuj Adbud Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16590-dzik-w-du%C5%BCym-skr%C3%B3cie/#findComment-645789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Listopada 2019 (edytowane) Pokaz zdjęcie jak to wygląda w środku bo tak to wróżenie z fusów.Na dworzu jest za ciepło na tak długie peklowanie Edytowane 12 Listopada 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16590-dzik-w-du%C5%BCym-skr%C3%B3cie/#findComment-645799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adbud Opublikowano 12 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Listopada 2019 Prosze bardzo Cytuj Adbud Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16590-dzik-w-du%C5%BCym-skr%C3%B3cie/#findComment-645803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 12 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Listopada 2019 Auć... ale ktoś tego dzika popsuł.--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16590-dzik-w-du%C5%BCym-skr%C3%B3cie/#findComment-645805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 12 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Listopada 2019 Dla mnie to raczej psuje się to mięso A poza tym solanka 20% to porażka -czyli tak czy siak to do kosza raczej Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16590-dzik-w-du%C5%BCym-skr%C3%B3cie/#findComment-645806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Listopada 2019 (edytowane) Kosz[Dodano: 12 lis 2019 - 21:57]Ja sie z wami zgadzam , zawsze wieprzowine peklowalem w stosunku 0,4 l / 1 kg miesa, stezenie 8-9 % w zaleznosci od dlugosci peklowania oraz rodzaju miesa . Co do dzika to sie nie wymądrzałem bo nigdy nie robilem ale ewidentnie kolega to przesolil , martwi mnie jednak czy to mieso sie nie popsulo skoro jest wszystko szare w srodku i trzymal to na dworze gdzie temperatura wielokrotnie miala kilkanascie stopni, co o tym sadzicie ?I tak samo pekluje się dzika.Oczywiście niektóre elementy trzeba nastrzyknąć Edytowane 12 Listopada 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16590-dzik-w-du%C5%BCym-skr%C3%B3cie/#findComment-645808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 13 Listopada 2019 (edytowane) Nie wierzę,że zrobił tak mocną solankę,peklował 10 dni i polędwiczka ledwo co zapeklowana... Edytowane 13 Listopada 2019 przez Mariusz7 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16590-dzik-w-du%C5%BCym-skr%C3%B3cie/#findComment-645830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 13 Listopada 2019 Rzeczywiście dziwne. Jednak na mój rozum jest ewidentnie niedopeklowane. Szkoda. Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16590-dzik-w-du%C5%BCym-skr%C3%B3cie/#findComment-645831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adbud Opublikowano 13 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 13 Listopada 2019 Nie wierzę,że zrobił tak mocną solankę,peklował 10 dni i polędwiczka ledwo co zapeklowana... Sam sie dziwie , nie mniej jednak mieso jest bardzo słone w smaku , ja robie zawsze 8-9 % solanke i moje mieso jest o polowe mniej słone wiec jego proporcja naprawde była duza . Moze do soli dodał za mało pekloru a moze to kwestia tego ze mieso stalo caly czas na dworze Cytuj Adbud Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16590-dzik-w-du%C5%BCym-skr%C3%B3cie/#findComment-645842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 13 Listopada 2019 Tak się zastanawiam co by było jeśli peklosól byłaby np. "zwietrzała". Jest to możliwe? Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16590-dzik-w-du%C5%BCym-skr%C3%B3cie/#findComment-645844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 13 Listopada 2019 Tak się zastanawiam co by było jeśli peklosól byłaby np. "zwietrzała". Jest to możliwe? Nie wiem czy sama sól może "zwietrzeć", ale nitryt mógł opaść na dno soli i jego dawka była znikoma. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16590-dzik-w-du%C5%BCym-skr%C3%B3cie/#findComment-645845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 13 Listopada 2019 (edytowane) nitryt mógł opaść na dno soli i jego dawka była znikomaRaczej go w ogóle nie było.Chociaż przekrój wskazuje na słabiutką penetrację mięsa solanką. Może informacje przekazane @adbud nie pokrywają się z rzeczywistością.Sprawdź jeszcze smak/słoność fragmentów mięsa ze środka. Edytowane 13 Listopada 2019 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16590-dzik-w-du%C5%BCym-skr%C3%B3cie/#findComment-645849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adbud Opublikowano 13 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 13 Listopada 2019 nitryt mógł opaść na dno soli i jego dawka była znikomaRaczej go w ogóle nie było.Chociaż przekrój wskazuje na słabiutką penetrację mięsa solanką. Może informacje przekazane @adbud nie pokrywają się z rzeczywistością.Sprawdź jeszcze smak/słoność fragmentów mięsa ze środka. EAnna w środku mięso równie słone jak na zewnątrz , szynki ze zdjęcia były w formie płaskiego płata mięsa o grubosci max 5 cm czyli bez problemu powinno być zapeklowane , podejrzewam że kolega sypiąc na oko bo jak twierdzi robi to od zawsze poprostu dał ciała ale nie mam mu śmiałości tego mówić gdyż twierdzi że szare oczka to efekt zbyt krótkiego wedzenia czyli moja wina Generalnie oddałem mu całośc miesa poza dwoma kawałkami które i tak wylądują w koszu, nie chciałem żeby sie pogniewał Cytuj Adbud Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16590-dzik-w-du%C5%BCym-skr%C3%B3cie/#findComment-645853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 13 Listopada 2019 nie chciałem żeby sie pogniewał A chcesz żeby się otruł? gdyż twierdzi że szare oczka to efekt zbyt krótkiego wedzenia czyli moja wina On już znalazł winnego (choć nie wiem jak dym zmienia mięso z szarego w czerwone ) Generalnie oddałem mu całośc miesa To teraz przypilnuj (powiadom go) aby i on wyrzucił je do śmieci ale nie mam mu śmiałości tego mówić On miał śmiałość powiedzieć Ci że "popełniłeś" babola. A jak się zatruje ( i dzięki Bogu przeżyje) to też powie że to Twoja wina. Jak dobry kumpel to zrozumie Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16590-dzik-w-du%C5%BCym-skr%C3%B3cie/#findComment-645855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adbud Opublikowano 13 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 13 Listopada 2019 nie chciałem żeby sie pogniewał A chcesz żeby się otruł? gdyż twierdzi że szare oczka to efekt zbyt krótkiego wedzenia czyli moja winaOn już znalazł winnego (choć nie wiem jak dym zmienia mięso z szarego w czerwone ) Generalnie oddałem mu całośc miesaTo teraz przypilnuj (powiadom go) aby i on wyrzucił je do śmieci ale nie mam mu śmiałości tego mówićOn miał śmiałość powiedzieć Ci że "popełniłeś" babola. A jak się zatruje ( i dzięki Bogu przeżyje) to też powie że to Twoja wina. Jak dobry kumpel to zrozumie Może sie nie otruje bo to twarda sztuka To jest ten typ człowieka który krytyki do siebie nie dopuszcza więc nie da mu sie tego wytłumaczyć Kumpel bardzo dobry dlatego jak zje to odrazu to z nim przepije wódką i może przezyje Cytuj Adbud Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16590-dzik-w-du%C5%BCym-skr%C3%B3cie/#findComment-645856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 13 Listopada 2019 Jak jest bardzo dobry kumpel , to powinien bez problemu przejść test szczerości ... Lepiej żeby może nie zjadł , zamiast może przeżył ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16590-dzik-w-du%C5%BCym-skr%C3%B3cie/#findComment-645859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adbud Opublikowano 13 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 13 Listopada 2019 Cytuj Adbud Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16590-dzik-w-du%C5%BCym-skr%C3%B3cie/#findComment-645860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 13 Listopada 2019 W niedzielę spotkałem się z ciotką i zaczął się temat wędzenia ... Od zawsze - od 30...40lat - nacieranie solą i przyprawami , leży 3 dni , w podkolanówkę i do wędzenia .8-10 godz w temp 40-45 * i mięsko jest mięciutkie i pyszne i bez szarego oczka ... bez podpiekania i parzenia Mówię , ciocia ale to się ciągnie , szczególnie boczek - jak by tak było , to bym szczęki pogubiła ... Mówię , ciocia ale sama sól nie wystarczy i trzy dni to mało , się potrujecie - tyle lat tak robimy i jeszcze żyjemy Nie ma dyskusji , a ciotka zawsze stawia na swoim .Wujo chodzi jak na smyczy ... chciałbym mieć tak ułożoną zonę jak wujo jest poukładany... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16590-dzik-w-du%C5%BCym-skr%C3%B3cie/#findComment-645861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adbud Opublikowano 13 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 13 Listopada 2019 Historyjka mistrz Jak sam widzisz są ludzie którym za żadne skarby świata nie wytłumaczysz ze cos jest źle i trzeba zrobić to inaczej .W kwestii ułożenia żony to poprostu trzeba przylać raz na jakiś czas Cytuj Adbud Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16590-dzik-w-du%C5%BCym-skr%C3%B3cie/#findComment-645868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.