Mariusz7 Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 13 Listopada 2019 (edytowane) W niedzielę spotkałem się z ciotką i zaczął się temat wędzenia ... Od zawsze - od 30...40lat - nacieranie solą i przyprawami , leży 3 dni , w podkolanówkę i do wędzenia .8-10 godz w temp 40-45 * i mięsko jest mięciutkie i pyszne i bez szarego oczka ... bez podpiekania i parzenia Mówię , ciocia ale to się ciągnie , szczególnie boczek - jak by tak było , to bym szczęki pogubiła ... Mówię , ciocia ale sama sól nie wystarczy i trzy dni to mało , się potrujecie - tyle lat tak robimy i jeszcze żyjemy Nie ma dyskusji , a ciotka zawsze stawia na swoim .Wujo chodzi jak na smyczy ... chciałbym mieć tak ułożoną zonę jak wujo jest poukładany... Miałem to samo,znajomy się dowiedział,że wędzę i kupił mięso,abym mu uwędził na święta. Zaprosiłem go na wędzenie,tak o piwko wypić pogadać. Jak już mu oddawałem gotowe wyroby to stwierdził,że do kitu z takim wędzeniem,u niego w domu to się wędziło od świtu do zmierzchu i takie "fajne" czarne było,nie to co moje "blade" no i wiadomo nie parzyło się,a ja oszukuje parząc wędzonki... już więcej nie przyszedł,a minęło kilka lat Edytowane 13 Listopada 2019 przez Mariusz7 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16590-dzik-w-du%C5%BCym-skr%C3%B3cie/page/2/#findComment-645872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 13 Listopada 2019 już więcej nie przyszedł,a minęło kilka lat Może też mięso było szare w środku Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16590-dzik-w-du%C5%BCym-skr%C3%B3cie/page/2/#findComment-645879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 13 Listopada 2019 Ze zdjęć i wypowiedzi "Albud" mozna wywnioskować że:- czerwony kolor od strony zewnętrznej powstał w wyniku działania CO ( tlenek węgla )- albo w wyniku działania bakterii rozkładających białko ( mięso mogło być wcześniej nadpsute i szybko trafiło do mocnej solanki ). Moje przypuszczenie wnioskuje po wyglądzie przekrojonej szynki.- mięso leżakowało w solance bez dodatku azotanów lub azotynów. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16590-dzik-w-du%C5%BCym-skr%C3%B3cie/page/2/#findComment-645882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 13 Listopada 2019 Ze zdjęć i wypowiedzi "Albud" mozna wywnioskować że:- czerwony kolor od strony zewnętrznej powstał w wyniku działania CO ( tlenek węgla )- albo w wyniku działania bakterii rozkładających białko ( mięso mogło być wcześniej nadpsute i szybko trafiło do mocnej solanki ). Moje przypuszczenie wnioskuje po wyglądzie przekrojonej szynki.- mięso leżakowało w solance bez dodatku azotanów lub azotynów.Dlatego pisałem, żeby zapytal kolegę czy użył peklosoli bo też mi wyglada, że nie.Przy tym stężeniu i nawet w wyższej temperaturze peklowania tego niedopeklowania nie powinno być. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16590-dzik-w-du%C5%BCym-skr%C3%B3cie/page/2/#findComment-645891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollum Opublikowano 15 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 15 Listopada 2019 Ja dziczyzny nie jem i chyba już nigdy się nie zmuszę. Mam psychiczny uraz po prostu. Wiem że może być świetna jak się ją dobrze przyrządzi ale kiedy czytam o Waszych arcymądrych kolegach i ciociach to i ja wtrącę swoje trzy grosze. Otóż jakieś 20 lat temu kiedy byłem u teściów zostałem poczęstowany kiełbasą z dzika. No nie była zła, na kolana może też nie rzucała, ot - dobra po prostu. No więc pytam któż to któż to jest w rodzinie myśliwym. W czasie rozmowy okazało się jednak że dzik nie poległ jak Bóg przykazał od kuli, bynajmniej. Otóż teść był maszynistą a dzik był albo pierdoła albo był chory i po dziku przetoczyło się pół składu zanim wyhamowali pociąg. Poszli dzielni chłopcy, schowali dzika w krzakach. Po robocie pojechali do lasu, odnaleźli to miejsce, zabrali truchło, zawieźli na działki i przerobili na kiełbasy (bo niewiele innego z tej wstępnej mielonki po kolejowemu się dało zrobić). Łącznie kilkanaście godzin w czerwcowych temperaturach. A o istnieniu weterynarii dzik nie słyszał nigdy. Do końca życia już chyba nie zapomnę jak mi to rosło w gardle kiedy się dowiedziałem. Niektórzy starsi ludzie już tacy są i niektórych nie zmienimy choć próbować trzeba. Ale ja mam uraz, niech sobie dzikie zwierzęta spacerują po lesie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16590-dzik-w-du%C5%BCym-skr%C3%B3cie/page/2/#findComment-646018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 15 Listopada 2019 Niektórzy starsi ludzie już tacy są i niektórych nie zmienimy choć próbować trzeba. Co masz na myśli? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16590-dzik-w-du%C5%BCym-skr%C3%B3cie/page/2/#findComment-646026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollum Opublikowano 15 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 15 Listopada 2019 Mam na myśli przywiązanie do mitu że jeśli tak się kiedyś robiło to tak musi być dobrze. Bo to czasem oznacza zamknięcie oczu na postęp nauki. Kiedyś, dla przykładu, nie było mikroskopów ale to nie jest powód żeby udawać że bakterii, wirusów oraz pasożytów nie ma. One istnieją choć ludzie kiedyś o nich nie wiedzieli.Obecnie, kiedy wiemy więcej, lekceważenie zasad higieny (spożycie mięsa które długo leżało w temperaturze panującej na zewnątrz) lub mięsa nieprzebadanego weterynaryjnie jest czym? Jeszcze lekkomyślnością czy już czymś gorszym? To miałem na myśli.[Dodano: 15 lis 2019 - 12:46]Aha, jeszcze jednej rzeczy nie dodałem. Nie wiem jak jest teraz, podobno się zmieniło, ale onegdaj (nie tak całkiem dawno) jak się z dzikim zwierzem przyjechało to nie wystarczyło zapłacić za badanie. Trzeba było podać personalia i poinformować skąd się tego dzika ma. A skoro się nie jest myśliwym to momentalnie rodziło się podejrzenie o kłusownictwo. To również stanowiło problem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16590-dzik-w-du%C5%BCym-skr%C3%B3cie/page/2/#findComment-646028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 15 Listopada 2019 Mam na myśli przywiązanie do mitu że jeśli tak się kiedyś robiło to tak musi być dobrze. Dziękuję onegdaj (nie tak całkiem dawno) jak się z dzikim zwierzem przyjechało to nie wystarczyło zapłacić za badanie. Trzeba było podać personalia i poinformować skąd się tego dzika ma. Tak jest nadal.Jak przywożę próbki do badania muszę podać datę odstrzału, okręg łowiecki i nazwisko myśliwego Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16590-dzik-w-du%C5%BCym-skr%C3%B3cie/page/2/#findComment-646032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollum Opublikowano 15 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 15 Listopada 2019 (edytowane) I to jest jakiś powód żeby stosować zasadę "Nie upolowałem - nie jem" :-) Kiełbasa z dziczyzny od różnych dziwnych wujków może zawierać pasażerów :-) Edytowane 15 Listopada 2019 przez gollum Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16590-dzik-w-du%C5%BCym-skr%C3%B3cie/page/2/#findComment-646038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 15 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 15 Listopada 2019 Kiełbasa z dziczyzny od różnych dziwnych wujków może zawierać pasażerów :-) A może się po prostu upewnić z jakiego źródła dzik pochodził. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16590-dzik-w-du%C5%BCym-skr%C3%B3cie/page/2/#findComment-646039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 15 Listopada 2019 (edytowane) "Nie upolowałem - nie jem" :-) A ja powiem inaczej.Nie badany -nie jem.Ja nie poluję ,ale dzików już kilka sztuk przerobiłem i mam jedną zasadę.Nie dotykam się do mięsa jak nie dostanę informacji ,że było przebadane i jest zdatne do spożyci.Jestem w tej dobrej sytuacji,że mój sąsiad ,który poluje i dostarcza mi te dziki do przerobienia sam te dziki spożywa i sam się nie chce zatruć.I to jest moim zdaniem najlepszy układ.Upolować można osobiście i jak się nie badało to można się i tak zatruć Edytowane 15 Listopada 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16590-dzik-w-du%C5%BCym-skr%C3%B3cie/page/2/#findComment-646042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollum Opublikowano 16 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 16 Listopada 2019 (edytowane) To prawda. Ja mam tam złe wspomnienia ale nikomu od ust odejmował nie będę. Edytowane 16 Listopada 2019 przez gollum Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16590-dzik-w-du%C5%BCym-skr%C3%B3cie/page/2/#findComment-646071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.