ktatar156 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Stycznia 2020 (edytowane) Cześć, Będąc w Czarnogórze przejazdem z tej niepozornej restauracjihttps://goo.gl/maps/LCz1DzrAHbFW3WK69jadłem jeden z najsmaczniejszych serów na świecie! Wiem tylko, że jest to ser z mleka krowiego i koziego i wygląda jak poniżej. Zdaję sobie sprawę, że to nie jest za dużo informacji, jednakże może ktoś będzie wstanie mi pomóc i załączyć jakiś przepis na ser żółty z mleka krowiego+koziego? Z góry dziękuję za pomoc w tym temacie! Edytowane 4 Stycznia 2020 przez ktatar156 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 4 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Ten ser na zdjęciu wygląda bardziej jak ser koryciński , podpuszczkowy niż jak "typowy" żółty . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ktatar156 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Tak, zgadzam się - było to coś pomiędzy białym a żółtym. Robiłem kilka razy podpuszczkowe sery, jednakże zawsze mi wychodzą białe. Dodatkowo ten na zdjęciu miał inny smak na pewno (może kwestia mleka koziego?) oraz trochę twardszą konsystencje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Stycznia 2020 (edytowane) jest to ser z mleka krowiego i koziegoA masz mleko krowie i kozie surowe?Jeżeli tak, to jeszcze pozostaje kwestia bakterii (w Czarnogórze zapewne bytują tzw. jogurtowe) i masz wszystko.To jest ser podpuszczkowy więc twardość regulujesz temperaturą i czasem krzepnięcia. Krótszy czas, wyższa temperatura = lepiej osuszone ziarno.W grę może wchodzić także prasowanie, chociaż sądząc po wyglądzie jest to raczej ser młody, z samoociekania. Ponieważ dodatek mleka koziego zmienia warunki krzepnięcia ("sery z mleka koziego inaczej krzepną" - twierdziła nasza koleżanka forowa Ela "od kózek") nie pozostaje Ci nic innego jak robienie eksperymentów.To może być bardzo ciekawe doświadczenie.Zaopatrz się w dobrą podpuszczkę i do dzieła !Nie zapomnij o robieniu notatek: proporcje mleka krowiego i koziego, temperatury, czas krzepnięcia. Edytowane 5 Stycznia 2020 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Kiedy robię serek w Ciechocinku z tego wspaniałego wiejskiego nadwiślańskiego mleka nieodciąganego, to ma on właśnie takie żółtawe zabarwienie, myślę że w związku z dużą zawartością śmietany. Kiedy natomiast robię ze sklepowego 3,2% niezależnie czy to w Polsce, czy w Szwecji, to jest bielutki jak przysłowiowy śnieg . Różnica nie tylko w kolorze, ale też i w smaku jest ewidentna, na korzyść tego z pełnotłustego mleka eko . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 5 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Kolor moze byc niekoniecznie naturalny , sa przeciez barwniki ( nie tyko chemiczne) wiec kolorem nie ma co sie sugerowac Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Poza tym, na kolor świeżego mleka wpływa nie tylko zawartość w nim tłuszczu, ale głównie pasza, jaką skarmiane są krowy (kukurydza, kiszonki, produkty sojowe itp.). Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 5 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Poza tym, na kolor świeżego mleka wpływa nie tylko zawartość w nim tłuszczu, ale głównie pasza, jaką skarmiane są krowy (kukurydza, kiszonki, produkty sojowe itp.).Oczwiscie i smak tez sie rozni mleka letniego od zimowego . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Mleko "Ciechocińskie" o którym piszę, dają krówki które przez cały sezon wiosenno letni, aż do okresu zimowego, pasą się tylko i wyłącznie na nadwiślańskich łąkach, żywią się tym co na nich rośnie, i nigdy nie jest pryskane żadną chemią. Smak tego mleka jest dokładnie taki sam jaki pamiętam z dzieciństwa, kiedy też pijałem tego typu mleko. Przez wiele, wiele lat, aż do teraz, takiego mleka nie spotkałem, nawet to na Mazurach, o którym parokrotnie wspominałem że pychota, nie miało tak wspaniałego smaku, ani takiej zawartości śmietany. Gospodarz, który prowadzi to swoje eko gospodarstwo wraz z małżonką, to prawdziwy pasjonat, dosyć młody człowiek i wielokrotnie z nim o tym mleku rozmawiałem, bo kocham mleko, a szczególnie takie mleko. To On mówi właśnie, że ta wspaniała jakość i smak mleka, to wyłącznie zasługa paszy, czyli tych "Nadwiślańskich Łęgów" na których przez cały sezon są wypasane jego krówki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 5 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Po koszmarnych przedszkolnych przezyciach z mlekiem ..do tej pory nie napije sie cieplego mleka, praktycznie, zimne nauczylam sie pic dopiero jak przyjechalam do Szwecji i zaczelam chodzic do gimnazjum..mleko do lunch to klasyk byl .W Pl pije tylko mleko swieze do kawy ,uht niestety zle wplywa na moj zoladek nawet minimalne dawki do kawy. za to maslanki , zsiadle moge pic litrami do wszystkiego musze znow nastawic sobie zsiadlego bo mi sie zatesknilo Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Mleko "Ciechocińskie" o którym piszę, dają krówki które przez cały sezon wiosenno letni, aż do okresu zimowego, pasą się tylko i wyłącznie na nadwiślańskich łąkach, żywią się tym co na nich rośnie, i nigdy nie jest pryskane żadną chemią. Dziwić się że mleko takie dobre jak łąki kolorowe http://www.rynekzdrowia.pl/Finanse-i-zarzadzanie/Uzdrowisko-Ciechocinek-a-jednak-komunalizacja,126420,1.html Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Mleko "Ciechocińskie" o którym piszę, dają krówki które przez cały sezon wiosenno letni, aż do okresu zimowego, pasą się tylko i wyłącznie na nadwiślańskich łąkach, żywią się tym co na nich rośnie, i nigdy nie jest pryskane żadną chemią.Dziwić się że mleko takie dobre jak łąki kolorowe http://www.rynekzdrowia.pl/Finanse-i-zarzadzanie/Uzdrowisko-Ciechocinek-a-jednak-komunalizacja,126420,1.html Tak Wróbelku, to prawda, Ciechocinek jest pięknym i kolorowym miastem kurortem, miastem uzdrowiskiem, miastem "dywanów kwiatowych" również go zwą nie bez kozery, to fakt : https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=dywany+kwiatowe+w+Ciechocinku ale i natura "Doliny Wisły" i okolice, tam gdzie pasą się owe krówki, też należą do ścisłej czołówki . https://gmina-aleksandrowkujawski.pl/atrakcje/atrakcja/794/natura_2000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 5 Stycznia 2020 (edytowane) Ładne z fotek. A nam "Niemcy" wmówili że nic się nie opłaca i mamy wokoło ugory które teraz namiętnie przerabiają na osiedla domków jednorodzinnych Edytowane 5 Stycznia 2020 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.