Twonk Opublikowano 22 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 22 Lutego 2023 Wygląda super Muszę wypróbować. Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/5/#findComment-816786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 24 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 24 Lutego 2023 Ja sie zabieram tylko ze narazie zakwas mi sie zepsol bo zapomnialam o nim ,mam suszony tylko musze nastawic i oproznic sloiki napewno zrobie za jakis czas ;-) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/5/#findComment-817110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 14 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 14 Marca 2023 (edytowane) Kolejny chlebuś na podmłodzie,pieczony 7.03 we wtorek, zjedzony na zlocie w Zakopanem.Jeszcze w sobotę był zjadliwy, pomimo tego że stał na stole pokrojony od czwartku,zabezpieczony folią przed wyschnięciem.Kilku osobom nawet smakował .Ze zlotową mielonką z batonu i irlandzkim masełkiem smakował wyśmienicie.Osobiście serwowałam kanapeczki.Chleb na podmłodzieInspirowałam się tym przepisem na Chleb Portugalski https://www.platebykate.com/przepisy/chleb-portugalski-bez-termomixa/?fbclid=IwAR07B7Bfpj328jz2n04MZqG65VsVUZSOhFO0asRCOM9Nap9WfL5OqVzk6N4 Zostawiłam te same wartości, zmodyfikowałam rodzaje mąki,dodałam zmielone w młynku płatki orkiszowe pełnoziarniste i owsiane.Piekłam z 1,5 porcji. Wyszła mi dluuuga keksówka, dwa słoiki po 545ml i 4 bułeczki na drogę. Na 1,5 porcji przygotowałam sobie mieszankę:500g mąka orkiszowa 630380g mąka luksusowa 500 85g płatki orkiszowe pełnoziarniste115g płatki owsiane825g wody10g drożdży23g soli Na podmłodę użyłam225g mieszanki mąk225g wodyZostawiłam pod przykryciem na 14 godz.Po tym czasie dodałam resztę mąki(mieszanki), resztę drożdży wymieszanych z wodą(500ml wody) .Wymieszałam porządnie i odstawiłam na godz(autoliza)W pozostałych 100ml wody rozpuściłam sól i dodałam po 1godz.Wyrobiłam dobrze robotem (10 min), odstawiłam do wyrośnięcia.Napełniłam formy a gdy ciasto urosło wstawiłam do gorącego piekarnika.Piekłam w opadającej temperaturze, zaczynając od 250st.Najlepiej się piecze gdy foremki są jednakowej wielkości.W moim przypadku słoiki piekły się krócej. Cały czas trzeba mieć to pod kontrolą Edytowane 14 Marca 2023 przez Alinka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/5/#findComment-821088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 14 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 14 Marca 2023 Piękne chlebuś oraz dziurki !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/5/#findComment-821099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 14 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 14 Marca 2023 Dziękuję.W te dziurki troszkę masełka weszło. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/5/#findComment-821150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 14 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 14 Marca 2023 A zdjęcia bułek się nie zachowały może? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/5/#findComment-821158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 14 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 14 Marca 2023 Niestety nie. Chyba nawet ich nie obfociłam po upieczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/5/#findComment-821172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 15 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 15 Marca 2023 Alinko chlebusie piękne ,ale nic nie przebije Twojego przepisu na chleb z karmelizowaną cebulką Odkąd mam ten przepis nie piekę innego pieczywa Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/5/#findComment-821242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 15 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 15 Marca 2023 Beatko, zgadzam się z Tobą.Chleb z karmelizowaną cebulką jest przepyszny.Zaznaczam jednak,że nie jest to mój przepis.Pochodzi z mojego ulubionego bloga Leśny Zakątekhttps://lesnyzakatekdany.blogspot.com/2019/01/chleb-pytlowy-z-dodatkiem-maki-pszennej.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/5/#findComment-821409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 16 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 16 Marca 2023 Nie pamietam czy taki z cebula pieklam , teraz mam zamiar upiec w sloikach to zrobie z cebulka . Ile mniej wiecej jest tej gotowej cebuli lyzka ? czy wiecej? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/5/#findComment-821513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 17 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 17 Marca 2023 Generalnie chodzi w tym chlebie o proporcje maki żytniej do pszennej a cebulka tylko podkreśla smak dobranych proporcji . Ja piekę z żytniej typ 720 i pszennej typ 650 [czasami wymieniam na typ 550] Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/5/#findComment-821753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 17 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 17 Marca 2023 Electro, upiecz z gotowego "rågsiktu", to przecież gotowa mieszanka, będzie super, ja tak właśnie piekę i jest pyszny . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/5/#findComment-821756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 19 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 19 Marca 2023 Electro, upiecz z gotowego "rågsiktu", to przecież gotowa mieszanka, będzie super, ja tak właśnie piekę i jest pyszny .Nie chodzi mi o rodzaj mak tylko o ilosc cebuli , aktualnie jeste.m na etapie chlebow orkiszowych Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/5/#findComment-821998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 19 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 19 Marca 2023 (edytowane) Elektro potrzebna jest jedna cebula średniej wielkości. Myślę że to będzie 100-130g. Dwa posty wyżej podałam link do przepisu. Przeczytaj proszę Edytowane 19 Marca 2023 przez Alinka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/5/#findComment-822000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 19 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 19 Marca 2023 Elektro potrzebna jest jedna cebula średniej wielkości. Myślę że to będzie 100-130g. Dwa posty wyżej podałam link do przepisu. Przeczytaj proszęWlasnie wszystko przeczytalam ,ja mam juz taka prazona gotowa ,kiedys zrobilam wiecej i chcialam zuzyc . Stad moje pytanie .Dam jedna lyzke zeby nie przesadzic skoryguje jak co nastepnym razem , bo proby beda tego w sloikach .Pozapisuje co i jak .Musze jeszcze przeliczyc ile zmieszcze sloikow max w piecu . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/5/#findComment-822013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 19 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 19 Marca 2023 Ta twoja prażona cebulka będzie trochę inna ,niż ta z przepisu karmelizowana ,ale tak jak pisałam nie o cebulkę mnie tu chodzi tylko o smak chleba z przepisu podanego przez Alinkę .Polecam wypróbować przepis Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/5/#findComment-822097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 20 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 20 Marca 2023 Oostaram sie zrobic i z tego i zrobie cebulke od podstaw zeby porownac . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/5/#findComment-822207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazu Opublikowano 20 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 20 Marca 2023 Staram się regularnie co najmniej raz na tydzień piec takie chlebki. Jest to tzw. Vermont Bread wg Hammelmana. Polecam ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/5/#findComment-822258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 20 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 20 Marca 2023 Bardzo apetyczny chlebuś . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/5/#findComment-822275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 21 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 21 Marca 2023 A tak wygląda mój chlebek pytlowy, pszenno żytni 50/50% z karmelizowaną cebulką, zrobiony wg. receptury z "Leśnego Zakątka" . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/5/#findComment-822489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 21 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 21 Marca 2023 I jak Ci smakuje? Ja robię 70/30-i jest super w smaku [tylko powiększyłam proporcje do dwóch większych blaszek Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/5/#findComment-822508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romeciarz Opublikowano 21 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 21 Marca 2023 No panie, zaszalałeś. Szacun Cytuj wszystkiego smacznego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/5/#findComment-822527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 21 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 21 Marca 2023 I jak Ci smakuje? Ja robię 70/30-i jest super w smaku [tylko powiększyłam proporcje do dwóch większych blaszekJeszcze nie kroiłem Beato, bo jest zbyt świeży, czekam do jutra, będzie degustacja na śniadanko . Tak czy inaczej wygląda apetycznie, a pachnie równie zachęcająco, więc mam nadzieję że będzie tak samo smakowity jak wygląda . No panie, zaszalałeś. Szacun Dzięki Romeciarzu, staram się . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/5/#findComment-822538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 21 Marca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 21 Marca 2023 Piękne chlebki.Pokaż jeszcze przekrój i napisz jak Ci smakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/5/#findComment-822562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 22 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 22 Marca 2023 Nooo, i już po "degustacji" . Chlebuś jest bardzo smaczny i pulchny, aczkolwiek charakteryzuje go ten specyficzny cebulkowy posmaczek, który jest ewidentnie wyczuwalny. Rzeczywiście pyszny chlebuś, ale nie jest to taki neutralny smakowo chleb uniwersalny, do wszystkiego. Zupełnie nie widzę go np z dżemem czy marmoladą, natomiast np. z serkiem "Korycińskim" doskonale się komponuje. Tak więc reasumując, jest bardzo pyszny i pulchny, ale raczej tylko od czasu do czasu, dla tzw. "zmiany smaku". Do codziennej konsumpcji wolę jednak dokładnie taki sam chlebek, jednak w pełni neutralny, tylko zakwas, mąka woda i sól, smakujący po prostu "chlebem", bez tego cebulowego dodatku . Prażona cebulka wyraźnie dostrzegalna w miękiszu chlebka, chlebuś ma piękny delikatny cebulkowy zapach i leciutki posmak, jednak tak jak różne inne smakowe pieczywa, raczej od czasu do czasu . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/5/#findComment-822606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.