Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 151
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ja sie zabieram tylko ze narazie zakwas mi sie zepsol bo zapomnialam o nim ,mam suszony tylko musze nastawic i oproznic sloiki napewno zrobie za jakis czas ;-)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/5/#findComment-817110
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Kolejny chlebuś na podmłodzie,pieczony 7.03 we wtorek, zjedzony na zlocie w Zakopanem.

Jeszcze w sobotę był zjadliwy, pomimo tego że stał na stole pokrojony od czwartku,zabezpieczony folią przed wyschnięciem.

Kilku osobom nawet smakował  :D .

Ze zlotową mielonką z batonu i irlandzkim masełkiem smakował wyśmienicie.

Osobiście serwowałam kanapeczki.

Chleb na podmłodzie
Inspirowałam się tym przepisem na Chleb Portugalski https://www.platebykate.com/przepisy/chleb-portugalski-bez-termomixa/?fbclid=IwAR07B7Bfpj328jz2n04MZqG65VsVUZSOhFO0asRCOM9Nap9WfL5OqVzk6N4

 

Zostawiłam te same wartości, zmodyfikowałam rodzaje mąki,

dodałam zmielone w młynku płatki orkiszowe pełnoziarniste i owsiane.

Piekłam z 1,5 porcji. Wyszła mi dluuuga keksówka, dwa słoiki po 545ml i 4 bułeczki na drogę.

 

Na 1,5 porcji przygotowałam sobie mieszankę:
500g mąka orkiszowa 630
380g mąka luksusowa 500
 85g płatki orkiszowe pełnoziarniste
115g płatki owsiane
825g wody
10g drożdży
23g soli

 

Na podmłodę użyłam
225g mieszanki mąk
225g wody
Zostawiłam pod przykryciem na 14 godz.

Po tym czasie dodałam resztę mąki(mieszanki), resztę drożdży wymieszanych z wodą(500ml wody) .

Wymieszałam porządnie i odstawiłam na godz(autoliza)

W pozostałych 100ml wody rozpuściłam sól i dodałam po 1godz.

Wyrobiłam dobrze robotem (10 min), odstawiłam do wyrośnięcia.

Napełniłam formy a gdy ciasto urosło wstawiłam do gorącego piekarnika.

Piekłam w opadającej temperaturze, zaczynając od 250st.

Najlepiej się piecze gdy foremki są jednakowej wielkości.

W moim przypadku słoiki piekły się krócej. Cały czas trzeba mieć to pod kontrolą

post-87014-0-36464200-1678799671_thumb.jpg

post-87014-0-79785300-1678799694_thumb.jpg

post-87014-0-33357900-1678799721_thumb.jpg

post-87014-0-49300100-1678799748_thumb.jpg

post-87014-0-48794800-1678799785_thumb.jpg

Edytowane przez Alinka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/5/#findComment-821088
Udostępnij na innych stronach

Beatko, zgadzam się z Tobą.

Chleb z karmelizowaną cebulką jest przepyszny.

Zaznaczam jednak,że nie jest to mój przepis.

Pochodzi z mojego ulubionego  bloga Leśny Zakątek

https://lesnyzakatekdany.blogspot.com/2019/01/chleb-pytlowy-z-dodatkiem-maki-pszennej.html

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/5/#findComment-821409
Udostępnij na innych stronach

Nie pamietam czy taki z cebula

pieklam , teraz mam zamiar upiec w sloikach to zrobie z cebulka . Ile mniej wiecej jest tej gotowej cebuli lyzka ? czy wiecej?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/5/#findComment-821513
Udostępnij na innych stronach

Generalnie chodzi w tym chlebie o proporcje maki żytniej do pszennej a cebulka tylko podkreśla smak dobranych proporcji . Ja piekę z żytniej typ 720 i pszennej typ 650 [czasami wymieniam na typ 550] 

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/5/#findComment-821753
Udostępnij na innych stronach

Electro, upiecz z gotowego "rågsiktu", to przecież gotowa mieszanka, będzie super, ja tak właśnie piekę i jest pyszny :thumbsup:.

Nie chodzi mi o rodzaj mak tylko o ilosc cebuli , aktualnie jeste.m na etapie chlebow orkiszowych
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/5/#findComment-821998
Udostępnij na innych stronach

Elektro potrzebna jest jedna cebula średniej wielkości. Myślę że to będzie 100-130g. Dwa posty wyżej podałam link do przepisu. Przeczytaj proszę Edytowane przez Alinka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/5/#findComment-822000
Udostępnij na innych stronach

Elektro potrzebna jest jedna cebula średniej wielkości. Myślę że to będzie 100-130g. Dwa posty wyżej podałam link do przepisu. Przeczytaj proszę

Wlasnie wszystko przeczytalam ,ja mam juz taka prazona gotowa ,kiedys zrobilam wiecej i chcialam zuzyc . Stad moje pytanie .Dam jedna lyzke zeby nie przesadzic skoryguje jak co nastepnym razem , bo proby beda tego w sloikach .Pozapisuje co i jak .Musze jeszcze przeliczyc ile zmieszcze sloikow max w piecu .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/5/#findComment-822013
Udostępnij na innych stronach

Ta twoja prażona cebulka będzie trochę inna ,niż ta z przepisu karmelizowana ,ale tak jak pisałam nie o cebulkę mnie tu chodzi tylko o smak chleba z przepisu podanego przez Alinkę .Polecam wypróbować przepis :)

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/5/#findComment-822097
Udostępnij na innych stronach

Oostaram sie zrobic i z tego i zrobie cebulke od podstaw zeby porownac .
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/5/#findComment-822207
Udostępnij na innych stronach

A tak wygląda mój chlebek pytlowy, pszenno żytni 50/50% z karmelizowaną cebulką, zrobiony  wg. receptury z "Leśnego Zakątka" :D:thumbsup:.

post-49725-0-50814100-1679411125_thumb.jpg

post-49725-0-71559400-1679411142_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/5/#findComment-822489
Udostępnij na innych stronach

I jak Ci smakuje? Ja robię 70/30-i jest super w smaku [tylko powiększyłam proporcje do dwóch większych blaszek

Jeszcze nie kroiłem Beato, bo jest zbyt świeży, czekam do jutra, będzie degustacja na śniadanko :D:thumbsup:. Tak czy inaczej wygląda  apetycznie, a pachnie równie zachęcająco, więc mam nadzieję że będzie tak samo smakowity jak wygląda  :thumbsup: .

 

 

No panie, zaszalałeś. Szacun  :thumbsup:

 

Dzięki Romeciarzu, staram się :D.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/5/#findComment-822538
Udostępnij na innych stronach

Nooo, i już po "degustacji" :D. Chlebuś jest bardzo smaczny i pulchny, aczkolwiek charakteryzuje go ten specyficzny cebulkowy posmaczek, który jest ewidentnie wyczuwalny. Rzeczywiście pyszny chlebuś, ale nie jest to taki neutralny smakowo chleb uniwersalny, do wszystkiego. Zupełnie nie widzę go np z dżemem czy marmoladą, natomiast np. z serkiem "Korycińskim" doskonale się komponuje. Tak więc reasumując, jest bardzo pyszny i pulchny, ale raczej tylko od czasu do czasu, dla tzw. "zmiany smaku". Do codziennej konsumpcji wolę jednak dokładnie taki sam chlebek, jednak w pełni neutralny, tylko zakwas, mąka woda i sól, smakujący po prostu "chlebem", bez tego cebulowego dodatku :D. Prażona cebulka wyraźnie dostrzegalna w miękiszu chlebka, chlebuś ma piękny delikatny cebulkowy zapach i leciutki posmak, jednak tak jak różne inne smakowe pieczywa, raczej od czasu do czasu :D.

post-49725-0-89268500-1679475655_thumb.jpg

post-49725-0-63549400-1679475675_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16852-m%C3%B3j-chleb/page/5/#findComment-822606
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.