janusz_p Opublikowano 27 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 27 Stycznia 2020 po 12 godzinach wędzenia tak wygląda ale tez jest tak jakby delikatna rosa na mięsie https://zapodaj.net/2ee73e77fe9ca.jpg.htmlByłbym wdzięczny za umieszczanie zdjęć tu a nie na zewnętrznym serwerze - zapodaj mam zablokowany. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16871-wedzenie-na-zimno/page/2/#findComment-655230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 27 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 27 Stycznia 2020 Skąd po 12h wędzenia tyle wody na mięsie?Nigdy tak nie miałem.Albo mokra wędzarnia, albo zrębki wilgotne. Po 12h w powietrzu z delikatnym nawet przewiewem, bez żadnego wędzenia to mięso by wyschło.--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16871-wedzenie-na-zimno/page/2/#findComment-655236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 27 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 27 Stycznia 2020 ...........musze powiedziec ze to ciekawe zjawisko. Najlepiej wklej pare zdjec, jak jest usytulowany wylot dymogeneratora w stosunku do powieszonych wedzonek. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16871-wedzenie-na-zimno/page/2/#findComment-655246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek16 Opublikowano 27 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 27 Stycznia 2020 coś takiego zrobiłem i nie wiem czy dobrze robiłem ale zęby utrzymać jakaś temperaturę przymykałem komin szmata żeby tak szybko ten dym nie uciekał i może od tego taka rosa na wędlinie i zerowe nabieranie koloru aczkolwiek wcześniej próbowałem bez tej szmaty i efekt taki sam a może beczka 200l jest za duża do takich rzeczy i musi być coś mniejszego Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16871-wedzenie-na-zimno/page/2/#findComment-655278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek16 Opublikowano 31 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 31 Stycznia 2020 Ktoś coś podpowie?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16871-wedzenie-na-zimno/page/2/#findComment-655610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 31 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 31 Stycznia 2020 Wypuść ten dym - nie może się kisić w wędzarni. Musi być swobodny przepływ.Jaką temperaturę chcesz utrzymać przy wędzeniu na zimno?Jeszcze jedno pytanie: beczka od wewnątrz jest czarna/brązowa? uwędziła się?Kije na których wieszasz wędliny są brązowe?--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16871-wedzenie-na-zimno/page/2/#findComment-655615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek16 Opublikowano 31 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 31 Stycznia 2020 Hmm chciałbym żeby była chociaż 20 stopni tak jest zupełnie czarna a mam metalowe pręty zamiast kijków i wędlina jest uwedzona tylko od gory a od spodu zupełnie blada tak jak by nie była wedzona Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16871-wedzenie-na-zimno/page/2/#findComment-655649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mattias3 Opublikowano 10 godzin temu Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 10 godzin temu Dzień dobry, podpinam się do tematu. Do wędzenia szynka i schab. Wędzienie na zimno. Temperatura zewnętrzna okolo 10-12 Stopni. Temperatura wędzenia 16-20 Stopni Wędzonki wisiały cały czas w pomieszczeniu na działce. Pierwszy dzień wszystko ok. Drugi tak samo. Trzeci dzień po 5h wędzenia na zimno, wędzonki całe jakby w rosie. Dodam, że peklowane 14 dni, poźniej 7 dni wisiały na w bardzo chłodnym pomieszczeniu do osuszenia. Wędzarnia Borniak. Zrębki bukowe - suche Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16871-wedzenie-na-zimno/page/2/#findComment-1045752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 8 godzin temu Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 8 godzin temu To zjawisko jest naturalne , przy tej temperaturze zewnętrznej punkt rosy wystąpił we wskazanej temperaturze wędzenia . Potwierdza to kalkulator punktu rosy. Uważam ze suszenie w chłodnym pomieszczeniu przez 7 dni nie jest ok, ja bym raczej odstawił wędzonki do ocieknięcia , osadzał 2-4 godzin w temperaturze pokojowej , osuszył ewentualnie ręcznikiem papierowym potem przystąpił do wędzenia. Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16871-wedzenie-na-zimno/page/2/#findComment-1045771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mattias3 Opublikowano 8 godzin temu Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 8 godzin temu Dziękuję za info. Miałem taki przepis na wędlinę z niemieckich stron internetowych i forum. 14 dni peklowania na sucho w 35-40 gram peklosoli. Pozniej ręcznikiem papierowym osuszyć. 7 dni na powietrzu w temperaturz +8 do +15 i pozniej wedzenie wedle uznania. I znowu do podsuszenia do chłodnego pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16871-wedzenie-na-zimno/page/2/#findComment-1045783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 7 godzin temu Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 7 godzin temu 2 godziny temu, Mattias3 napisał(a): Do wędzenia szynka i schab. 1 godzinę temu, Pacan Wojciech napisał(a): ja bym raczej odstawił wędzonki do ocieknięcia , osadzał 2-4 godzin w temperaturze pokojowej 🤐. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16871-wedzenie-na-zimno/page/2/#findComment-1045794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 7 godzin temu Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 7 godzin temu Godzinę temu, Mattias3 napisał(a): peklowania na sucho w 35-40 gram peklosoli Czy będzie to zjadliwe? Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16871-wedzenie-na-zimno/page/2/#findComment-1045798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mattias3 Opublikowano 2 godziny temu Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 2 godziny temu 4 godziny temu, MariuszB napisał(a): Czy będzie to zjadliwe? Wsad: Dolna część szynki - zrazowa dolna Przyprawy: sól peklowa - 35-45g/kg pieprz biały - 3g/kg cukier - 5g/kg owoce jałowca - 1g/kg kolendra - 2g/kg liść laurowy - 1szt/kg papryka czerwona - 1g/kg Przepis ten jest np od pana Nowickiego z youtube. I jest zjadliwe. Robiłem kiedyś. Wtedy Rosa mi sie nie pokazała. Dlatego pytanie. Filmik z jego przepisem i podobne na youtube.com albo na różnych forach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16871-wedzenie-na-zimno/page/2/#findComment-1045889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mattias3 Opublikowano 2 godziny temu Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 2 godziny temu 4 godziny temu, Grzewlod napisał(a): 🤐. Przed obróbka mieso nazywa sie schab i szynka...... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16871-wedzenie-na-zimno/page/2/#findComment-1045890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 2 godziny temu Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 2 godziny temu 11 minut temu, Mattias3 napisał(a): Przepis ten jest np od pana Nowickiego z youtube A nie próbowałeś skontaktować się z autorem? może on coś bardziej podpowie wszakże to jego dzieło. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16871-wedzenie-na-zimno/page/2/#findComment-1045894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mattias3 Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 1 godzinę temu 8 minut temu, szrekPL napisał(a): A nie próbowałeś skontaktować się z autorem? może on coś bardziej podpowie wszakże to jego dzieło. Podałem przepis jego. Mój zdecydowanie jest inny. Inne przyprawy. On suszył przed wędzeniem kilka dni w temperaturze pokojowej. Ja w zimnym pomieszczeniu dłużej. Jego zmieniło podczas osuszania kolor i twardość. Moje nie i taki był zamysł. Wiec ciężko to byłoby porównać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16871-wedzenie-na-zimno/page/2/#findComment-1045901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 1 godzinę temu 2 minuty temu, Mattias3 napisał(a): Podałem przepis jego. Mój zdecydowanie jest inny. A to zmienia postać rzeczy... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16871-wedzenie-na-zimno/page/2/#findComment-1045902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) 45 minut temu, Mattias3 napisał(a): Przed obróbka mieso nazywa sie schab i szynka...... Ciekawe stwierdzenie ale nie o to mi chodzi. 7 godzin temu, Pacan Wojciech napisał(a): osadzał 2-4 godzin w temperaturze pokojowej , Wobec tego odpowiedź za Wojciecha ile czasu przed wędzeniem osadzałeś mięśnia? 🙊. Edytowane 1 godzinę temu przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16871-wedzenie-na-zimno/page/2/#findComment-1045906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 1 godzinę temu 6 godzin temu, Mattias3 napisał(a): . 14 dni peklowania na sucho w 35-40 gram W jakiej temp. peklowałeś mięśnia ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16871-wedzenie-na-zimno/page/2/#findComment-1045907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mattias3 Opublikowano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 1 godzinę temu 1 minutę temu, Grzewlod napisał(a): W jakiej temp. peklowałeś mięśnia ? Około 7-8 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16871-wedzenie-na-zimno/page/2/#findComment-1045908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.