Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

po 12 godzinach wędzenia tak wygląda ale tez jest tak jakby delikatna rosa na mięsie

 

 

https://zapodaj.net/2ee73e77fe9ca.jpg.html

Byłbym wdzięczny za umieszczanie zdjęć tu a nie na zewnętrznym serwerze - zapodaj mam zablokowany.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16871-wedzenie-na-zimno/page/2/#findComment-655230
Udostępnij na innych stronach

Skąd po 12h wędzenia tyle wody na mięsie?

Nigdy tak nie miałem.

Albo mokra wędzarnia, albo zrębki wilgotne. Po 12h w powietrzu z delikatnym nawet przewiewem, bez  żadnego wędzenia to mięso by wyschło.

--

Romii

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16871-wedzenie-na-zimno/page/2/#findComment-655236
Udostępnij na innych stronach

...........musze powiedziec ze to ciekawe zjawisko.

 

Najlepiej wklej pare zdjec, jak jest usytulowany wylot dymogeneratora w stosunku do powieszonych wedzonek.

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16871-wedzenie-na-zimno/page/2/#findComment-655246
Udostępnij na innych stronach

coś takiego zrobiłem i nie wiem czy dobrze robiłem ale zęby utrzymać jakaś temperaturę przymykałem komin szmata żeby tak szybko ten dym nie uciekał i może od tego taka rosa na wędlinie i zerowe nabieranie koloru aczkolwiek wcześniej próbowałem bez tej szmaty i efekt taki sam a może beczka 200l jest za duża do takich rzeczy i musi być coś mniejszego

post-90362-0-16591300-1580140286_thumb.jpg

post-90362-0-45017500-1580140317_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16871-wedzenie-na-zimno/page/2/#findComment-655278
Udostępnij na innych stronach

Wypuść ten dym - nie może się kisić w wędzarni. Musi być swobodny przepływ.

Jaką temperaturę chcesz utrzymać przy wędzeniu na zimno?

Jeszcze jedno pytanie: beczka od wewnątrz jest czarna/brązowa? uwędziła się?

Kije na których wieszasz wędliny są brązowe?

--

Romii

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16871-wedzenie-na-zimno/page/2/#findComment-655615
Udostępnij na innych stronach

Hmm chciałbym żeby była chociaż 20 stopni tak jest zupełnie czarna a mam metalowe pręty zamiast kijków i wędlina jest uwedzona tylko od gory a od spodu zupełnie blada tak jak by nie była wedzona
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16871-wedzenie-na-zimno/page/2/#findComment-655649
Udostępnij na innych stronach

  • 5 lat później...

Dzień dobry,

 

podpinam się do tematu.

 

Do wędzenia szynka i schab.

 

Wędzienie na zimno.

 

Temperatura zewnętrzna okolo 10-12 Stopni. Temperatura wędzenia 16-20 Stopni

 

Wędzonki wisiały cały czas w pomieszczeniu na działce.

 

Pierwszy dzień wszystko ok. Drugi tak samo. Trzeci dzień po 5h wędzenia na zimno, wędzonki całe jakby w rosie. Dodam, że peklowane 14 dni, poźniej 7 dni wisiały na w bardzo chłodnym pomieszczeniu do osuszenia.

 

Wędzarnia Borniak. Zrębki bukowe - suche

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16871-wedzenie-na-zimno/page/2/#findComment-1045752
Udostępnij na innych stronach

To zjawisko jest naturalne  , przy tej temperaturze zewnętrznej punkt rosy wystąpił we wskazanej temperaturze wędzenia .

Potwierdza to kalkulator punktu rosy. Uważam ze suszenie w chłodnym pomieszczeniu przez 7 dni nie jest ok, ja bym raczej odstawił wędzonki do ocieknięcia  , osadzał 2-4  godzin w temperaturze pokojowej ,  osuszył ewentualnie ręcznikiem papierowym potem przystąpił do wędzenia.

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16871-wedzenie-na-zimno/page/2/#findComment-1045771
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za info.

 

Miałem taki przepis na wędlinę z niemieckich stron internetowych i forum. 14 dni peklowania na sucho w 35-40 gram peklosoli. Pozniej ręcznikiem papierowym osuszyć. 7 dni na powietrzu w temperaturz +8 do +15 i pozniej wedzenie wedle uznania. I znowu do podsuszenia do chłodnego pomieszczenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16871-wedzenie-na-zimno/page/2/#findComment-1045783
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Mattias3 napisał(a):

Do wędzenia szynka i schab.

1 godzinę temu, Pacan Wojciech napisał(a):

ja bym raczej odstawił wędzonki do ocieknięcia  , osadzał 2-4  godzin w temperaturze pokojowej 

🤐.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16871-wedzenie-na-zimno/page/2/#findComment-1045794
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Mattias3 napisał(a):

peklowania na sucho w 35-40 gram peklosoli

Czy będzie to zjadliwe? 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16871-wedzenie-na-zimno/page/2/#findComment-1045798
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, MariuszB napisał(a):

Czy będzie to zjadliwe? 

Wsad:

Dolna część szynki - zrazowa dolna

Przyprawy:

sól peklowa - 35-45g/kg

pieprz biały - 3g/kg

cukier - 5g/kg

owoce jałowca - 1g/kg

kolendra - 2g/kg

liść laurowy - 1szt/kg

papryka czerwona - 1g/kg

 

 

Przepis ten jest np od pana Nowickiego z youtube. 

 

I jest zjadliwe.

 

Robiłem kiedyś. Wtedy Rosa mi sie nie pokazała. Dlatego pytanie.

 

Filmik z jego przepisem i podobne na youtube.com albo na różnych forach.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16871-wedzenie-na-zimno/page/2/#findComment-1045889
Udostępnij na innych stronach

11 minut temu, Mattias3 napisał(a):

Przepis ten jest np od pana Nowickiego z youtube

A nie próbowałeś skontaktować się z autorem? może on coś bardziej podpowie wszakże to jego dzieło.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16871-wedzenie-na-zimno/page/2/#findComment-1045894
Udostępnij na innych stronach

8 minut temu, szrekPL napisał(a):

A nie próbowałeś skontaktować się z autorem? może on coś bardziej podpowie wszakże to jego dzieło.

Podałem przepis jego. Mój zdecydowanie jest inny.

Inne przyprawy. 

On suszył przed wędzeniem kilka dni w temperaturze pokojowej. Ja w zimnym pomieszczeniu dłużej. Jego zmieniło podczas osuszania kolor i twardość.

Moje nie i taki był zamysł. Wiec ciężko to byłoby porównać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16871-wedzenie-na-zimno/page/2/#findComment-1045901
Udostępnij na innych stronach

45 minut temu, Mattias3 napisał(a):

Przed obróbka mieso nazywa sie schab i szynka......

Ciekawe stwierdzenie ale nie o to mi chodzi.

7 godzin temu, Pacan Wojciech napisał(a):

osadzał 2-4  godzin w temperaturze pokojowej , 

Wobec tego odpowiedź za Wojciecha ile czasu przed wędzeniem osadzałeś mięśnia? 🙊.

 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16871-wedzenie-na-zimno/page/2/#findComment-1045906
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.