Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

po 12 godzinach wędzenia tak wygląda ale tez jest tak jakby delikatna rosa na mięsie

 

 

https://zapodaj.net/2ee73e77fe9ca.jpg.html

Byłbym wdzięczny za umieszczanie zdjęć tu a nie na zewnętrznym serwerze - zapodaj mam zablokowany.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16871-wedzenie-na-zimno/page/2/#findComment-655230
Udostępnij na innych stronach

Skąd po 12h wędzenia tyle wody na mięsie?

Nigdy tak nie miałem.

Albo mokra wędzarnia, albo zrębki wilgotne. Po 12h w powietrzu z delikatnym nawet przewiewem, bez  żadnego wędzenia to mięso by wyschło.

--

Romii

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16871-wedzenie-na-zimno/page/2/#findComment-655236
Udostępnij na innych stronach

...........musze powiedziec ze to ciekawe zjawisko.

 

Najlepiej wklej pare zdjec, jak jest usytulowany wylot dymogeneratora w stosunku do powieszonych wedzonek.

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16871-wedzenie-na-zimno/page/2/#findComment-655246
Udostępnij na innych stronach

coś takiego zrobiłem i nie wiem czy dobrze robiłem ale zęby utrzymać jakaś temperaturę przymykałem komin szmata żeby tak szybko ten dym nie uciekał i może od tego taka rosa na wędlinie i zerowe nabieranie koloru aczkolwiek wcześniej próbowałem bez tej szmaty i efekt taki sam a może beczka 200l jest za duża do takich rzeczy i musi być coś mniejszego

post-90362-0-16591300-1580140286_thumb.jpg

post-90362-0-45017500-1580140317_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16871-wedzenie-na-zimno/page/2/#findComment-655278
Udostępnij na innych stronach

Wypuść ten dym - nie może się kisić w wędzarni. Musi być swobodny przepływ.

Jaką temperaturę chcesz utrzymać przy wędzeniu na zimno?

Jeszcze jedno pytanie: beczka od wewnątrz jest czarna/brązowa? uwędziła się?

Kije na których wieszasz wędliny są brązowe?

--

Romii

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16871-wedzenie-na-zimno/page/2/#findComment-655615
Udostępnij na innych stronach

Hmm chciałbym żeby była chociaż 20 stopni tak jest zupełnie czarna a mam metalowe pręty zamiast kijków i wędlina jest uwedzona tylko od gory a od spodu zupełnie blada tak jak by nie była wedzona
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16871-wedzenie-na-zimno/page/2/#findComment-655649
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.