Skocz do zawartości

Fotorelacja - Kurs Podstawowy oraz Technologia i Przerób Dziczyzny Łazy 14-16.02.2020 r.


Rekomendowane odpowiedzi

Autor zdjęć: Grzewlod

 

Dzień pierwszy - piątek :

 

Po przybyciu w piątek do Łaz wraz z Chudziakiem zostaliśmy miło przywitani przez uczestników kursu przybyłych przed nami. Po zakwaterowaniu i przebraniu nadszedł czas na rozpoczęcia kursu przez naszego technologa Andrzeja i Dziadka. W tym celu uczestnicy kursu udali się do warsztatu gdzie Andrzej z Dziadkiem przeprowadził szkolenie z rozbioru wieprzowiny i dziczyzny, następnie mięso zostało sklasyfikowane i zapeklowane. 

 

post-39694-0-84301600-1582024685_thumb.jpgpost-39694-0-13447600-1582024692_thumb.jpg

post-39694-0-69264100-1582024696_thumb.jpgpost-39694-0-69726700-1582024701_thumb.jpg

post-39694-0-75903100-1582024706_thumb.jpgpost-39694-0-73914300-1582024711_thumb.jpg

post-39694-0-81793700-1582024716_thumb.jpgpost-39694-0-46319400-1582024721_thumb.jpg

post-39694-0-80483900-1582024726_thumb.jpgpost-39694-0-16176600-1582024734_thumb.jpg

post-39694-0-84093800-1582024740_thumb.jpgpost-39694-0-75218700-1582024756_thumb.jpg

post-39694-0-36057000-1582024762_thumb.jpgpost-39694-0-46636500-1582024768_thumb.jpg

post-39694-0-96767700-1582024773_thumb.jpgpost-39694-0-31983200-1582024779_thumb.jpg

post-39694-0-03300100-1582024785_thumb.jpgpost-39694-0-83932400-1582024793_thumb.jpg

post-39694-0-86189600-1582024799_thumb.jpgpost-39694-0-00627700-1582024806_thumb.jpg

post-39694-0-75580900-1582024813_thumb.jpgpost-39694-0-41242100-1582024820_thumb.jpg

post-39694-0-99266700-1582024826_thumb.jpgpost-39694-0-99059500-1582024832_thumb.jpg

post-39694-0-82801700-1582024839_thumb.jpgpost-39694-0-37677000-1582024845_thumb.jpg

post-39694-0-91159800-1582024850_thumb.jpgpost-39694-0-12423300-1582024857_thumb.jpg

post-39694-0-41574700-1582024863_thumb.jpgpost-39694-0-46340900-1582024869_thumb.jpg

post-39694-0-38239200-1582024877_thumb.jpgpost-39694-0-98292600-1582024883_thumb.jpg

post-39694-0-66318400-1582024892_thumb.jpgpost-39694-0-83252000-1582024904_thumb.jpg

post-39694-0-83740600-1582024911_thumb.jpgpost-39694-0-52803700-1582024918_thumb.jpg

post-39694-0-75895500-1582024924_thumb.jpgpost-39694-0-91712800-1582024930_thumb.jpg

post-39694-0-90821400-1582024936_thumb.jpgpost-39694-0-10632300-1582024944_thumb.jpg

post-39694-0-64074300-1582024950_thumb.jpgpost-39694-0-59618900-1582024959_thumb.jpg

post-39694-0-51581900-1582024966_thumb.jpgpost-39694-0-79070600-1582024974_thumb.jpg

post-39694-0-13229500-1582024982_thumb.jpgpost-39694-0-29501900-1582024990_thumb.jpg

post-39694-0-07753500-1582024999_thumb.jpgpost-39694-0-33945500-1582025008_thumb.jpg

post-39694-0-46520100-1582025016_thumb.jpgpost-39694-0-16491200-1582025024_thumb.jpg

post-39694-0-38165900-1582025033_thumb.jpgpost-39694-0-40669700-1582025041_thumb.jpg

post-39694-0-80006300-1582025048_thumb.jpgpost-39694-0-49922700-1582025056_thumb.jpg

post-39694-0-17877100-1582025064_thumb.jpgpost-39694-0-04905200-1582025073_thumb.jpg

post-39694-0-22986200-1582025081_thumb.jpgpost-39694-0-69645100-1582025089_thumb.jpg

post-39694-0-99210600-1582025097_thumb.jpgpost-39694-0-17149000-1582025105_thumb.jpg

post-39694-0-49046400-1582025113_thumb.jpgpost-39694-0-15590900-1582025121_thumb.jpg

post-39694-0-03974700-1582025129_thumb.jpgpost-39694-0-38693000-1582025137_thumb.jpg

post-39694-0-53589100-1582025148_thumb.jpgpost-39694-0-19455800-1582025157_thumb.jpg

post-39694-0-92855700-1582025164_thumb.jpg

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Autor zdjęć: Grzewlod

 

Dzień drugi - sobota:

 

 

Drugiego dnia kursanci zajęli się przetwórstwem mięsa zdjęcia pokazują jakie wyroby robiliśmy pod wprawnym okiem Dziadka i nadzorem Andrzeja. Dzień był długi i ciężki ale za to owocny w wiedzę przekazaną nam przez naszych Mistrzów.

 

post-39694-0-59365100-1582026271_thumb.jpgpost-39694-0-90520400-1582026278_thumb.jpg

post-39694-0-30741000-1582026283_thumb.jpgpost-39694-0-11036400-1582026288_thumb.jpg

post-39694-0-47993800-1582026292_thumb.jpgpost-39694-0-40653800-1582026297_thumb.jpg

post-39694-0-72876900-1582026301_thumb.jpgpost-39694-0-80391600-1582026305_thumb.jpg

post-39694-0-33394100-1582026310_thumb.jpgpost-39694-0-90948100-1582026314_thumb.jpg

post-39694-0-68823900-1582026319_thumb.jpgpost-39694-0-88009700-1582026324_thumb.jpg

post-39694-0-30850500-1582026332_thumb.jpgpost-39694-0-08116300-1582026337_thumb.jpg

post-39694-0-05119700-1582026342_thumb.jpgpost-39694-0-45447500-1582026346_thumb.jpg

post-39694-0-95594900-1582026350_thumb.jpgpost-39694-0-79958400-1582026355_thumb.jpg

post-39694-0-45055100-1582026360_thumb.jpgpost-39694-0-73503500-1582026365_thumb.jpg

post-39694-0-50182500-1582026370_thumb.jpgpost-39694-0-90462900-1582026375_thumb.jpg

post-39694-0-27587100-1582026381_thumb.jpgpost-39694-0-92798600-1582026387_thumb.jpg

post-39694-0-73265200-1582026391_thumb.jpgpost-39694-0-97345600-1582026395_thumb.jpg

post-39694-0-10789800-1582026400_thumb.jpgpost-39694-0-58879000-1582026404_thumb.jpg

post-39694-0-58627900-1582026409_thumb.jpgpost-39694-0-45940600-1582026414_thumb.jpg

post-39694-0-80537500-1582026420_thumb.jpgpost-39694-0-81736700-1582026427_thumb.jpg

post-39694-0-24658300-1582026436_thumb.jpgpost-39694-0-45264600-1582026440_thumb.jpg

post-39694-0-49488200-1582026444_thumb.jpgpost-39694-0-53352200-1582026448_thumb.jpg

post-39694-0-14053600-1582026454_thumb.jpgpost-39694-0-69815600-1582026458_thumb.jpg

post-39694-0-33404200-1582026463_thumb.jpgpost-39694-0-46233900-1582026467_thumb.jpg

post-39694-0-72074600-1582026474_thumb.jpgpost-39694-0-70710800-1582026481_thumb.jpg

post-39694-0-73900600-1582026486_thumb.jpgpost-39694-0-05694600-1582026492_thumb.jpg

post-39694-0-33807500-1582026498_thumb.jpgpost-39694-0-77940700-1582026504_thumb.jpg

post-39694-0-64005700-1582026511_thumb.jpgpost-39694-0-42590800-1582026517_thumb.jpg

post-39694-0-14728800-1582026524_thumb.jpgpost-39694-0-26969500-1582026530_thumb.jpg

post-39694-0-22925500-1582026540_thumb.jpgpost-39694-0-62025200-1582026551_thumb.jpg

post-39694-0-02463200-1582026557_thumb.jpgpost-39694-0-66119400-1582026561_thumb.jpg

post-39694-0-09462900-1582026567_thumb.jpgpost-39694-0-70039800-1582026572_thumb.jpg

post-39694-0-34473600-1582026581_thumb.jpgpost-39694-0-22197300-1582026589_thumb.jpg

post-39694-0-02506100-1582026595_thumb.jpgpost-39694-0-62026100-1582026602_thumb.jpg

post-39694-0-78372800-1582026608_thumb.jpgpost-39694-0-79442300-1582026613_thumb.jpg

post-39694-0-84081600-1582026621_thumb.jpgpost-39694-0-43114000-1582026627_thumb.jpg

post-39694-0-63590500-1582026633_thumb.jpgpost-39694-0-80054800-1582026641_thumb.jpg

post-39694-0-49196000-1582026647_thumb.jpgpost-39694-0-73760600-1582026652_thumb.jpg

post-39694-0-36622800-1582026659_thumb.jpgpost-39694-0-74396600-1582026664_thumb.jpg

post-39694-0-03100100-1582026670_thumb.jpgpost-39694-0-62696700-1582026678_thumb.jpg

post-39694-0-89200400-1582026683_thumb.jpgpost-39694-0-97098500-1582026688_thumb.jpg

post-39694-0-37488800-1582026694_thumb.jpgpost-39694-0-64311500-1582026699_thumb.jpg

post-39694-0-13999400-1582026706_thumb.jpgpost-39694-0-44029500-1582026720_thumb.jpg

post-39694-0-67489800-1582026727_thumb.jpgpost-39694-0-30675700-1582026735_thumb.jpg

post-39694-0-52554100-1582026740_thumb.jpgpost-39694-0-26293000-1582026750_thumb.jpg

post-39694-0-70684900-1582026755_thumb.jpgpost-39694-0-22512400-1582026761_thumb.jpg

post-39694-0-81079300-1582026766_thumb.jpgpost-39694-0-58966100-1582026772_thumb.jpg

post-39694-0-98726000-1582026778_thumb.jpgpost-39694-0-14306700-1582026786_thumb.jpg

post-39694-0-92197300-1582026800_thumb.jpgpost-39694-0-20690200-1582026806_thumb.jpg

 

Wieczorem po zakończeniu prac mieliśmy okazję zapoznać się z książką Andrzeja i Waldemara pt. „Rozbiór półtuszy wieprzowej krok po kroku” Uczestnicy mieli okazję nabyć książkę z dedykacjami i podpisami autorów. Pomimo tego, że w zlocie brały udział osoby dla których temat rozbioru nie był im obcy to byli miło zaskoczeni wiedzą zawartą w książce. Ze swojej strony polecam książkę na pewno będziecie zadowoleni.

 

post-39694-0-86456900-1582026895_thumb.jpg

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Autor zdjęć: Grzewlod

 

Dzień trzeci - niedziela:

 

Podczas śniadania degustowaliśmy wyroby które wykonaliśmy. Wspomnę jeszcze, że zdjęcie nie oddadzą tej atmosfery która panowała podczas kursu oraz nie odzwierciedlą wiedzy która przekazali nam Andrzej z Dziadkiem. Podczas pracy zadawaliśmy dużo różnych pytań na które otrzymywaliśmy wyjaśnienia jak wszyscy wiecie sukces tkwi w szczegółach.

Podczas późno wieczornych spotkań wymienialiśmy się naszymi doświadczeniami i degustowaliśmy wyroby przez nas przywiezione. Niestety nadszedł czas na zakończenie kursu. Otrzymaliśmy pamiątkowe certyfikaty i prowiant na drogę który wykonaliśmy sami.

Należy serdecznie podziękować Andrzejowi i Dziadkowi za tak profesjonalne przeprowadzenie kursu w którym stworzyliśmy zgrany zespół.

Zapraszam wszystkich do wypowiedzi o swoich odczuciach.

Wszystkim serdecznie dziękuję za uzyskaną cenną wiedzę, za wymianę doświadczeń itd…,  do zobaczenia w  Zakopanym.

 

post-39694-0-30591600-1582027980_thumb.jpgpost-39694-0-37256200-1582027985_thumb.jpg

post-39694-0-68051000-1582027989_thumb.jpgpost-39694-0-01476600-1582027996_thumb.jpg

post-39694-0-53110600-1582028003_thumb.jpgpost-39694-0-12398600-1582028008_thumb.jpg

post-39694-0-37870000-1582028012_thumb.jpgpost-39694-0-56729500-1582028016_thumb.jpg

post-39694-0-77136000-1582028020_thumb.jpgpost-39694-0-95916600-1582028024_thumb.jpg

post-39694-0-44492000-1582028029_thumb.jpgpost-39694-0-17292300-1582028035_thumb.jpg

post-39694-0-30215600-1582028040_thumb.jpgpost-39694-0-67407100-1582028048_thumb.jpg

 

Pozdrawiam Grzewlod

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Dzięki wielkie Grzewlod za wspaniała fotorelację. :clap: :clap: :clap: I jak tutaj nie zapisać się na taki kurs?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Jak zwykle SUUUUPER  :thumbsup:  :clap: :clap:  :clap:  :clap:  :clap: Nie wspominając o wiedzy wywiezionej z KURSU...……...i wymienie doświadczeń na żywo 

Muskie - to ryba 🙃

Cud, miód i orzeszki...

 

Piękne wyroby, świetna fotorelacja.

Coś pięknego i nie drogo :)

 

szkoda że w listopadzie nie było konserw i parówek... trzeba jechać na kolejny kurs...i kolejny...

Edytowane przez tompi

Piękna fotorelacja :clap: :clap: :clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Nic dodać, nic ująć. wiedza wyniesiona ze szkolenia - bezcenna, nowe doświadczenia wyniesione podczas wspólnej pracy - bezcenne, atmosfera niezwykle sympatyczna, wniosek? Aby prowadzący nie odpuszczali w proponowaniu nowych tematów, a jeśliby wyczerpali wszystkie to zostaną jeszcze powtórki, których nigdy za wiele. Wielkie dzięki za wszystko. :):clap:

Super fotorelacja, a wyroby wspaniałe…… :thumbsup: ..nie wspominając o bezcennej wiedzy i umiejętnościach, które się na kursach zdobywa. :clap:

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Piękna fotorelacja Grzesiu, co by nie było.... ja Ciebie też uchwyciłam  :D

 

post-43626-0-43878500-1582043250_thumb.jpg

 

 

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

szkoda że w listopadzie nie było konserw i parówek...

Parówki zostały wykonane, ponieważ mięso z cielaka jelenia było odpowiednie do wykonania wyrobu.

Konserwy wykonaliśmy na prośbę uczestnika szkolenia.

Edytowane przez Bagno

 

szkoda że w listopadzie nie było konserw i parówek...

Parówki zostały wykonane, ponieważ mięso z cielaka jelenia było odpowiednie do wykonania wyrobu.

Konserwy wykonaliśmy na prośbę uczestnika szkolenia.

I to jest piękne w tym szkoleniu.Dostosowane do kursantów i nieszablonowe. Jeszcze raz wielkie podziękowania dla wszystkich obecnych.

Był to mój 4 kurs i polecam każdemu. Bagno kombinuj coś nowego to znów Cię odwiedzimy.

 

 

Bagno kombinuj coś nowego to znów Cię odwiedzimy

 

 

 

Jestem za!

To jest nas więcej.

Prośba do Andrzeja (Bagno), jesień zbliża się dużymi krokami, zapodaj tematykę to się będziemy zapisywać.

Do tego czasu będziemy dodatkowo po lekturze Waszej książki i tę wiedzę trzeba będzie spożytkować.

Jest jeszcze inna koncepcja. W tym lub specjalnie utworzonym dziale potencjalni uczestnicy będą mogli zaproponować tematykę kursu. A Ty z różnych propozycji wybierzesz te obowiązującą.

„To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.”

Jonathan Carroll

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Mnie osobiście obchodzi temat związany z  wędlinami dojrzewającymi, a przy okazji można by dla odmiany rozebrać półtuszę wołową ( np. cielaczka ) i zrobić jakieś wyroby.

Jest cała masa opcji:

- kurs Konserwy mięsne,

- kurs Szynkowarzenie,

- kurs Ryby, konserwowanie i wędzenie,

- kurs Wszystko z drobiu,

- kurs Pasztety i pieczenie,

oraz wiele, wiele innych.

Pomijam oczywiście:

- kurs Serowarstwo,

- kurs Dziczyzna,

- kurs Wyroby dojrzewające,

- kurs Parówki i inne wyroby drobnorozdrobnione....

Ciekawy byłby też kurs - Przygotowywanie stołów weselnych i produktów na duże imprezy.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

 

 

Przygotowywanie stołów weselnych i produktów na duże imprezy.

Kursu o takiej tematyce jeszcze nie realizowałem.

 

 

Kursu o takiej tematyce jeszcze nie realizowałem.

Najwyższy czas. :D :D :D W tym np. pieczenie prosiaka, ozdobne wyroby takie, jakie już wielokrotnie robiłeś...

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Do pieczenia prosiaka pewnie będzie jakiś piec z doposażenia SDM????

Muskie - to ryba 🙃

:thumbsup:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

 

Przygotowywanie stołów weselnych i produktów na duże imprezy.

Kursu o takiej tematyce jeszcze nie realizowałem.

 

Super pomysł, piszę się w ciemno

Jak widać cieszą się popularnością kursy nie monotematyczne.

Chętnie wezmę udział w jakimś nowym kursie , możliwości jest sporo.

 

 

Jak widać cieszą się popularnością kursy nie monotematyczne.

Na pewno, ale nadal kurs podstawowy stanowi i będzie stanowił szkielet szkoleń jakie prowadzimy. Najpierw podstawy, a potem stopniowanie trudności.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

  • 2 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.