Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Renia S , nie napisałem odpowiedz na post Elektry by się z nia solidaryzować , tylko dlatego , ze mam podobne opory w przypadku picia siemienia lnianego , a resztę ładnie juz opisała Elctra w następnym poście .Pozdrawiam .

Pacan Wojciech każdy ma prawo mieć swoje upodobania smakowe :).

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/7/#findComment-754591
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Chleb  w naczyniu żaroodpornym wg przepisu kolegi  BazylWidzew. :D

Oj ta chrupiaca skórka.....  :tongue:

Bazylku, nie uprzedzałeś, że ciasto zechce samo podnosić pokrywę naczynia.  :laugh:  :facepalm:

 

Proszę o wyprostowanie fotek.

post-98636-0-07203300-1651354027_thumb.jpg

post-98636-0-73523600-1651354048_thumb.jpg

post-98636-0-11121400-1651354074_thumb.jpg

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/7/#findComment-765743
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chleb w naczyniu żaroodpornym wg przepisu kolegi BazylWidzew.

 

Renia chlebek piękny wyszedł :thumbsup:

 

 

 

Bazylku, nie uprzedzałeś, że ciasto zechce samo podnosić pokrywę naczynia.

 

Jak pierwszy raz piekłem pod pokrywką był 30 min i też ją zaczęło podnosić, drugi raz piekłem 25 min i tak dałem w przepisie. Jak masz mniejsze naczynie to trzeba zmniejszyć ilość mąki, moje ma wymiary średnica na dolę 16 cm, na górze 21 cm, wysokość 7 cm plus 3 cm pokrywa.

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/7/#findComment-765761
Udostępnij na innych stronach

 

Chleb w naczyniu żaroodpornym wg przepisu kolegi BazylWidzew.

Renia chlebek piękny wyszedł :thumbsup:

 

Dziękuję :D ....no próbował :laugh:

 

 

Reniu bajeczny!

 

Dziękuję :D

 

[Dodano: 01 maj 2022 - 09:53]

 

Bazylku, nie uprzedzałeś, że ciasto zechce samo podnosić pokrywę naczynia.

Jak masz mniejsze naczynie to trzeba zmniejszyć ilość mąki,

Moje naczynie jest jednak troszeczke mniejsze,

ale ciasto początkowo zajmowało ok. 1/3 jego objętości, więc myślałam, że da radę.

Następnym razem będzie z mniejszej ilości mąki :) zeby swobodnie wyrastało.

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/7/#findComment-765780
Udostępnij na innych stronach

@ReniaS, Ja robilam z 500 g ale moj garnek duzy , ( mniejszy mialam zajety), zaroodporne mam bez pokrywek, najwazniejsze ze ten chleb Bazylowy smakuje  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/7/#findComment-765804
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bazylkowego chleba druga odsłona :) :)

Bardzo ładny i apetyczny wypiek  :clap:  zapewne równie smaczny muszę poprosić Agnieszkę aby upiekła chlebek z przepisu Bazyla taki powrót do bardzo smacznej przeszłości :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/7/#findComment-766291
Udostępnij na innych stronach

 

Bazylkowego chleba druga odsłona

 

Ten chleb ma jedną wadę, jest tak dobry że za szybko znika :D

 

  :laugh: - bo jest naprawdę pyszny.

Poza tym nic nie zastąpi samodzielnie przygotowanego,

pięknie pachnącego chleba, który zjadany jest do ostatniego okruszka.

[Dodano: 03 maj 2022 - 20:53]

Bardzo ładny i apetyczny wypiek  :clap:  zapewne równie smaczny muszę poprosić Agnieszkę aby upiekła chlebek z przepisu Bazyla taki powrót do bardzo smacznej przeszłości :tongue:.

 

Polecam  :thumbsup:

Piekę regularnie chleby pszenno- żytnie z różnymi ziarnami,

a ten dla odmiany pszenny, bardzo mi przypasował.

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/7/#findComment-766301
Udostępnij na innych stronach

Muszę odkurzyć garnek i upiec

 

Bilu72,

super garnek na @Bazylkowy chlebek  :thumbsup:  :).

 Czy wymiarowo pomieści  bochenek z 700g mąki? 

 

 

[Dodano: 03 maj 2022 - 21:13]

Reniu mi głównie zależy na chrupiącej skórce :tongue: .

 

Masz  zagwarantowane  :laugh: .

Chrupiącą skórkę daje utrzymanie odpowiedniej wilgotności we wnętrzu piekarnika/ naczynia podczas pieczenia.

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/7/#findComment-766306
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Bazylu za uznanie, a z tymi "Tematami własnymi" to już tak szczerze powiem, że hmmm, albo już lepiej nic nie powiem, no może tyle że z biegiem lat, człek staje się taki coraz bardziej leniwy, i coraz mniej chce się chcieć :D.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/7/#findComment-767339
Udostępnij na innych stronach

chlebek sitkowy 55/45%, upieczony w okrągłej formie 

 

Chlebek pięknie wypieczony :thumbsup:  :clap:

 

Jak dla mnie - jak najbardziej w temacie  :)

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/7/#findComment-767406
Udostępnij na innych stronach

CHLEB

1 szkl. siemię lniane

1 szkl. płatki owsiane

1 szkl. ziarna słonecznika

1 szkl. ugotowana kasza gryczana

1szkl. otręby pszenne

1 szkl. mąka żytnia

1 łyżeczka cukru

2 łyżki soli

1 łyżka miód rozpuścić w 1 szkl. wody

1 kg i 1szkl. mąki pszennej

5 szkl. wody

4 łyżki zakwasu

Wykonanie:

Do dużej miski wsypać wszystkie składniki i wymieszać na sucho ręką.
Dodać zakwas i ugotowaną kaszę gryczaną. Dodać rozpuszczony miód i ciągle mieszać,
a następnie wlać 5 szklanek wody i wyrobić drewnianą łyżką.

Ciasto przelać do wysmarowanych olejem dwóch foremek keksowych (2/3 pojemności),
posypać mąką i odstawić na 10 godzin (max 12) w temperaturze pokojowej.

Piekłam 40 minut w temperaturze 200oC,
a następnie wyjęłam z foremek i jeszcze 35 minut na kratce (cały czas z termoobiegie).

 

 Z tego przepisu piekłam pierwszy raz  i to na próbę.
Chleb wyrósł i wydaje mi się, że się udał chociaż nie wiem jak powinien smakować  ;).

Bochenki są olbrzymie, a sam chleb z typu "ciężkich" i chyba nie do końca w moim typie. 

post-98636-0-41967400-1652452007_thumb.jpg

post-98636-0-70916500-1652452049_thumb.jpg

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/7/#findComment-768183
Udostępnij na innych stronach

Chlebka takimi dodatkami to jeszcze nie piekłam, ale wygląda bardzo apetycznie i myślę że w moim typie Reniu.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/7/#findComment-768196
Udostępnij na innych stronach

Wygląda pięknie i smakowicie, a i dziurkom niczego zarzucić się nie da  :D  :thumbsup::clap:.

 

Chlebka takimi dodatkami to jeszcze nie piekłam, ale wygląda bardzo apetycznie i myślę że w moim typie Reniu.

 

 

Dziękuję :) ,

a mojej córce podchodzi ze smalcem domowym z orzechami włoskimi  :D:cool:

post-98636-0-68696300-1652643262_thumb.jpg

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/7/#findComment-768525
Udostępnij na innych stronach

A tym razem "Sitek" pszenno żytni 50/50 z foremki, aby nie było "w kółko na okrągło" :D.

 

 

 

 

post-49725-0-08543500-1652780119_thumb.jpg

post-49725-0-96455200-1652780199_thumb.jpg

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/7/#findComment-768771
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.